Video: Vaarallista peliä Seinäjoella – näistä tilanteista punaiset kortit

Kuva: Juha Käenmäki

Kuva: Juha Käenmäki
Kuva: Juha Käenmäki

SPV voitti NST:n miesten Salibandyliigassa perjantai lukemin 9–4. Isossa roolissa kamppailussa olivat jäähyt, sillä punaisia kortteja jaettiin kaksi. Ottelusta on nyt tarjolla maalikooste, jossa on nähtävillä myös punaisiin kortteihin johtaneet tilanteet.

Kamppailun isojen jäähyjen sarja alkoi ensimmäisen erän lopussa, kun NST:n Arto Vainikainen sai viiden minuutin jäähyn ajassa 19.55. Vainikaisen kontakti osui laidan vieressä SPV:n Erik Härköseen. Jäähyn syyksi kirjattiin ”taklaaminen, kaataminen tai kamppaaminen” (tilanne videolla noin ajassa 2.40->).

SPV:n maajoukkuepuolustaja Juha Kivilehto sai vaarallisesta pelistä 5+20 minuutin jäähyn ajassa 34.29. Punainen kortti irtosi kontaktista laidan vieressä NST:n Juho Kailaan (tilanne videolla noin ajassa 4.30->).

NST:n Lasse Pynnönen sai niin ikään vaarallisesta pelistä 5+20 minuutin jäähyn kolmannessa erässä ajassa 55.12. Pynnösen kontakti osui maalin takana SPV:n Erik Härköseen (tilanne videolla noin ajassa 8.40->).

Kontaktitilanteiden lisäksi videolta kannattaa vilkaista vino pino komeita maaleja ja muun muassa NST-vahti Jarkko Monthanin yksi huikea torjunta.

38 comments

  1. Toinen 5+20 ei ainakaan punaisen arvoinen… Ehkä 2min estäminen (polvella) mutta miksi ottelurangaistus piti antaa..?

  2. Oliko nämä jotain tulokas tuomareita kun niin hätäsiä olivat? Tuntui että heillä oli kokoajan pikku paniikki

  3. Väittäisin että ilman case-Savolaiseta ei olisi punaisia heiluteltu. Tosi hyvä jos viheltämisen linja tiukkenee. Kivilehdon punainen ihan normaali pelitilanne, mutta laidassa ja hiven selkään. Ihan oikein punainen. Samaten toisessakin tarjotaan polvea, kaatuminen tapahtuu kuitenkin laitaan. Ei olisi paljon tarvinnut pommi olla montaa senttiä enemmän kohdalla ja polvivamma. Ihan oikeutettu punainen.

  4. Kivilehdon tilanne aika selkee 5min, ulosajoon en ota kantaa mutta nst:n punanen aivan naurettava tuomio. Pynnönen esti kyllä polvella joten 2min jäähy olis ollu ok mutta ulos, haloo.

  5. Jälkimmäinen Härköstä estänyt polvitaklaus selkeä punaisen paikka. Noista tilanteista voi pahimmillaan päättyä pelit kokonaan. En tosin tajua miksi edes puolustaja lähti moista tekemään maalin takana.

  6. Vaihtoehdot on ruveta oikeasti antamaan isoja jäähyjä selkeistä taklauksista, etenkin laidan vieressä ja selkään, tai sitten muuttaa lajin sääntöjä ja ruveta pelaamaan ainoastaan halleissa, joissa kentän ympärillä on useampi turvallista tilaa.

    Näissä tämän videon tilanteissa olisi jokaisessa vähän huonommalla tuurilla voinut käydä todella huonosti. Salibandyssa ollaan mielestäni jo pitkään leikitty tulella sen suhteen, milloin ensimmäinen todella vakava loukkaantuminen tapahtuu.

  7. Noin niin kuin videoiden perusteella, Vainikainen,Kivilehto 5 min. Ja Pynnönen vaparilla tai max 2min. Eiköhän sieltä Koponen kuitenkin laita videon eteen päin Pynnösen törkeästä polvitaklauksesta.

  8. Jos Pynnösen paikka oli jonkun mielestä vapari, miten kovaa polvella pitäisi ottaa että saisi5 min? Tai punaisen? Polvi tuhannen päreiksi kaverilta vai mitä?

  9. Gossen samaa mieltä. Peli koventunut vuosien saatossa ja hyvä niin. Rangaistuksiakin tulisi koventaa. Sen kaikki hyväksyvät, kai. Polvitaklaukset ovat pelottavan vaarallisia ja pääsääntöisesti tahallisia. Tämän tietää jokainen peliä pelannut. Härkösen ekassa taklauksessa taitaa olla poikkeus säännölle. Kova vauhti tilanteen aiheutti. Se ei silti poista sitä, että rike siinä tuli. Mutta helvatan hieno silti nähdä miten kumpikin vetää kohti palloa. Tommoista pelin pitääkin olla.

  10. On tää vaan hauskaa lukea näitä Seinäjoen lasten juttuja.
    Kun omat pojat sikailee, niin selästä katsomoon taklaaminen onkin ihan normaali pelitilanne…
    Pikku hipaisu laidan vieressä polvella lopettaa peliuria…

  11. Kyllä vähintään 4 peliä kuuluu Kivilehdolle tilanteesta tulla pelikieltoa. Raju kontakti selän puolelta laidan vieressä. Kyllä tulisi kokeneena pelaajana Kivilehdon tiedostaa, että tuollaisessa tilanteessa vastustaja saattaa menettää tasapainonsa ja kaatua kontaktista ja lyödä pahimmassa tapauksessa päänsä hallin rakenteisiin. Todella huolimatonta pelaamista kokeneelta Kivilehdolta.

  12. Aksu on hyvä ja kommentoi itse, perustellusti. Videolla näkyvät jäähytilanteet meni kohtuu oikein. Ja yksi vitonen jäi vielä viheltämättäkin, kun vierasjoukkueen peluri saa mailasta päähän.

  13. Api. Sinulla taitaa olla jonkinlainen ongelma. Kannattaisi käydä ehkä juttelemassa jonkun kanssa. Nyt ainakaan Savo ei ollut Seinäjoella. Tsemppiä.

  14. Videon perusteella Pynnösen ulosajo aivan käsittämätön tuomio. Katselin peliä netistä suorana seitsemän vuotta salibandyn sarjapelejä tuominneen erotuomarin kanssa. Hän puhkesi nauruun tuomion kuultuaan. Ei halunnut erotuomarina itse kirjoittaa tänne, mutta minä kerron hänen näkemyksensä: korkeintaan kakkonen, olisi voitu noteerata pelkällä vapaalyönnillä Seinäjoelle. Mutta 5+20, hohhhoijaa. Toivottavasti otteluvalvoja raportoi tuomareista.

  15. ööö: Nyt en ihan ehkä ymmärtänyt pointtiasi. Voisitko hivenen perustella?

    Mun mielestä gosse on aivan oikeassa. Ja toivottavasti siihen on nyt herätty.

  16. Hauska lueskella näitä selityksiä, onneks ei ollut Savo Kivilehdon housuissa.
    Olis jo 200 kommenttia:D

  17. ”case-Savolainen” vaan hiukan osui silmään. Onko nyt niin että salbandyssä on aika ennen ja jälkeen 812:sta, jolloin kaksi tornia törmäsi, mutta vain toinen romahti.;)

  18. ”Toivottavasti otteluvalvoja raportoi tuomareista.”

    Huomaa, ettei teistä kumpikaan tiedä tuomaritoiminnasta mitään. Terveisiä tälle ”Seitsemän vuotta liigaa viheltäneelle kaverillesi.” Haha.

  19. Eka vitonen täysin naurettava, ehk vapari mut mun mielest ei välttämättä edes sitä. Kivilehdon selvä vitonen mut ei välttämättä ulosajon arvonen ja toinen ulosajo ehk kakkosen arvoinen normaalilla tuomarilinjalla vaikka polvitaklaukset pitääkin karsia pois nykyistä tarkemmin.

  20. Kyllähän noi pienet polvella estämiset pitäisi kitkeä pois kokonaan. Sen sijaan niitä tulee yhä useammin vastaan. Tuomarit eivät reagoi riittävästi näihin tilanteisiin, jossa pallollinen pääsee jatkamaan hyökkäystä edun turvin. Pakin polvi kun tulee hieman pidemmälle niin siinä ollaan sitten, pelit pelattuna hetkeksi! Olisiko oikea ratkaisumalli, että aina kun polvi työnnetään vastapelaajan eteen, niin useimmiten vähintään 2min, riippumatta siitä miten tilanne jatkuu, pysyykö pallo hallussa vai menettääkö pelaaja tasapainonsa. ??? Tällä tavoin tilanteet vähentyisivät, ja lajista tulisi turvallisempaa, sekä katsojan silmiin viihdyttävämpää peliä, pallon viedessä voiton rikkomiselta ja repimiseltä

  21. On hieno lukea kun sellaiset ihmiset, jotka eivät tunnu säännöistä tietävän mitään kommentoivat tänne!
    607 Viiden minuutin joukkuerangaistuksen aiheuttavia rikkeitä
    5) Pelaaja taklaa, heittää tai kamppaa vastapelaajan kaukaloa tai maalin kehikkoa vasten.

    Siinä on aika selkeät perusteet ensimmäiselle vitoselle.

    613 Pelirangaistuksen aiheuttavia rikkeitä
    6) Pelaaja syyllistyy vaaralliseen fyysiseen peliin. (909)
    Tähän kuuluvat vaaralliset, väkivaltaiset tai epäurheilijamaiset rikkomukset, jotka voidaan tulkita tarkoituksellisiksi tai provosoimattomiksi.

    ja tuosta kahdelle punaiselle.

    Lisäksi tuomareilla on käytössään Tulkinnat, joihin on listattu erillaisia tilanteia ja miten niissä kuuluu toimia. (löytyvät liiton sivuilta)

    Kannattaa jokaisen tutustua ensin näihin ennenkuin alkaa arvostelemaan tuomareita.

    Lisäksi pääsarjatuomareille asetetaan koulutuksissa yhteisiä linjauksia, jotta tietynlaisissa tilanteissa toimittaisii aina samalla tavalla. (Näitä linjauksia ei taida olla missään saatavilla)
    Ongelma on myös se, että aina kun tulee joku tilanne, joka kuohuttaa, siitä tulee video tänne Pääkalloon. Täällä sitten kaikki saavat kommentoida asiaa ja ihmisille muodostuu tilanteesta mielipide sen mukaan, mitä joku toinen on kirjoittanut siitä. Mielestäni liiton pitäisi palkata tiedottaja tai valita joku erotuomarivaliokunnasta, joka antaisi virallisia lausuntoja näihin tilanteisiin. Niin kenellekkään ei jäisi epäselväksi ovatko tuomarit toimineet oikein vai onko tehty selkeä sääntövirhe.

  22. Nimimerkki Matzz selkeästi haluaisi kaventaa perustuslakiin kuuluvaa mielipiteen esittämisen oikeutta salibandyä seuraavilta. Mielenkiintoista. Ihan kuin Venäjällä.
    Sinänsä esitys siitä, että liiton virallinen elin kommentoisi, on oikein hyvä.
    Nythän nää keskustelut lähtee siitä, että taklauksia laitaa ja maaleja vasten on ainakin liigassa suunnilleen joka toisessa ottelussa, mutta useimmat tuomarit levittelevät käsiään ja se kismittää kärsimään joutuneita pelaajia ja katsojia. Sitten kun joku viheltää viitosen tai antaa punakortin niin syntyy heti keskustelu.
    Jos laidan yli taklaamisesta tulisikin aina viitonen (kuten säännöt antavat mahdollisuuden) niin tällaisia keskusteluja ei olisi.

  23. Pitäisikö samantien kieltää kaikenlainen kontakti vastapuolen pelaajiin? Jokaisesta fyysisestä kontaktista tulisi aina vapaalyönti. Kaikilla ois helpompaa ja peli olisi paljon turvallisempaa, sekä loukkaantumisia tulisi samantien vähemmän! Maalejakin olisi helpompi tehdä, koska olisi enemmän tilaa kentällä! Sehän tekisi lajista vieläkin viihdyttävämmän! Kaukalonkin voisi vaihtaa Street hockey:sta tuttuun pomppulinna kaukaloon ettei vaan kukaan telo itseään näihin meidän nykyisiin betonikaukaloihin!

  24. Propsit NST:n nuorelle Juho Kailalle 1-2 maalista. Puolustamassa maajoukkuemiehet Kohonen, Kivilehto ja Koski, seuraavat katseella kun ensimmäisen vuoden A-junnu tekee maalin.
    Pynnösen ulosajosta olen samaa mieltä kuin useimmat täällä: ei missään tapauksessa ulosajon paikka, ehkä kaksi minuuttia olisi ollut paikallaan.

  25. No ulosajoista ei mittään kommentia enää mut miten toi eka vitonen? Miksi se oli edes jäähy? En näe edes välttämättä rikettä mut jos nyt jotain haluais siitä antaa niin vapari! PS. tähä peliin niin mulla ei ole mitää tunnelatausta! Olen Tor fani!

  26. Ekasta vitosesta hyvä analyysi kommentaattori Mikko Helaselta. Tuomarikortin omaava entinen SPV huippupeluri ymmärtää peliä ”sisältä”.

  27. Ensimmäinen vitonen: Selkeä kakkonen, vitonen aika kova tuomio. Vähän tullaan myöhässä tilanteeseen eikä pelata palloa, ja ohi menevälle kaverille vähän jalkaa eteen ja polveen kontakti. Jäähyn paikka kyllä, mutta kun laidan lähellä tämä tapahtuu, niin en ihmettele vitosta.

    Ensimmäinen punainen: Selkeä jäähy ja punainen, ei mitään seliteltävää. Myöhässä selän puolelta ja kaveri päin laitoja.

    Toinen punainen: Selkeä kakkonen myös, vitonen ehkä. Taas myöhässä polviin kontaktia kun itse ollaan myöhässä. Punainen kortti niin ja näin, mutta nykylinjausten mukaan voisin sen hyväksyä. Ei mitään tarkoitusta pelata palloa, ollaan tilanteesta myöhässä, ja vaarannetaan vastustajan terveys.

  28. Nimimerkki ”tieto”taisi olla elämänsä ensimmäistä salibandy peliä katsomassa!Ainakin täällä Seinäjoella ja mitä televisiossa on tullut niin noita mistä viimeinen ulosajo tuli tulee joka ainoassa pelissä!Eli nyt on Seinäjoellakin joka ainoan pelityyli muututtava tai eli 1-2 ulosajoa on ainakin muuten tiedossa joka ottelussa!Toivottavasti Seinäjoen ottelun tuomarit tulevat nyt joka ottelussaan PUOLUEETTOMASTI ajamaan noista vastaavista tilanteista ulos!Ainakin tuon näkemäni ottelun perusteella jos kriteeriksi otetaan varsinkin viimeinen ulosajo niin lottoamiseksi on ulosajot menossa.Aina rymisee kun pelaajat taistelevat laitojen lähellä!Nyt vaan jokainen seuraamaan varsinkin näiden kahden tuomarin vihellyksiä,että jatkuuko linja samana kun ovat tuon ”arvotaan,arvotaan”ulosajo linja on aloitettu!Viimeinen ulosajo katsomoon oli kyllä räikeä ylilyönti tuomariparilta ja kuvasti että viheltämään oltiin tultu taas kerran napit levällään ja pätemään!Ei voi kun hävetä Seinäjokelaisena tuota viimeistä ulosajoa!

  29. Tänään on jauhettu tuomareista. Happee-oilers, spv-nst.
    On se vaan kummaa et ton savon töötin jälkeen unohtu mitä siellä tampereella sen jälkeen tapahtu. Eikä ole eräillä pokkaa myöntää et nyt lähti tuomareilta lapasesta. Ikävää et osuu Spevelle 4 pojoo tuli keltapaitojen avustuksella, eilisen voitti ilmankin.

  30. jäätävän HYVIÄ tuomioita tuolla videolla, hyvä Alakare & Vilkki… kaikki isot jäähyt hyvin linjassaan ja aivan oikein että mm. Hulmin ”piruetti kaatuminen” ei aiheuttanut mitään jäähyä

  31. Huomaatteko kuinka pelaajan jalat kiertyy kun vedetään polvella jalkoihin? Se on vaarallista vaikka ei näytä siltä. Ei se vaadi välttämättä suurta vauhtia. Miten tämä on näin vaikeaa… Huoh. Alla oli jo 1 vitonen ja peli rangaistus. Tuolla linjalla fyysisistä rikkeistä tulee herkästi ulosajo. Muistaka että erotuomareiden ensimmäinen tavoite on pitää peli turvallisena pelaajille.

  32. Kysymyshän on siitä, että alavire ja nilkki viheltää eri linjalla kuin muut. Tuolla linjalla monessa pelissä suihkuun olisi lähtenyt viisi tai kuusi peluria.

  33. Heh juuri näin. Meikäläisen ensimmäinen nähty peli. Tuomiot menivät aivan oikein. Polvitaklaus on oudon vaarallinen rike. Sen tajuaa parhaiten, kun itse joutuu sen kohteeksi. Ulosajo on oikea ratkaisu. Jos tästä Hannu olet eri mieltä, niin arvostan näkemystäsi. Olet kuitenkin raakasti väärässä. Mun mielestä peliin on saatava kovempia rangaistuksia. Ne eivät nimittäin ole pysyneet lajin kehityksen tasolla. Ei sillä ole merkitystä kuka taklaa tai ketä taklataan. Samat säännöt kaikille. Täälläkin on puhuttu Väänäsen viime vuoden taklista. Tuskin tarkoitti niin kovaa osua, mutta so not. Ulosajo siitäkin olisi ollut oikeudenmukainen tuomio. Kyllä se on niin, että pääsääntöisesti taklaaja valinnan tekee millä voimalla osuu ja miten paljon kunnioittaa naapuripelaajaa. Pääsääntöisesti- sana siksi, että poikkeus vahvistaa säännön. Härköseen osunut ensimmäinen takli tuli kovan vauhdin ja hyvän kaksinkamppailun kautta. Sikamaisuutta siinä ei ollut vaan itse asiassa juuri sitä miksi pelejä on kiva katsoa. Oman joukkueen eteen taistelua.

  34. Linja on oikea ja eihän se tuomareiden vika ole jos joka pelissä lähtisi 5-6peluria suihkuun. Oppisivathan pelaamaan oikein.

    Kaikki tuomiot oikeita ja odottelempa vielä pelikieltojakin perästä. Nämä eivät kuulu lajiin.