Miksi Salibandy-lehden tekeminen loppuu? Näin kommentoi Salibandyliiton puheenjohtaja

Mika Kaltala toimii tällä hetkellä Salibandyliiton puheenjohtajana. Kuva: Mikko Hyvärinen

Kuva: Mikko Hyvärinen
Kuva: Mikko Hyvärinen

Jo kunniakkaat 25 vuotta ilmestynyt Salibandy-lehti vetää viimeisen henkäyksensä joulukuussa. Viimeinen numero ilmestyy 4. joulukuuta. Pääkallo.fi kysyi lehden lopettamisen syitä Salibandyliiton hallituksen puheenjohtaja Mika Kaltalalta.

Mika Kaltala, miksi Salibandy-lehden tekeminen loppuu?
– Maailma muuttuu. Nykypäivän sähköiset välineet tuovat hektisyyden ja ajankohtaisuuden. Haluamme palvella jäsenistöämme entistä paremmin. Sähköisyys mahdollistaa ajankohtaisuuden printtilehteä paremmin.

Kaltala kertoo, että Salibandyliitto on saanut palautetta juuri ajankohtaisuudesta. Nykyään neljä kertaa ilmestyvässä aikakauslehdessä on paljon juttuja, jotka eivät ole ajassa kiinni.

Pääkallo.fi:n tietojen mukaan Salibandy-lehden tekeminen on maksanut vuositasolla noin 170 000 euroa.

– Tottakai taloudella on merkitystä tässä päätöksessä, mutta aina kun tehdään uusia toimintamalleja, niin vain talouteen ei voi turvautua. Toki talous ja kustannustehokkuus ottavat kaikessa toiminnassa tänä päivänä isompaa roolia.

– Pitää kuitenkin muistaa, että aina kun rakennetaan uutta, niin kustannussäästö ei tule heti. Tällä haetaan kustannustehokkuutta ja laatua suhteessa sijoitettuuun pääomaan.

Salibandy-lehden tilalle ei ole tulossa puhdasta verkkolehteä, vaan ”tilalle” rakennetaan erilaisia, uudenlaisia ratkaisuja.

– Hallituksen puheenjohtajan roolissa odottelen mielenkiinnolla, mitä meidän operatiivinen johto saa aikaiseksi. Iso rooli tässä on viestintäpäällikkö Juhani Henrikssonilla.

23 comments

  1. Semmone Appi ois kiva mistä voisi aina katella uusimmat jutut ja siitä tulisi aina huomautus jne. Nykyteknologiaa….

  2. Itse olen sen verran vanha,jotta lehden haluaisin saada….netistä pystyy keräämään sen tiedon,mitä haluaa,mutta lehti on ollut ISO plussa.

    No täytyyhän jostain säästöjä tehdä,että saadaan palkattua joku markkinointi assistenttia tai tiedottaja lisää liitolle!

    ISO MIINUS kaiken kaikkiaan! 🙁

  3. Samaa mieltä nimim. Topin kanssa.

    Aktiivit ja junnut kyllä seuraavat netissä tapahtumia, mutta on kymmeniä tuhansia aladivaripelaajia, joiden lähes ainoa uutislähteensä salibandyssä on ollut Salibandy-lehti. No, tekihän Pääkallokin saman ratkaisun aikanaan, mutta vähän eri realiteeteilla. Onko enää mitään painettua salibandyaiheista lehteä?

  4. Sääli.

    Salibandy on ollut todella hienosti toimitettu ja taitollisesti toteutettu lehti.
    Meillä lehteä säilytetty koko liigakauden ajan.

    Toivottavasti lehti palvelee verkossa edes hieman paremmin kuin Salibandyliiton sivusto olemattomine tilastoineen.
    Tai sen riman ylitys ei paljon vaadi…:)
    Eikä sen riman alta kukaan mahtuisikaan. Rimahan lojuu maassa.

  5. Kaltala ”odottelee mielenkinnolla” operatiivisen johdon toimia. Niinhän me kaikki! Onko tosiaan niin, että hallituksen pj ei vielä tiedä, mitä tulee printtilehden tilalle? Kuka tätä liittoa oikein johtaa?

  6. Kyllä meidän 9v poika lukee ahkerasti näitä paperisia ja osaa todella monen pelaajan tiedot ulkoa, tuskinpa netistä jaksaa tavata, joten ainakin jonkinlainen kausijulkaisu painettuna olisi paikallaan.

  7. Tässä on Pääkallon sauma. Sivusto vaan uusiksi ja enemmän mainostajia mukaan. Saatte aikaa ja rahaa tehdä ihan oikeita pitkiä juttuja. Olis kiva joskus lukea esim. uusien mailojen testausraportteja. Pari junnua, pari liigapelaajaa ja pari puulaakipelajaa testaamaan miltä mikäkin uutuus omasta mielestä tuntuu (vrt. golfmailojen käyttäjätestit). Samalla saisi houkuteltua valmistajia mainostajiksi.

  8. Kaltalan pj-aikana on menetetty:
    – tulospalvelu,
    – liiton lehti,
    – TV-otteluista valtaosa ja
    – kurinpitomenettelyn arvostus.

    Toisaalta tilalle on saatu jalkasyöttö.

  9. Sen sijaan, että kustannusleikkausten nimissä lehti haudataan, olisiko kenties kannattanut yrittää saada lehteä myyntiin mm. Lehtipisteen kautta tai maksavia tilaajia niiden runsaslukuisten salibandyn harrastajien joukosta, jotka eivät ole lisenssipelaajia ja siten oikeutettuja saamaan lehteä?

    Jos salibandyllä on n. 350.000 harrastajaa, niin lehden tämän hetkisen levikin olisi voinut hyvinkin Tuplata.

    Paperille printatut aikakausi- tai harrastelehdet eivät missään nimessä ole vielä elinkaarensa päässä, ei lähelläkään.

    Lehden lakkauttaminen on suuri virhe, mutta minkäs teet?

  10. Kyllä on taas puuhastelua. Hendrikson se varmaan taikoo jotain maagista. Lisenssien hinnat varmaan silti jatkaa nousuaan. Todella harmittava uutinen. Ja tilalle tuskin saadaan mitään. Onneks on tallessa lehtiä 98 vuodesta alkaen joita voi lueskella. Netistä tuntuu katoavan kaikki vanhat jutut muutaman vuoden sisällä ilmestymisestä. Väki varmaan muistaa salimafiat ja muut saitit.

  11. Täysin digitaalinen ratkaisu on ehdottomasti paras ratkaisu, mutta valitettavasti liiton track record ei ole kehuttava näissä asioissa.

    Kaipaisivat apua oikealta asiantuntijalta ihan verkkosivujenkin uudistamisessa.

  12. Paperiuutisointi on ihan hyvä, tässäkin tapauksessa yhtä tuore kuin esim. liigan jutut…
    Palvella paremmin – paljosti sanottu.
    Pitäisi ”sähköisellä aikakaudella” saada sentään tulospalvelut toimimaan ennenkun kausi loppuu!Surkeata toimintaa.Samoin salibandyliigan sivut – laahaa, siis todella laahaa päiviä.
    Toisten seurojen peleistä on raportteja säännöllisesti, toisista ei mitään.Varsinkin naisten peleistä, mutta eihän ne ketään kiinnosta, vai?
    Ehkä kevväämmällä,sanoi entinenkin mies…

  13. Pohja lehdeltä lähti murenemaan jo monta vuotta sitten, kun siitä tehtiin koko sb-joukkoa palvelevan lehden ja koko salibandyn identiteettiä rakentavan lehden sijaan vain – kenties nykyaikaisten markkinointioppien mukaan – huippusalibandyä hypettävä ja henkilökultteja rakentava lehti.
    Mutta lopettamisen hyvä puoli todellakin on jäsenmaksun pieneneminen.

  14. Printtilehden tekeminen on maksanut 170000 euroa, mutta ovat lehden mainostulotkin olleet hyvät.

    Netissä ne putoaa oleellisesti.

    Ja silti: toimituksellisen aineiston tuottaminen maksaa saman kuin printtiinkin.

    Salibandy-lehti on ollut tällä kaudella AINOA kanava saada Salibandyliiga-kaudesta kunnolla tietoa.

    Liigan tiedotus, – no ei siitä voi edes puhua: tyhjästä nyhjäsyä.

  15. Hassua on tuo lehden lopettaminen ennenkuin uudesta korvaavasta jutusta on edes mitään tietoa…

    Tai täähän kuulostaa ihan samalta konseptilta kuin tulospalvelusysteemin ”päivitys” . Varautukaa siis vuoden tiedotushiljaisuuteen.

    Hinnan laskuun, lisenssin, en usko ennenkuin näen.

    Legden teko on sitäpaitsi nykyään entistä halvempaa kun etenkin printtitalot kilpailevat verisesti. Ovat lisäksi tehostaneet toimintaansa ja parantaneet laatua. Kilpailuttamani lehden, 50.000 kpl painos, painamisen hinta yipahti melkein puoleen. Jakelu tosin nostaa hintaansa,utta voishan lehteä jakaa vaikka seurojen kautta pelihallien narikassa ilmaispainoksena.

    Jotenkin tuntuu et hallituksessa on nyt innovointi jäissä ja liiketoimintajohtaminen hakusessa. Millä oikeasti saadaan eniten arvoa tuotettua kovderyhmälle ja liitolle?

  16. En jää kaipaamaan kyseistä lehteä.

    Mutta ’kohti uusia pettymyksiä’ kommentti oli loistava!!! Puheenjohtaja halooo!!

  17. Voitot ja tappiot osui oikeaan.Pää-asia että maksut liitolle juoksevat ja herrat voivat paksusti.Tulospalelu ulkoistettu Romanialaisille joten eihän se voi toimia.

  18. ”Hallituksen puheenjohtajan roolissa odottelen mielenkiinnolla, mitä meidän operatiivinen johto saa aikaiseksi”. No mitä on saatu aikaseksi? Ei yhtikäs mitään!!

    Olisiko aika kaivaa salibandy-lehti naftaliinista ja jatkaa julkaisua. Lukijoita löytyy varmasti.
    Ja tuo on täysin paskapuhetta, että digilehdet ym ovat nykyaikaa. Niin vain esim IL:n Urheilusanomat:kin julkaistaan printti lehtenä, ja levikki on hyvä. Bullshittiä myös ajassa kiinni pysyminen. Jos lehti julkaistaan neljästi kaudessa, aivan hyvin voi olla laadukkaita juttuja henkilöistä ja salibandyyn liittyvistä asioista.

    Mitään ei ole tullut tilalle. Miksi?