Suomi puolustaa MM-kultaa Saksan kisoissa – ”Huippuyksilöiden määrä on viimekertaista suurempi”

Kuva: Salibandyliiga

Kuva: Salibandyliiga
Kuva: Salibandyliiga

Järjestyksessään seitsemäs alle 19-vuotiaiden poikien salibandyn MM-turnaus pyörähtää käyntiin keskiviikkona 8. toukokuuta Hampurissa, Saksassa. Ikäluokan uusi maailmanmestari on selvillä sunnuntaina 12.5. Suomi lähtee MM-areenalle hallitsevana maailmanmestarina voitettuaan kaksi vuotta sitten MM-finaalissa Ruotsin 4-3.

Edellisestä Suomen kultajoukkueesta mukana ovat vielä SC Classicin 1994-syntyneet puolustajat Krister Savonen ja Nico Salo. Joukkueen ehdottomiin johtohahmoihin lukeutuu miesten Salibandyliigassa läpilyönyt Peter Kotilainen, joka tehtaili 25:ssä runkosarjan ottelussa lukemat 20+30=50 sijoittuen pistepörssin sijalle 7. Maalinteko- ja ratkaisukykyä löytyy myös Kotilaisen takaa. Finaalisarjassa ennakkoluulottomasti hyökännyt SSV:n Roni Laasonen, OLS:n maalitykki Valtteri Parviainen ja Happeen Lassi Kotovaara ovat myös päävalmentaja Rantalan luottomiehiä ratkaisujen hetkillä.

Suomen 20 pelaajaa käsittävässä joukkueessa tunnelma on odottava ennen keskiviikon avausottelua.

– Jos ryhmä muistaa vetää haalarit ylle ja kunnioittaa oikealla tavalla vastustajaa, voimme saavuttaa jotakin. Kahdessa edellisessä pelissä Ruotsia vastaan ei vastustajaa ole kunnioitettu kuten pitäisi. Meillä pitäisi olla jo käsitys siitä, että sielläkin osataan tämä laji kohtalaisen hyvin. Taitoelementtien ja huippuyksilöiden määrä on viimekertaista suurempi, ja mukana on pari ennenkin kisoissa ollutta, päävalmentaja Jarkko Rantala muistuttaa.

Suomen vahvuudet eivät jää pelkkiin taitoon ja näyttävyyteen.

– Kyllähän meillä pitäisi olla myös aika liikkuva ryhmä, Rantala myöntää.

– Edellinen MM-joukkue oli testeissä edeltäjäänsä parempi ja tämä ryhmä vuorostaan viimekertaista edellä. Testituloksillahan
ei kisakaukalossa saa vielä yhtään maalia, mutta kyllä se jotain kertoo. Meidän pitää vain ensin oppia tekemään asiat hyvin. Sen jälkeen voi tulla tulostakin.

Poikien U19 maajoukkue hioi MM-kisakuntoaan leireilemällä Latviassa huhtikuun lopulla. Leirin yhteydessä Suomi kohtasi voittoisasti Latvian ikäluokkamaajoukkueen. 14-1 ja 11-3 voittoihin päättyneissä otteluissa maalirohmuna esiintyi SSV:n Roni Laasonen, joka viimeisteli kahdeksan maalia kahteen otteluun.

Latvia on myös Suomen avausvastustaja keskiviikkona 8.5. Muut vastustajat alkulohkossa ovat Tshekki ja Tanska. MM-kisojen A-sarjassa pelaa kahdeksan maata kahdessa neljän joukkueen lohkossa. Lohkojen kaksi parasta etenevät välieriin, loppujen jäädessä sijoitusotteluihin. Toisen lohkon maat ovat Ruotsi, Sveitsi, Slovakia ja Norja. Turnaus päättyy sunnuntaina 12.5. pelattaviin mitalipeleihin. Loppuottelu alkaa klo 17 Suomen aikaa.

Suomi on saavuttanut U19-poikien MM-historian aikana kaksi MM-kultaa, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia. Vuoden 2013 U19 MM-kisat on tarkoitettu 1994-1997-syntyneille pelaajille.