Yle Urheilu haastatteli Mr. Classic Pasi Peltolaa Tampereella pelatun Champions Cupin yhteydessä viikonloppuna. Peltola laukoi Ylelle useita mielenkiintoisia ajatuksia. Tapetilla olivat muun muassa ottelutapahtumien tuotot, sponsorien yhteiskuntavastuu ja yhden finaalin systeemi.
– Meidän kotiottelutapahtumat saavat minun puolestani tuottaa vaikka tappiota, ja niin ne myös tuottavat välillä. Tuote pitää olla kunnossa. Ottelutapahtumassa rahanteko ei saa olla se juttu. Se nähdään liikaa rahantekovälineenä monesti, kun se pitäisi nähdä myyntituotteena, Peltola kommentoi Ylelle.
Peltola peräänkuuluttaa sponsorien yhteiskuntavastuuta. Peltola harmittelee, että nykyään urheilusponsoroinnista pitää aina saada jokin vastine.
– Esimerkiksi Ruotsissa sponsorointi koetaan vielä enemmän yhteiskuntavastuuna ja tunneasiana. Suomalaisessa kulttuurissa tätä tarinaa on lähdetty viemään aivan liian raadollisiksi luvuiksi. Ehkä sen takia suomalaisen urheilumarkkinan euromäärät ovat pienempiä kuin muualla. Yhteiskuntavastuu on unohtunut.
Peltola on saanut paljon aikaan Classicin taustoilla. Muun muassa Classicin ottelutapahtumat ovat mainio esimerkki Peltolan ja hänen avustajiensa aikaansaannoksista. Peltola kuitenkin haaveilee isommista ympyröistä. Hän toivoo, että jatkossa Salibandyliigan mestaruus ratkaistaisiin yhden finaalin systeemillä.
– Uskon ihan oikeasti, että se tulee Suomeenkin. Siitä on ollut puhettakin. Se veisi tätä tarinaa taas eteenpäin. Joukkuelajeissa pudotuspelikulttuuri elää, mutta uskon, että se veisi tätä urheilullisesti pidemmällä aikavälillä eteenpäin, Peltola miettii.
Peltolan ajatuksia ja kommentteja on luettavissa tuosta alta useammasta Ylen jutusta.
Linkit:
Yle: Ilmiö: Salibandyä ja sambaa suomalaiseen tapaan
Yle: Salibandyliigaseuran toiminnanjohtajalla suuret suunnitelmat: ”Yksi finaali ja Keskusareena täynnä”
Yle: Salibandypomolta suorat sanat sponsoreille: ”Yhteiskuntavastuu on unohtunut”
Yle: Näkökulma: Hieman erilainen palloiluilta
Ei missään tapauksessa yhden matsin finaalia.
jokunen vuosi sitten tuli käytä katsomassa Globenissa ruotsin liigan finaalit ja oli kyllä hieno tapahtuma ja halli oli täynnä ja tunnelma katossa. En tiedä sitten miten homma toimisi täällä Suomessa
Tuo ei kyllä täysi pidä paikkaansa, että Ruotsissa firmat miettisivät yhteyskunnallista vastuutaan. En muutenkaan näe miten vastuulla voisi olla jonkun lajin edustusjoukkuetoiminnan tukeminen. Junnupuoli olisikin ehkä perusteltua. Mutta aivan ymmärrettävää, että firmat ajattelevat nykyään saatavaa hyötyä enemmän. Kun samalla monaalla lomautetaan niin miten perustelet firmasi työntekijöille, että syydetään vastikkeetonta rahaa jollekin sählyporukalle?
tuote kuntoon: yksi finaali hyvä idea. nyt ei maksa kuin kahden jengin fanit peleistä, eikä se maksaminenkaan pitäis olla pääasia. kyllä liigan tulis kiinnostaa koko säbäkansaa, silloin urheilullisuus ja lajin kiinnostavuus olisi nousussa, eikä raha-asiat.
Osa liigan joukkueista ei kiinnosta ketään, ei edes oman kaupungin asukkaita, ei edes seuran junioreita, ei edes finaalissa.
Mutta mitä tarkoittaa yhteiskuntavastuu? Ja kenelle se oikeastaan kuuluu? Meille.
Jos se yksi finaali pelataan muualla kuin omalla kotipaikkakunnalla, niin en lähde reissuun. Eikä muuten lähde kukaan minun kaverikaan vaikka olemme innokkaita penkkiurheilijoita ja käymme katsomassa kaikki kotipelit.
Helsinkiläisiä ei kiinnosta sähly ja Tampereella matsi kiinnostavaa vain siinä tapauksessa että Classic on kentällä.
Kuvitellaanpa, että siinä yhdessä finaalissa pelaisi TPS ja OLS – ja pelipaikkana olisi Helsinki! Pari bussilastillista kannattajia molemmista kaupungeista? Ei muita. Jos taas pelattaisiin ottelusarja Oulussa ja Turussa, niin väkeä ja tunnelmaa riittäisi molemmissa kaupungeissa vaikka muille jakaa.
Peltolalle kannattais kertoa, että silloin puhutaan tukitominnasta eikä sponsoroinnista, jos käytetylle rahalle ei haluta vastinetta.
Sain juuri tiedon korvanappiini
että Sveitsissä yhden matsin finaali
2014/15 alkaen
Samaa mieltä Passon kanssa yhteiskuntavastuusta.
A) yleensä summat on firmojen liikevaihtoon suhteutettuna pieniä
B) säbä on pieni laji. Jos lähetään laskee kontaktihintoja ni moniko jengi pystyy oikeesti tarjota rahalle vastinetta?
C) paljon helpommin ”tunteella” kuin järjellä myytävä tuote
Yhteiskuntavastuuta voisi olla myös se, että oman seuran akatemiat läpikäyneet ja seuraa siten edistäneet ja rahoittaneet familyläiset nuoret pelaajat saisivat pelipaikan edustuksesta. Eikä valmiita pelaajia ostettaisi ulkopuolelta vain menestyksen vuoksi.
Vai onko se Yhteiskuntavastuuta?
Ahneus ja itsekkyys ovat Yhteiskuntavastuun vihollisia.
http://www.floorball.org/news.asp?kieli=826&tyyppi=&id_tiedote=3490&offset=10
Suomi on tämän kauden jälkeen ainut neljästä suuresta jossa finaalit ratkaistaan ottelusarjoissa.
Ehkä jopa hyväkin asia. Aika näyttää.