Pohjanmaan kakkosessa isot tasoerot – Ei varsinaista keskikastia

Ilmajoen Salibandy johtaa Pohjanmaan kakkosdivarilohkoa. Kuva: Erkki Hautaviita
Ilmajoen Salibandy johtaa Pohjanmaan kakkosdivarilohkoa. Kuva: Erkki Hautaviita

Salibandyn kakkosdivisioona on Pohjanmaalla varsin jaoteltu sarja. Kärjessä seilaa neljä kovaa joukkuetta ja loput viisi ovat auttamatta näitä jäljessä. Sarjaa johtaa viime kaudella lohkon voittanut ja Divarikarsintojen avauskierroksella tippunut Ilmajoen Salibandy.

Pohjanmaan lohkossa piikkipaikka on ilmajokelaisten hallussa kuuden voiton ja kahden tappion myötä. Sarjassa toisena on entisiä ykkösdivaripelaajia vilisevä SB Vaasan kakkosmiehistö, joka ei kuitenkaan karsimaan voi lähteä, vaikka kauden päätteeksi kahden parhaan joukossa olisikin. Näin ollen seuraavat kandidaatit ylöspäin karsijoiksi ovat kolmantena ja neljäntenä majailevat Nurmon Jymy ja Kokkolan Nibacos. Kummallakin näistä on kasassa neljä voittoa. Jymy on pelannut tasan kerran ja hävinnyt kertaalleen, kun taas Nibacos on hävinnyt kahdesti.

Toholammin Urheilijat on viidestä jäljelle jäävästä porukasta kenties paras. Se on sarjataulukossakin tällä hetkellä viidentenä vain pisteen Nibacosta jäljessä. Sitten tulee iso lovi ja vaasalaisen Press Team -94:n, Seinäjoen Mailattomien, SB Kauhajoen ja SC Alajärven kohtaloksi jää ratkoa keskenään häntäpään sijoitusten järjestys. Tällä hetkellä järjestys on juuri edellä mainittu, ja Alajärvi on sarjajumbo voitettuaan vain yhden ottelun. Myös Kauhajoki on voittanut ainoastaan kertaalleen, mutta se voitto on nimenomaan tullut Alajärvestä, mikä nostaa heidät korkeammalle taulukossa.

Ilmajoella on totuttu kakkosessa menestymään ja Jymyssä rakennetaan nuoresta porukasta Divariin tähtäävää nippua. Kokkolassa vaihtuvuus on vuosi toisensa jälkeen hyvin minimaalista ja se on kestomenestyjä sarjassa. SB Vaasan rosteria lueteltaessa ykkösdivisioonakokemusta löytyy niin paljon, että niiden läpikäynnissä menisi ikä ja terveys. Muilla joukkueilla tasoa löytyy näihin joukkueisiin verrattuna yhden kentällisen verran, mutta sen jälkeen ne hiipuvat auttamatta liiaksi.

Sarjassa on tapahtunut tällä kaudella kyllä yllätyksiäkin Mailattomien, Toholammin Urheilijoiden ja PT-94:n onnistuttua kairaamaan pisteitä ”isoiltakin.” Silti eittämättä ISB ja Jymy ovat sarjan varteenotettavimmat kandidaatit jatkamaan pelejä pitkälle kevääseen, eikä sarjassa ole varsinaista yllätysmomenttia. Pohjanmaan kakkosen ongelmana on pitkään ollut sarjan tason jakautuminen kahtia, eikä parhaille joukkueille tule kaudessa liikaa kovia pelejä. Keskikastia ei käytännössä ole, mikä on mitä tahansa sarjaa ajatellen outo juttu. Kärkijoukkueet kestävät vertailua monella tapaa muiden lohkojen parhaisiin, mutta totuus on se, että Pohjanmaalla hyppy kakkosen ja Divarin välillä on todella suuri.

Tuo loikka on kuitenkin tavoitteena niin ISB:llä kuin Jymylläkin. Ilmajoen porukasta löytyy kokemusta maamme toiseksi korkeimmalta tasolta ja Jymyn ringissä on runsaasti SPV:n juniorimyllyn läpikäyneitä nuoria ja lupaavia pelaajia. Näiden joukkueiden edesottamukset ovat olleet koko ryhmän osalta tasaisia.

Yksilönostoina Pohjanmaan kakkosessa onkin nostettava pelaajia näiden joukkueiden ulkopuolelta. Pirteästi ovat esiintyneet Nibacoksen nuori Jukka-Pekka Pelto-Arvo, Toholammilla isoa roolia nauttiva Tuomas Määttälä sekä Divarissakin jokunen kausi sitten kovia tehoja nakutellut SB Vaasan Kimmo Lintala. Maalivahdeista kenties vakuuttavin on ollut Jymyn 1994-syntynyt, mutta jo kolmatta kauttaan seuran ykkösmaalivahtina pelaava Topias Laitala.

Pohjanmaan 2. divisioonan tilanne 28.11.2013:

Pohjanmaa