Salibandyä sittenkin televisiosta – ohjelmatiedot paljastivat kanavan?

Kuva: Mikko Hyvärinen

Salibandyliitto on ollut viestintäpäällikkö Juhani Henrikssonin johdolla tulisilla hiilillä tv-sopimuksen lykkääntymisen takia. Kuva: Mikko Hyvärinen
Salibandyliitto on ollut viestintäpäällikkö Juhani Henrikssonin johdolla tulisilla hiilillä tv-sopimuksen lykkääntymisen takia. Kuva: Mikko Hyvärinen

Paljon keskustelua herättäneeseen salibandyn tv-sopimukseen on näkyvissä valoa tunnelin päässä. Salibandya tullaan näkemään Ylen kanavilla lokakuusta alkaen, jos Ylen ohjelmatietoja on uskominen.

Ylen ohjelmatietoihin on lisätty 20-osainen sarja palloilulle, joka käsittää koripallon, lentopallon ja salibandyn tv-lähetyksiä. Palloilun ensimmäinen lähetysaika on koripallolle lauantaina 12.10. Yle TV2:lla.

Salibandyä nähdään ensimmäisen kerran Yle TV2:lla sunnuntaina 13.10. kello 16.00 alkaen. Lähetysaika ulottuu kello 18.10 asti.

Salibandyliigan otteluohjelmassa sunnuntaille 13.10. on merkitty viisi ottelua, joista kello 15.00 alkavat Indians-OLS ja Happee-SSV. Pääkallo.fi:n tietojen mukaan todennäköinen tv-ottelu on Happee-SSV.

Sunnuntain 13.10. jälkeen 20-osaisessa sarjassa seuraavaksi on vuorossa lentopallolähetys, minkä jälkeen on taas salibandyn vuoro.

Aiheesta twiittasivat ensimmäisinä NST-puolustaja Lasse Pynnönen Twitter-tilillään @lpynnonen sekä Antti Matikainen Twitter-tilillään @andymatikaine.

Päivitetty 29.9. klo 23.20.

44 comments

  1. @asiaa
    Lisäisin tuohon listaan vielä Classicin, heidän pelejään kun näkyy kanssa niinä harvoina kertoina kun sitä salibandya televisiosta tulee. Mutta eihän siinä, pyritään varmaan tietty saamaan suurempien seurojen kautta katsojia/taattua laatusäbää.

  2. Toivottavasti matseja ei selosta Mika Hannula, tai matsit pitää kattoa ilman ääniä. YLE, nyt tarkkana.

  3. Taitaa Hannulan Mikalla pitää kiirettä kiekkohommien kanssa. Hannulan Mikko on sitävastoin varsin passeli salibandyselostaja.

  4. YLE ei raahaa kalustoaan Jyskälään asti, joten peli on Indiansin peli, tai vaihtoehtoisesti YLE lähettää HirviTV:n lähetyksen omalla kanavallaan..

  5. Eli ei matseja joka viikko? Nyt tää homma meni ihan perseelleen, siis ainakin mun kannalta! Toki nyt moni vähemmän lajia seuraava saattaa joskus erehtyä katsomaan… Todella paljon ottaa päähän ettei prolla jatkunut lähetykset, ei jaksais lätkää katella sieltä…

  6. Champions cupit näyttää selostavan Antti Ennekari, mutta voiko tuosta sitten päätellä jotain. Ei ole sama ohjelma, kuin tämä palloilua-sarja, mistä ei vielä ollut kuvausta saatavilla. Monipuolisen urheilun kannattajana kuulostaa ihan hyvältä nähdä *pelkän yleveron hinnalla* kotimaisia palloilusarjoja pitkästä aikaa. Tosin koripalloa nyt ei jaksa katsoa, joku raja sentään.

  7. Yleltä siis tulee kuten uumoiltiin. Peli kuussa, parhaassa kaksi ja ikävästi vielä suttukanavalta YLE2:lta (viikonloppuisin YleHD näyttää TV1:n ohjelmistoa).

    No onhan tämä parempi kuin ei mitään ja plussaa Champions Cupista.

  8. ”No onhan tämä parempi kuin ei mitään ja plussaa Champions Cupista.”

    Just näin!.

    ”Sählyä Yleltä jälkilähetyksenä? JESH!

    Jos pelejä ei saada suorana ulos, niin antakaa olla.”

    on toikin parempi kuin ei mitään, mutta ei hirveen hyvä suoritus siltikään… Kai tässä voi vielä vähän elättää toiveita että näkyvyys on pikkaisen parempi, ku eivät virallisesti ole mitään julkistaneet:-D

  9. Eikö Urho kuitenkin näytä niin kori- kuin lentopalloakin? Ilmeisesti ei sitten yksinoikeudella, jos YLE voisi niin ikään näitä esittää.

  10. Parempi kuin ei mitään? Kyllä. Silti verrattuna suoriin Nelonen Pro -lähetyksiin karmea pettymys. Jokunen vuosi sitten liigan jälkilähetykset Ylellä jättivät vaisun vaikutelman kaikin puolin. Jani Alkiota tulee varmasti ikävä tämän kauden mittaan.

    Tilanne vaikuttaa erikoiselta. Toisaalta vakuutetaan että haetaan lisää näkyvyyttä lajille mutta samanaikaisesti näytetään vähemmän pelejä per kausi. Kun vielä muistetaan toimimaton tulospalvelu niin onhan tämä yhtälö mielenkiintoinen.

  11. H:lle: Sanoisin, että aika paljon näkyvyys kasvaa, kun kanavana on YLE kontra maksukanava Nelonen Pro, joka näkyy alle sadalla tuhannella suomalaisella. Vaikka matseja olisi vähemmän eikä edes suorana ovat katsojaluvut aivan toista luokkaa satavarmasti, mitä viime kaudella.

  12. Miten minusta on jo pitkään tuntunut että liitto on täynnä innokkaita harrastelijoita?

    Ei se paljon lajin näkyvyyttä lisää jos telkusta tulee kerran kolmessa viikossa matsi…

  13. No silti katsojia on yhteensä enemmän ottelulla kuin kolmella maksukanavalta tulevalla. Tämä on fakta, jonka voi katsojaluvuista tarkistella, jos haluaa.

  14. On se nyt kummallinen ”parannus”, jos enää ei näe salibandyä televisiosta kuin kerran kuukaudessa vaikka olisi valmis maksamaan siitä!

  15. Nimenomaan juuri niinkuin money talks yllä puhuu. Suomessa olisi todella moni valmis maksamaan siitä että näkisi säännöllisesti 2-3 peliä viikossa salibandyä televisiosta. Kumma että sitä ei saada markkinoitua maksukanaville.

  16. Perinteinen TV kuihtuu pois, uskokaa vain, eli olkaamme edelläkävijoitä.

  17. Mistäs Onni tietää montako katsojaa TV2:n säbäpeli tulee saavuttamaan ja montako katsojaa 4pro:n lähetyksillä oli?

  18. Eihän tulevaisuutta kukaan voi ennakoida varmuudella, mutta vertailin Nelonen Pro:n julkaisemia lukuja siihen mitä YLE:llä on eri matsit kerännyt. Siis ei välttämättä salibandyn osalta vaan muiden lajien. Eli mikä suhde on maksukanavalla ja ilmaiskanavalla. Luku on varovastikin arvioiden kymmenkertainen. Eli YLE:llä katsoo matsia kymmenen kertaa enemmän henkilöitä kuin maksukanavalla. Helppona esimerkkinä toimii jalkapallon Mestareiden liiga.

    Nyt toki lätkän myötä on Nelonen Pro levinnyt laajemmin, mutta kyllä fakta on se että aika harva tässä maassa on valmis maksamaan salibandysta. Puhutaan ihan maksimissaankin tuhansista henkilöistä. Missään nimessä ei kymmenistä tuhansista. Voisi kuvitella, että ne jotka maksavat kanavapaketista myös katsovat lajia. Nelonen Pro:lta ainut löytämäni tilasto kertoi n. 4500 katsojan seuranneen erästä liigamatsia.

  19. Ja vakuuttavat perustelut tälle TV-näkyvyyden ylivertaiselle parannukselle saadaan liiton valituslautakunnasta noin vuoden kuluttua jälkilähetysten jälkeen.

  20. Jos YLE televisioisi kauden aikana vain yhden liigaottelun, jolla olisi vaikkapa miljoona katsojaa, niin olisiko se sinusta parempi kuin 20 peliä maksukanavalla pienemmälle yleisölle ?

    Eikö liiton pitäisi pyrkiä lisäämään ottelutarjontaa televisiossa eikä vähentämään sitä?

    Toivottavasti ennakkoarvailusta huolimatta liitto pian julkaisee selvästi parempia uutisia. Nyt näyttää lajin fanien kannalta huonolta.

  21. Kyllä liitto/liiga varmasti tekee kaikkensa saadakseen sählyllä parhaan mahdollisen tv-sopimuksen, mutta ongelma on se, laji ei ole katsojia keräävä hittituote. Laji on vuosia näkynyt eri kanavilla ja katsojaluvut ovat pienet. Jos laji keräisi runsaasti katsojia, niin kanavathan suorastaan kilpailisivat lähetysoikeuksista ja maksaisivat tv-oikeuksista. Nythän ei niin todellakaan ole. Jos tämä uusi sopimus on saatu siten, ettei liitto joudu maksamaan tuotantokuluja, niin se on todella hyvä diili aiempaan verrattuna. Aiemmassa sopimuksessa Nelonen Pron kanssa, joutui liitto maksamaan tuotantokuluja kaudessa yli 100 000 euroa.

  22. Kun katsoo liigan avauskierroksen ottelun Erä-Indians koostetta, tajuaa saman tien, ettei tuollaista tuotetta voi myydä kansalle MIESTEN huippu-urheiluna. Olkaamme siis iloisia, että näemme edes joitain otteluita Ylen kanavilta.

    Salibandyn aika tulee vasta viiden vuoden päästä, kun nyt liigakaukaloihin rynnänneet 93-95 syntyneet alkavat olla miesten iässä. Eihän se tietenkään näiden junnujen vika ole, että he pärjäävät liigatasolla. Kyseessä on ensimmäinen salibandysukupolvi, joka on harjoitellut myös fysiikkaa pienestä pitäen. Nämä pelimiehet tulevat viemään lajin aikanaan aivan uudelle tasolle.

  23. Se että täällä joku huutelee ja ihmettelee että kumma kun ei rahalla edes saa pelejä näkyville kuvastaa surullisesti kirjoittajan tietämättömyyttä TV-maailmasta. Jos huutelijan kaltaisia innokkaita maksajia olisi oikeasti se 20000-30000 niin tottakai pelejäkin tulisi. Kuka ei haluaisi tehdä hyvää bisnestä, tv-kanavat ainakin halauvat. Mutta salibandy kun ei ole sellainen hittituote mitä moni säbäfani nyt virheellisesti täällä huutelee. Edes tuhat kovaäänistä haluajaa ja heidän rahat eivät riitä. Tuskin edes kymmenen tuhannen.

    Maksukanavaa on nyt kokeiltu. Muista kuinka hirveä huuto oli aikoinaan kun salibandy meni maksukanavalle. Nyt kauhea huuto kun tuleekin ilmaiskanavalle. Yhden ottelun tuotantokulut pyörivät n. 10000 euron tietämillä. Neloselle liitto käsittääkseni maksoi tuotannoista jonkun mainitseman n. 100000 euroa. Sen lisäksi olisi vaadittu maksavia katsojia, joita ei ollut tarpeeksi.

    Vähän realismia nyt näiden pettyneiden huutelijoiden juttuihin. Laji on vielä niin marginaalisessa asemassa isoja yleisöjä ajatellen ettei muutamien sählyääliöiden muutamilla kympeillä isoa tv-näkyvyyttä voi vaan saada. Ylelle pääsy tuntuukin ihan lottovoitolta. Sitä toki en tiedä paljonko liitto tästä joutuu maksamaan.

  24. Jos TV-pelien määrä vähenee, niin ei sitä voi mitenkään pitää hyvänä suorituksena. Nyt innokkaimmat fanit – joita sinä nimität sählyääliöiksi – ovat syystäkin pettyneitä.

    Se 100.000 tai vaikka suurempikin summa olisi kannattanut edelleenkin käyttää Pron tai jonkin muun maksukanavan houkutteluun. Mihin se raha nyt menee? Ei me ”sählyääliöt” tiedetä. Mutta se tiedetään, että pelejä tulee televisiosta tänä syksynä vähemmän kuin edellisvuosina. Pitäisikö liittoa nyt kehua?

  25. Onko olemassa ihmisiä, jotka on kiinnostuneita lajista, mutta siirtävät tv-katselun aloittamista vielä muutaman vuoden, kunnes pelien taso on kovempi? Ja kun taso on sitten kovempi, niin onko se mielenkiintoisempi vai tasapaksumpi ilman suuria tasoeroja?

    Jos tämän urheilulajin seuraaminen kiinnostaa, niin kyllä niitä katsoo mielenkiinnolla jo nykyään. Jos ei kiinnosta, niin sitten ei katso. Ja miksi jokaisen nähdyn salibandyottelun pitäisi olla aina maailman laadukkainta peliä? Kyllä tällainen harrastaja-jalkapallokatsojakin ymmärtää, että mestarienliigassa on vähän eri tason pelejä, kuin suomencupin finaalissa. Itse lajissa ei ole kuitenkaan ongelmaa, jos jälkimmäistä seuratessa nukahtaa kesken pelin. Jos jonkun yksittäisen pelin taso loukkaa katsojaa niin syvästi, että tämä jättää seuraamisen kokonaan, niin silloinkaan ongelma ei ole oikeastaan pelissä.

    Jälkilähetystä en näe tässä pahana asiana, koska puhutaan kuitenkin noin tunnin viiveestä. Jos sitä aikaa ei pysty viettämään tulospalvelun ulottumattomissa, niin kannattaa alkaa opettelemaan sellaista taitoa. Lähetyksen keston perusteella peliä ei ole tarvetta leikellä. Erätaukoja voisi kyllä leikata pois välistä, jolloin säästettäisiin tätä kallista lähetysaikaa, eikä tarvittaisi niin montaa haastattelijaa paikalle. Itse katson mieluummin peliä, kuin jotain kettusen selityksiä.

  26. Jos usko salibandyn tulevaisuuteen on tasolla kuten useammalla täällä komentoivalla niin ei kannata puhua mistään TV sopimuksista.
    Fakta on lajin suosio harrastajamäärässä jossa ollaan sisäpalloilussa ylivoimaisia ykkösiä. Tämä takaa salibandyn suosion nyt ja tulevaisuudessa.
    Pelin viihdearvo on myös todella korkealla jos on käynyt ottelutapahtumissa. TV toteutus jää usein amtöörimäiseksi koska kameroiden sijoittelu on hallien olosuhteista johtuen puutteellinen.
    Tunnelman saa kyllä syntymään helposti tässä lajissa. Nyt hyvä että saadaan esimerkki Tampereelta Champions Cupissa, toivottavasti nähdään hyvin kuvattuna ja selostettuna

  27. No nykyisellään ei ole mitenkään vaikeaa pysytellä tietämättömänä tuloksesta, kun tulospalvelun toiminta on mitä on.

    Ja kyllä omasta mielestäni se, että joku salibandyottelu keräisi miljoona katsojaa olisi parempi kuin maksukanavalta muutama tuhat per matsi vaikka matseja olisi se parikymmentä.

    Miljoona on tälle lajille niin käsittämätön luku, että se nostaisi lajitietoisuutta aivan ennennäkemättömän paljon.

    Olen itse lajiniilo ja maksaisin katsomisesta, kuten maksoin viime kaudella mutta onhan se lajille, jos tavoite on kasvaa, paljon suurempi juttu näkyä vapaan kanavan kautta, kuin maksukanavalta. Lajiniiloille sitten nettistriimit. Laadukkaat mieluusti.

    Se on nykypäivää ja jopa hyvä tilanne. Eli silloin tällöin otteluita, joilla pyritään haalimaan paljon katsojia ja monta ottelua netin kautta. Nelonen Prolla laji on piilossa suurelta yleisöltä niin se vain on.

  28. Ihan turha jauhaa mistään tv-sopimuksista ennen kuin tuo tulospalvelu saadaan kuntoon. Käsittämätöntä puuhastelua niin salibandy- kuin jääkiekkoliitoiltakin.

  29. Se, että käy pelaamassa työpaikkasählyä, Arenaliigaa tai 6.divaria, ei automaattisesti tarkoita sitä, että olisi kiinnostunut salibandyliigasta urheiluviihteenä. Vai katsovatko kaikki lenkkeilijät yleisurheilun arvokisojen 10km juoksua tai marathonia?

    Tällä kaudella Nelonen Pro:lla olisi ollut aivan eri tavalla näkyvyyttä, koska tilaajamäärät ovat varmasti moninkertaistuneet jääkiekkoliigan oikeuksien vuoksi. On tietysti luonnollista, ettei Nelonen ollut enää kiinnostunut Salibandystä, kun kaikki pelimerkit laitettiin jääkiekon puolelle.

  30. Kuten itsekin totesin tilaajamäärät ovat Nelosella varmasti kasvaneet, mutta moniko sitten katsoisi noista sählyä on eri asia. Toinen ja olennainen kysymys on sekin, että mihin se saba olisi edes mahtunut, kun lätkäliigaa tulee niin paljon.

  31. Tps:n twitter on äärimmäisen vaikea seurata kun ei ulkopuolinen tiedä kuka pelaajista on hevonen, virtahepo, apina jne…päivitetäänkö sitä tiliä vaan kavereille?

  32. Mites tuo Nakin kommentti tähän juttuun liittyy? Sinänsä kyllä samaa mieltä, että lempinimillä juttelu on huonoa journalismia ja tiedottamista. Samaa voisi sanoa mm. futisselostajille: Roman Eremenko ei ole Roma ja Kasper Hämäläinen ei ole Kappe.

  33. No hyvä näinkin, saadan lajille nyt runsaasti näkyvyyttä lisää kun YLE julkisti palloiluteemansa.
    Tulee yhteistyötä muiden lajien kanssa ja mielenkiintoinen kilpailutilanne katsojista.
    Nyt nähdään onko salibandyllä kannatusta kun verrataan muihin lajeihin. Loistava mahdollisuus näyttää osaaminen markkinoinnissa, ottelut saatava onnistumaan niin että katsomot täyttyvät ja tunnelma parempi kun muissa lajeissa.
    Toivotaan että onnistuu koska tuskinpa samalla konseptilla jatketaan vuoden kuluttua, katsojien suosikki lajit jatkoon?

  34. Livetwiitit voi myös olla palvelu seuran faneille, kuten näyttää olevan TPS junnusäbän tapauksessa. Kukaan ei oleta junnusäbän olevan niin tärkeää, että sitä pitäisi some-mainostaa, vaan se on oman piirin kivaa juttua omilla kutsumanimillä. Jos se ahdistaa jotakin, niin ei tarvii seurata.

  35. Tässä olikin kyse edustuksen twiiteistä. Jos se halutaan pitää pienen piirin huvina niin fine, mutta ei se lajia tai sen suosiota edistä.

  36. Nimenomaan edustuksen twiittejä tarkoitin. Vaikea arvailla ulkopaikkakuntalaisena kuka on hevonen , apina jne. Jos tulospalvelu toimisi ei tarvisi twiittejä seurailla. Voisi mainiosti pitää ne sitten oman 10 hlön huvina

  37. Täsmälleen samaa mieltä kuin money talks ja seuraaja. Salibandyliiton amatöörimainen puuhastelu alkaa pikkuhiljaa kyllästyttää. Muutamat seurat tekee hyvää työtä lajin eteen, että saataisiin juurikin näkyvyyttä kun kerran lajin harrastajamäärätkin on huippuja. Mitä tekee säbäliitto ja muutkin lajiliitot? Sössivät sopimukset ja hoitavat tiedottamisen ala-arvoisesti. Tulospalvelut tökkii. Aivan käsittämätöntä pelleilyä! Sitten sanotaan että striimatkaa itte lähetyksenne. Ja hei, markkinointi, tiedottaminen ja julkisuus on pikkuisen eri asia kuin twiitit seurojen tai lajiliiton omilla sivuilla. Näitä ei tosiaan lue kukaan muu kuin me lajiniilot…