41 maaottelua, 45 maalia – maajoukkueen päävalmentaja innoissaan maalitykin paluusta

Kuva: Mikko Hyvärinen

Suomen miesten maajoukkue kohtaa päävalmentaja Petri Kettusen johdolla Sveitsin, Tshekin ja Ruotsin marraskuun alussa. Kuva: Mikko Hyvärinen
Suomen miesten maajoukkue kohtaa päävalmentaja Petri Kettusen johdolla Sveitsin, Tshekin ja Ruotsin marraskuun alussa. Kuva: Mikko Hyvärinen

Suomen salibandymiesten kausi jatkuu 1.-3. marraskuuta Sveitsin Schaffhausenissa pelattavassa neljän maan turnauksessa. Mielenkiintoa turnaukseen tuo kaksinkertaisen maailmanmestari Rickie Hyvärisen, paluu maajoukkuepaitaan kahden vuoden tauon jälkeen.

EuroFloorball Tour -turnauksessa Suomi kohtaa tutut kilpakumppanit Sveitsin, Tshekin ja Ruotsin.

– Palloton peli on eritoten valmennuksen mielenkiinnon kohteena. Se tarkoittaa aktiivista tilan ja ajan poisottamista vastustajalta. On karvauksen taso sitten korkea tai matalampi, meidän pitää päästä vastapuolen pelaajien iholle, sanoo päävalmentaja Petri Kettunen Salibandyliigan sivuilla.

Etenkin Ruotsin kanssa Suomi on ollut vaikeuksissa viime aikoina. Tästä saatiin osoitus vastikään Tampereella pelatussa seurajoukkueiden mestaruusturnauksessa, Champions Cupissa. IBF Falunin vikkelät maajoukkuemiehet Alexander Galante Carlströmin johdolla osoittivat vaarallisuutensa niin viisikkopelaamisellaan kuin yksilötasolla.

Pysäyttäjää ei löytynyt sen enempää suomalaisista kuin muidenkaan maiden valiojoukkueista.

– Ruotsilla on huippuyksilöitä ja monipuolista osaamista roppakaupalla. Aina ei riitä, että heiltä saadaan tila pois, sieltä voidaan tulla myös jalalla ohi, Kettunen tiedostaa Suomen haasteet.

Pallollisen pelin osalta EFT-turnauksessa on luvassa sekä nopeaa että hitaampaa hyökkäyksiin lähtöä.

– Koko ajan maajoukkuetapahtumissa viedään omaa pelitapaa eteenpäin ja nämä ovat tärkeitä otteluita meille myös pelaajatarkkailun kannalta. Samalla nähdään missä mennään pahimpiin vastustajiin nähden.

Maajoukkueen suosimaa pelitapaa ei liiemmälti kotoisessa Salibandyliigassa näe.

– Onhan se haaste maajoukkueelle. Nyt on kaksi harjoitusta ennen turnausta palauttaa asioita mieliin, mutta alla on toki hyvä kesäleirijakso, päävalmentaja muistuttaa.

Suomen EFT-joukkue on sekoitus nuoruutta ja kokemusta. Päävalmentaja otti taannoin iloisena vastaan tiedon Rickie Hyvärisen, 33, ja Mika Kohosen, 36, paluusta maajoukkuepaitaan. Hyvärinen nähdään Sveitsin-turnauksessa, mutta Mika Kohonen parantelee vielä polveaan. Kumpikin on kuulunut Ruotsin Superliigan suurimpiin tähtiin jo usean vuoden ajan.

Hyvärinen oli ratkaisemassa Suomelle MM-kultaa vuosina 2008 ja 2010. Viime vuoden MM-kisoihin hän ei lähtenyt mukaan siviilityökiireisiinsä vedoten. Rickie Hyvärisen toiminta maajoukkueessa on ollut vakuuttavaa. Hän on paukuttanut 41 maaottelussa huimat 45 maalia. Ei ihme, että päävalmentaja Kettusen suupielet nousevat väkisinkin ylöspäin Hyvärisen maajoukkueuran jatkosta.

– Olen nähnyt Rickien viime pelejä videolta ja hyvältä näyttää. Hän on pelannut Storvretassa pääasiassa sentterinä Kohosen Mikan paikalla. Katsotaan tuonnempana pelaako hän maajoukkueeessa keskellä vai laitahyökkääjänä. Myös muut Ruotsin Superliigan suomalaiset (Jani Kukkola, Mika Moilanen ja Tero Tiitu) ovat onnistuneet alkukaudesta, Kettunen kiittelee.

Entä milloin on Mika Kohosen paluun aika maajoukkueeseen?
– Mika etenee omalla aikataulullaan. Katsomme tilannetta tarkemmin sitten kun pelilupa tulee seuran lääkäriltä ja hän saa kauden seurajoukkueessaan käyntiin, Petri Kettunen päättää.