Kesälomat on lusittu ja vihdoin päästään tositoimiin miesten Salibandyliigassa. Seuraavassa on ennakkoni tulevalle kaudelle.
Tässä järjestyksessä veikkaan joukkueiden olevan runkosarjan päätyttyä. Mukana tietysti myös perustelut miksi näin. Suluissa on viime kauden sijoitus runkosarjassa.
—
1. SSV (4.)
Historia: Voitti runkosarjan kolme kertaa peräkkäin kausilla 2007-2009. Tämän jälkeen kausilla 2010 ja 2011 kaksi kakkossijaa ja sen jälkeen suunta alaspäin. Kausi 2012 3. sija ja viime kaudella kuitenkin kotietu playoff–taistoihin ja sijoitus 4.
Viime vuonna antoi runkosarjassa vain pisteen tulevalle mestarille SPV:lle, mutta hävisi molemmat pelit runkosarjan voittajaneelle Happeelle. Playoffeissa näiden kolmen joukkueen pelit kääntyivät päälaelleen verrattuna runkosarjaan.
Taktiikka: Tulee jälleen perustamaan pelinsä vahvaan pallon hallintaan ja nöyrään viisikkopelaamiseen. Uskon, että vastustajan maalia kohti mennään kovaa vastahyökkäyksin ja joukkue pääsee pelaamaan paljon ylivoimaa vahvan pallollisen pelinsä ansiosta.
Pelaajat: Mikael Järvi on tehnyt urallaan jo käsittämättömältä tuntuvat 633 pistettä 424 pelissä. Lisää on jälleen luvassa tulevalla kaudella, kun vanha ratsu näyttää nuoremmille esimerkkiä työnteosta. Liigan ylivoimaisesti kokenein ja joukkueelleen tärkein kapteeni. Varsinkin nyt, kun SSV on hankkinut joukkueeseen uusia pelaajia ja tulevaisuuden tähtiä. Mielenkiintoista nähdä kuinka TPS:sta tullut Miko Kailiala onnistuu tulevalla kaudella.
Haasteet: Ratkaisuvoimaa täytyy löytyä myös ykköskentän ulkopuolelta. SSV:n kolme parasta pistemiestä olivat Harri Forsten (48 pistettä), Juho Järvinen (45) ja Markus Olkkonen (45). Joukkueen täytyy myös pitää sairasosasto mahdollisimman pienenä, jotta menestystä tulee.
Arvio: Joukkue tulee voittamaan runkosarjan, koska heillä ei ole tällä kaudella muita rasitteita kuin runkosarja ja playoff–pelit. Uskon myös, että SSV on sarjan tasaisin suorittaja, eikä sitä tulla kovin helposti yllättämään ainakaan ennakolta heikompien joukkueiden toimesta.
—
2. SPV (2.)
Historia: Joukkue on vakiinnuttanut viiden viime vuoden aikana sijoituksensa sarjan kärkeen runkosarjassa ja siellä se jälleen varmuudella on. Kausi 2009 sijoitus 4., 2010 5., 2011 4., 2012 1. ja viime keväänä siis 2. Hävisi viime kaudella runkosarjan voiton ratkaisseen pelin Happeelle jatkoajalla 5-4. Tämän seurauksena Happee voitti runkosarjan yhden pisteen erolla.
Taktiikka: Joukkue runko on pysynyt viime vuodet hyvin kasassa ja se on omaksunut vahvasti kääntöpeliin perustuvan erittäin tehokkaan hyökkäyspelin. Joukkue vaihtelee myös monipuolisesti karvaustaan. Joissakin peleissä ennalta heikompia vastustajia vastaan karvaa ns. ”päätylankusta” eli menee täysillä päin vastustajan puolustajia ja pakottaa heidät avaamaan peliä nopeasti. Toisaalta tasaisempia vastustajia vastaan se pyrkii pelaamaan 1-2-2-tyyppistä karvausta ja pyrkii voittamaan pelit luottaen vahvaan viimeistelytaitoonsa.
Pelaajat: Sami Koski voitti runkosarjan pistepörssin viime keväänä kovilla tehoilla tehden 77 pistettä. Koski tulee varmasti jälleen tekemään paljon pisteitä, mutta uskon, että kolme vahvaa kentällistä tulee tekemään pisteitä entistä tasaisemmin. Kannattaa seurata myös juniorisarjoissa lupaavasti pelannutta Jari Hankkiota, joka näyttää päässeen vihdoin kuntoon loukkaantumisten jälkeen.
Haasteet: Champion cup syö varmasti tehoja ainakin alkukauden runkosarjasta, vaikka joukkue kovassa kunnossa onkin. Haasteena näkisin myös sen, että joukkueella on ollut tapana menettää pisteitä ennakolta heikompia vastustajia vastaan. Seuraava askel olisi mielestäni kehittää omaa pallollista peliään pallonhallinnan suuntaan, vaikka se vähän söisikin tehoja hyökkäyspelistä. Kärkijoukkueista se hallitsee palloa selkeästi vähiten.
Arvio: Näyttää valmiilta lokakuun alussa pelattavaa Champions cupia silmällä pitäen. Kävin katsomassa harjoitusottelun Happeeta vastaan ja siellä kyllä näkyi SPV:n vaarallisuus, vaikka juuri tuossa kyseisessä ottelussa ei puolustaminen juuri ketään kiinnostanut. Harjoituspelit ovat harjoituspelejä. Runkosarjan voitto kuitenkin lipsahtaa käsistä, koska kuorma on tällä kaudella SSV:tä raskaampi.
—
3. Happee (1.)
Historia: Happee nousi todella parrasvaloihin vasta viime kaudella. Edellinen kausi huipentui runkosarjan voittoon ja sitä edeltävät kaudet ovat menneet 2009 (11.), 2010 (6.), 2011 (10.), 2012 (7.). Voitti SPV:n viime kaudella runkosarjan voiton ratkaisseessa pelissä ja osoitti, että on tullut runkosarjan menestyviin joukkueisiin jäädäkseen.
Taktiikka: Pelaa vahvaa karvauspeliä (W), jossa pyrkii ohjaamaan vastustajaa ennalta sovitulle puolelle. Perustaa pelinsä vahvaan vastahyökkäyspelaamiseen ja pyrkii päättämään hyökkäykset nopeasti. Joukkue on myös kehittynyt varsin taitavaksi pallonhallintajoukkueeksi ja pystyy pitämään myös palloa, kunhan vain pelaajilla riittää maltti vahvan hyökkäyspelaamisen ohella.
Pelaajat: Paras pistemies Peter Kotilainen vaihtoi maisemaa Tampereelle. Nyt täytyy muiden pelaajien astua tehokkaammin esiin. Ryhmästä löytyy kuitenkin ratkaisuvoimaa ja varmasti paikkaajia löytyy. Happeen onneksi Petri Kauko jatkaa vielä ja tulee varmasti tekemään jälleen paljon pisteitä. Seuratkaa Joonas Kaasalaista, joka on valmennuksen mukaan todella kovassa lyönnissä, niin fyysisesti, kuin henkisestikin.
Haasteet: Happeen ikuisuusongelma tuntuu olevan puolustuspään pitävyys. Happee tarvitsee ehdottomasti maalivahtinsa Eero Kososen hyviä otteita ja terveenä pysymistä. Myös pieniä loukkaantumishuolia tuntuu olevan kauden kynnyksellä.
Arvio: Joukkue pelaa jälleen vahvan runkosarjan ja sijoittuu kolmanneksi. Marginaalit kärkikastissa ovat muutaman pisteen sisällä. Kauden tavoitteet ovat Suomen cupin voiton uusiminen, runkosarjan voitto ja viime kauden pettymyksen jälkeen sijoituksen parantaminen myös playoffeissa. Tämän eteen ryhmä on myös tehnyt kovasti töitä koko kesän.
—
4. Classic (3.)
Historia: Neljästä kärkijoukkueesta SSV:n jälkeen menestynein viitenä viimeisenä vuonna runkosarjassa. 2009 (5.), 2010 (3.), 2011 (1.), 2012 (2.) ja 2013 (3.). Joukkue ajoi viime kaudella uusia tuulia sisään ja opetteluksi meni. Silti kuitenkin hyviä pelejä ja muutamia murskavoittoja (mm. Classic-OLS 18-12 runkosarjan alkupuolella).
Taktiikka: Joukkueen pelitapa hakee vielä uomiaan. Uskoisin kuitenkin, että se keskittyy kauden edetessä pelaamaan enemmän vastaiskupeliä W- tai 1-2-2-karvauksilla. Pallonhallinta on myös isossa roolissa ja joukkue pyrkii varmasti vahvaan pallolliseen pelaamiseen ja sitä kautta vastustajan väsyttämiseen. Ylivoimapeli tulee olemaan murhaavaa uusien hankintojen ja vanhojen konkareiden myötä.
Pelaajat: Sai vahvistuksia mm. Kotilaisten veljesten Peterin ja Paulin myötä. Harjoitusotteluissa veljekset on istutettu ykköskenttään Vänttisen ja Savolaisen rinnalle ja tältä osastolta on odotettavissa kovia tehoja. Classicin omat juniorit ovat jälleen kasvaneet vuoden ja harjoitelleet kovaa. Uskoisin, että tämä kausi tulee olemaan todellinen läpimurto Sami Johanssonille, joka nakutti kovat lukemat pörsseihin jo viime kaudella.
Haasteet: Maalivahtipeli oli kysymysmerkki jo viime kaudella, eikä tälle osastolle joukkue saanut toivomiaan vahvistuksia. Pekka ”Nupi” Nieminen on ollut kuitenkin harjoitusotteluissa vahva ja joukkue on luottaa konkarimaalivahtiinsa. Joukkueen ailahtelevaisuus runkosarjassa on ollut kärkijoukkueista suurinta, joten tasaisuutta pitäisi löytää huomattavasti lisää runkosarjan voiton ja mestaruuden tavoittelemiseen. Mielenkiintoista on myös nähdä, kuinka Tampereella järjestettävä Champions cup vaikuttaa syksyn runkosarjaan Classicin osalta.
Arvio: Ailahtelevaisuus alkukaudesta vie parhaan terän runkosarjan voittotaistosta. Joukkue hoitaa kuitenkin itsensä jälleen neljän joukkoon kotiedulle. Classic tulee pelaamaan kaudella paljon pelejä, kun mukaan lasketaan harjoitusottelut, Champions cup, Suomen cup ja runkosarja. Joten joukkueella on varmasti riittävästi tapahtumia pelin kuntoon hiomiseksi.
—
5. Tapanilan Erä (7.)
Historia: Joukkue tottui Petteri Bergmanin valmennuksessa tavoittelemaan menestystä ja on parilla edellisellä kaudella kyykännyt pahasti – ainakin sen omiin odotuksiin nähden. Runkosarjan kolmen viimekauden sijoitukset 7., 6. ja 6. kertovat paljon joukkueen tilasta, varsinkin kun kausi 2010 päättyi runkosarjan osalta sen voittoon. Nyt tuttu mies on palannut päävalmentajan pallille ja yksi Suomen parhaista fysiikkavalmentajista, Mika Saari, vastaamaan joukkueen fyysisestä harjoittelusta.
Taktiikka: Toivoisin, että Erä uskaltaisi pelata rohkeampaa ja liikkuvampaa peliä kuin mihin se edellisen Bergmanin aikakaudella ajautui. Joukkue valui vuosi vuodelta karvauspelissään lähemmäksi omaa maaliaan ja pyrki sumputtamaan vastustajan hyökkäyspelin tukkoon ja iskemään siitä vastaan. Tähän pelitapaan joukkue myös tavallaan juuttui Teemu Kalinaisen aikanakin, vaikkakaan se ei saanut siitä samoja tehoja irti kuin Bergmanin valmennuksessa. Uskon vahvasti, että ryhmä ottaa paremmin haltuunsa pallollisen pelaamisen ja keskittyy sen kehittämiseen vahvasti.
Pelaajat: Joukkueeseen on valittu sellainen pelaajamateriaali, joka ensisijaisesti on sitoutunut tekemään töitä tarkan valmennustiimin johdolla. Yhtään riippakiveä ei Bergmanin ajatusmaailma kestä ja tämä seikka varmasti näkyy myös menestyksessä. Joukkue on nuori, mutta uskon, että tässä sarjassa sillä on hyvät mahdollisuudet sijoittua sarjataulukossa näinkin korkealle.
Haasteet: Joukkueen pelitapa ja uskallus luottaa omaan liikkeeseen ja taitotasoon on ratkaisevassa asemassa nuorten pelaajien kohdalla. Valmennusjohto ei myöskään pyri asettamaan kovia menestystavoitteita kaudelle, vaan myy ajatusta enemmän niin, että tehdään työ ensin ja katsotaan mihin se riittää. Toisaalta tämä on nuorille pelaajille loistava mahdollisuus nousta parrasvaloihin.
Arvio: Tulee tekemään tulosta nuorten pelaajien vahvalla esiinnousulla, mutta aivan runkosarjan kärkisijoille se ei silti vielä riitä. Playoff –joukkue kuitenkin ehdottomasti.
—
6. Esport Oilers (6.)
Historia: On yksi 2000-luvun menestyksekkäimpiä seuroja, mutta viime vuosina suunta on ollut enemmän omien junioreiden kasvattaminen. 2009 sijoitus (3.), 2010 (7.), 2011 (3.), 2012 (4.) ja 2013 (5.). Pelasi viime kaudella mahtavan pudotuspelisarjan SSV:tä vastaan ja oli lähellä pudottaa kestomenestyjän jo puolivälierissä.
Taktiikka: Tulee ainakin kotipeleissään pelaamaan rohkeaa karvauspeliä ja pyrkii antamaan vastustajalle kovaa painetta aina kun vain mahdollista. Kyttää aktiivisesti vastustajan puolustajien pallollisia virheitä ja iskee heti, kun huomaa hetkensä tulleen. Viime kaudella oli myös huomattavaa, että pallollisessa pelissä Oilers pyrki avaamaan paljon palloa ylös kärkipelaajalle, joka pyrki haastamaan yksi vastaan yksi -tilanteissa. Muu viisikko sitten tuli lähelle tukemaan näitä hyökkäyksiä ja siitä saatiin paine vastustajan päätyyn.
Pelaajat: Perttu Pajukoski oli yksi liigan suurimmista tähdistä ja varmasti tulee iskemään jälleen paljon pisteitä. Joukkue sai myös todella suuren pelaajan takaisin, kun ruotsista paluumuuton tekevä Oscar Hänninen liittyi ryhmään.
Haasteet: Pahat kielet ovat ilkkuneet joukkueen kesäharjoittelusta. Oli näissä puheissa perää tai ei, niin varmasti se, kuinka hyvin sitoutunut joukkue on harjoitteluun, tulee ratkaisemaan menestyksen.
Arvio: Parantaa otteitaan läpi kauden ja on jälleen kova ja hankala vastustaja, kun pudotuspelit käynnistyvät. Varma playoff–joukkue jälleen.
—
7. Nokian Krp (11.)
Historia: Runkosarjan sijoitukset eivät varsinaisesti joukkuetta mairittele. 2009 (13.), 2010 (8.), 2011 (8.), 2012 (10.) ja 2013 (11.). Playoff–peleistä on jo aikaa ja nekin käynnit ovat jääneet lyhyiksi. Joukkuetta on aikaisempina vuosina vaivannut tekemisen kulttuurin puuttuminen, mikä on myös pitkälti ollut seuran johdon vastuulla.
Taktiikka: Uusi valmentaja, Sveitsistä joukkueen peräsimeen saapunut Heikki Luukkonen, pyrkii varmasti keskittymään pitkälti siihen, että saa joukkueen pelaamaan yhtenäisesti yhtenäisellä pelitavalla. Helppoa se ei varmasti tule olemaan, mutta ryhmä on vaikeiden vuosien jälkeen varmasti valmis ottamaan kaikki avut vastaan, jotta edes jonkinlaista menestystä tulisi. Uskoisin, että joukkue tulee pelaamaan 1-2-2-tyyppistä karvauspeliä, jossa se pyrkii pääsemään maalipaikkoihin pallonriistojen kautta suorilla hyökkäyksillä maalia kohti. Pallollisen pelaamisen kehittäminen tulee hieman jälkijunassa, koska ajatukset ovat aluksi sopivien viisikoiden löytämisessä ja puolustuspelin tiiviiksi saamisessa.
Pelaajat: Suurin ja ainut tähti Raholassa on edelleen Henri Johansson. Mies pelasi viime kaudella tehollisesti aika ”vaisun” kauden sijoittuen runkosarjan pistepörssissä kuitenkin sijalle neljä, 54 pisteellään. Toivotaan, että ryhmästä löytyy leveyttä, jotta Johansson saa tarvitsemaansa tukea pistetehtailuun.
Haasteet: Raholassa ei ole oikein totuttu menestymään. Johtuen tietysti myös pitkälti siitä, että pelaajamateriaali ei ole koskaan ollut riittävän hyvä. Luukkonen joutuu nyt kovaan testiin. Saa nähdä saako hän kurssin muutettua.
Arvio: Nokialla on nyt pitkästä aikaa mahdollisuus parempaan tekemiseen. Joukkue sitoutuu valmentajaansa ja uusiin asioihin ja ottaa playoff–paikan muutaman kuivan vuoden jälkeen.
—
8. TPS (6.)
Historia: Joukkue pelasi loistavan edelliskauden ja sijoittui runkosarjassa kuudenneksi. 2009 (2.), 2010 (9.), 2011 (11.) ja 2012 (9.) ovat seuran edustusjoukkueen aikaisemmat sijoitukset. Yllätys koettiin viime kaudella siinä, että runkosarjan voittaja Happee valitsi TPS:n vastaansa ensimmäiselle kierrokselle ja TPS oli vähällä yllättää pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.
Taktiikka: Keskustelin joukkueen taktiikasta uuden päävalmentajan Aki Vilanderin kanssa. En sitä nyt tässä avaa sen enempää vielä (varmasti kauden aikana enemmän), mutta ajatusmaailma poikkeaa hieman totutusta oman pään pelaamisen suhteen. Nuori ryhmä pyrkii maalipaikkoihin vastaiskupelillä, mutta varmasti heikompia vastustajia vastaan pyrkii myös kehittämään pallollista peliään.
Pelaajat: Menetti viime kauden menestyksen myötä parhaimpia pelaajiaan muualle, mutta oma juniorityö on kantanut hedelmää ja joukkueen runko koostuukin pitkälle näistä. Mielenkiintoiset tulokkaat ovat Happeesta tulleet Lauri Liikanen hyökkäykseen ja Joni Haapamäki puolustukseen.
Haasteet: Uusi päävalmentaja on tehnyt kovasti työtä toimivan konseptin kasaamiseksi ja on erittäin mielenkiintoista nähdä kuinka joukkue toteuttaa pelitapaansa. Pajatso tyhjeni valmentajaa myöten viime kauden jälkeen niin voimakkaasti, että Vilander ja pelaajat pääsevät suhteellisen paineettomassa tilassa pelaamaan. Kysymys sitten onkin, että kasaako joukkue itse itselleen liikaa menestyspaineita?
Arvio: Pääsee jälleen pudotuspeleihin, mutta siellä seinä tulee nopeasti vastaan.
—
9. OLS (13.)
Historia: Seuran vierailut liigassa eivät ole yleensä kestäneet kovin montaa kautta peräkkäin. Nyt lähtee pitkästä aikaa toinen liigavuosi peräkkäin ja odotettavissa onkin vihdoin liigapaikan säilyttäminen pidemmäksikin aikaa. Ainakin oma toiveeni olisi näin, koska alueella on paljon junioreita ja siellä tehdään hyvää juniorityötä. Tämä varmasti poikii jossain vaiheessa myös pidempiaikaista menestystä liigassa.
Taktiikka: Aikaisempi historia on osoittanut, että taktisesti joukkue on tullut jälkijunassa, eikä selkeää kuvaa ole siitä, mitä pohjoisessa oikein yritetään. Viisikkopeli on ollut levällään kuin ne kuuluisat jokisen eväät ja oma pää vuotaa liikaa. Joukkueen pitäisi saada ensin puolustuspeli kuntoon. Sen jälkeen on turvallisempi lähteä kehittämään hyökkäyspelaamista, puhumattakaan pallollisesta pelistä.
Pelaajat: Valtteri Parviainen on ryhmän suurin tähti ja tulevaisuuden lupaus.
Haasteet: Suurin haaste on saada oma pää pitäväksi. Jos tämä tapahtuu, niin mahdollisuudet ovat vaikka mihin. Valmennuksen ja pelaajiston kokemattomuus myös iso kysymysmerkki.
Arvio: Tulee pääsääntöisesti voittamaan päävastustajansa liigan hännillä ja ottaa myös joitakin isompiakin päänahkoja. Playoff–peleihin ei ole vielä asiaa.
—
10. NST (8.)
Historia: Tapellut viime vuodet runkosarjan häntäpäässä, vaikka viime kaudella pääsikin kokeilemaan pitkästä aikaa pudostuspelejä ollen runkosarjan 8. Kauden 2011 päätteeksi nousi jälleen liigaan yhden divarivuoden jälkeen.
Taktiikka: Joukkue pelaa aika avointa peliä ja hyökkää aina pienellä riskillä. Tekemisestä puuttuu usein tasapaino ja joukkueelle tehdään paljon maaleja vastahyökkäyksistä. Oman pään tilkitseminen olisi avain parempaan menestykseen, mutta riittääkö ryhmällä siihen eväät?
Pelaajat: Joukkue on jälleen vuoden kokeneempi ja runko on pysynyt hyvin kasassa. Tuomas Arponen ja Risto Töllikkö joukkueen kantavia pelaajia.
Haasteet: Tasaisuutta pitäisi löytää enemmän. Kuulemani mukaan ryhmä on fyysisesti ihan hyvässä hapessa, mutta sen pitäisi pikku hiljaa alkaa kantaa myös peliesityksiin. Aika näyttää millainen taktikko on joukkueen viime kaudella pudotuspeleihin luotsannut Petri Heino.
11. Josba (12.)
Historia: Seuralla on salibandyperinteitä vaikka muille jakaa. Viimeisten vuosien pelilliset kyykkäykset eivät tee kuitenkaan kunniaa kovalle menneisyydelle. Viime vuosien sijoitukset runkosarjassa kertovat kaiken. 2009 (8.), 2010 (10.), 2011 (7.), 2012 (11.) ja viime kausi 12.
Taktiikka: Josba on aina pyrkinyt pelaamaan pallollista peliä hyökkäyspään laitojen kautta suoraviivaisesti maalia kohti. Tämä kuitenkin on tuonut joukkueen pelin sen vaikeuden, että se joutuu liian helposti vastustajien vastahyökkäysten uhriksi ja pallo löytyy omasta pussista. Josbankin pitäisi pystyä uudistamaan pallollista peliään, koska joukkueen viisikkopelaaminen karvauspelaamisessa on mielestäni ihan kohtuullisella tasolla.
Pelaajat: Tällä viikolla tulleen tiedon mukaan Tatu Eronen teki joukkueen kanssa sopimuksen. Toivotaan, että mies pystyy vaikeiden loukkaantumisten jälkeen pelaamaan hyvällä tasolla. Joukkueessa on paljon pelaajia, jotka ovat pelanneet jo pitkään ja sillä onkin hyvät mahdollisuudet pärjätä korkeammallekin tämän vuoden sarjassa.
Haasteet: Kuinka saadaan kurssi käännettyä muutaman vaikeamman vuoden jälkeen? Perinteisessä seurassa sen ei pitäisi olla vaikeaa, jos työnteko keskittyy oikeisiin asioihin. Toivon todella, että tilanne on näin.
Arvio: On sarjan ns. musta hevonen ja tulee yllättämään. Sijoitus voi hyvinkin olla veikkaustani ylempi.
—
12. Indians (13.)
Historia: Ensimmäistä kertaa liigakartalla.
Taktiikka: Mikäli saamani informaatio joukkueen pelitavasta pitää paikkaansa, niin se tulee pelaamaan aktiivista karvauspeliä ja harjoittelee ns. ”pumppukarvausta”. Tässä karvauksessa on kuitenkin suuri riski oman pään tiiviyden kannalta ja uskon, että reppu tulee heilumaan omissa paljon. Voi olla, että joutuvat muokkaamaan pelitapaansa kauden edetessä.
Pelaajat: Joukkue ei nimilistansa puolesta ole sarjan kovimpia, joten sen täytyy mennä omilla vahvuuksillaan ja luottaa hyvään joukkuehenkeen, joka sen nosti pääsarjatasolle. Ottakaa kuitenkin tarkkailuun ikitaistelija Jussi Huovinen.
Haasteet: Suurin haaste on varmasti sarjapaikan säilyttäminen.
Arvio: Kooveen ja Loviisan kanssa taistelu viimeisistä sijoista, missä se vie tällä kaudella pidemmän korren.
—
13. Koovee (10.)
Historia: Lähimenneisyys on ollut joukkueelle menestyksekästä aikaa, lukuunottamatta viime vuotta. 2009 (9.), 2010 (4.), 2011 (5.), 2012 (5.) ja 2013 (10.).
Taktiikka: Täytyy myöntää, että ei mitään hajua. Aika näyttää, mihin suuntaan uusi päävalmentaja Hannu Santanen ryhmäänsä vie.
Pelaajat: Joukkue on todella nuori ja muuttunut lähes täysin viime kaudesta. Joukkueeseen jäi yksi todellinen tähti, maalivahti Joni Järviö. Loukkaantumisten jäljiltä pelikuntoon päässyt Mikko Immonen kannattaa ottaa tarkkailuun, kuten myös hyviä otteita esittänyt Eemeli Salin.
Haasteet: Kooveen suurin haaste on myös sarjapaikan säilyttäminen.
Arvio: Joukkue kokee todella vaikean kauden, mutta säilyttää paikkansa auringossa liigakarsintojen kautta.
—
14. Loviisa (9.)
Historia: 2011 (9.), 2012 (8.) ja 2013 (9.). Tämä kertonee kaiken. Edes viime kauden kohtuullisen pelaajamateriaalin siivittämänä ei toivottua menestystä tullut, joten nyt on vielä vaikeampaa.
Taktiikka: Todennäköisesti tyytyy pelaamaan karvauspeliään alhaalta ja luottaa kotikentän huutomyrskyn voimaan. Joukkueen materiaali ei anna kovin vahvoja eväitä pallollisen pelin kehittämiseen tässä sarjassa.
Pelaajat: Valitettavasti Peik Salmisen läsnäolo ei yksistään riitä. Ryhmä on liian kapea liigaan.
Haasteet: Saada edes muutama voitto sarjassa. Viime kaudella päävalmentaja kertoi joukkueen takin olleen henkisesti tyhjä helmikuussa ja tavoiteltu playoff –paikka jäi siksi saavuttamatta. Nyt takki tuntuu olevan tyhjä jo ennen kauden alkua.
Arvio: Tylysti hakemaan vauhtia jälleen alemmalta sarjatasolta.
Loviisan ongelma on myös joukkueen kemioiden puolella. Porvoosta tulleet pari mätää omenaa tulevat vielä korostamaan muutenkin henkisesti vaikeaa kautta. Tappioiden jälkeen joukkueen sisällä alkaa myyräntyö, joka syö valmennuksen uskottavuutta pelaajiston keskuudesssa. Valmentajan vika, kun pelaajat eivät onnistu tekemään maalia.
Jaahas..mies keskisuomesta heittää ihan faktana että,takki tuntuu olevan tyhjä jo ennen kauden alkua…ouukeeei..me nostetaan handut kattoon jo valmiix joten se on melkein turha edes skulata..bonjaat sä…siinä olet oikeessa jotta…joukkue luottaa huutomyrskyn voimaan..vedit kyllä hyvän provon ja tästähän meidän jengi tykkää..skulataa eka ja tsiigataa sitte…
Mielenkiintonen tuttavuus tämä Esport Oilers.
Hei peehoo. Spekulaatiot on olemassa sitä varten, että spekuloidaan. Teidän jengi vaan näyttää näin ennakkoon aika kevyeltä, treenaamisen kanssa ollu ongelmaa, kapteenikin kertoo että kyseessä on dirrejengi ja vielä ootte joutunu ottamaan hmmm asenteellisesti arveluttavaa osastoa messiin melkein syksyllä. Se lienee ihan selvä että teidät arvioidaan sinne häntäpäähän kun viime kauden huomattavasti nimekkäämmälläkään jengillä ei pleijarit kutsuneet. Lisäksi toisin kuin joillain nuorilla jengeillä, esim inkkareilla, teillä ei ole enää monen kohdalla odotettavissa mitään kehitystä, päinvastoin.
Kehitystä on varmasti, mutta se näyttää olevan kehitystä huonompaan.
Meil Turkuses sentään junioreita joista paikata lähtijät ilman sponsoreita rajan takaa.
Ettei vaan ala rahan tekeminen sopupeleillä, kun menestykseen ei ole mahdollisuutta.
Täytyy muistaa, että SPV on kovalla työllä kruunun ja valtaistuimensa ansainnut eikä varmasti halua luopua niistä vielä moneen vuoteen. SPV:n nippu on kivikova. Itseluottamus ja henkinen kantti on timanttisen kova. SSV:llä taas vanhojen sotaratsujen itseluottamukselle on annettu (viimeinkin) kuolinisku viime vuotisissa finaaleissa. Ja ripauksena päälle MM-murskatappio Ruotsille. Vielä on jotain rippeitä jäljellä kuitenkin. Itse Mikael Järvikin joutuu toteamaan että uusi ja nuori säbäsukupolvi ei turhia nöyristele vaikka laatikkoon astuukin vastaan kultainen sukupolvi jotka ovat voittaneet kaiken mahdollisen. SSV:llä Fysiikka ei tule tänäkään vuonna riittämään SPV:tä vastaan, mutta uskon että SSV on tänä vuonna kovempi ja saadaan pidemmät finaalit aikaseks. Uskon myös enemmän Happeeseen kuin Classicciin että voi haastaa SPV:tä. Happee on saanut ravistettua sen pikkuveljeyden ikeen pois hartioiltaan suhteessa SPV:hen ja on saanut lisää itseluottamusta ja koko joukkue on nosteessa. Oilers viime kauden näyttöjen perusteella + Oscar Hänninen ja vähän vielä sisuuntuneena tähän kauteen = haastajakamaa. Classic näyttää siltä että on jo omaksunut/hyväksynyt pikkuveljen osan SPV:n suhteen ja tyytynyt häviämään(tämän todistaa salibandylehtikin jossa Valmentaja Rantala taisi olla ainut kärkijoukkueiden valmentajista, joka ei ilmoittanut Salibandyliigan voittajaksi omaa joukkuetta vaan SPV/SSV) :D. Peter Kotilainen on hyvä lisä joukkueeseen, mutta tuli väärällä hetkellä joukkueeseen. Ennemmin ei Classicille menestystä suoda kuin wanhat: Savolainen ja Vänttinen lähtee pois näyttämästä nuorelle kaartille huonoa esimerkkiä.
Mielenkiinnolla jään seuraamaan nuoria tulevaisuuden lupauksia Laasonen, Kotovaara, Kotilainen ja Kailiala, vaikka olenkin SPV:n kannattaja. Hienoja pelaajia toivottavasti kehitys jatkuu.
meinaatko että erä menee Esportin edelle ? HAHAHAHA
Niinku skriivasin…skulataan ekax ja tsikataan sitte……
Hyvää spekulointia kaikkien joukkueidein osalta. Epäilen kuitenkin SSV:n ennakkosuosikiksi asettamista.
Kyllä sielllä on heikkouksia muuallakin kun maalivahtipelissä.
Ikääntyminen monen pelaajan kohdalla ei ole pelkästään vahvuus.
Kokemus on plussaa mutta liikkeen hidastuminen ja kankeus miinusta.
Osaako Ahonen oikeasti muuttaa ja uusia pelitapaa modernimmaksi kun pelaajat ovat kuitenkin suurelta osin konkareita?
Lauantaina kun vastassa on liukkaat öljymiehet, jatkavat siitä mihin viime keväällä jäivät. Hyvä mittari molemmille.
Kotilainen, varmaan muistelet takavuosien Olssia, kun puhut PALLOLLISEN pelin sekavuudesta. 2-div. Urhossa varmaan pelataan ysärialakolmiota seisovilla jaloilla… Noh, eihän se ollut silloinkaan sekavaa. 🙂
Tulet yllättymään, jos et vielä viime kaudella Olssin pelejä nähnyt.
Piti juuri sanoa samaa, kuin poro yllä. Ootko Pasi nähnyt yhtään OLS:n peliä Härmän päävalmentajakaudella?
Pisti silmään,et SPV:llä olis tapana menettää pisteitä ennalta heikompia vastaan?? Viime kaudelta tulee mieleen vain vierastappio Josballe.Kyllä muut kärkiporukat menetti niis peleis enemmän pointseja.
Kyllä Vänttinen on edelleen johtava peluri. Esimerkkiä tai ei, mutta junnuilla on vaan pitkä matka esim 60 pinnan vuosiin.
Pasi,
Tämä oli mielestäni hieno kannanotto 19.9.2013 ja pidin eritoten noista taktiikkakuvioista, eli miten mikäkin joukkue pelaa. Maallikolle nämä ovat sellaisia kirjoituksia, joihin palaa (niinkuin tänään) uudestaan. Esimerkiksi sunnuntaina on tarkoitus mennä katsomaan miten Josba ja Indians pelaavat ja otteluennakon hain täältä! (suoraviivainen pelitava vs. pumppukarvaus 😉 )
Eli siis kiitokset tästä (näin jälkikäteen). Olisiko mitenkään mahdollita, että näin ns. vuodenvaihteessa ottaisit tämänhetken tilanteen ja arvioisit sitten pelaajien taktiikan ja tulosten pohjalta miten loppukausi menee, sillä onhan tässä vielä pelejä?
jos saisi vielä jokaisesta joukkueesta:
a)taktiikka (miten joukkue on pelannut)
b)pelaajat (onko onnistumisia, loukkeja, pelaajia varjojen mailta)
c)vahvuudet (mitkä ovat olleet joukkueen kolme vahvuutta)
d)heikkoudet (mihin tappio-ottelut ovat kosahtaneet, eli parannettavaa)
Eli sellaisia asioita pukinkonttiin… toiveena olisi lukaista kunnollinen katsaus 🙂
Olisi todellakin kiva kuulla Pasilta ja muilta asiantuntijoilta arvioita kun kausi alkaa olla puolivälissä.
Joukkueiden onnistuminen on tähän mennessä ollut hieman erilaista kun verrataan ennen kautta kirjoitettuja ennusteita.
Parasta on ollut Inkkareiden onnistuminen kotiottelussaan!
Vaikuttaa myös siltä että pääkaupunkiseudun tulevaisuuden menestys tuleekin lännestä, öljymiehet on kova jengi jo nyt . Seuraava paikallskamppailu on kevätkauden odotetuin tapahtuma Espoossa.
Classic on ollut alkukaudesta erinomainen mutta näin on ollut ennenkin ja nyt on jo näkyvissä vaikeuksia, Toivotaan kuitenkin että family jaksaa koska parasta osaamista on heillä varsinkin ottelutapahtumien järjestämisessä.
Mestari SPV on kova keväällä, loistava valmennus ja lähes sama joukkue kun viime keväällä. Väänäsen lähtö Sveitsiin taisi kuitenkin olla lian suuri menetys jota Juha Kivilehto ei pystynyt paikkaamaan.
SSV on nostanut vähän tasoaan alkukauden jälkeen, pystyykö konkarit ja nuoret lahjakkuudet yhteiseen pelitapaan?
Happee tulee olemaan todella kova nippu keväällä, mestarisuosikki?
Hei!
Toiveenne toteutuu 🙂
Olen uutta tekstiä jo tuolta pohjalta kirjoittanut ja tarkoitus on julkaista se (tietysti Pääkallon aikataulujen mukaan) ensi viikolla. Ajateltiin, että pelataan ensin nämä naisten kisat pois alta, niin sen jälkeen on hyvä vetää yhteen mennyt syksy. Liiga on ollut mielenkiintoinen ja joitakin isojakin yllätyksiä kaudesta on jo löytynyt, mutta palataan siihen kirjoituksessa.
Hyvää joulun aikaa kaikille!
Kotimainen+ kump. voisivat valita epävirallisen liigan all star perusteluineen, näin saadaan sopivasti keskustelua joulutauolle..
Kotimainen= Kotilainen, sitähän mä tarkoitin
Kannattanee katsoa vielä viikonlopun pelit? Sarjataulukossa tulee muutoksia sijoituksiin.
Uutta juttua julkaistaan joulun välipäivinä. Katsotaan vielä viimeiset pelit ennen joulua, siellä on muutamia herkkupaloja luvassa mm. Oilers kohtaa vielä Happeen ja SSV:n.
Hienoa Pasi!
Näitä juttuja jäädään odottelemaan. Tilanteet muuttuvat aika vauhdikkaasti, joten on mukavaa lueskella tilannekatsauksia. Itse olen etsiskellyt myös kirjoituksista aiheista:
LIIGAVALMENTAJAT
Miten erilaiset valmentajat ovat profiloituneet. Onko jotain nyansseja tai pelitapoja tai painotuksia, mitä eri valmentajat painottavat tai minkätyylistä peliä tai pelaajia arvottavat. Ei välttämättä laittaa valmentajia ”ranking-listaan”, mutta hivenen avata mitä siellä penkin päässä tapahtuu.
JUNNUJEN TULEMINEN
Useilla, jos ei sitten kaikilla liigaseuroillakin on omat juniorinsa. Osa on esiintynyt takavuosina (osa jopa tulevina vuosina) U19-maajoukkueessa. Ketä nämä ovat ja mistä ovat tulleet ja miten ovat onnistuneet? Ja joka vuosi tulee uusia nuoria lahjakkuuksia.
PELITYYLIANALYYSI
Mitä erilaisia pelitapoja eri joukkueilla on käytössä? Junnupuolella (nuorissa) puhutaan ”noppavitosesta”, ”ohjaavasta 1-2-2:sta” ja vaikka mistä. Pelitavat ja tilanteet saavat ihan uusia ulottuvuuksia ja muuttuvat jopa pelin sisällä. Silti tiettyjä ”pelikirjojen” lainalaisuuksia lienee nähtävissä eri joukkueilla… mikä on se tuttu ja turvallinen kullakin joukkueella.