A-poikien SM-sarja alkaa – tässä ovat suurimmat suosikit

Viime kaudella A-nuorten SM-sarja päättyi näihin juhliin. Kuva: Mikko Hyvärinen

Viime kaudella A-nuorten SM-sarja päättyi näihin juhliin. Kuva: Mikko Hyvärinen
Viime kaudella A-nuorten SM-sarja päättyi näihin juhliin. Kuva: Mikko Hyvärinen

Poikien A-juniorien SM-sarja käynnistyy tiistaina 24. syyskuuta. Perinteisesti kärjen osalta todella tasainen sarja päättyi viime vuonna Petteri Bergmanin luotsaaman Tapanilan Erän mestaruusjuhliin, mutta kuinka käy tällä kaudella? Pääkallo.fi ennakoi mistä asetelmista vanhimman juniori-ikäluokan kauteen lähdetään.

Tapanilan Erä

Viime vuoden mestarit ovat menettäneet valmentajansa lisäksi myös ison liudan ratkaisupelaajia seuran edustusjoukkueeseen. Toki monet pelaajat ovat edelleen A-juniori-ikäisiä, mutta heidän kasvava rooli miehissä tulee varmasti verottamaan joukkueen menestyksestä ainakin runkosarjassa. Muun muassa Tuomas Iiskolan yli-ikäisenä menettänyt Erä lähteekin kauteen huomattavasti nuorentuneella joukkueella. Joukkueen keski-ikä on rapiat 18 vuotta.

Tähti: Pohjola Cupin parhaan pelaajan pystin voittanut Aaro Koski on pitelemätön.

Arvio sijoituksesta: 1-3

OLS

Vahvaa juniorityötä viime vuodet tehnyt oululaisseura tulee myös alkavalla kaudella olemaan A-junioreiden kärkikahinoissa. Oululaisten suurimmat nimet Valtteri Parviainen ja Petro Rautio ovat ratkaisijan roolissa myös liigassa, joten heitä junioripeleissä tuskin nähdään. Joukkue on kuitenkin edelleen hyvin laadukas ja se on vahvistunut viime kauden B-junioreiden hopeamitalisteilla. Ollaanko Oulussa valmiita ottamaan se viimeinen askel?

Tähti: Liigarinkiin tyrkyllä oleva Otso Tornberg tulee kasvattamaan sekä rooliaan että pistesaldoaan tällä kaudella.

Arvio sijoituksesta: 1-3

Happee

Entinen A-junioridynastia jäi viime kaudella monen yllätykseksi finaalien ulkopuolelle. Joukkue kuitenkin kampesi itsensä pronssille, ja on nyt valmis nousemaan jälleen kohti kirkkaampia mitaleja. Suurimmat tähdet Johannes Jokinen ja Lassi Kotovaara pelaavat pääasiassa liigaa, mutta Happeen suoritukset eivät ole paljoa kaksikosta kiinni. Laajalla ja taitavalla materiaalilla varustetuilla jyväskyläläisillä ongelmaksi voi nousta suuri armeijan leivissä olevien määrä. Peräti 12 Happee-pelaajaa suorittaa asepalvelusta alkavan kauden aikana.

Tähti: Savonlinna tarjoaa edelleen ihmeitään Happeelle. Tällä kertaa vielä B-juniori-ikäisen Aleksi Ahokkaan muodossa. Yksi 96-ikäluokan parhaista.

Arvio sijoituksesta: 1-3

Classic

Aina taitavan joukkueen kasaan saava Classic ei petä tälläkään kaudella. Menneinä vuosina aivan kirkkaimmat sijat ovat kiertäneet Tampereen ylpeyden, vaikka joukkue on kyennyt taistelemaan voitosta ketä tahansa vastaan. C:n kokoonpano rakentuu alkavalla kaudella A- ja B-juniorien akatemiaan valituista 40 pelaajasta. Taitoa ja osaamista löytyy jälleen, vaikka kovimmat nimet ovat lyöneet läpi liigassa jo viime kaudella. Ainakin teoriassa Classicilla on myös leivissään koko sarjan ylivoimaisesti kovin pelote, muuan Peter Kotilainen.

Tähti: Juniorien MM-pronssia voittanut joukkueen kapteeni Atte Eronen on suuressa roolissa.

Arvio sijoituksesta: 4-6

SSV

Viime kaudella SSV jäi ainoastaan pisteen päähän playoff-paikasta. Tällä kaudella itähelsinkiläisillä on paremmat mahdollisuudet pudotuspeleihin mikäli liigaringissä olevat pääsevät pelaamaan A-juniorien pelejä. Helsinkiläisjoukkueen liigamiehistö on tällä hetkellä kuitenkin niin leveä, että viime kauden parhaille junioreille, Tommi Kokkoselle, Erik Storgårdille ja Petri Kuituselle luulisi olevan luvassa myös A-junioripelejä.

Tähti: Erästä siirtynyt 95-syntynyt Waltter Mahlberg oli merkittävässä roolissa mosalaisten viime kauden kultajuhlissa. Saappaat ovat sitäkin suuremmat paikalliskilpailijassa.

Arvio sijoituksesta: 4-6

Kuva: Mikko Hyvärinen
Kuva: Mikko Hyvärinen

Koovee

Tampereen toisessa ASM-edustajassa tilanne näyttää hiukan edelliskautta paremmalta. Parantuneista otteista kielii muun muassa harjoitusotteluvoitot mestari-Erästä sekä Indiansista. Synkkiä pilviä taivaalle tuo se tosiasia, että myös Kooveessa moni A-ikäinen ratkaisupelaaja on isoissa saappaissa myös huomattavasti nuorentuneessa edustuksessa. Suuri osa joukkueen tehoista riippuu Mikko Immosen, Eero Myllykankaan ja Samu Saaren pelaamisesta.

Tähti: Aleksi Kulmala on merkittävä ratkaisija yhdessä Markus Järventaustan kanssa etenkin silloin, kun liigaringin pelaajat eivät pelaa.

Arvio sijoituksesta: 4-6

Indians

Espoon Westendistä tulevalla Indiansilla edellisten kahden kauden pudotuspelipaikan toistaminen tulee olemaan vaikeaa. Joukkue on menettänyt suurimman tähtensä Valtteri Kainulaisen yli-ikäisenä ja myös sisäisen pörssin voittanut Eino Pesu tulee kulkemaan vähemmän junioripeleissä. Paikkaajina on kuitenkin toissa kauden B-junioreiden mestareita 94-ikäluokasta, joten mistään heittopussista ei todellakaan voida puhua. Kärsi muun muassa 13–4-murskatappion Kooveeta vastaan harjoituskaudella.

Tähti: Nuorten MM-pronssimaalivahti Mikko Kirvesniemi on tärkein yksittäinen pelaaja.

Arvio sijoituksesta: 7-9

PSS

Sarjanousija on SM-tasolla vielä melkoinen arvoitus. Joukkue on menettänyt viime kauden junioritähtensä Rasmus Hornin ja Joonas Föhrin liigajoukkueisiin Loviisaan ja Turkuun. Porvoolaisten joukkue ei kuitenkaan tähän tule kaatumaan, sillä sen kokoonpanoon nousi kivikovan B-junioreiden mestaruusjoukkueen pelaajat. Kevin Nylundilta, Joakim Ervastilta ja Miro Anttilalta sopii odottaa kovia tehoja myös vanhemmissa junioreissa.

Tähti: Jäätävät 23+42-tehot viime kauden BSM:ssä paukuttanut Miro Anttila oli myös nostamassa seuran A-junioreita SM-sarjaan kevään aikana.

Arvio sijoituksesta: 7-9

TPS

Turussa on käynnissä sukupolvenvaihdos. Vuosia suuressa roolissa ollut 92-ikäluokka jää pois Miikka Sokan johdolla. Tällä kaudella joukkue rakentuukin pääasiassa 95-97-ikäluokan pelaajista. Tukea tulee silloin tällöin liigaa pelaavista Joonas Föhristä ja kumppaneista. Tepsiläiset onnistuivat kaatamaan Classicin harjoituspeleissä, mutta voi olla vielä liian aikaista puhua menestyksestä joukkueelle. Miten käy TPS:lle, kun se ei enää pysty luottamaan Helsinkiin muuttaneen Miko Kailialan apuun loppukauden ratkaisupeleissä?

Tähti: 96-syntynyt Olli Laine valittiin elokuussa Pohjola Cupin All-starsiin vuotta muita nuorempana. Hyviä otteita on siis varmasti luvassa myös A-nuorissa.

Arvio sijoituksesta: 7-9

Oilers

Oilersin perinteisesti kovia junioreita jatkuvalla syötöllä puskeneessa öljyputkessa on ollut ongelmia viime vuosina. Seuran edustuksessa on edelleen todella hyviä A-juniori-ikäisiä Matias Kaartisesta lähtien, mutta osaa heistä tuskin tullaan ASM:ssä kauden aikana näkemään. Tähän kun lisää vielä sen, että Oilersin 95-ikäluokka jää muiden seurojen vastaavia ikäluokkia jälkeen, voidaan jo puhua potentiaalisesta karsintajoukkueesta.

Tähti: Viime kauden pistepörssin nelonen Olli Alanen tulee jälleen tekemään pahaa jälkeä..

Arvio sijoituksesta: 10-12

SPV

Karsintojen kautta sarjapaikkansa säilyttäneelle SPV:lle ei ole luvassa helpotusta. Joukkue on menettänyt neljä viidestä viime kauden parhaasta pistemiehestään yli-ikäisinä tai muihin seuroihin. Peliveljillä on luvassa hurjasti töitä mikäli halajavat jatkaa sarjassa myös ensi kaudella. Maalivahti Roope Mutka, puolustaja Eemeli Peltonen ja hyökkääjä Jukka-Pekka Pelto-Arvo ovat paljon vartioina.

Tähti: SPV:n kivikovan liigajoukkueen mukana harjoitteleva Eemeli Peltonen tulee pelaamaan A:ssa isoja minuutteja.

Arvio sijoituksesta: 10-12

NST

Lappeenrannan NST oli viime kauden suurin yllättäjä. Joukkue taisteli runkosarjan voitosta aivan loppumetreille, mutta jäi pudotuspeleissä pronssiotteluun. Tällä kaudella paikka mitalipeleissä on paljon vaikeampi saavutettava. Suurin osa lappeenrantalaisten menestyksestä perustui yli-ikäiseksi jääneisiin 92-syntyneisiin. Joona Auroselle, Kaapo Savinaiselle ja Samuli Hulkkoselle ei niin vain löydy korvaajaa nuoremmista ikäluokista. Varsinkin kun suurimmat A-junioritähdet, 95-syntynyt Juho Kaila ja 93-syntynyt Petteri Puustinen pelaavat isossa roolissa miehissä.

Tähti: Mikäli liiga-apuja ei ole tiedossa, viime kauden pörssiykkösellä Waltteri Vuorimiehellä on hyvin suuri vastuu joukkueen tehoista.

Arvio sijoituksesta: 10-12

6 comments

  1. Olisihan sitä voinut nuorten Sm-sarjan ennakkoon vähän enemmänkin panostaa.Kohtalaisen kehno suoritus.

  2. Ajahan sinä nyt vaan sillä mopoautollasi, ja koita pärjätä vaikkei nimeäsi tuossa jutussa mainittukaan

  3. TPS:n avauspeli nähty. Ehkä SPV nuorella rosterillaan ei ollut paras mahdollinen mittari, mutta Pääkallon arvio TPS:n sijoittumisessa sarjassa aika aliarvioitu. Jos turkulaiset saavat peleihinsä miesten edustusjoukkueen pelaajansa, on porukka paha pideltävä. Ykkösvitjan tehot olivat huikeat ja pelitapa oli hurjaa katseltavaa. Speve nuorelle porukalle tsemppiä.