Salibandyliigan siirtokatsaus

Perinteinen Salibandyliigan pelaajasiirtoja seuraava Huhumaa-bloggaus nousi kesän aikana heittämällä Pääkallo.fi:n tämän vuoden luetuimmaksi jutuksi. Tirsamaan alaisuudesta ensimmäistä kertaa omaksi blogikseen eriytetyn Huhumaan uudet Divarin ja naisten liigan siirtoseurannat osoittautuivat myös heti erittäin suosituiksi ja nousivat luetuimpien listalla vuoden toiseksi ja kolmanneksi. Kevät oli Huhumaan kulta-aikaa ja nyt joukkueet alkavat olla hiljalleen kasassa. On aika tehdä elokuun alun koonti miesten liigasta: Mitkä joukkueet ovat paperilla eniten vahvistuneet ja mitkä heikentyneet?

Vahvistuneet joukkueet:

Paperilla eniten viime kaudesta on vahvistunut hopeajoukkue SSV. Lauri Stenforsin ja monipuolisen Mikael Laxin hankintojen myötä puolustus on rautaa ja hyökkäyksessä Miko Kailialan, Jani Heleniuksen ja kumppaneiden värväyksien jälkeen aivan käsittämätön kilpailutilanne. Viime kauden finaaleihin verrattuna pitää muistaa myös Saku Lehden ja Riku Kekkosen toipumiset pelikuntoon. Vielä jos Juha Kivilehto olisi valinnut SSV:n, niin mestaruuden olisi melkein voinut jo jakaa helsinkiläisille.

Viime kaudesta on siirtojen myötä vahvistunut myös pronssijoukkue Classic. Hyökkäysarsenaalissa riittää pelimerkkejä Peter ja Paul Kotilaisen, Sami Nymanin ja Niko Juholan hankintojen myötä. Viime vuosina Classicilla on toisaalta ollut niin nimekkäitä nippuja, että toissa kaudella tamperelaisilla oli varaa peluuttaa jopa maalitykki Jami Mannista kolmoskentän puolustajana.

Iskukyvyssä ei suuria heilahteluita:

Mestarijoukkue SPV:n ryhmä säilyi Tatu Väänäsen Sveitsiin lähtöä lukuun ottamatta hyvin kasassa. Maan parasta pelaajaa ei pysty korvaamaan Suomesta kukaan, mutta Tommy Koponen hankki kuitenkin parhaimman mahdollisen vapaana olleen pelaajan, Juha Kivilehdon. Vaikka ikää on kertynyt ja pelityyli ei ehkä ole yhtä nopeaa ja eteenpäinvievää kuin ykköskenttää pyörittäneellä Väänäsellä, niin Kivilehtoa parempi korvaaja olisi löytynyt vain Ruotsista.

Happeen kesä siirtomarkkinoilla oli Peter Kotilaisen lähdön myötä aavistuksen miinusmerkkinen. Lauri Liikanen lähti TPS:n riveihin ja muutama muu pelaaja kakkosdivariin. Nokialla liigassa läpilyönyt Johannes Jokinen palaa seuraan ja Kaapo Savinainen tulee NST:stä.

Pienellä vaihtuvuudella näyttää päässeen myös Espoon Oilers, joka ei kuitenkaan tätä kirjoittaessa elokuun alkuun mennessä ollut vielä julkaissut joukkuettaan. Uusista Tapio Kinnunen saapuu Kooveesta ja etenkin Jens Riskalle on iso rooli tarjolla.

TPS:n ja Nokian KrP:n leireissä vaihtuvuus on ollut huomattavasti suurempaa. TPS on kokenut pahoja menetyksiä etenkin Kailialan, Stenforsin ja Riskan myötä. Uusista Mikko Hautaniemi ja Miikka Läntinen laittavat kuitenkin varmasti palloa pussiin ja Joonas Föhristä, Lauri Liikasesta ja Tobias Brännbackasta voi olla yllättävän suureen rooliin joukkueessa.

Nokia koki TPS:n tapaan isoja menetyksiä. Sami Nymanin, Benjamin Reusserin, Johannes Jokisen, Jan Jelinekin ja Janne Salosen korvaajat olivat tiukassa. Päävalmentajaksi tullut Heikki Luukkonen kiinnitti seuraan muun muassa Jarmo Eskelisen, Miro Lehtisen ja Ilves-kolmikon: Ville Kangasmäki, Joni Henttonen ja Miika Nieminen. Nokian kurssi oli kesän siirtomarkkinoilla alaspäin, mutta päävalmentajansa tavoin kaikilla uusilla pelaajilla on tulevalla liigakaudella paljon todisteltavaa ja lopputulema voi hyvinkin olla ylöspäin viime kaudesta.

Viime kaudella liigakarsintoihin ajautunut Josba ei ollut tätä kirjoittaessa vielä kaikkia pelaajasopimuksiaan julkistanut, mutta ainakaan paljon viime kautta sekavammin joukkueella ei voi mennä. Tommi Puustinen on mieluisa paluumuuttaja Kooveesta, Juho Väisänen tuo potentiaalia Seinäjoelta ja Tommi Kivilehdon pitäisi vihdoin antaa Joensuussa liigatason näytöt. Aleksi Matikainen sekä Mikko Hallikainen tuovat tällä kertaa tuulahduksen kakkosdivarista. Josba kokee pahoja menetyksiä Markus Ketosen johdolla kokeneesta kaartistaan, ja josbalaisten comeback-herkkyyden tietäen kaikki poissaolot varmistunevat lopullisesti vasta kauden mittaan.

Westend Indians lähtee ensimmäiseen liigakauteensa lähes liiganousun tuoneella joukkueella. Viime kauden joukkueesta vain Robert Olenius vaihtoi maisemaa. Uusia vahvistuksia ovat Julius Jousi sekä Lasse Lundström.

Heikentyneet joukkueet:

Lappeenrannan NST menetti kokemusta muun muassa Janne Louhelaisen, Aki Seppälän, Lasse Kososen, Tommi Mäkelän ja Janne Kytösalmen siirryttyä todennäköisesti alasarjoihin sekä Kaapo Savinaisen lähdettyä Happeeseen. NST saa kaivaa taas kerran esiin uusia ratkaisijoita. Uusista Joonas Puhakka on ensi kaudella taas NST:n mies ja lisää leveyttä rinkiin nousee seuran A-junioreista.

NST:n lisäksi Koovee ja Tapanilan Erä ovat nostaneet ensi kauden joukkueeseensa paljon A-junioreita. Viime kauden Kooveesta ulkomaille haikaillut päävalmentaja Arto Riihimäki päätyi Ruotsin Jönköpingiin. Pelaajistossa kovaa katoa tekivät mm. Paul Kotilaisen, Tapio Kinnusen, Miro Lehtisen, Valtteri Sainion, Tommi Puustisen, Lasse Salmisen, Lauri Hanneliuksen ja muutaman muun kokeneemman pelaajan lähdöt. A-junioreista nostettujen pelaajien lisäksi Joni Järviö saa Karhujen Arvid Vonkista kirittäjän maalinsuulle, Mikko Repo tulee Nokialta, Jaakko Tiira Merikoski SBT:stä ja Ilveksestä kokonainen kentällinen (Sarajärvi, Jyrkkä, Naskali, Valkeejärvi ja Pärmäkoski).

Erälle kävi kokeneiden pelaajien osalta samanlainen puhallus kuin Kooveelle. Suurimmat menetykset olivat ulkomaille lähteneet maajoukkuepelaajat Tommi Aro ja Mika Moilanen. Heidän lisäkseen Jani Helenius, Tommi Vappula, Pasi Laitila ja Pekka Ahonen vaihtoivat maisemaa. Liigasta uusia pelaajia ovat Nokian Janne Salonen sekä SSV:n Aaron Fagerholm. Päävalmentajaksi Teemu Kalinaisen tilalle tullut Petteri Bergman nosti rinkiin peräti yhdeksän A-nuorten Suomen mestaria.

Oulun Luistinseura ja Loviisan Tor eivät olleet elokuun alkuun mennessä julkaisseet ensi kauden joukkueitaan. Loviisan nettisivuilla viimeisin päivitys oli huhtikuulta. Huhumaan perusteella OLS:n osalta suurin liikehdintä tapahtuu liigan ja kakkosdivarin välillä. OLS saattaa paperilla jopa heikentyä, mutta se pelasi kuitenkin nuorella joukkueella ennakkoluulottoman viime kauden. Lisää itseluottamusta saanut nuori joukkue kehittyy tulevaan kauteen varmasti.

Loviisassa uusia pelaajia ovat varmuudella Deina Imjack, Dan Forsström ja Rasmus Horn. Lähtijöistä jo Juha Kivilehdon ja Niklas Niirasen lähdöt tekevät seuran siirtokesästä negatiivisen ja laittaa odottamaan viime vuoden siirtopommia Kivilehdon tapaan. Rahaa seuralla ainakin puheiden mukaan olisi.

Lue myös Huhumaa-blogista:
Huhumaa: Miesten Salibandyliigan siirtohuhut ja vahvistetut siirrot kaudelle 2013-14

@Tirsamaa

8 comments

  1. Näin lomalla ollessa on mukava jo ennakoida liigan voimasuhteita.
    SPV on kyllä suosikki koska ei ole heikentynyt joukkueena vaikka Kivilehdosta ei ole Vaänäsen paikkaajaa niin valmennus todennäköisesti osaa tämän pikku puutteen hoitaa.
    SSV on on vahvistunut nimillä mutta ei vielä vakuuttavasti koska vanha kaarti pitää kiinni asemastaan? Maalivahti ongelmana kuten finaaleissa nähtiin?
    Happee menetti Kotilaisen mutta pelaa todennäköisesti vauhdikkainta salibandyä, voi olla yllättäjä, jopa finaalissa?
    Classic on nimivahva joukkue, jälleen kerran mutta onko ongelma valmennuksessa kuten viime vuosina on käynyt?
    Oilers on säilyttänyt kaikki tärkeämmät pelaajansa ja saanut myös vahvistuksia.
    Voi hyvin olla Happen kanssa liigan yllättäjä Happeen lisäksi?

    Muista joukkueista on vaikea uskoa kärkikahinoille, veikkaan että Erä rakentaa joukkuetta pitkällä tähtäimellä ja pääsevevät pudotuspeleihin jo tällä kaudella.
    TPS oli viime kaudella piristävä poikkeus, ajoittain. Valitettavasti menettänyt liikaa avainpelaajia joten vaikealta näyttää.
    Toivottavasti Indians pysyy sarjassa ja saa seuraavalla kaudella menestystä.
    Nyt taitaa olla Jospan vuoro hakea vauhtia alemmalla sarjatasolta?

  2. NST:n blogissa Antti O. Arponen todistaa, että NST ei ole heikentynyt ja veikkaa, että Helsingin asiantuntijat näinä viikkoina pohtivat asiaa juuri niin kuin Tirsa tässä tekee NST:n osalta.

  3. Jotenkin oletettavaakin, että Arponen on tuota mieltä. Vaikka nst tippuisi kauden päätteeksi sarjaporrasta alemmas, niin Arponen on varmasti taas sitä mieltä, että se on muiden joukkueiden syy, jotka kateuttaan tiputtavat nst:n. Mutta hyvähän se on, että joka seuralle löytyy kannattajia, siinähän saattaa vähitellen tämä ns. lajikulttuurikin kehittyä.

  4. Ei toi Väänäsen lähtö kyllä maailmaa kaada! aivan loistava pelaaja ja ois saanu jäädä, mut ohan spevellä lähes yhtä kovia muitaki.. ei varmasti heikenny tulokselliseti!!

  5. Molemmat Kivilehdot tyhjiä arpoja. Toinen ei osaa ja toinen ei ehdi.

    SSV:n todellinen haaste on omien tolppien välissä. Jos Henu pelaa samalla tasolla kuin viime kaudella, niin noutaja kutsuu. Keinästä ei voi pistää maaliin edes ”saletit pisteet”-peliin. Pieni kaveri, joka ei koskaan ole oikeasti osannut.

    Oliskohan viimeinkin Tampereella ymmärretty ottaa käsi pois taskusta kiviä puristelemasta ja ruveta pelaamaan. Betsi Clasulle.

  6. Aleksi Matikainen yllättää ja isosti,Hallikainen on liian pehmee…GO JOSBA!!!

  7. Kun eilen katseli miten Erän junnut pyöritti Nst:tä, ei Erällä ole ongelmia haastaa kokeneempiakin joukkueita? Taitoa ja tilannenopeutta on, tästä brändi maailman nopeimman salibandyyn!