Miesten Divari-joukkue SB Vaasan puolustaja Arttu Kukko heitti hiljattain vaasalaisten Porkkanamaa-blogissa ilmoille mielenkiintoisen kysymyksen: pitäisikö Divarissakin pelata pudotuspelejä? Pääkallo.fi kysyi Salibandyliiton kantaa kovasti keskustelua herättäneeseen ehdotukseen.
Salibandyliiton liigapäällikkö Jyrki Paajanen, pitäisikö Divarissa pelata pudotuspelit?
– Kyllä pitäisi. Toissa kaudella ehdotettiin, että Divarissakin pelattaisiin playoffit. Olin silloin vahvasti sen kannalla, ja olen edelleen. Silloin asia kaatui siihen, ettei asiasta saatu yksimielisyyttä.
– Täytyy muistaa, että Divari nykymuodossaan on vasta kolme kautta vanha. Mutta katsojamäärät ovat nousseet huimasti ja samalla kiinnostus Divaria kohtaan. Divarin sarjajärjestelmää täytyy edelleen kehittää, ja mielestäni seuraava luonteva askel kehityksessä on Divarin pudotuspelit.
Arttu Kukko ehdotti blogissaan, että Divarin voittaja nousisi suoraan Salibandyliigaan, ja sijat 2-5 pelaisivat playoffit, joiden voittajat karsisivat liigaan. Mikä olisi paras muoto, jolla Divaripleijarit voitaisiin toteuttaa?
– Kun toissa kaudella Divarin pudotuspelejä pohdittiin, oli pöydällä kaksi vaihtoehtoa: A) Divarin kahdeksan parasta pelaisivat pudotuspelit samalla tapaa kuin Salibandyliigassakin, ja B) Kuusi parasta pelaisivat playoffit, jossa runkosarjan 1. ja 2. tulisivat mukaan välierävaiheessa. Kaikista paras vaihtoehto on mielestäni B.
– B-vaihtoehto siksi, että silloin saataisiin sarjataulukkoon viivoja lisää – pudotuspeliviiva, kahdenkärkiviiva. Ja ”viivat” sarjataulukossa lisäävät sarjan mielenkiintoa entisestään. Näin saadaan mahdollisimman monelle joukkueelle luotua panosta vielä kauden viimeisiinkin peleihin.
Koska on mahdollista, että näemme playoff-partoja Divarissakin?
– Divarissa voitaisiin pelata playoffit aikaisintaan kaudella 2014-15.
Teksti: Niko Vahtera
Blackbirdsien Petri Raitalakin ottaa kantaa asiaan varovaisen myönteisesti BB-TV:n haastattelussa SB Vaasa pelin jälkeen;
http://www.blackbirds.fi
Eikä pelkästään divarissa vaan sama pätee myös aladivareihin. Liian usein on jouluna jo selvää, ketkä nousevat ja tippuvat.
Paras systeemi on juuri esitetty eli voittaja ylös, 2-5 pelaavat keskenään karsinnan kahdesta karsijasta. Alaspäin viimeinen tippuu ja toiseksi- ja kolmanneksi viimeinen karsivat alemman sarjatason joukkueita vastaan.
Tällä tavoin saadaan mielenkiintoa jokaiselle sarjatasolle, vähemmän merkityksettömiä otteluita ja ennen kaikkea huipennus kevääseen!
Fiksu mies tuo Paajasen Jykä. Samaa avarakatseisuutta toivoisi muualtakin liitosta.
Jussille: Jos nousijat selviää jo ennen joulua, eikös ne oo silloin parhaita ja ansaitsee nousunsa??
jos kunto ei kestä kevääseen, mitäs sit??
Itse näen, että plaijareilla saadaan kevääseen kovia taistelupareja, joissa otetaan todella kunnosta, halusta ja taidoista mitaa. Tosin, harvoin jouluna kenellekään on vielä nousupaikkaa jaettu. Kausi pitää pelata loppuun asti, sarjakärjenkin.
Muistanpa vaan parikin kertaa kun divarissa jouluna karussa ollut sarjakärki on keväällä sulanut juuri mousuviivan alle. pleijareista kannattaa kokemuksia kysyä länsirannikon II-divarissa viimekaudella pelanneilta joukkueilta. Niillä oli omat pleijarit ennen kuin alkoivat karsia muita lohkoja vastaan. Pelitapahtumissa oli käsinkosketeltava tunnelma kun vielä vanhan viha-rakkaus suhteiset joukkueet sattuivat vastakkain. FBC Turku ja Wirmo nousivat lopulta Divariin ja he vaikuttivat pitävän systeemistä. Ainakin yleisö piti. Pleijareissa pudonnut UHV Bulls saattaa olla erimieltä.
Suora nousu on mielestäni tärkeä säilyttää mukana, oli pleijareita tai ei.
Ja onko nykyisen Divarin sarjamuodon syy vai seuraus lajin suosion kasvu, on todella vaikea sanoa. Joten enpä lähtisi nykyistä sarjamuotoa ylistämään ilman päteviä perusteluita.
Jukalle: ilman muuta. Kokonaisuuden kannalta voisi olla mielenkiintoinen kokeilu kuitenkin saada enemmän merkitykellisiä pelejä kaikille. Samalla idealla kokeiltiin esim. kiekossa säälipleijareita; tässä ollaan kuitenkin vielä askel siitä taaksepäin. Pidän ainakin kiekkoa itse mielenkiintoisena lajina seurata juuri sen takia että mestaruutta ei ole jaettu kuukausia etukäteen. Osaava ja kovakuntoinen joukkue hoitaa homman myös keväällä, vaikka sitten pleijareiden kautta. Samalla pelaajien, katsojien ja kaikkien laji-ihmisten mielenkiinto sarjaa kohtaan kasvaa. Win-Win.
Nykyinen sarjamuoto on ainakin tuonut mukanaan paljon tasaisemman ja laadukkaamman sarjan. Muutama vuosi sitten nähtiin joskus 20-2 lukemia otteluissa, ja vastustajat saapui paikalle 1+7 kokoonpanolla. Nyt jokainen tällä kaudella näkemäni divariottelu on ollut kohtalaisen laadukasta, eikä selkeitä heittopusseja ole sekaan mahtunut. Nyt vaan ensi kaudesta alkaen playoffsit mukaan, niin sarja saa vielä lisää arvostusta.
Toisaalta, ei tarvitse mennä kuin viime kauden Divari peleihin ja näitä kohtalaisen rumia lukemia nähtiin useammassakin pelissä. Mutta on todettava, että joukkue joka nousee Divariin tällä hetkellä on kova joukkue, mutta seuraavana kautena joukkue ei välttämättä ole se sama kova joukkue, joka nousi keväällä sarjaporrasta ylemmäs. Pelaajaliikenne kesän aikana saattaa heikentää/vahvistaa joukkuetta huomattavasti ja näihin ongelmiinhan ei sarjajärjestelmä pysty millään muotoa vaikuttamaan. Tällä kaudellahan, kuten jo mainitsit, niin Divari on varmasti yksi tasaisimmista sarjoista pitkiin aikoihin.
Jukka, toki eniten pisteitä kerännyt nousunsa ansaitsee, tässä onkin enemmän kyse sarjan kiinnostavuudesta loppuun asti. Sekä katsojien että pelaajien.
Näyttää että pleijari ajatus saa pelkästään kannatusta. Vastustajien pointti tai huolissaan olevien asiat loistaa poissaolollaan, joten päättäjää asia. Miksi viimevuonna asia jäi toteutumatta? Vastustajien argumentit, mitkä ne on?
Pleijareiden voittaja nousee suoraan ja kaksi seuraavaa pelaa liigan toka ja kolmanneksi viimeisen kanssa kolmesta poikki pelit. Alaspäin tipahtaa pari suoraan ja kaks seuraavaa selvittävät tippujan kolmesta poikki sarjalla. Jotain tuontyyppistä?
Divarin playoffit pitäs yhdistää liigan playoutteihin. Tämä siksi että kuvitellaan tilanne jossa divariin muodostetaan 8 joukkueen playoffit ja sijalta 8 pleijareihin lähtenyt joukkue saa keväällä kovan suonen vedon ja harjaa koko roskan. sitten divarin 8 pelais seuraavalla kaudella liigaa. tuo skenaario ei mielestäni ole hyvä. liigan playouteilla tarkoitan sitä että liigan 4 huonointa ja divarin neljä parasta pelaisivat nämä uudet playoffit/outit siten että kahdella ensimmäisellä kierroksella (puolivälierät ja välierät)kohtaavat liigaporukat keskenään ja divariporukat keskenään. eli liigan 11. vs 14. ja 12. vs 13. divarissa puolestaan 1 vs 4 ja 2 vs 3. näistä liigajoukkueiden puolella voittajat palaavat takaisin liigaan ja häviäjät jatkavat pelejä. divarin puolella taasen häviäjät palaavat divariin ja voittajat jatkavat jahtaamista paikasta liigassa. näin ollen ”finaalissa” kohtaavat paras divari joukkue joka on kammennut tieltään jo kaksi divari porukkaa sekä liigajoukkue joka on hävinnyt ottelusarjansa kahdelle liigaporukalle. Finaalin voittaja siis liigaan ja häviäjä divariin. tämä systeemi mahdollistaa vain yhden joukkueen nousemisen liigaan/putoamisen liigasta. Mikäli liigaan halutaan mahdolliseksi nousta kaksi joukkuetta pitäisi liigasta pudota suoraan viimeinen ja divarista nousta runkosarjan voittaja suoraan. mikäli näin niin edellämainittu playoff/playoutt setti pelattaisiin liigajoukkueiden kesken jotka sijoittuivat 10 11 12 ja 13 ja divarin puolelta 2 3 4 ja 5. tämä tarkoittaisi liigassa sitä että ainoastaan yhden joukkueen kausi päättyisi runkosarjaa ja olisi todennäköistä että merkityksettömien pelien määrä olisi olematon. divarissa systeemi jossa ei ole suoraa putoajaa tarkoittaisi neljän kärjen (playoff) ja kolmen viimeisen (suorat putoajat nykysysteemillä) jälkeen 7 joukkueelle kesäloman koittamista runkosarjan jälkeen. mikäli divarin voittaja nousisi suoraan aikaisen kesäloman ansainneita joukkueita olisi kuusi.
Divariin olisi mielestäni hyvä saada pleijarit mutta runkosarjan viiden kärjen ulkopuolelta en menisi antamaan mahdollista nousta liigaan.
Tämä uusi playoff/playout systeemi pitäis markkinoida ja myydä sitten yhtenä ”sarjana” eikä erotella liigan ja divarin omiin nousu/putoamispeleihin.
”divarissa systeemi jossa ei ole suoraa putoajaa…” –> Liigasta putoajaa/divarista liigaan nousijaa!
Onhan jääkiekossakin mahddollista voittaa SM-kultaa sijalta 10. jos saavat jonkun ihme buustin! eikös tässä divarin playoffsissa ole juuri kyse että mahdollisimman monella jatkuisi kausi vielä maaliskuun jälkeen? olishan se siistiä et divarissakin taisteltais myös pystistä! mutta tärkeämpänä tietty nousu 🙂
Paajasen malja 🙂 🙂
Miksi runkosarjan 8. ei saa nousta, jos pystyy pleijarit voittamaan? Onko paras siis mielestäsi se joka on jouluna piikkipaikalla, vai se joka on kevään jälkeen piikkipaikalla?
Suora nousu pitää ehdottomasti säilyttää, kuten vaikka Valioliigassa. Se tuo väriä sarjoihin kun joukkueet vähän vaihtuvat. Ja etenkin se tuo kovia pelejä niiden välillä, jotka voivat nousta tai tippua.
Samaa mieltä että suora nousu ja sitä myöten myös suora tippuminen on hyvä juttu!
Joo, ja suora nousija ratkaistaan runkosarjan jälkeen Divarin sisäisillä peijareilla.
Pleijareiden 2. ja 3. parhaat joukkueet karsivat liigan toka ja kolmanneksi viimeisen kanssa….tai onkohan tässä mitään järkeä. Onko Divarin toka tai kolmas joukkue ikinä voittanut liigasta putoamisuhan alla olevaa joukkuetta. Ovatko siis käytännössä merkityksettömiä pelejä?
Viime vuonna Blue Fox – OLS sarja meni aina viidenteen peliin, joten kyllä divarin kolmas/toinen pystyy liigan häntäpään joukkueita haastamaan.
Aivan totta tuo haastaminen, sitä oli viime vuonna ilmassa. Siitä on kuitenkin matkaa voittamiseen, joka on aivan toinen juttu. Eli onko divarijengi pystynyt voittamaan ikinä liiga porukkaa, vai onko ne sarjat lopulta yhtä ”jänniä” ja ”tiukkoja” kuin kiekossa Ilveksen karsinnat viimevuosina. Pitkässä sarjassa pienemmällä joukkueella ei ole mahdollisuuksia vaikka yksittäisissä pelissä saattaakin yllättää.
Ilves voitti pari vuotta sitten FBT Porin 3-2. Kallistun sille linjalle, että vain voittaja nousee, tuon tason play offit kestävät 4-6 viikkoa. Odotteleeko liigan 12 ja 13 siihen asti karsintoja?
Tuolla systeemillä pitäisi divarissa pelata vielä ”pronssiottelu” kahden hävinneen välillä, jonka jälkeen alkaisi vielä karsintasarja ottelun voittaneelle. Ei mitään järkeä.
Koko kakun voittaja liigaan ja viimeinen alas. Mitä sitä enempää. Ottakoon liigassa käyttöön vaikka lätkästä tutun säälipleijarisysteemin, niin saa pari extra jengiä muutaman ylimääräisen pelin.
Pohdiskelijan heittämä malli ei ollut lainkaan hassumpi.
Näkisin, että nyky muotoista 14 joukkueen liigaa ei voida perustella huippu-urheilullisilla syillä, vaan syynä näin laajaan pääsarjaan lienee salibandyn markkinoinnilliset tavoiteet, mikä sekin on aivan kelpo perustelu. Tästä tietysti maajoukkue tasolla oma veronsa maksetaan, mutta se ei ole oleellista tässä keskustelussa.
Joka tapauksessa 14 joukkueen liigasta tulee vähintään yhden pudota suoraa ja vähintään kahdella olla karsintapeikko selässään, mikään muu ei kannusta (lue: pakota) seuroja ja joukkueita liigan hännillä muuten kauden aikana panostamaan toimintaansa. Liigan 12. ja 13. odotuttaminen kuusi viikkoa ilman pelejä divarin playoffien pyöriessä ei olisi oikeudenmukaista, josta syystä näillekin joukkueille tulisi löytää mielekkäitä pelejä playout voisi olla tälläinen ratkaisu.
Toisaalta divarissa voisi olla 2.-5. ja 3. -4. välinen playoff kierros ennen liigakarsintaa, divarin ensimmäinen siis nousisi suoraan. Tämä vaihtoehto toisi panoksia divarin runkosarjaan sekä kaivattuja playoff pelejä divariin, mutta olisi urheilullisesti oikeudenmukainen.
M-Team nousi liigaan ja pudotti Trackersin divariin aikoinaan.
Itse ehdotin länsirannikon alueelle seuraavanlaista uudistusta, ehdotuksessa tosin 2. ja 3. divari, mutta samaa voisi soveltaa muissakin sarjoissa.
”
Alueellinen kausi on huipennusta vailla, mutta haluan heittää vähän omia ehdotuksia tulevaisuuden suhteen.
Mitäs mieltä seurojen taustahenkilöt olisivat seuraavanlaisesta systeemistä?
2. ja 3. Divariin välisarja.
Ensimmäinen kierros pelataan molemmissa sarjoissa normaalisti, jonka jälkeen 2. divarin 8 parasta jatkaa keskenään yhden kierroksen, 2 viimeistä pelaa 3. divarin lohkojen 2 parhaan kanssa kaksinkertaisen sarjan. Välisarjan joukkueet saisivat lähtöpisteitä, sarjan joukkueita vastaan kerätyt pisteet tms.
Ylemmän sarjan 4 parasta pelaa playoffit paras kolmesta sarjan.
Alemman sarjan 2 parasta pelaa seuraavalla kaudella 2. divaria, loput 3. divariin.
Tälläinen kävi mielessä kun näitä tasoeroja on suuntaan ja toiseen.
”
Sen verran vielä Liigan karsinnoista, että vaikka täällä haetaan erilaisia systeemejä siihen, miten karsintapeikko saataisiin pidettyä vielä liigan toiseksi ja kolmanneksi viimeisillä, niin olen ymmärtänyt juuri Paajasen puheista, että mikäli Divaripleijarit käyttöön otetaan, toteutetaan ne niin, että vain yksi nousee ja yksi tippuu. Vaikka se olisi urheilullisesti huonoa liigan kannalta, niin mielestäni tärkeämpää on saada Divariin toimivat pleijarit.
Se tulee siis toteutuessaan olemaan jompi kumpi noista Paajasen haastattelussa mainitsemista tavoista.
Ihan hyvä kun pohdiskellaan, mutta mihin se mahtaa johtaa? Toivottavasti ei kuitenkaan siihen, ettei playoffeja tule vieläkään.
Kahdeksan joukkueen malli on paras mahdollinen. Yksi nousee liigaan, yksi putoaa liigasta. Toimi aikanaan lätkässä, miksi keksiä pyörää uudestaan?
Tai voihan tästä vielä sorvata ns. Iiron mallin, vähän sovellettuna. 8 pleijarien paras nousee ja liigasta toiseksi viimeinen karsii divarin kakkosen kanssa YKSITTÄISESSÄ pelissä. Urheilu on draamaa, ei aina tarvitse olla ajatuksissa niin kankea. Joka tapauksessa loppupeleissä liigassa pelaavat sinne kuuluvat, samoin divarissa.
Divarissahan olisi pleijarit jo pistetty pystyyn, jos ei olisi pitkiä odotusaikoja Liigan peräpään ja kakkosen parhaiden välillä. Liigaan ja Divariin playout pleijarien ohella?