Divarin huippupakilta radikaali ehdotus – ”Merkityksettömiä pelejä ja rakenteellisesti tylsä”

Arttu Kukko (oik.) pelaa ensi kaudella Salibandyliigaa Raumalla. Arkistokuva: Jari Turunen

SB Vaasan Arttu Kukko (oik.) haluaisi Divariin pleijarit. Arkistokuva: Jari Turunen
SB Vaasan Arttu Kukko (oik.) haluaisi Divariin pleijarit. Arkistokuva: Jari Turunen

SB Vaasaa edustava ja farmisopimuksella Seinäjoen Peliveljissäkin tällä kaudella pelannut puolustaja Arttu Kukko heittää ilmoille mielenkiintoisen ehdotuksen Porkkanamaa-blogissa.

Porkkanamaa-blogi on pääosin vaasalaisen salibandyihmisten ”ajatushautomo”.

Kukko manaa tekstissään sitä, että kausi päättyy Divarissa jo maaliskuun ensimmäiseen viikonloppuun vain sarjan toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneita lukuun ottamatta.

Divarin kärkipuolustajiin lukeutuva Merikaarron salibandytalentti avaa tekstissään laaja-alaisesti syitä, minkä takia Divariin pitäisi saada jokakeväinen play-off-huipentuma. Kukon mukaan pleijarit parantaisivat sarjan mielenkiintoa, lyhentäisivät liian pitkää kesälomaa ja vähentäisivät merkityksettömien otteluiden määrää. Sen lisäksi ne olisivat hyödyksi niin yksilö- kuin seuratasolla sekä taktisesti.

– Pahimmillaan loppukauden merkityksettömät pelit voivat tehdä isoja hampaanjälkiä koko sarjan urheilullisuuteen. Näin tasokas sarja ansaitsisi kunnollisen loppuhuipennuksen, Kukko muun muassa kirjoittaa ja jatkaa:

– Liian pitkä kesäloma, merkityksettömien pelien vähentäminen ja sarjan rakenteellinen tylsyys eivät ole ainoat syyt, miksi pidän pudotuspelejä ehdottoman tärkeänä lisäyksenä Divariin. Uskon divaripleijareiden niiden toteutuessa kehittävän sarjaa.

Mitä mieltä sinä olet, pitäisikö Divarissa pelata play-offit vai ei?

Arttu Kukon Porkkanaa-bloggaus kokonaisuudesaan:
Keskustelun avaus Divari-pleijareista

9 comments

  1. Hieno kirjoitus näin alkuun kehuen! Ehdottomasti pitäisi saada pleijjarit myös divariin. Toisi sarjalle ja erityisesti lajille uusia katsojia kun osattaisiin vaan markkinoida oikein. Kuka jaksaa tulla kattomaan niistä muutamasta sadasta katsojasta, jotka ovat alkukaudesta käyneet ilmaislipuilla pelin kattomassa, loppukauden merkityksetöntä ottelua. Nyt jos saataisiin pleijjarit tähänki sarjaan nii mielenkiintoa olisi ihan eri tavalla. Play off pelit tuo aina sen oman lisänsä peleihin ja näin ollen myös katsojia.

  2. Ajatus pelikauden pidentämisestä sekä pleijareista on hyvä, mutta vähintään yhtä tärkeää olisi Divarin hännille sijoittuneiden joukkueiden tasonmittaus 2.divarin nouseukarsinnat selvittäneiden joukkueiden kanssa. Nykyinen automaatti, että Divarin kolme viimeistä putoaa joka vuosi suoraan, on johtanut siihen, että 2. divarista nousseiden joukkueiden taival on ollut muutamaa poikkeusta lukuunottamatta lyhyt Divarissa. 2.divarista nousevat heittopussit eivät kehitä Divaria tai nosta sen kokonaistasoa.

    Divarin pleijareita voisi kehittää liigakarsintapaikkoja seulovaksi, kuten lätkänkin puolella on.

    Tuumasta vaan toimeen ja aloitetta tekemään liitolle

  3. Ehottomasti Divariin pleijarit ja saman tyyppiset karsinnat divarin ja kakkosen välille, kuin on tällä hetkellä liigan ja divarin välillä.

  4. Muutamia isoja käytännön ongelmia tässä hommassa.

    Liigan runkosarja päättyy maaliskuun alkupuolella (myös jatkossa). Divarin pleijarit tarkoittaisivat sitä että runkosarja pitäisi lopettaa tammi-helmikuun vaihteen tienoilla (tarkempi riippuisi pleijareiden laajuudesta). Tämä jos mikä vaikuttaisi vielä lisää I-II-div. välisiin karsintoihin.

    II-divarin runkosarja loppuu maaliskuun puolessa välissä, tämän jälkeen II-div. lohkojen välisiä pelataan pitkälle huhtikuuhun. En jaksa millään uskoa että yksikään divarijengi haluaa odottaa näitä tasonmittaus pelejä divarin runkosarjan päättymisen ja karsintojen välillä 2-3 kuukautta.
    Nykyisellä systeemilläkin odotusväliksi tulisi lähes 2 kk. II-div. jengit pelaisivat tällöin ensin kolme kierrosta karsintaa keskenään ja sitten vielä divarikarsinnat päälle, vappuun se menisi.

    Valittu nykyinen systeemi on useista huonoista vaihtoehdoista vähiten huono. Divarin ja kakkosen päättymiset ovat nyt toisistaan riipumattomat, se on todella hyvä juttu molempien sarjojen kannalta. Sen hintana ovat suorat nousut ja putoamiset sekä tason mittauksen puuttuminen, kuten fudiksessakin.

    Tärkein asia on kuitenkin taata kaikille jengeille riittävän pitkä kausi ja tehdä myös 2-divarista mielekäs sen sarjan joukkueille.
    Tämän eivät silloin sovi liian monivaiheiset karsinnat. Ongelman ydin on siinä että yhden divarilohkon alla on 8 kpl. 2-divarin lohkoja. Toisaalta on haluttu seurojen toiveesta yksilohkoinen kovatasoinen divari ja alueellinen 2-divari, tämä on johtanut edm. ongelmaan.

    Joku varmasti ehdottaisi että 2-divarissa pelattaisiin alkusarja jouluun asti ja parhaat jengit lähtisivät kevätkaudella pelaamaan noususta johonkin 2-divarin valtakunnalliseen loppusarjaan tms. ja loput pelaisivat kevätkaudella alueella alempaa jatkosarjaa säilymisestä. Tässä vain on yksi iso käytännön ongelma. Salivaraukset tehdään syksyllä ja monissa halleissa on useita lajeja kilpaillemassa vuoroista, kun kevään peleihin alettaisiin varailemaan joulutauolla, moni halli on jo täyteen buukattu eikä homma onnistu. Salibandy 2-divari vain ei aja vuoronjakoprioriteetissa kovin korkealle ja tämän tosiasian kanssa on elettävä kun sarjajärjestelmiä suunnitellaan. Ns. ”ennakkovarukset” kevään jatkopeleille eivät myöskään toimi, se on jo nähty.
    En usko että moni 2-div. jengi edes kannattaisi edm. systeemiä.

    Ideana on tehdä kaikille jengeille sarjasta mahdollisimman mielekäs mikä vaatii kompromisseja.

    Lähimpänä toteuttamiskelpoista olisivat divarin pleijarit (eivät liian isot) ja se että suorat putoamiset 2-divariin jäisivät. Tämä olisi täysin toteutettavissa järkevästi.

  5. Miten olis: divarissa pleijarit kuten liigassa, mutta liigassa ja divarissa pleijarit myös peräpäässä vaikka neljän joukkueen voimin.

    Sarjojen viimeiset putoavat suoraan ja sijat 10-13 selvittelisivät keskenään karsimaan joutuvat joukkueet vaikka ottelupareilla tai neljän joukkueen lohkona. Ei tulisi sitä pitkää taukoa.

    Voi kuulostaa ehkä huonolta, mutta Divariin saataisiin ainakin pleijarit ja tasonmittaus kakkosen parhaiden kesken.

  6. Pleijarit divariin on edelleen hyvä idea. Yhdessä II-divarilohkossa oli viimevuonna pleijarit. Kyselkää kokemuksia ja toteuttamistapoja. Vaikutti onnistuneelta, ainakin yleisöön se meni. Ja ottelusarjat oli muuten kovia, jos kovia pelejä kaivataan.

    Vaihtuvuus sarjojen välillä on hyvästä, jos lajin halutaan kasvavan liigakuntoon muuallakin kuin vain nykyisillä paikkakunnilla. Jos visiitti jää kauden mittaiseksi niin divarissa on hyvä kasvaa ja yrittää uudelleen. Ja miten usein liigasta tipahtanut palaa heti takaisin? Niinpä, yrittäjiä on monta. Jos kuilu sarjojen välillä rakennetaan isoksi, juuri kukaan ei onnistu sarjan vaihdossa.

  7. Länsirannikon II-divari lohkossa oli pleijarit viimevuonna. Kommentit mitä luin, oli positiivisia ja ainakin yleisö näytti syttyvän. Pelit oli kovia ja tiukkoja vääntöjä, joista leikki oli kaukana. Kysykää sieltä kokemuksia ja sitten pleijariviritystä ensikauteen.

    Suorat nousut on mun mielestä hyvä palkinto, joka pistää yrittämään. Kuten myös uhka putoamisesta. Yhdenkauden visiittejä tulee aina välillä eikä niissä mitään vikaa ole. Hyvä antaa monen kokeilla vauhtia. Ja harvemmin putoaja joukkue automaattisesti takaisin nousee. Vaihtuvuus lähentäjä sarjoja, laajentaa liigapaikkakuntien määrää, ja tekee sarjojen välisestä kynnyksestä inhimillisemmän. Saa olla erimieltä.