Haastattelussa nuori tähti Markus Markkola – lennokas alku liigauralle

Markus Markkola pelasi upean kauden Westend Indiansissa. Kuva: Joni Winsten.

Westend Indiansin Markus Markkola on joukkueensa nuorin pelaaja. Kuva: Joni Winsten
Westend Indiansin Markus Markkola on joukkueensa nuorin pelaaja. Kuva: Joni Winsten

Yksi miesten Salibandyliigan alkusyksyn mielenkiintoisimmista nuorista pelaajista on liiganousija Westend Indiansin 17-vuotias Markus Markkola. Viime kevään nuorten MM-pronssimitalisti pelaa uransa ensimmäistä liigakautta ja on ollut alkukaudella joukkueensa tehokkain pelaaja.

Kovan ja tiiviin kesäharjoittelun jälkeen koitti odotettu hetki ja ensimmäiset liigaottelut. Nuoresta iästään huolimatta Markus Markkola ei ole tullut kumartelemaan vastustajien kokeneemmille liigapelaajille. Tähän mennessä mieleenpainuvin suoritus on ollut Markkolan jatkoaikamaali Happeeta vastaan.

– Sarjan alku oli ekaa peliä lukuun ottamatta aika lennokas. Homma toimi ja tuli pisteistä. Viime peleissä on ollut vähän vaikeaa omalla ketjulla ja itsellä, mutta en usko, että se on mikään pysyvä trendi. Lähdetään tästä uuteen nousuun, ennusti Markkola ennen Espoon derbya.

Markus Markkola
Markus Markkola

Viimeisen vuoden aikana Markkola on mennyt eteenpäin erityisesti nopeudessa kentällä. Ennakkoluuloton ja aika-ajoin riittävän röyhkeä hyökkääjä on vaikeasti pideltävä vastustajan puolustuspäässä. Syötöt lähtevät tarvittaessa vaikka omista puikoista ja pelipaikka vaihtelee keskushyökkääjän ja laiturin rooleissa. Parannettavaa Markkola löytää monen muun hyökkääjän tavoin omasta puolustuspelaamisesta.

– Puolustuspelaamisessa pitää säilyttää tietty fokus eikä saisi vaan keskittyä hyökkäämään.

Pelipäivinä Markkola valitsee alkulämpöfutiksen ja menee vasta sen jälkeen lenkille. Indiansin pallotaiturista ei ole epäilystäkään, sen kunnian Markkola antaa Joel Ekroosille, vaikka itsekin pitää palloa mielellään.

– Futis on hauskaa ja sitä on tullut pelattua aina ennen pelejä. Ekroos on meistä paras futiksessa. Tykkää pitää palloa ihan samalla tavalla kuin kaukalossakin, on todella pallotaitava ja syöttö irtoaa aina vasta parien puikkojen jälkeen, naurahtaa Markkola.

Salibandyssa Markkolan tavoitteena on omien rajojen selvittäminen. Se, onko Markkola tulevaisuuden miesten maajoukkuepelaaja, selviää tulevien kausien aikana. Esimerkiksi vuoden 2018 MM-kisoissa, joita Suomi on hakenut järjestettäväksi, Markkola olisi vasta 23-vuotias ja takana todennäköisesti reilu viisi kautta Salibandyliigaa.

– Totta kai olisi hienoa pelata miesten maajoukkueessa. Henkilökohtainen tavoite on selvittää, missä omat rajat tulee vastaan.

Voisitko kuvitella pelaavasi joskus ulkomailla?

– Olen mä sitäkin joskus miettinyt, yhden tai kaksi kautta voisin hyvinkin käydä pelaamassa.

Marraskuun alussa pelatussa U19-EFT-turnauksessa Markkola oli Suomen tehokkain pelaaja ja kaiken kaikkiaan Markkola on pukenut Suomen nuorten paidan ylleen 12 kertaa (6+13). Seuraavat nuorten MM-kisat järjestetään keväällä 2015 -96-ikäluokalle, joten Markkola pelaa nyt viimeistä kauttaan nuorten maajoukkueessa.

– Sveitsissä EFT:ssä meillä oli tasainen nippu, joka teki kuuliaisesti duunia. Oli hyvin yhtenäinen ryhmä. Suomen poikien pitää tehdä paljon töitä ennen seuraavia kisoja ja säilyttää nöyryys kaikkia maita vastaan, muistuttaa Markkola.

Jos saisit valita -95-ikäluokasta kentällisen ympärillesi, ketkä siinä pelaisivat?

– MV: Markus Laakso
– Puolustus: Atte Eronen – Eemeli Peltonen
– Hyökkäys: Kevin Nylund – Markus Markkola – Roope Kainulainen

Markus Markkola kirjoittaa ensi keväänä ylioppilaaksi ja tähtäin on asetettu jo seuraavaan opiskelupaikkaan. Omien sanojensa mukaan vieraat kielet sijoittuvat yo-tuloksissa aakkosten alkupäähän, mutta pitkä matematiikka kuuluu bravuureihin.

– Aika laiska olen opiskelemaan, mutta dominoin pitkässä matikassa. Tavoitteena Helsingin kauppis, joten ensi keväänä pitää ryhdistäytyä lukemisen suhteen toden teolla, tietää Markkola.

Marraskuun viimeisenä päivänä 18 vuotta täyttävää Markkolaa ei vielä tämän vuoden puolella tarvitse pelätä salibandykentän lisäksi liikenteessä.

– Viidellä teoriatunnilla taisin ehtiä käymään, mutta en yhdelläkään ajotunnilla. Oli kaikkea muuta tekemistä (salibandya), niin se jäi vähän kesken. Taitaa mennä autokoulun suorittaminen ensi kesään, naurahtaa Markkola.

Markuksen onneksi isoveli Joel pelaa samassa joukkueessa, joten treenikyydit on taattu.

Indiansin alkukauden saldo on viisi voittoa ja neljä tappiota. Startti on ollut parempi kuin liiganousijoilla viime vuosina on nähty.

– Ollaan oltu hyvällä jalalla liikenteessä. Voitot ovat tulleet oman pään kautta, eli voittopeleissä mennyt vain vähän maaleja omiin.

– Uskon, että pystytään jatkamaan samaa rataa kuin alkukauden peleissä. TPS-peli näytti, että pisteitä ei tule ilmaiseksi eikä sillä esityksellä kyllä yhdestäkään pelistä enää. Jos päästään samalle tasolle kuin esimerkiksi kotiotteluissa on ollut, niin ihan positiivinen kausi on edessä, ennustaa Markkola.

Teksti: Sofia Rancken

One comment

  1. Tietääkö kukaan miksi Kevin Nylund ei ole pelannut junnumaajoukkuessa? Sunnuntaina tais tehdä tehot 1+7 divarimatsissa.