Tytöt

Tyttöjen SM-sarja käynnistyy – PSS puolustaa mestaruuttaan

27.09.
2013
Tytöt
Viime kausi päättyi PSS:n mestaruusjuhliin, ja porvoolaiset ovat nytkin yksi ennakkosuosikeista. Kuva: Esa Takalo

Viime kausi päättyi PSS:n mestaruusjuhliin, ja porvoolaiset ovat nytkin yksi ennakkosuosikeista. Kuva: Esa Takalo

Tyttöjen SM-sarjan kausi 2013-2014 käynnistyy lauantaina 28. syyskuuta. Sarjajärjestelmä on tuttu edellisiltä kausilta: 10 joukkuetta, jotka pelaavat kaksinkertaisen sarjan runkosarjan osalta. Sarjan kaksi parasta etenevät suoraan välieriin ja sijoille 3-6 sijoittuneet pelaavat puolivälierät. Sarjan viimeinen putoaa suoraan 1. divisioonaan ja sijoille 8-9 jääneet karsivat SM-sarjapaikasta seuraavalle kaudelle.

Porvoon Salibandyseura (PSS), Porvoo

Hallitseva mestari PSS on ollut tyttöjunioreissa viime vuosien kestomenestyjä, eikä tuleva kausi tule tuota menestyslentoa lopettamaan. Porvoolaisilla on sama haaste kuin ennenkin, eli samoja pelaajia on runsaasti sekä tyttöjen että naisten liigajoukkueessa. Näin on ollut aikaisemmillakin kausilla, mutta tästä huolimatta porvoolaiset ovat päättäneet kaksi edellistä kauttaan vasta finaaleissa. Ratkaisu on nytkin sama: tyttöjunioreiden määrä ja laatu.

Mestarisuosikki, vaikka 1993-syntyneiden myötä porvoolaisilta puuttuu iso osa viime kauden tehoista. Kuitenkin nuorempia tekijöitä Porvoossa riittää ja lisäksi PSS on kesän aikana entisestään vahvistunut.

Arvio sijoituksesta: 1-2

Koovee, Tampere

Porvoolaisten tavoin Koovee nousi kaksi vuotta sitten tyttöjen SM-sarjaan ja on tämän jälkeen päättänyt molemmat kautensa finaaleissa. Koovee on myös voittanut C-tyttöjen mestaruuden kolmena edellisenä kautena, joten tamperelaisjuniorit ovat tottuneet voittamaan. Seuran C-tytöistä vanheni iso ryhmä 1997-syntyneitä tyttöjä vanhimpaan juniori-ikäluokkaan.

Seuran vastaus isoon pelaajamäärään oli malli, jossa harjoitellaan yhtenä ryhmänä ja muodostetaan kaksi peliryhmää: tyttöjen SM-sarjassa sekä 1. divisioonassa pelaavat joukkueet. Kun tähän lisätään vielä iso joukko juniori-ikäisiä naisten liigajoukkueesta, on kooveelaistenkin haasteena sarjaohjelmien päällekkäisyys, pelaajien riittävyys sekä kokoonpanojen vaihtuvuus. Koovee menetti 1993-ikäluokan myötä joitakin joukkueen runkopelaajia sekä muutamia pelaajia opiskeluihin liittyvien muuttojen myötä.

Arvio sijoituksesta: 3-6

SB-Pro, Nurmijärvi

SB-Pro päätti edellisen kautensa tytöissä pronssimitaleihin ja lähtee uuteen kauteen entisestään vahvistuneena. Nurmijärveläisillä on todella iso joukko tyttöjunioreita, joista riittää pelaajia naisten liigajoukkueen lisäksi tyttöjen SM-sarjan ja 1. divisioonan joukkueisiin ilman suurempia ongelmia. Mukana on uusina pelaajina tyttöjen ikäluokkatapahtumien vakionimiä Sipoosta (ÅIF), Vantaalta (Tiikerit) ja muualtakin siirtyneinä.

SB-Pron kohdalla on helppo veikata naisten liigajoukkueen etenevän todella pitkälle keväällä, mutta tämä ei tyttöjen joukkueen menestystä tule estämään. Materiaalia ja osaamista riittää niin paljon, että SB-Pro on toinen mestarisuosikeista – ehkä jopa se suurin suosikki.

Arvio sijoituksesta: 1-2

Kalannin Pallo -65 (KaPa-65), Uusikaupunki

Viime kaudeksi SM-sarjaan nousun tehnyt ja kauden pronssiotteluun päättänyt KaPa-65 on laajentanut tyttöjunioritoimintaansa. Seurasta löytyy nyt tyttöjen SM-sarjajoukkue, joka pelaa myös naisten 2. divisioonassa, tyttöjen 1. divisioonan joukkue ja nuoremmat tyttöjuniorijoukkueet.

KaPassa ei ole juurikaan muutoksia tapahtunut, vaan joukkue lähtee tulevallakin kaudella haastamaan jokaisen SM-sarjan joukkueen omilla vahvuuksillaan. Erityisesti joukkueen kotikentältä Pohitullin palloiluhallista on vieraiden vaikea käydä pisteitä riistämässä.

Arvio sijoituksesta: 3-6

Classic, Tampere

Classicin viime kausi päättyi tiukkaan puolivälieräsarjaan Kooveeta vastaan. Classicin tytöillä on sama haaste kuin muillakin joukkueilla, kun iso joukko tyttöjunioreita on mukana liigajoukkueen ringissä. Vanhimpien tyttöjunioreiden laatua kuitenkin seurassa riittää, joten Classic tulee haastamaan tulevalla kaudellakin jokaisen joukkueen sarjassa. Classicissa vaihtuvuus on tyttöjen osalta ollut vähäistä, mutta toki heillä 1993-ikäluokan myötä muutamia todellisia roolipelaajia vanheni pois juniorisarjasta.

Arvio sijoituksesta: 3-6

Tapanilan Erä, Helsinki

Erä päätti viime kauden runkosarjan seitsemänteen sijaan. Helsinkiläisilläkin on naisten liigajoukkueessa mukana iso joukko tyttöjunioreita, mutta materiaali riittää edellistä kautta paremmin myös tyttöjen puolelle. Erä on kesän aikana vahvistunut erityisesti Tiikereistä siirtyneillä ikäluokkatapahtumien vakionimillä ja tulee parantamaan sijoitustaan edellisestä kaudesta. Maalivahtiosastolla Erällä riittää hyviä vaihtoehtoja aloituskokoonpanoon.

Arvio sijoituksesta: 3-6

NST Future, Lappeenranta

NST päätti edellisen kautensa putoamiskarsintoihin, jotka se hoiti selkeästi suoraan kahdella otteluvoitolla M-Teamista. Lappeenrannassa ei isoja muutoksia ole kesän aikana nähty, joten viime kauden tuloksellisesti erittäin vaihtelevat esitykset tulevat jatkumaan.

Sarjan joukkueista NST on haasteellisin sijoitusveikkauksen kannalta, koska joukkueessa on paljon potentiaalia, joka ei vielä viime kaudella noussut tuloksien muodossa täysin esiin.

Arvio sijoituksesta: 7-10

Joutsenon Kataja, Lappeenranta

Joutseno nousi SM-sarjaan voittamalla karsinnoissa Oulun Luistinseuran suoraan kahdella otteluvoitolla. Katajan nuoret pelaajat ovat edellisillä kausilla olleet varsin näkyvästi esillä C-tyttöjen SM-sarjassa, tyttöjen ikäluokkatapahtumissa sekä keränneet myös paljon pelikokemusta seuran naisten edustusjoukkueessa, joka alkavalle kaudelle nousi naisten 1. divisioonaan.

Haasteena on suhteellisen kapea pelaajarinki yhdistettynä päällekkäisiin peleihin. Seuran omien sivujen mukaan tyttöjen SM-sarjapaikan vastaanottamista harkittiinkin tarkoin. Kaudesta tuleekin joutsenolaisille varmasti kehittävä mutta samalla raskas.

Arvio sijoituksesta: 7-10

Oulun Luistinseura (OLS), Oulu

OLS säilytti SM-sarjapaikkansa värikkäiden vaiheiden jälkeen. Kun tyttöjen 1. divisioonan loppusarjan voittanut ja suoran nousupaikan lunastanut Loviisa ei ottanut sarjapaikkaa vastaan, oli se tarjolla M-Teamin nuorelle joukkueelle. Sielläkään ei paikkaa otettu vastaan, jolloin oli oululaisten vuoro.

Alkavalla kaudella oululaisten päävalmentajana toimii seuran naisten sekä maajoukkueen luotsi Karo Kuussaari, joten koordinointi tyttöjen ja liigajoukkueen välillä on varmasti sujuvaa. Pitkiä vieraspelimatkoja tämä ei kuitenkaan lyhennä, joten valintoja sarjojen välillä joudutaan tekemään.

Arvio sijoituksesta: 7-10

Merikoski SBT, Oulu

Merikoski sijoittui 1. divisioonan loppusarjassa neljänneksi, mutta Tiikerien luopuessa sarjapaikasta tarjottiin sitä sarjamääräysten mukaisesti oululaisille. Merikoski SBT on valtakunnallisesti tyttöjunioreiden puolella täysin uusi tuttavuus ja lähtee sarjaan haastajan asemassa. Realistinen tavoite Merikoskelle onkin taistella pysymisestä SM-sarjassa.

Arvio sijoituksesta: 7-10

Linkki:Tyttöjen SM-sarjan otteluohjelma

Teksti: Esa Takalo

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.