SPV:lle ei täyttä pistepottia, eikä Kohoselle haamurajaa – ”Mun uran sekavinta tuomarityöskentelyä”

Kuva: Anssi Koskinen

Kuva: Anssi Koskinen
Kuva: Anssi Koskinen

TPS jatkoi tappiottomana kotikentällään, kun se tasasi pisteet hallitsevan Suomen mestari SPV:n kanssa 3-3 (3-0,0-3,0-0).

SPV tuli toisessa erässä tasoihin neljän minuutin ja seitsemän sekunnin aikana, kun Tuukka Kiviranta toimitti reikäpallon kolmesti peräkkäin TPS:n maaliin.

Mihin ottelu ratkesi?
Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei ottelusta puuttunut, vaikka maaleja nähtiinkin salibandyotteluun melko vähän. SPV:llä oli ottelun alussa useita paikkoja toimittaa pallo maaliin, mutta ei seinäjokisille ei maistunut. TPS sai ensimmäisen kympin jälkeen hyvän otteen pelissä, ja latoi kolme maalia vieraiden verkkoon.

SPV tuli tasoihin Tuukka Kivirannan puhtaalla hattutempulla. Hyökkääjä iski ensimmäisen maaleistaan ylivoimalla, ja toisessa punnersi väkisin maalille. Kolmannen maalin hän puttasi takatolpalta tyhjiin Henri Urmaksen oivasta esityöstä.

SPV sai hieman enemmän otetta pelistä, ja se oli lopulta ehkä hieman lähempänä voittoa, vaikka paikkansa oli TPS:lläkin. Tommi Kekkonen TPS:n, ja Jarno Ihme SPV:n maalissa esittivät kuitenkin muutamia loistotorjuntoja, ja pitivät osaltaan huolen siitä, että ottelu säilyi vähämaalisena. Molemmat joukkueet onnistuivat myös tuhlaamaan hyviä paikkoja.

Ottelun hahmo?
Tuukka Kiviranta rouhi ja raastoi tuttuun tyylinsä. Suu kävi kovaan tahtiin niin tuomareille kuin vastustajillekin. Mies nosti joukkueensa reilussa neljässä minuutissa tasoihin toisessa erässä, ja oli ratkaista ottelun jatkoajalla Matti Tauraman poikittaissyötöstä.
– Tuli suuri suonenveto. Ajattelin ilman muuta, että siitä se peli kääntyy meille, ”Tuutsi” kuvaili tehohetkeään.

Ottelun puheenaihe?
Tekeekö Mikko Kohonen uransa 600:n tehopisteensä? Ei tehnyt, vaikka toimitti pallon kahdesti TPS:n maaliin. Ensimmäisen erotuomari hylkäsi, koska katsoi pallon olleen Tommi Kekkosen hallussa. Toisessa maalissa vapaalyönti lähti tuomarin mielestä väärästä paikasta.
– Ensimmäisessä pallo oli maalivahdin ja maalin välissä. Tökin sen pois ja laitoin pallon maaliin. Tuomari luuli, että se on maalivahdin hallussa. Ei nähnyt kunnolla, Kohonen kertasi tilannetta.
– Toisessa laitoin vaparin 20-30 senttiä siitä paikasta mistä tuomari näytti. En voinut vetää siitä, missä tuomari seisoi, Kohonen jatkoi.
– Totta kai se 600:s piste vähän pyöri mielessä. Tämä on niin harvinainen hetki, että nautitaan nyt tarpeeksi pitkään. Saa nähdä kuinka monta peliä tästä saa nauttia, hän hymyili.

Kommentit:
Tuomarit puhuttivat molemmissa leireissä niin ottelun aikana kuin sen jälkeenkin. Rikkeitä tuli kovavauhtisessa ottelussa paljon, mutta jäähyjä vihellettiin vain kaksi.
– Tämä oli lähimpänä ehjää suoritusta tällä kaudella. Päästiin johtoon, ja sen jälkeen keskityttiin kaikkiin käsittämättömiin epäolennaisuuksiin, kuten esimerkiksi tuomareihin. Onneksi ei munattu tämän enempää, TPS-valmentaja Aki Vilander summasi.
– Erittäin harvoin sanoin tuomareista, mutta tänään ei ihan päässyt sisälle mikä meininki. Jäi sellanen tunne, että molemmat olisivat olleet tyytyväisiä, jos tuolta olisi joku muukin jäähy löydetty, SPV-valmentaja Tommy Koponen pohdiskeli.
– Ei vaikuttanut lopputulokseen, mutta mun salibandyuran sekavinta tuomarityöskentelyä. Tuntui, että olivat eri pelissä, Kohonen näki.

Tilastohuomiot:
TPS: Mikko Hautaniemi, Jani Hyytiäinen ja Lauri Liikanen 1+0.
SPV: Tuukka Kiviranta 3+0, Teppo Mäkelä epäonnistunut rangaistuslaukaus (45:07).

Miesten Salibandyliigan muut sunnuntain tulokset:
Josba–Loviisa 7–3

Linkit:
Anssi Koskisen ottelukuvat

15 comments

  1. Jäähyjä näin kyllä vihellettävän neljä, vaikka 24 ensimmäistä minuttia jäi näkemättä. Kaksi niistä tosin tuli ihmeellisenä salomonin tuomiona tilanteesta, jossa melkeinkuussatanen hermostúi siihen, että Tino Salminen osasi pitää hänet niin hyvin ja sääntöjen mukaisesti. Melkeinkuussatanen töni Tinon rumasti kumoon ja vielä tarkoituksellisesti totaalisesti tilanteen jälkeen tuuppasi kentän ulkopuolella Tinon katsomon kaidetta vasten. Olin 2 metrin päässä. Kyllä ihmetytti melkeinkuussatasen käytös ja tuomareiden ratkaisu!

  2. Se on kyllä ihme, että toi keltainen joukkue saa joka illan pilata pelin eikä kukaan siihen puutu.
    Hyvään peliin tarvitaan myös hyvät tuomarit, heilläkin on vastuu ottelutapahtuman onnistumisesta.
    Aina vaan valmentajat pyytelevät anteeksi jos oma joukkue alisuorittaa, koska tuomarit aloittavat tämän.
    On nimittäin jo jonnin verran velkaa yleisölle.

  3. Oli tosiaan luokaton suoritus tuomareilta. En vieläkään käsitä miksi Salminen sai jäähyn tilanteessa jossa Kohosen tilanteen jälkeen heitti hänet katsomon puolelle. Tosin sama linja oli nähtävillä läpi pelin. SPV sai ajella surutta selkään, mutta TPS:n pienetkin rikkeet vihellettiin.

  4. Tuomareita voidaan, pitää ja saa arvostelle. Sitä en ole koskaan ymmärtänyt, että joku luulee että tuomari viheltää tahallaan huonosti. Luultavasti ainoa tilanne jossa tuomari viheltää tahallaan huonosti, on lahjottu tuomari, joka yrittää vaikuttaa pelin lopputulokseen. Muuten tuomari haluaa päästä pelistä pois siten, että kukaan ei enää huomenna muista tuomareista mitään. Mitä jos tuomari viheltää huonosti? Pitääkö häntä siitä rankaista? Kuka tulee tilalle jos hyllytetään. Arvelen että parhaat tuomarit tuolla kentällä yrittävät parhaansa.

    Juuh, olen ex-dumari itse.

  5. Olet varmasti oikeassa siinä, että tuomarit yrittävät parhaansa.
    Mutta kun monesta näkee jo kaukaa, että ihan väärä sarja ja peli.
    Onko sitten vika koulutuksessa?
    Pitäiskö koulutustilaisuuksia järjestää useammin?
    Ei se vaan voi näin jatkua, että joka pelin raportissa on jonkun peliin osallistuneen kommentti tuomareista.
    Katsojat haukkuvat aina, mutta jos Koponenkin jo avaa sana-arkkunsa niin joain on menny pahasti päin…
    En ole SPV-fani

  6. Loistavaa keskustelua. Me kaikki yhdessä teemme pelin sekä tuomarit, pelaajat, valmentaja ja katsomokin.

    Tunne kuuluu peliin. On makuasia sallitaanko fyysinen peli, mutta pelaajat toivovat selkeää linjaa läpi pelin, jotta pelaajat osaavat pelata oikein. Salibandy on niin nopea laji , että eri tilanteita voidaan tulkita erilailla. Sen vuoksi linjan tasaisuus on oleellista. Olen pahoillani pientä äkkäilyäni Tinon kanssa, mutta täytyy antaa kunnia hänelle kuinka hyvin hän hankki jäähyn meille molemmille (ja pelasi koko ottelun läpi, juuri niinkuin puolustajan pitää pelatakin), koska täytyy tunnustaa , että hän roikkui vielä katsomossakin oikeassa kädessäni, josta minä yritin rimpuilla hermoten irti. Tästä älykkäästä kiinnipitämisestä , joka alkoi jo maalin takana huusin tuomareille ja olen vielä kerran pahoillani , että tunteeni tulivat esiin niin lähellä katsomoa.

    Täytyy mainita uudelleen , että tuomarit eivät ratkaisseet ottelua suuntaa tai toiseen ja tunnelma oli Turussa loistava.

    Terveisin

    #17

  7. No bad feelings, #17! Kirjoitin kommenttini pelin jälkeen oikaistakseni jäähyjen määrän, mutta sen verran tunnetta oli täälläkin päässä vielä pelissä, että vähän muutakin innostuin tuohon kommenttiin ymppäämään. En usko, että katsomon pienimmillekään jäi traumoja tapahtuneesta. Tunteikasta vääntöähän me kaikki katsomme mielellämme. Ja sitä eilen oli puolin ja toisin tarjolla.

  8. Ennen noi Loviisan pelurit pelas kolme erää ja vasta sitten ne hokas… – hävittiin.
    Nyt ne hokaa sen jo pari päivää ennen peliä.

  9. Kyllä tuomariltakin vaaditaan lahjakkuutta ja halua oikeasti viheltää hyvin. Pelaajaurastakaan ei taustalla ole haittaa.

    Harvalta tuomarilta löytyy oikeasti laajempaa näkemystä pelistä, mikä auttaisi viheltämään hyvin.

    Toinen puoli on se, että peli on liigassa varsinkin, niin nopeaa, että vaatii oikeasti lahjakkuutta ja tarkkaa näköäkin nähdä mitä oikeasti tapahtuu. Tietysti sijoittumisella voi paikata näkökykyä, mutta osa pelaajista on niin kyönejä, että osaavat peittää koiruutensa.

  10. Mikä on ensimmäinen asia, joka Palloseuran kaikille valmentajille kaikissa lajeissa ja kaikissa ikäluokissa opetetaan? Tuomareiden psyykkaus. Seuran junioreiltakin hävitetään tuomareiden kunnioittaminen kun valmentajat naputtavat koko ajan tuomioista tai tuomitsematta jättämisestä. Viimeksi erään junnuikäluokan TPS-Naantali matsissakin valmentajia kiinnosti tuomarit (jotka hoitivat hommansa hyvin) enemmän kuin omien pelaajien puuhastelu.
    Hups, taisi aihe vähän karata alkuperäisestä 😉 ja en ole naantalilainenkaan