Viime viikon Urheilusanomat uutisoi, että salibandyn miesten Divariin on tulossa ensi kaudeksi pudotuspelit. Todennäköisimpänä mallina on lehden saamien tietojen mukaan runkosarjan voittajan palkitseminen suoralla nousulla tai runkosarjan 1-2 parhaan jatkopaikka seuraavalle kierrokselle 5-6 joukkueen playoffeissa.
Divariseurat saivat alkusyksyn aikana esittää toiveensa mahdollisesti toteutettavasta pudotuspelimallista. Ylivoimaisesti suurimman kannatuksen sai formaatti, jossa playoffeissa pelaisi kahdeksan parasta – aivan kuten liigassakin.
– Hieno juttu, että seuroja kuultiin. Nyt se toivon mukaan näkyy konkreettisesti myös tulevassa päätöksessä, sanoo Divarin SBS Wirmon manageri Tomi Auremaa.
Auremaa kannattaa silti erilaista sarjasysteemiä.
– Ehdottomasti pitäisi olla kahdeksan joukkueen pleijarit. Olen keskustellut asiasta useiden muiden divariseurojen kanssa ja näkemys on samanlainen. Johan sen kertoo jo tuon kyselyn tuloskin.
Urheilusanomien jutussa kahdeksan parhaan mallia vastaan argumentoidaan ”merkityksettömillä peleillä”. Selitys on Auremaan mukaan keinotekoinen.
– Höpöjuttuja, ihan sama malli toimii liigassakin. Ja jos katsoo vaikka tämän kauden Divarin sarjataulukkoa niin ei tuo peruste ole kovinkaan kestävä.
Mietittävää Divarin sarjajärjestelmän laatijalle teettää myös se, että liigakin pitää ottaa huomioon. Auremaa esittää siihen oman mallinsa.
– Yksi putoaa liigasta ja Divarin playoffien ykkönen nousee. Liigan toiseksi viimeinen voisi sitten karsia Divarin ”finaalisarjan” hävinneen kanssa liigapaikasta. Silloin liigasta ei tulisi ”suljettu”, mitä jotkut kahdeksan joukkueen mallia vastaan argumentoineet pelkäävät.
– Minusta nyt kannattaa todella tarkasti miettiä, miten toteuttaa suuren enemmistön tahto, eikä pohtia sitä, miksi jokin asia ei ole mahdollinen. Pääasia kuitenkin, että pudotuspelit tulevat. On päätös mikä tahansa, sen mukaan mennään. Tämä on kuitenkin oikea aika keskustella asiasta myös julkisesti, että kaikki näkemykset pääsevät esiin, Auremaa sanoo.
Kahdeksan parasta menee pudotuspeleihin myös Mestiksessä. Se toimii todella hyvin. Siellä pelit pelataan tiiviissä tahdissa paras viidestä -systeemillä. Miksi ei myös salibandydivarissa?
Pudotuspelit voivat olla parhaimmillaan seuroille todella merkittävä tuloslähde. Hallit ovat täynnä ja kahvikuppijonot pitkiä. Jokainen euro on varmasti tervetullut seuroille tässä taloustilanteessa. Kyllä aika torsoksi jäävät pudotuspelit, jos sinne menee ”5-6 joukkuetta”.
Playoffsien lisäksi liitto voisi miettiä, onko mitään järkeä pudottaa divarista suoraan kolme joukkuetta. Ja sitäkin kannattaisi pohtia, että kakkosdivarilohkon määrää supistettaisiin kunnolla. Nyt kynnys kakkosesta ykköseen on tolkuttoman suuri varsinkin taloudellisten ja muiden vaatismusten osalta.
”Kahdeksan parasta menee pudotuspeleihin myös Mestiksessä. Se toimii todella hyvin. Siellä pelit pelataan tiiviissä tahdissa paras viidestä -systeemillä. Miksi ei myös salibandydivarissa?”
Jotenkin voisin epäillä, että mestiksessä pelaajat ovat tottuneet pelaamaan myös viikolla ja hoitavat pelipäivät itselleen vapaaksi ihan käskemättäkin. Siellä pelaaja voidaan myös korvata helpommin hommaamalla innokkaampi tilalle, jos ongelmia ilmenee. Salibandydivarissa on taas totuttu, että pelit on melkein aina viikonloppuna, poislukien jotkut ”paikallispelit”. Toisaalta uusia riittävän kovia pelimiehiä ei ole kovin helppo saada mistään tilalle, vaikka ikäville vieraspelimatkoille tulisi aina työeste tai joku muu syy. Voisiko siis sanoa, että kyse on kulttuurieroista. Salibandya monesti harrastetaan vielä toiseksi ylimmällä sarjatasollakin, jääkiekkoa pelataan pelataan jo ihan tosissaan ja siitä saadaan myös rahallista korvausta. Playoffit on varmasti hyvä idea, mutta peliohjelma kannattaa suunnitella huolellisesti, ettei vierasjoukkueet tule pelaamaan viikkopelejä seitsemällä pelaajalla, kun ei nyt tämän enempää saatu kasattua.
Kyllä ne pelaajat pystyvät suunnittelemaan ja sopimaan menojaan nytkin, vaikka muutamaa seuraa lukuun ottamatta korvauksia ei makseta. Toki asiaa kannattaa miettiä, mutta ei kai pudotuspelien tulo voi siihen kaatua. Varsinkin jos vaakakupissa ovat 6 joukkueen pleijarit tai kahdeksan.
Ne kuusi jengiä joutuvat kuitenkin menonsa sopimaan, ei se kaksi lisää siinä paljon tässä suhteessa paina.
Oma mielipide:
Divarin runkosarjan voittaja nousee suoraan. Liigan viimeinen putoaa. Divarin sijoille 2-9 runkosarjassa yltäneet pelaavat pleijarit, joiden 2 parasta pääsee karsimaan. Liigan toiseksi ja kolmanneksi viimeiset karsivat divarin pleijareiden voittaneiden kanssa.
Mieluummin pelijarit kyllä mielestäni tulisi tässä tapauksessa pelata 2-7 sijoille sijoittuneiden kanssa, mutta voi mennä kolmella parilla vähän vaikeaksi tuo pleijarikaavio vai mitä?
8 joukkuetta pleijareihin on aika suuri otanta mielestäni…
Ja divarin runkosarjan voittoa pitäisi arvostaa sen verran, että pääsisi suoraa nousemaan.
Ei hassumpi idea tuokaan, Takatolppa.
Ongelma niin kahdeksan kuin Takatolpan ehdottoman ihan fiksun yhdeksän joukkueen playoff mallissa on, että liigan toiseksi viimeiseksi sijoittunut joutuu odottamaan pelaamatta tuota karsintasarjaansa miniässäänkin kuukauden päivät, kun divarijoukkueet tahkoavat samaan aikaan plejareita. Kukaan ei ole oikein reilua sekä toimivaa tapaa kyennyt osoittamaan miten tämä ratkaistaan kahdeksan ja/tai yhdeksän joukkueen Playoff -mallissa.
Liigan peräpäähän jonkinlainen playout jotta ei tarvitsisi odottaa? Runkosarjan viimeinen kuitenkin putoaisi suoraan.
Eiei.. Kyllä se pitää olla niin että 8 pleijareihin ja voittaja suoraan liigaan ja toiseksi tullut pelaa kolmesta voitosta liigan toiseks viimeistä vastaan. Thats the way it goes!
jutussa olevia Auremaan kommentteja on helppo kannattaa. Ymmärrän senkin, että sarjajärjestelmän suunnittelijalle asiaan tarttuminen on kivuliasta. Iso homma edessä ajaa muutos systeemiin ja paljon helpompi poimia helposti toteutettava malli, vaikka se olisikin puoliksi huono.
Keinotekoisia vasta-argumentteja on todella paljon, tyyliin joku määrä x joukkueita on liian suuri peilajeihin. Lätkässä melkein kaikki liigajoukkueet pääsee pleijareihin kun säälipleijarit otetaan mukaan. Eikä se ole ongelma. Kyse on järjestelytaitojen puutteesta. Halutaanko tehdä aidosti hyvä systeemi vai ainoastaan helposti toteutettava systeemi?
Tolppa Ulos on oikeilla linjoilla. 8 joukkuetta pelaa pleijarit, joiden voittaja julistetaan Divarikauden voittajaksi ja palkitaan suoralla nousulla liigaan. Finaaliparin häviäjä ja pronssiparin voittaja karsii liigan häntäpään joukkueita vastaan. (Liigan vika tipahti jo suoraan Divariin).
Kunnon pleijarit nostaa kiinnostusta sarjassa kuin sarjassa ja lajissa kuin lajissa. Voisiko sen muistaa kun valintaa tekee.
Divarin runkosarjaa pitäisi varmaankin vähän tiivistää nykyisestä, että saataisiin tilaa jatkopeleille. Toisaalta myös liigan sarjataulukkoa pitäisi muuttaa, vaikka niin, että 9. pelit loppuisi runkosarjaan ja sijat 10.-13. jatkaisi keskenään pelejä siitä, ketkä joutuu karsimaan divarin 2. ja 3. vastaan. Miten hyvin tämä taas otettaisiin liigassa vastaan, hankala sanoa. Nykyisellä systeemillä tulisi väkisinkin järjetön tauko liigasta alas karsijoilla, ennenkuin divarin nousijaehdokkaat olisi selvillä.
Imholle: valitaanko Divarin pleijarit sen mukaan kauanko liigasta alaskarsija joutuu odottelemaan? Lätäkössä tuo ei ole ongelma.
Ihan kaikkia harvoin voi miellyttää ja tässä kohtaa suosin nousijoita, enkä alaskarsijoita.
Voisivatko liigan tokavika ja kolmanneksi viimeinen osallistua playoffeihin ja siten päästä heti pelaamaan?
Suora nousu voittajalle ja kaksi nousijan jälkeen parasta playoffeista liigaan.
Ensisijainen asia on et Divariin saadaan pleijarit, joissa ratkaistaan Divarin voittaja. Siihen en alaskarsijoita liigasta sotke. Kun Divarin parhaat selviää, niin ykkönen ylös suoraan ja 2-3 karsii ylöspäin.
Lätkäliigassa alaskarsija odottelee ihan saman verran joten ei se mikään ongelma ole harjoitella itsekseen hetken kuvioita ja parannella paikkoja. Jos eivät halua odotella, niin sitten kannattaa pelata paremmin niin pudotuskarsinnan sijaan pelaa liigan pleijareita. Aina ei voi voittaa.
Kahden divarilohkon aikaanhan lohkovoittajathan pelasivat ”divarifinaalin”, jonka voittanut nousi suoraan liigaan ja finaalin hävinnyt pääsi karsimaan.
Sama toimisi nytkin.
Itse kannatan kahdeksan joukkueen playoffeja, ja pelit koko sarjan paras viidestä siten, että kotiedun saapa joukkue pelasi kaksi ekaa peliä kotona, kaksi seuraavaa vieraissa ja mahdollinen viides peli taas kotona.
Kahdeksan joukkueen playoffit ehdottomasti. Voittaja nousee suoraan, hopea ja pronssi karsii. Ei luulisi olevan vaikeaa? Ja myös divarin peräpäähän playout-sarja tai karsinnat kakkosen parhaiden kanssa!
”Lätkäliigassa alaskarsija odottelee ihan saman verran joten ei se mikään ongelma ole harjoitella itsekseen hetken kuvioita ja parannella paikkoja.”
Oliko tässä joku fakta takana vai? 😀 Noin pikaisesti katsoin jääkiekon mestiksen ja liigan alustavat otteluohjelmat KESÄKUULTA. Liigan runkosarja päättyy 13.3. ja mestiksen playoffit päättyy viimeistään 17.3. ja karsintapelit alkaa 22.3.. Tätä ajoin juuri takaa tuolla sarjaohjelmien synkronoinnilla.
Tämän JALKEEN tuli tieto, että jokerit poistuu liigasta, joten mestiksen sarjaohjelmaa väljennettiin ja venytettiin pidemmälle, koska liigakarsintaa ei pelata ollenkaan, vaan voittaja voi anoa liigapaikkaa suoraan.
Kaikki muu paitsi kahdeksan joukkueen playoffit ovat selittelyä olemattomasta vaikeudesta sovittaa aikatauluja. Sen ymmärtävät myös he, jotka päätöksen tekevät.
Nyt vaan tarvitaan töitä synkata sarjat siten, että homma toimii.
P.s Ilves odotteli yhtenä keväänä kolmisen viikkoa, että ”pääsi” pelaamaan liigakarsintaa muistaakseni Jokipoikia vastaan.
Puukättä kompaten vois olla hyvä ratkaisu ottaa Säbäliigan toiseksi ja kolmanneksi viimeinen mukaan divarin pleijareihin. Divarin ykkönen liigaan ja sijoille 2.-7. sijoittuneet playoffseihin liigajoukkueiden kanssa. Siinähän ne playoffsit ja karsinnat hoituisivat samalla eikä tarvisi liigajoukkueiden ootella kuukausi tolkulla.
Hyvä idea
Erinomainen idea Petteriltä. Juuri tällaista keskustelua ja ideointia yhdessä tämä laji kaipaa. Toivottavasti Paajanen&Kinnunen&co lukevat näitä – ja lukevathan ne…
Puukättä komppaan minäkin. Mietin vain, että kuinka nämä liigajoukkueet otetaan mukaan? Jos mennään suoraan ottelupareilla siten, että
liigan 12. vs divarin 7.
liigan 13. vs divarin 6.
divarin 2. vs divarin 5.
divarin 3. vs divarin 4.
pelaavat ensimmäisellä kierroksella, tuleeko tasoerot liian suuriksi ja onko playoffit mielekkäitä divarin 6. ja 7.? Toki pääsevät haastamaan liigan häntäpään joukkueita, mutta mutta..
Näin kyllä saataisiin poistettua liigan runkosarjan päättymisen ja Divarin playoffien välinen aikaväli.
Pleijjarit ihan hyvä idea mutta tuo että yks nousee suoraan ois hyvä ja karsinnat ylöspäin pois.. mielestäni yks joukkue tippuisi liigasta suoraan olisi paras malli… ei mitään karsintoja.. nykymallilla aika huono tuo malli että kolme liigajoukkuettajoutuu sarjapaikastaan kamppailemaan.. eihän jääkiekossakaan olenkuin viimeinen joukkue se joka karsii
Playoffit jollain tapaa on mielestäni saatava divariin. Ehdotuksia on täällä ollut monia hyviä ja niistä saataisiin varmasti hyvä systeemi kehitettyä. Tämä on ensimmäinen askel divarin, liigan ja salibandyn kehityksen kannalta.
Sitten on tämä tippujien määrä divarissa. AIVAN ÄLYTÖNTÄ että kolme joukkuetta tippuu suoraan. ja niistä joukkueista 1-2 on aivan selviä divarinippuja. Mutta sitten taas toisaalta kun katsoo niin tänä vuonna on tullut pärjääviä nippuja 3. Kuitenkin
1suoraan ja 2 karsimaan. niinkuin liigassakin
valioliigassa tippuu 3 mutta siellä onkin 20 jengiä. Divarissa on 14.
Liigaan ainoastaan 12 joukkuetta, kolminkertainen sarja 33 peliä. Viimeinen tippuu suoraan.
Divariin 8 joukkueen pudotuspelit, ja mestari nousee liigaan.
Divariin on hyvä saada pleijarit. Ensinnäkin liigaan ei enää tulisi joutua karsimaan
Liigan viimeinen tippuu suoraan ja Divarin voittanut nousee. Tällöin saadaan
molemmissa sarjoissa jatkuvuutta ja pystytään kehittämään omaa toimintaa.
Yhtenä tärkeänä syynä pleijareiden saamiseen divariin on nykyinen farmijoukkue
säännös. Divarissahan on mahdollista saada liigasta vaikka kuinka paljon apuja melkein koko kauden ajalle. Ja mahdollisesti se vääristää voimasuhteita. Tulevaisuudessa pleijareihin menevät joukkueet joutuvat lyömään lukkoon joukkueensa ennen pleijareiden alkua.
Lisäksi divarista tippumiseen olisi saatava joku järkevämpi malli. Mahdollisesti yksi tippuu suoraan ja 2 pelaa paikastaan tai jotain.