MM-kisajoukkueen kokenein Ruotsi-avauksesta: ”Ihan sama missä vaiheessa kohdataan”

Kuva: WFC2011ch

Kuva: WFC2011ch
Kuva: WFC2011ch

Piranha Churin suomalaispuolustajasta Tiia Ukkosesta tuli vastikään kaikkien aikojen kokenein suomalainen naisten maajoukkuepelaaja. Pääkallo.fi tapasi Ukkosen Eerikkilän viimeistelyleirillä.

Minkälaisena näet nykyjoukkueen kokeneen pelaajan silmin?
– Tälläkin kertaa on mukana muutama keltanokka. Sopivasti on aikalailla 50–50 kokemusta ja nuoria pelaajia. Itsekin muistaa hyvin sen ensimmäisen kerran, ja olihan se huikea tapahtuma. Kyllä tämä joukkue tekee ainakin kaikkensa, Tiia Ukkonen, 29, ennakoi.

Suomen joukkueen valmistautuminen kisoihin on mennyt ainakin tulosten perusteella penkin alle. Päävalmentaja Karo Kuussaaren tiedetään painottavan erityisesti puolustuspään tärkeyttä.

Mikä on joukkueenne suurin vahvuus ja mikä taas heikkous?
– Puolustuspelaaminen ja maalivahtipeli ehdottomasti vahvuuksia. Reagointipeli ei ole vielä valmista, eli se kuinka käydään pallolliseen kiinni. Pallollisen pelin rauhallisuus ei ole myöskään vielä täysin valmista.

Leiripäivien vähyydestä on riittänyt asiaa jo kauan ennen kisoja. Kuinka näet asian vaikuttavan?
– No, leiritykset ovat tietysti todella tiukkoja ja ottavat fyysisesti koville. Hyvä kunto tässä ainakin kehittyy. Onhan se toisaalta vähän harmillista. Kisaviikko ei ole pelkkää peliä ja siihen kuuluu muutakin, jolloin enempi yhteinen aika olisi eduksi.

Suomi saa kisoissa vastaansa heti alussa sen kaikkein kovimman kilpakumppanin eli Ruotsin. Voitto olisi tietysti hieno startti kisaviikolle.

Ruotsi tulee näissä kisoissa heti ensimmäisenä vastaan. Minkälainen vaikutus sillä on?
– Ihan sama missä vaiheessa sitä kohdataan. Siitä pelistä syttyy ja se on positiivinen juttu. Jos kohdataan vielä sitten vaikka finaalissa, niin negatiivista voi olla se, että jos vastustaja saa jo tässä vaiheessa vihiä eri taktiikoista ja pystyy lukemaan niitä sitten.

Päävalmentaja Kuussaari puhui itse ainakin rankkarinlaukojista ja ylivoimasta.

Voitko paljastaa minkälaisia salaisia aseita teillä on sitten ihan konkreettisesti?
– No, kaikkia aseita ei olla paljastettu tai näytetty. Pääjoukkueiden kannalta ollaan kokeiltu vähän kaikkea uutta, vastaa Ukkonen.

Päävalmentaja Kuussaari painotti varsinkin sitä, että rinki on tällä hetkellä paras mahdollinen, mutta ei kestä kovin suuria poissaoloja. Joukkueessa ei ole ehkä mitään suuren luokan tähtiä, mutta tasainen joukkue saattaa olla hyvä vahvuus kisaviikolla.

Keitä nostat joukkueesta esille?
– Ainakin Classic-ketju (Rantala-Luomaniemi-Alanko) on syytä nostaa. Heillä kulkee hyvin ja ovat pelanneet paljon yhdessä. Toki joukkueena kannetaan vastuuta. Kyllä meillä jokainen pystyy ottamaan ison roolin, lopettaa Ukkonen.