Tässä on Superliigan suurimmat suosikit – Kohonen, Kukkola, Tiitu ja muut suomalaiset isossa roolissa

Mika Kohosen (oik.) Storvreta ja mustapaitainen Falun ovat Superliiga-kauden suurimmat suosikit. Kuva: Per Wiklund
Mika Kohosen (oik.) Storvreta ja mustapaitainen Falun ovat Superliiga-kauden suurimmat suosikit. Kuva: Per Wiklund

Tiistaina 17. syyskuuta alkava Ruotsin miesten Superliiga vaikuttaisi olevan tulevalla kaudella kahden kauppa. Vahvimpia voittajasuosikkeja ovat viime vuoden mestari Falun sekä rivistöään vahvistanut ja erittäin kokenut Storvreta. Yllätysvalmiita nippuja tosin löytyy tämänkin kaksikon takaa. Pääkallo.fi ennakoi Superliigan kaikki joukkueet.

Falun

Viime vuoden mestari Falun on tulevallakin kaudella yksi suosikeista. Joukkueen perusrunko on pysynyt lähes samana. Pahoja menetyksiä ei nähty ja puolustus vahvistui Dalenin Thomas Holmgrenilla. Nuorehko joukkue hankki itselleen kesän aikan myös Ruotsin tämän hetken lahjakkaimman juniorin, 97-syntyneen Casper Backbyn.

Falunin kovimmat nimet löytyvät hyökkäyksestä. Tutkapari Alexander Galante Carlstöm-Rasmus Enström on yksi maailman vaarallisimmista. Nuori ja pitkänhuiskea sentteri Alexander Rudd teki selkeän läpimurron viime kaudella ja jatkanee siitä mihin jäi. Joukkueen pelillistä menestystä varjostavat viime tilikaudella tehdyt merkittävät taloudelliset tappiot.

Tähti: Yksi tämän hetken parhaista maalintekijöistä, Alexander Galante Carlström.

Arvio sijoituksesta: 1-4

Storvreta

Storvreta on ainoastaan vahvistunut edellisestä kaudesta. Suomalaistähti Rickie Hyvärinen tuo lisää leveyttä jo entisestään kovaan hyökkäyspäähän. Nuorten maailmanmestaruuden takuumiehinä häärinyt Albin Sjögren on hyvä lisä joukkueen kokeneen kaartin jatkeeksi.

Storvreta on varmasti sisuuntunut viime kauden välierätappiosta. Tulevana kautena mestaruus ratkaistaneen akselilla Storvreta-Falun, eli isät vastaan pojat. Viime vuonna ainoastaan ykkösvitja loisti ratkaisevilla hetkillä. Tulevalla kaudella Storvretalla on heittää kentälle kaikkien ”Superfemmojen” isä ja äiti, eli Öhman-Kohonen-Stenberg-Hyvärinen-Sundstedt.

Tähti: Jos pystyy keskittymään pelaamiseen, niin Rickie Hyvärinen.

Arvio sijoituksesta: 1-4

Pixbo Wallenstam

Pixbo eteni viime kaudella hiukan yllättäen välieriin saakka. Isaac Rosenin siirtyminen Sveitsiin on selkeä menetys. Joukkue sai kuitenkin hankittua riveihinsä Sveitsin maajoukkuemiehen Caspar Schmockerin ja ruotsalaisen tulevaisuuden nimen Isak Julkusen.

Joukkueen selkärankoina voidaan pitää puolustuksen Martin Östholmia, sekä hyökkäyksen taikureita Patrik Malmströmiä ja Emil Julkusta. Pixbo on ikärakenteeltaan sopiva sekoitus nuorta intoa ja kokemusta.

Tähti: Taitavan hyökkäyksen panos on tärkeä, mutta Martin Östholmin poissaolo näkyy usein karusti tulostaululla.

Arvio sijoituksesta: 1-4

Kim Nilsson (oik.) johtaa AIK:n joukkoja. Kuva: Per Wiklund
Kim Nilsson (oik.) johtaa AIK:n joukkoja. Kuva: Per Wiklund

AIK

Alisuorittamisestaan tunnettu AIK teki kesän aikana tärkeitä kovia täsmähankintoja. Kevin Björkström ja Simon Jirebeck vahvistavat jo ennestään vahvaa hyökkäystä. Lisäksi naapuriseura Caperiotäbysta naarattu Patrik Hagberg on yksi Ruotsin kovimmista pelimiehistä.

Lepsuiluun ja heikohkoon puolustamiseen useana vuonna kaatunut AIK on yksi niistä joukkueista, joiden rahkeet voivat riittää ihan mihin tahansa. Kim Nilsson ja Karl-Johan Nilsson ovat joukkueen selkeitä johtotähtiä.

Tähti: On vain yksi Kim Nilsson.

Arvio sijoituksesta: 1-4

Helsingborg

Helsingborg menetti muutaman runkopelaajansa kesän aikana, mutta hankki tilalle vankkaa osaamista muun muassa Suomesta. Mika Moilanen on kovin vahvistus ja pelaa hyvin yhteen toisen suomalaishyökkääjän, Jani Kukkolan kanssa. Kolmas suomalainen, eli Jukka Kinnunen siirtyi Sveitsistä vahvistamaan puolustuspäätä.

Viime vuonna Helsingborg tuotti faneilleen pettymyksen jäämällä kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle. Tänä vuonna joukkue on edellistä vuotta kypsempi. Syöttökone Linus Nordgren yhdistettynä Moilaseen saattaa olla tappavan tehokas yhdistelmä.

Tähti: Jani Kukkola, monipuolinen hyökkääjä. Suomen maajoukkueen ykköstähti.

Arvio sijoituksesta: 5-8

Warberg

Warberg on toteuttanut kesällä nuorennusleikkausta. Uusista varsinkin puolustukseen Dalenista hankittu vasta 21-vuotias Filip Stenmark on hyvä vahvistus joukkueelle. Kestomenestyjä tippui viime vuonna puolivälierissä ja sitä pettymystä joukkue lähtee parantamaan tälle kaudelle.

Apuvalmentaja Oscar Lundin nosti Innebandymagazinetin sivuilla Warbergin jopa mestariksi, mutta se kuulostaa liian kovalta palalta kokeneillekin veijareille. Vanhat sotaratsut Tero Tiitu ja Magnus Svensson osuvat edelleen varsin tehokkaasti tolppien väliin. Linus Henrikssonnilta voidaan odottaa todella paljon.

Tähti: Loukkaantumiset pilasivat viime kauden, mutta Tero Tiitu oli joukkueen paras tärkeillä hetkillä.

Arvio sijoituksesta: 5-8

Tero Tiitu yrittää tehoilla Warbergin paidassa. Kuva: Per Wiklund
Tero Tiitu yrittää tehoilla Warbergin paidassa. Kuva: Per Wiklund

Granlo

Granlo ei tehnyt viime kauden jälkeen suuren maailman kaappauksia, muttei myöskään menettänyt iskukykyään. Granlo oli viime kaudella lähes mahdoton voitettava kotonaan. Se hävisi kotonaan ainoastaan kerran ja teki 99 maalia 13 ottelussa.

Joukkueen tähtinä häärivät Samuelssonit Johan ja Anton sekä puolustuksen monsterikokoinen Robin Nilsberth. Näillä eväillä joukkue on pudotuspelitasoa ja yllätysvalmis, muttei selkeästi mitaliehdokas.

Tähti: Johan Samuelsson, erinomaisen älykäs pelaaja. Monilla mittareilla maailman paras.

Arvio sijoituksesta: 5-8

Dalen

Viime kaudella yllättäen finaaliin asti taistellut Dalen menetti muutaman runkopakin kauden päätteeksi, mutta hommasi tilalle Mattias Ljungrenin ja Patrik Suchanekin. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta Dalen on melko tasapaksu joukkue.

Joukkueen selkeitä tähtiä ovat Alexander Boden ja viime vuonna joukkueensa reppuselässä finaaleihin kuskannut norjalaispelaaja Ketil Kronberg. Myös Johan Erikssonilta on lupa odottaa hyviä otteita tulevallakin kaudella.

Tähti: Ketil Kronberg menee klassikkokategoriaan: ”tekee pelikavereistaan parempia pelaajia”.

Arvio sijoituksesta: 5-8

Linköping

Linköping on ollut yksi passiivisimmasta joukkueista siirtomarkkinoilla. Joukkue menetti Oscar Hännisen Oilersiin, eikä ole onnistunut löytämään vastaavan tasoista korvaajaa. Joukkueen tämänhetkinen kokoonpano vaikuttaakin varsin kapealta.

Viime kaudella joukkue kävi ajoittain sarjakärjessäkin, mutta tästä kaudesta voidaan odottaa vaikeampaa. Joukkueen puolustuspään lukkona häärii Anton Karlsson ja hyökkäyksen kapellimestarin roolissa nähdään viime kaudellakin loistanut Martin Karlsson.

Tähti: Martin Karlsson on joukkueelleen entistäkin tärkeämpi ensi kaudella.

Arvio sijoituksesta: 9-12

Jönköpings IK

Jönköpings IK lähtee tulevaan kauteen suomalaisvalmentaja Arto Riihimäen johdolla. Riihimäki hankki riveihinsä Koovee-ajoilta tutun Tomas Sladkyn sekä viime kevään EFT-turnauksessa taidoillaan suomalaisyleisöä viihdyttäneen Martin Tokosin.

Seura on antanut ymmärtää, että rahaa riittää ja tälle kaudelle satsauksia tehtiin erityisesti taustoja ajatellen. Joukkue taistelee varmasti viimeisestä pudotuspelipaikasta, mutta tällä kertaa se jäänee hiuskarvan varaan. Joukkueen tukirankoja ovat varsinkin Johan Andersson ja johtohahmo Martin Hovlund.

Tähti: Vankka johtaja Martin Hovlund on erittäin tärkeä pelaaja.

Arvio sijoituksesta: 9-12

Växjö Vipers

Nousijajoukkue Växjö oli aktiivinen kesän siirtomarkkinoilla. Kovimmat kaappaukset olivat Sveitsin maajoukkuevahti Pascal Meier sekä saman maan maajoukkuepakki Luca Graf. Molempien ura on hyvässä nosteessa.

Växjö esitti hyviä otteita pelatessaan Suomessa muutama viikko takaperin ja voitti lopulta koko turnauksen kaataen SSV:n finaalissa. Vaikka joukkueen materiaali on aika tasapaksu, niin kokemusta ylimmältäkin sarjatasolta löytyy.

Tähti: Pascal Meier on yksi maailman parhaista maalivahdeista tällä hetkellä.

Arvio sijoituksesta: 9-12

Hide-a-lite-Mullsjö

Mullsjö ei sinällään loistanut tai epäonnistunut siirtomarkkinoilla, mutta sille täytyy antaa krediittiä siitä, että sai houkuteltua entisen pelaajansa Kim Hadelundin takaisin Warbergista. Hadelund operoi viime kaudella Warbergin takalinjoilla piste per peli -tahdilla.

Mullsjön kaudesta tulee eittämättä vaikea, mutta putoajaksi se tuskin kuitenkaan valahtaa. David Gillekin ja Jimmie Petterssonin panokset tulevat olemaan erittäin tärkeitä joukkueen pistejahdissa. Pudotuspelit ovat joukkueelle liian kova paikka.

Tähti: Pistelinko David Gillek sijoittui viime vuonna runkosarjan pistepörssissä kahdeksanneksi.

Arvio sijoituksesta: 9-12

Caperiotäby

Caperiotäbyn tilanne näyttää erittäin huolestuttavalta. Joukkue menetti kaksi parasta pelaajaansa, eli Patrik Hagbergin ja Rickie Hyvärisen. Tilalle tulleet pelaajat eivät olleet yhtä nimekkäitä, vaikka Christian Mattsson siirtyikin suurten otsikoiden saattelema korkeiden alasarjatehopisteiden myötä.

Caperiotäby saattaa toki yllättää, kuten niin usein aiemminkin, mutta viime vuosina lukuisia ongelmia läpikäyneenä se vaatii jo ihmettä. Andreas Ackevin rooli nousee ensi kaudella entistä tärkeämmäksi.

Tähti: Joukkueesta on vaikea löytää varsinaisia tähtiä, mutta Andreas Ackevin rooli tulee olemaan suuri tulevalla kaudella.

Arvio sijoituksesta: 13-14

Sirius

Nousijajoukkue Siriuksen tilanne on siinä mielessä murheellinen, että se ei oikein ole onnistunut nostamaan statustaan Allsvenskan-joukkueesta Superliiga-joukkueeksi. Kaikki uudet hankinnat olivat muualta kuin korkeimmalta tasolta, joten kaudesta tulee vaikea.

Joukkue oli tosin vakuuttava viime kauden Allsvenskanin pohjoisessa lohkossa. Se voitti sarjan lopulta 12 pisteen erolla seuraavaan. Tulevaa kautta ajatellen tärkeä pelaaja on viime kaudella sarjan pistepörssin voittanut Peter Berlin.

Tähti: Peter Berlinin tehokkuus tulee tarpeeseen korkeimmalla sarjatasolla.

Arvio sijoituksesta: 13-14

Linkit:
Lisää Per Wiklund Superliiga-kuvia

3 comments

  1. ”Jani Kukkola, Suomen maajoukkueen ykköstähti”. Hetkinen! Muuten varmaan ihan hyvä arvio Ruotsin liigasta.

  2. Kukkola maajoukkueen ykkössentteri ja varmasti Suomen kovin all around-hyökkääjä tällä hetkellä. Kuka kovempi? Väänänen toki ykköspakki…

    Go Fc Helsingborg!!

  3. Ehkä se on all round ennemmin kuin all around vaikka Kukkola onkin aika sukkela poika liikkumaan.

    … ja se Caperion stara taitaa olla Andreas Ackevi…