Miehet

Ruotsalaistähti Alexander Rudd: ”Ihailin nuorena erityisesti Mika Kohosta”

04.10.
2013
Miehet
Pitkävartinen Alexander Rudd on erittäin vaikea pideltävä. Kuva: IFF

Pitkävartinen Alexander Rudd on erittäin vaikea pideltävä. Kuva: IFF

Ruotsalainen salibandy seilaa vahvassa myötätuulessa vuonna 2013. Sen lippulaiva eli maajoukkue elää poikkeuksellista kukoistuskautta sukupolvenvaihdoksen jälkeen ja maan pääsarjan taso on tällä hetkellä erittäin kova. Yksi ruotsalaisen salibandyn uuden aallon suurimmista nimistä on pitkänhuiskea taituri Alexander Rudd.

Keskiviikkoillan Classic-pelissä Ruddin, 21, erinomainen suojaus- ja pallonkäsittelytaito tuli esille varsinkin, kun Falun pelasi alivoimalla ja mies pyöritteli pallon kanssa oman maalin takana mielin määrin. Myös miehen syöttörepertuaari on erinomainen.

– Pidän syöttämisestä enemmän kuin maalinteosta. Aina. Salibandyssa ehdoton suosikkini on aina ollut suomalainen Mika Kohonen, jonka pelejä olen katsonut pienestä saakka ja ottanut vinkkejä häneltä.

Tietysti myös työnteolla on roolinsa Ruddin pelitaitojen kehittymisessä.

– Käytin nuorempana useita tunteja juuri mailatekniikan harjoittamiseen omalla ajalla. Kaikille nuoremmille pelimiehille vinkkaisin, että hyvän mailatekniikan opettelu on tärkeää.

Suomi oli vielä joitain vuosia sitten hallitseva maa salibandykentillä, mutta nyt tilanne on kääntynyt selkeästi Ruotsin hyväksi. Ruotsalaisen uuden sukupolven pelaajat ovat fyysisesti vahvoja, huipputaitavia ja nopeita.

– Salibandy on todella iso laji Ruotsissa verrattuna muihin maihin. Meillä on lajista pitkät perinteet. Uskon, että meillä on myös parempaa valmennusosaamista. Varsinkin fyysiseen valmennukseen on keskitytty viime vuosina, kommentoi Rudd ruotsalaisen salibandyn tämänhetkistä yliotetta Suomeen verrattuna.

Hän jatkaa vielä hetken mietinnän jälkeen.

– Ruotsin Superiiga on tasaisempi ja kaikki tehdään nykyisin erittäin korkealaatuisesti. Meillä on useita huippujoukkueita. Suomessa niitä on tällä hetkellä vain kolme.

Falun aloitti oman Champions Cup -taipaleensa kahdella voitolla. Varsinkin Classic-voitto paljasti joukkueen todellisen iskukyvyn. Pienen kysymysmerkin herätti kuitenkin ainoastaan 13-henkinen pelaajarinki.

– Olemme tottuneet pelaamaan pienellä ringillä. Näin teimme myös koko viime kauden. Kuntomme on erittäin kova ja treenasimme ennen kautta hyvin. Eihän tässä turnauksessa ole enää kuin korkeintaan kaksi peliä jäljellä, vakuuttaa Rudd.

Alkusarjaotteluiden perusteella Falunin voi nostaa surutta suurimmaksi suosikiksi miesten Champions Cupissa. Ruddin ei ole vaikea kaivaa kovinta haastajaa Falunin turnausmenestykselle.

– Kaksinkertainen Suomen mestari on kova. Sieltä tulee mieleen ainakin kaksi kovaa kaveria, Juha Kivilehto ja Sami Koski. Heiltä löytyy myös muita hyviä maajoukkuepelaajia. Kova peli tiedossa, jos kohtaamme, Rudd päättää.

Joel SiltanenJoel Siltanen, Tampere
Twitter: @Joelsiltanen

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.