Jättipettymys – Sveitsi pudotti haluttoman Suomen loppuottelusta

Kuva: Salibandyliiga

Kuva: Salibandyliiga
Kuva: Salibandyliiga

Suomen nuorten MM-joukkueen kultaunelma ikäluokan MM-turnauksessa Sveitsissä kuihtui välierään. Raivokkaasti taistellut Sveitsi kaatoi hallitsevan maailmanmestarin 5-2 (1-0, 2-2, 2-0) ja kohtaa huomisessa finaalissa joko Ruotsin tai Tshekin. Suomi pelaa pronssista huomenna klo 14 Suomen aikaa.

Sveitsi karkasi avauserässä vapaalyöntikuviosta 1-0-johtoon, mutta toisessa erässä koitti Suomen tilaisuus. Ylivoimalla Roni Laasonen kiskaisi Krister Savosen syötöstä tasoituksen, ja heti seuraavassa vaihdossa oli asialla uudelleen Laasonen. Hän otti haltuun Vertti Wigrenin pystysyötön ja iski matalalla rystylaukauksella Suomen johtoon.

Suomella oli maalin johdossa hyvä ote ja paikkoja lisämaaleihinkin, mutta ratkaisut jäivät sittenkin tekemättä. Sen sijaan Sveitsi nousi erän puolivälissä tasoihin, ja vähän ennen toista taukoa nähtiin ottelun tärkein maali. Suomi rakensi ensin hyvän paikan hyökkäyspäähän, mutta sitten karkasi Sveitsi pallonriiston jälkeen vastaiskuun ja Joel Rüegger kiskaisi aivan yläriman alle 2-3-osuman.

Kolmannessa erässä Suomi kesti Mikko Kirvesniemen torjuman rangaistuslaukauksen ja kahden minuutin alivoiman, mutta tasoitusmaalia ei syntynyt. Viisi minuuttia ennen loppua Fabian Beeler koukki suomalaisten jo kertaalleen katkaiseman maalivahdin pitkän avauksen ja nosti takayläkulmaan jo 2-4.
Viimeinen niitti pomppi Suomen tyhjän verkkoon suomalaisten hakiessa tasoitusta kuudella.

– Marginaalit olivat pienet, ja Sveitsi käytti omat tilaisuutensa meitä paremmin, päävalmentaja Jarkko Rantala tiivisti tuloksen.

– Meidän tilaisuutemme oli 2-1-johdossa, ja siinä kohdin tuntui, että voisi lähteä ratkeamaan. Ottelun tärkein maali oli Sveitsin kolmas, joka antoi heille valtavasti energiaa. Siinä meillä oli ensin hyvä maalipaikka muttei ihan onnistuttu, ja kaveri rakensi vasturin jonka päätteeksi iski aivan riman alle.

Sveitsin voiton avaimia olivat myös maalivahti Ruven Gruberin iso ottelu ja hurja tahtotila.
– Se näkyi heidän peittopelissään ja kaksinkamppailuissa, joissa meillä oli koko ajan vaikeuksia, Jarkko Rantala sanoi.

– Samalla meiltä puuttui maalintekopaikoissa se pieni tarvittava rentous. Pyrittiin laukomaan hiukan kauempaa, mutta avauserän lopussa ja toisessa saatiin pallot vain maaliviivalle. Se viimeinen läppääjä puuttui tällä kertaa. Olen kuitenkin sinut tuloksen kanssa, Sveitsi ansaitsi tänään tuon ja me tämän, päävalmentaja tiivisti.

Ottelutilasto

52 comments

  1. Harmittaa pelaajien puolesta, valmentajalla ei ollut otetta joukkueeseen eikä hän ollut pelin ytimessä. Valmentaja ei voi kuin katsoa peiliin ja miettiä miksi näin kävi? No saihan Classicin pelaajat maaottelukokemusta.

  2. Siellä Oulun kaksikko istui täkissä. Tekivät kuitenkin yhteensä noin 50pinnaa liigapeleissä, sekä ratkaisi OLS:lle karsinnoissa paikan liigassa. Kentällä pelailivat liigan villamiehiä sekä Divarirouhijoita.

  3. Kommentti joutuikin vähän väärään paikkaan joten siirretäänpä se tänne 🙂
    Jos valmentaja kotiin jättämille, paikkansa kiistatta ansaineille pelaajille, ilmoittaa että lähtee mieluummin huonommalla joukkueella… (kun ottaa kyseisen pelaajan mukaan), niin silloinhan tämän päivän tulokseen tulee olla tyytyväinen, koska eihän silloin edes kultaa lähdetty hakemaan.

    Hexi Artervalle, joka valintojen yhtydessä hehkutti urheilullisuutta, sen verran että näissä valinnoissa ei kyllä puhaltanut mitkään utheilulliset tuulet, vaan aika kovat kotiinpäin myötäiset.
    Toivottavasti 2 vuoden päästä ollaan jotain otettu opiksi!

  4. Rantala sai sen mitä halusi. Kivan ja helposti valmennettavan joukkueen. Nyt vaan olisi vähän luonnetta ja johtajuutta tarvittu kentälle. Peiliin katsomisen paikka

  5. EI valmentaja voi olla sinut tuloksen kanssa, kun ottelu päättyy tappioon! Vai oliko se tavoite??

  6. Kyllä Rantalan touhu näytti ihan samalta kuin Classicin kanssa, ei saannut joukkuestaan irti sitä mitä olisi pitänyt. Muistutan ettei meillä ollut edes paras joukkue valittuna? Rantalan aikaon auttamattomasti ohi !

  7. Riittääkö reilut 40pistettä kauteen sun ratkaisijalistalle? Sellainenkin jäi ulkopuolelle, tosin osittain ymmärrettävästä syystä.

  8. ja miks pieni ja lapsenpyöreä krister on kentällä puolet ajasta? kaverilla kunnon höntsävaihde päällä koko matsin ajan! siinä vaiheessa kun ollaan karvaajan rinnalla, pelirohkea pelaaja menee eteenpäin. Savonen pistää jarrut pohjaan ja hakee helpon syötön alaspäin. Sitten itselle pallo takaisin ja seisoo paikallaan 3 sekuntia, ja syöttö toiseen siipeen. Kunnon kuraa.

  9. Herätys nyt taas, Savonen #2 heittämällä Suomen joukkueen paras pelaaja, niitä harvoja jotka pystyvät pallon kanssa 100% varmoihin ratkaisuihin ja voittamaan 1vs 1 tilanteet lähes joka kerta. Dominoi liigaa jo viime vuonna, ja voitti 2 vuotta sitten U19 kisoissa MM-kultaa 2 vuotta vanhempien seassa. Tekipä vielä 2 vuotta sitten finaalissa rankkarista osuman Ruotsia vastaan. Nyt niitä kuuluisia valoja!

  10. täytyyhän pelaajillakin joku vastuu olla! nehän siellä kentällä pelaa eikä valmentajat. Oma näkemys on että vika on molemmissa mutta pelkän valmennuksen syyttäminen on turhaa

  11. nyt on vaan niin että 94-95 ikäluokka ei vaan ole henkisesti niin vahva kohtaamaan kovia pelejä kuin mitä oli ikäluokka 92-93 tuossa iässsä. Valinnoissa voi olla jälkiviisas ehkä pakkipäähän olisi pitänyt tehdä muutama raikkaampi ratkaisu. Henkisesti vahva pelaaja uskaltaa nauttia painepeleistä ja sitä kautta pystyy pelaamaan omalla tasolla, nyt ei näin tapahtunut missään nimessä. Henkistä kanttia ei hirveän paljon tarvita tekemään poikien taidoilla maaleja esim. Tanskaa ja Latviaa vastaan näissä 11-0 peleissä koska näiden maiden säbä kulttuuri on vielä opiskelija sählyä

  12. Joukkuehan pelas kuin classic. Nimistä katsotaan kuka pelaa, ei ole kiinni pelaajan tahdosta. Itsekin ihmettelin Parviaisen istumista ja ”föörin ”peluutusta. Näin pelataan myös cl a:ssa, vain nimi ratkaisee. Sitä saa mitä tilaa. Nyt ois tarvittu maalintekijöitä, mutta Parviaista ei tarvittu, mix?

  13. Kerroppa mitä hyvää savonen teki tuossa matsissa? oli yv:n ”moottorina” ja jakamassa puolustuksesta helppoja syöttöjä. Ei juurikaan avaavia syöttöjä kellekään, ja hidasti jokaisen hyökkäykseenlähdön.

    Ei siitä epäilyjäkään, etteikö olisi taitava pelaaja, mutta on kyllä ehdottoman classicin näköinen pelaaja, eli taito riittää huonompia joukkueita vastaan, mutta kovemmassa seurassa valitettavan usein ei vain riitä.

    Sveitsiä vastaan 1vs1:t meni varmaan 50-50, ja salibandyliigan välierissä jäi täysin spv:n hyökkääjien jalkoihin. ”dominoi liigaa” on suhteellisen rajusti sanottu, varsinkin kun ei nostanut joukkuettaan edes finaaleihin. Joten valoja päälle myös siellä suunnassa.

  14. Valmentajalla on vastuu saada pelaajista irti. Mutta jos valitsee heikompia yksilöitä joukkueeseen henkilökohtaisen mieltymyksen perusteella on turha odottaakkaan urotekoja. Eihän Rantala ollut edes yllättynyt/pettynyt häviöstä. Pronssia lähti hakeemaan niinkuin clässikissäkin

  15. Pelissä tähän asti maaleja mättänyt ykkönen ei onnistunut. Teki yhden 5 vs 5 ja päästi kaksi omiin. Toriseva ei flopannut mutta vastapään veskari oli tänään liekeissä ja ratkaisi osittain matsin. Oulun kaksikosta Parviainen hyytyi kisojen edetessä ja jalka ei liikkunut mihinkään. Rautio olisi voinut pelata enemmänkin. Valmennus kierrätti liikaa pelaajia ykkösen takana ja yhteispeli kärsi moisesta. Krister Savonen oli Suomen paras pakki.

  16. Ai niin, unohdin. Miksi Kotovaara aloitti viltissä? Eiköhän Kotovaara-Kotilainen ( oliko edes kentällä) kuulu yhteen(+yx),niinkuin olssin kolmikko. He tuntevat toisensa, kuin taskuvaras sinun taskusi. Muista voi tehdä sellaista triio kuin haluaa. Kun tehoja halutaan, kannattaa aina muistaa ketkä sopii toisilleen.

  17. Miten voidaan valita joukkueesen 1taitava vasenlaita ja loput röyhiöitä. Eikö vaan ollut sopivia pelaajia vai mistä johtui?

  18. Harmi kun SPV:stä ei saatu kuin yksi pelaaja kisakoneeseen, kultaa olisi tullut varmasti. Meillä on sitä voittamisen kulttuuria.

  19. Mendezin kanssa samoilla linjoilla. Savonen oli junnumajun Kivilehto. Hidasti jokaista lähtöä, huonot avaukset, ja hautoi palloa alhaalla kokoajan.

  20. Itseni mielestä Savonen oli junnumajun Väänänen. Anto hassipasseja, ei pelannut omalla tasolla sekä hänestä luultiin liikoja.

  21. Savonen oli yksi oikeista pelaajista maajoukkueeseen. Enemmän voi kysellä muutaman muun herran paikalla oloa. Itse en ole tavannut kyseisen ikäisissä montaa yhtä kylmä hermoista kaveria kuin Savonen. Tietenkin herran urheilullisuus on mitä on, mutta ihan huikea pallollinen kaveri. Harmittaa enemmänkin ettei Suomen 1 kenttä ollut sillä tasolla mitä kuuluisi. Sehän oli ennen kisojakin suht selvä, että kotovaara kotilainen laasonen on joka ratkaisee mitä ratkaistavissa on. Mutta kyseisten herrojen tämän päivän peli ei ollut edes heidän perustasolla.
    Valmennus tekee valinnat, mutta pelaajat pelaa kentällä. Harmittaa ettei Suomi päässyt taistelemaan kullasta sunnuntaina, mutta toivon mukaan se mitalli sieltä tulee. Kyseinen joukkue ei taidon takia jäänyt peleistä ulos, vaan enemmänkin se pääkopan puoleinen asia.

    Mut tsemiä huomisiin peleihin.

    PS. itkijät tur**kiinni, jos ette tiedä edes ketä oli avauskokoonpanossa.

  22. Kyllä se on hienoa, että classic perhe pääsee lomareissulle saksaan. Plussaahan se olisi, jos jokin mitali saataisin tuliaisiksi tänne tampereelle.

  23. :DDD salee tääl ny porukat haukku savosta XDDDDDDD, oikeest menkää vetää hans.. oho sori pää kii ne jotka tulee tänne haukkuu krister savosta 😀

  24. Täytyyhän leijonapaidassa yks ”Jutila” pelata. Yksin yrittämiseltä näytti koko touhu. Sitä ei tiedä kuin joukkue itse oliko niin sovittu vai olivatko pelaajat kurittomia. Suomi oli fyysisesti auttamatta perässä tuolla tahtotilalla. Pari pelaajaa omasi voittamisen kulttuuria ja heidän lisäksi vain muutama muu uskalsi pelata.

  25. Krister savonen on aivan huikea kaveri pallon kanssa ei hätäile ja räiski vaikka kuinka kova paine olisi päällä … Ja luuleekko tosiaan porukka sitä että kotovaara kotilainen pystyy olemaan huippuja kahdestaan no ei pysty nyt kaverit valoja tänne pelataa pronssi kotii ja edetää seuraaviin kisoihin ps. 96 tulee olemaan aivan hirveetä jätettä

  26. Toivottavasti rantala sai nyt mitä halusi. Classicin pojat pääsivät vähän kiertämään maailmaa. Aivan karseaa valmennusta häneltä. Tosiaan peiliin katsomisen paikka ja toivottavasti luovuttaa tahtipuikot jollekkin osaavammalle.

  27. Mistä lähtien poikien mm-kulta on ollut varmaa tuontitavaraa?heti kun ei olla finaalissa on savonen ja rantala kärkipäässä ollut pelkkää pask..?

  28. Kyllä kyseessä on se höntsäily ja lökäpöksytouhu joka jostain kumman syystä on iskostunut suomalaiseen salibandyyn. Ei sellaista täällä ruotsissa ole, vaan täällä salibandy on täyttä urheilua!!!

  29. lainaus aiemmalta:

    Kotovaara aikoo ottaa ison roolin: ”Pystymme uusimaan mestaruuden, jos sitä haluamme”

  30. mitä ruikutusta täällä nyt kokoajan kuuleekaan… joukkue oli potentiaalinen kultakone, mutta alisuoritti. eipä tonne paljon parempia pelaajia ois voinu suomesta löytyä, joten turha sitä rantalaakaan on syyttää valinnoista. en tiiä oliko ajatus jo finaalissa ruotsia vastaan vai mistä heikko pelaaminen johtu, mutta pelaajien ois pitäny kantaa vastuuta enemmän.

  31. Samaa mieltä taloon kanssa että ku hävittii sveitsille nii kaikki vie syyt Classicin niskoille onnistuko muut pelaajat Sveitsiä vastaa sen paremmin ok laasonen muta joukkueena hävitään ja voitetaan.

  32. Herrat storgårds ja immonen eivät siis olisi vahvistaneet joukkueen isointa ongelmaa eli ratkaisuvoimaa?

  33. Menestyksen hetkellä aina löytyy selkään taputtajia. Tappion hetkellä samaiset kaverit kaivavat puukot esiin ja iskevät selkään. Hienoja ihmisiä…Valitettavasti tämä toiminta näkyy kaikissa palloilulajeissa Suomessa. Tuntuisi olevan oikea tie menestykseen 😀

  34. Marginaalit oli aika pieniä ja ehkä ihan parhaalla tavalla ei onnistuttu. Ruotsi on lähtökohtaisesti ennakkosuosikki, aina, sitä en tiedä kuinka pitkään. On siellä sellainen massa ja touhu on oikeanlaista urheilullista menoa. Edellinen mestaruus tuli hyvin pitkälle yhden miehen, Järviön maagisuuden vuoksi. Mistä pitää olla huolissaan, on seuraavat kisat. Salibandya seuraavillekin taitaa olla helpompi nimetä pari 96 ikäluokan tyttöä kuin poikaa. Joku 6. sijakin voi olla ihan mahdollinen seuraavalla kerralla.

  35. Hetkinen hetkinen, kyllä siellä viimeksi oli joukkue isolla J:llä. Vai Järviökö siellä maalit teki. Maalaisia ottaa koville mun siellä oli ratkaisijoita Turku/Espoo.

  36. ”Salibandya seuraavillekin taitaa olla helpompi nimetä pari 96 ikäluokan tyttöä kuin poikaa. Joku 6. sijakin voi olla ihan mahdollinen seuraavalla kerralla.”

    Kippilä. Holmberg. Pojista ei kyllä todella tule yhtään hyvää 96 mieleen.

  37. Pelit tosiaan näkyi netistä, kaikki Savosta haukkuneet: katsoitteko yhtä ainaa Suomen peliä?

    Olipa muuten taas hassua, tämä ”hassipasseja antanut”, ”huonosti avaava” , ”jutila” valittiin kisojen All Stars -viisikkoon.

  38. Katsoin kaikki pelit ja tänään Savonen pelasi hyvin. Pallo liikkui ihan eri tavalla kuin eilen. Itseasiassa koko joukkue pelasi aktiivisemmin kuin eilen.

  39. Pieni näpy kaikille Savosen mollaajille —> Krister Savonen nuorten MM-tähdistöön

    Vai valitsiko Jakke tämänkin 🙂 Vai miten se meni….?

  40. Mitähän täällä nyt jauhetaan että ei ole muka 96 ikäluokasta mihinkään , kyllä näky olevan happeen a junioreissa pelaava eemil ukkonen taisi olla melkein koko playoff pistepörssissä koko ajan top 10 sisällä (jos oikein muistan) ja lisään että pelasi puollustajana … Onhan happeessa muitakin kuten välieriin ratkaisija eino heinonen myös joku 97 taisi pelata ekan miesten liigapelin mutta joukkue taisi olla josba

  41. Miesten Salibandyliigassa viimekaudella -96 syntyineitä tai nuorempia merkattiin pöytäkirjaan kolme kenttäpelaajaa ja neljä maalivahtia. Näistä maalivahdeista kentälle ei päässyt kukaan. Josban Jere Sivonen (-97) pelasi kolme ottelua ja Niklas Räty neljä. 0+0 molemmilla. Loviisan Stefan Brusas pelasi 7 ottelua 0+1 tehoin.

    Vertailun vuoksi esimerkiksi Nico Salo pelasi kaksi vuotta sitten 26 ottelua, Savonen 4 ottelua, Kotilainen yhden, Alho 4 ottelua ja kisakoneesta ulos jäänyt Myllykangas 2.

    Aikaahan tässä on seuraaviin kisoihin paljon jäljellä, tuossa ajassa ehtii moni pelaaja kehittymään paljon ja toisaalta myös lopettamaan, joten tämän hetkinen tilanne ei kyllä kerro iskukykyä noissa seuraavissa kisoissa. Ensi kauden jälkeen nähdään vasta korkeintaan suuntaa.

  42. Huono tulos on pelaajan kehityksen raaka-aine ja sitä raaka-ainetta nyt kyllä tuli. Kolmas sija neljän ”salibandy kulttuuria” omaavan maan joukossa on huono tulos ja kärki joukkueeseen Ruotsiin (jota vastaan ei päästy pelaamaan)ero on näiden kisojen pelien mukaan vain kasvanut. Seuraava U19 ikäluokka jää näyttää vielä heikommalta joten mitalli heille alkaa olla iso haaste.

  43. Miksi Erik Storgårds jätettiin ulos? En vakuuttunut Eemeli Peltosen paremmuudesta

  44. Miksi täällä spekuloidaan siitä, että -96 syntyneet pelaajat eivät ole vielä väläytelleet liigassa? Aika näyttää mihin siitä ikäluokasta on. Turha tuomita etukäteen!