Nyt saa liigassakin syöttää jalalla

Suomen Salibandyliitto on hakenut ja saanut Kansainväliseltä Salibandyliitolta (IFF) luvan ottaa jalkasyötön vastaanottamisen sallivan säännön käyttöön pääsarjoissa (miesten ja naisten Salibandyliigat ja miesten Divari) alkavalla kaudella 2013-14. Sääntö ei ole voimassa muissa sarjoissa, eikä Suomen Cupin otteluissa.

Suomen Salibandyliitto oli kaudella 2012-13 mukana IFF:n sääntökokeilussa, jossa kerättiin kokemuksia jalkasyötön vastaanoton sallimisesta. Suomessa sääntökokeilua toteutettiin naisten Salibandyliigassa ja miesten Divarissa.

Säännöstä saadut palautteet niin erotuomareilta kuin joukkueilta osoittautuivat myönteisiksi, joten säännön piiriin tulee myös miesten Salibandyliiga.

Keväällä pidettyjen U19 poikien MM-kisojen yhteydessä pidetyssä IFF:n kokouksessa kyseinen sääntö hyväksyttiin kansainvälisiin pelisääntöihin ja se astuu voimaan 1.7.2014, jonka jälkeen jalkasyötön vastaanottaminen on sallittua kaikissa salibandysarjoissa.

24 comments

  1. Eikö se nyt olis ollut kivuttomampaa sallia heti myös alemmissa sarjoissa, eikä vasta vuoden päästä..

  2. Uutisessa on pieni ristiriita IFF:n tiedotukseen:

    ”Keväällä pidettyjen U19 poikien MM-kisojen yhteydessä pidetyssä IFF:n kokouksessa kyseinen sääntö hyväksyttiin kansainvälisiin pelisääntöihin ja se astuu voimaan 1.7.2014, jonka jälkeen jalkasyötön vastaanottaminen on sallittua kaikissa salibandysarjoissa.”

    ”New IFF Rules of the Game 2014
    The proposed new changes to the IFF Rules of the Game were approved and the updated version will be sent to all Member Associations in September 2013 and will come into force from the 1st of July 2014.”

    http://www.floorball.org/news.asp?id_tiedote=3240

    Jalkasyöttö on ehdotettu uusiin sääntöihin, mutta päätetään syyskuussa.

  3. Kyllä tuossa selvällä englannin kielellä lukee että HYVÄKSYTTIIN.
    Päivitetty versio säännöistä tullaan LÄHETTÄMÄÄN jäsenyhdistyksille syyskuussa.

    Eli ei mitään ristiriitaa…

  4. Siirtyykö samalla historiaan sääntö kahdella jalalla pelaamisesta????

  5. Menee vähän niinkuin vitsi autoliikenteen siirrosta ruotsissa vasemmalta kaistalta oikealle, että ensin toinen kaista siirretään ja vastaantulijoiden kaista seuraavana vuonna. Voi aiheuttaa viivettä peliin kun pitää miettiä saiko tässä pelissä syöttää jalalla, kun tämä on cupin peli, joo ei tänään saakaan syöttää..

  6. Noponen: jos kokeilu jatkuu samanlaisena kuin Nliigassa ja Divarissa viime vuonna niin kyseessä on jalkasyötön vastaanottamisen salliminen.

    Sinänsä nykyiset pelisäännöt eivät kiellä jalkasyöttöä, vain sen vastaanottamisen.

    Edelleen olisi kiellettyä kaksoiskosketus jalalla ja maalivahdille palautus jalalla.

  7. Tuo kaksi jalkaa -sääntö on kyllä varmaan yksi harvimmin vihelletyistä vaikka sattuu melkein kuitenkin vähintään kerran joka pelissä.

  8. Kaksi jalkaa -sääntö koskee vain jos kahdesti tarkoituksellisesti potkaisee palloa itselle. Niitä oikeasti näkee todella harvoin. Jos katkaisee syötön jalalla, sitä ei lasketa potkuksi. Siksi sen jälkeistä selkeää potkua itselle ei lasketa kahdeksi jalkasyötöksi itselle.

  9. Mutu-tuntumalta ja 25 salibandyvuoden perspektiivillä arvioisin, että nämä jalkasäännöt pohjaavat lajin alkuhämärän puukäsivuosiin kun pallon siirtely jaloilla oli monille luontevampi vaihtoehto.

    Nykyään pelaajien mailatekniikka on tasolla, jota silloin ei olisi osannut edes kuvitella. Samaa tahtia on pallon potkiminen käynyt tarpeettomaksi.

  10. Eipä tossa mitään ongelmaa mun kaltaisille alasarja sählääjille vaikka yksi vuosi mennään vanhoilla säännöillä. Mutta tossa ei kyll mitään järkee, että tehocupissa eri säännöt kuin liigassa!!

  11. Juu, ET ei näe eikä osaa englantia…

    Jalkasyötön poistaminen muuttaa todennäköisesti kahta asiaa:
    1) maalinedustapurkuja. Ei etsitä niin hanakasti palloa mailalla, vaan potkaistaan kaikkea mikä liikkkuu, ja toivotaan, että osutaan reikäpalloon, eikä vastustajan palliin.
    2) kulmapeliä. Estetään vastustajan mailan pääsy palloon, ja potkitaan pallo lähimmälle kaverille. Kun vastustajan mailan käyttö estetään samalla hyvin usein estyy omakin mailan käyttö, mutta tämä ei enää tulevaisuudessa haittaa.

    Ensimmäinen kohta on ennen kaikkea turvallisuustekijä, toinen taas muuttaa kaksinkamppailuja.

  12. Kokeilu Divarissa ja Nliigassa osoitti, että uudistus kannattaa laittaa täytäntöön kaikilla sarjatasoilla. Jalkasyöttö ei tarkoita, että jaloilla voisi tehdä mitä tahansa. Kyse on syöttämisestä ja syötön vastaanottamisesta, ei esimerkiksi pallon sulkemisesta laitaa vasten, tai vaikkapa vastustajan mailan potkimisesta jne… Huomiotavaa on, että jatkossakaan vastustajan jalkojen välissä ei voi pelata mailalla kuin jaloinkaan. Ainoa mielenkiintoinen asia sääntöuudistuksessa on maalin syntytilanne kun kysessä on ns jalkasyöttö.

  13. Mun mielestä aika kaukaa haettuja juttuja ET:llä! Kyllä jätkät inisi silloinkin kun veskalle pelaaminen kiellettiin ja toi sääntö ollut enemmän kuin hyvä!! Kulmissa jalkoja käytetään vaikka ei ollut tuota sääntöä ja aika dorkaa lähteä uudenkaan säännön mukaan potkimaan maalinedustalla, kuitenkin rauhassa mailalla toi asia hoituu paremmin…

  14. Missä menee korkean jalan raja? Saako polvella tai reidellä syöttää? Pitääkö tukijalan olla maassa?

  15. …sääntökirjasta, sieltä löytyy vastaus kaikkiin kysymyksiisi. Mikä tukijalka se silloin on, jollei se ole maassa?

  16. Jos joku sattumoisin tietää vastauksen, niin jokaisen ei tarvitse erikseen käydä etsimässä. Kätevää?

    Tukijalalla tarkoitan jalkaa jolla ei potkaista, kuten varmaan ymmärsit. Tietyissä tilanteissa pienestä ponnistuksesta voisi olla kovastikin hyötyä.

  17. ET. Ei pallon potkiminen ole tähänkään päivään mennessä ole ollut kiellettyä. Kyllä maalinedustan purkuja tehdään aika useinkin potkimalla. Se taas on tuomarin harkinnassa onko kyseessä ollut syöttö. Nyt sitä ei tarvitse miettiä. Potkusyötön piti olla harkittu teko eikä hätäripurku maalinedustalla. Lukaiseppa säännöt ja niiden tulkinnat.

  18. j jos tukijalkakin on irti maasta kyse on hyppäämisetä, paitsi jos juokset, koska se ei ole hyppäämistä. Säänöissä lukee kaikkea kivaa ja sitten on vielä tuomarin tulkinta.

  19. Onhan noita sääntöjä tullut luettua ja tavaattua jo jokunen vuosi… Ei sieltä maalinedustalta maassa olevia palloja ole aikaisemminkaan potkittu, vaan niitä korkeita palloja.

    En pelkää pelin muuttumista, pelkään lisääntyvää loukkaantumisriskiä Jalalla jalkaan potkaisu tekee keksimäärin pahempaa jälkeä kuin mailalla huitasu, puhumattakaan aremmista alueista. Kun onnistunut jalkasyöttö ei ole enää sääntöjen vastaista, kannattaa jalkapurkua yrittää useammin.

    Maalivahdille noston kieltäminen ei lisännyt loukkaantumisriskiä, mutta jalalla pelaamisen lisääminen sitä varmasti nostaa.

  20. jos osuu, vaarallinen peli?? JalkaPURKU ei ole syöttö, jalkasyöttö on harkittu, PURKU on hätäri. Tuomarin tulkinta.

  21. Hyvä homma että sääntö muuttui ja olisi saanut jo tulla samanlaisena muillakin sarjatasoilla. Hilskan mainitsemin puukäsin futistaustalla alasarjoissa pelaavana on oma lehmä ojassa. Mutta ainakin omalta kohdaltani sääntö helpottaisi sitä että voi rohkeammin ottaa pallon haltuun jalalla, joko itselle tai kaverille (se kun ainakin korkeissa palloissa on mulle huomattavasti mailalla sohimista helpompaa).

    Aika kaukaa haettu että loukkaantumisriski juurikaan kasvaisi, vaikka potkuja tulisi lisää. En muista loukkaantuneeni 25 vuoden aikana jalkapallossakaan potkusta kuin kerran niin että matsi jäi kesken, joten tuskin sb kentilläkään onnettomuuksia juuri tapahtuu kun pääasiassa palloa koitetaan hakata kepakolla. Vaikea kuvitella että kukaan lähtee tämän säännön innostamanaa mitään Roberto Carlos tällejä ruuhkatilanteissa hakemaan.

    Itse ainakin odotan uudistus tuo väriä niin, että joku liigapeluri keksii jonkin hauskan jalkasyöttökikan jo ensikaudeksi.