Classic-pomo ottaisi käyttöön yhden finaalin mallin

Kuva: Salibandyliiga

Kuva: Salibandyliiga
Kuva: Salibandyliiga

Classic-pomo ottaisi käyttöön yhden SM-finaalin mallin Salibandyseura Tampereen Classicin toiminnanjohtaja Pasi Peltola puhuu vahvasti yhden ottelun finaalimallin puolesta.

– Miksi sitä ei kokeiltaisi Salibandyliigassa? Ruotsissa pelataan vain yksi finaalipeli, ja malli otettiin käyttöön viime keväänä myös Tshekissä – käsittääkseni onnistuneesti, Peltola sanoo.

Hänen mukaansa yhdestä SM-loppuottelusta saisi järjestettyä huikean, koko Suomea koskevan karnevaalin, joka olisi iso juttu taloudellisesti ja medianäkyvyydeltään.

– Se yhdistäisi suomalaista salibandyä. Esimerkiksi Tampereella Hakametsä olisi hyvä lähtö kokoluokaltaan ja sijainniltaan, Peltola visioi.

Entisenä liigapelaajana ja -valmentajana hän myöntää, että playoff-sarjassa on oma suolansa. Puoliväli- ja välierät pitäisikin Peltolan mielestä pelata paras seitsemästä -järjestelmällä silloin, jos SM-kulta ratkeaa yhdessä pelissä.

– Ei jalkapallon, jääkiekon tai salibandyn MM-kultaakaan voiteta paras viidestä tai paras seitsemästä -systeemillä. Liigaseurojen pitää tietysti ensin nähdä ja hyväksyä se, millaisella talouskonseptilla tämä olisi toteutettavissa yhdessä Salibandyliiton kanssa. Uskon kuitenkin, että tätä kannattaa kokeilla.

Pasi Peltolan tuoreita kommentteja on luettavissa myös Helsingin Sanomien verkkosivuilta. Hesarin artikkelissa Peltola muun muassa tituleeraa salibandyä Suomen uudeksi kansallispeliksi.

HS: Urheilujohtaja: Salibandy on uusi suomalainen kansallispeli

20 comments

  1. Tottakai Classic-pomo sanoo noin koska heidän miesten joukkueensa pystyy voittamaan hyvänä päivänä minkä tahansa yksittäisen matsin. Naisten puolella kelvannee kumpi vaan? 🙂

  2. Tai ehkä ne kohta Tampereelta ilmoittaa liitolle, että mestaruus ratkaistaan runkosarjan pisteillä, koska monen maan jalkapalloliigatkin niin tekevät. Classicin mahdollisuudet kasvaisi taas paremmiksi. Ja kaikki liigan runkosarjapelit pelataan tulevaisuudessa.. niin arvatkaa missä.. No Tampereella!

  3. Heti napistaan vastaan kommenteissa, damn. Omasta mielestäni ihan kokeilun arvoinen konsepti, koska jos saadaan järjestettyä ns. finaalipäivä/-viikonloppu ja tulojen jakaminen finaalijoukkueille niin uskon, että tällainen tapahtuma houkuttelee salibandyihmisiä paikalle laajalti, vaikka se oma Erä, Classic tai Ssv ei siellä finaalissa pelaisikaan. Itse ainakin voisin kuvitella lähteväni katsomaan tätä tapahtumaa, vaikka en asu edes asu potentiaalisten finalistien kaupungissa

  4. En missään nimessä kannata yhteen finaaliin siirtymistä, mutta toteutuessaan se tulisi saamaan varmasti samanlaisen lajiväen yhteisöllisen tuen kuin pesäpallon Itä-Länsi. Pelipaikkana on vain oltava vähintään 5000-10000 hengen halli.

  5. ”Ei jalkapallon, jääkiekon tai salibandyn MM-kultaakaan voiteta paras viidestä tai paras seitsemästä -systeemillä.” Melko typerä perustelu. Kyseiset tapahtumat lyhyitä 2-4vko. pyrähdyksiä joka pakottaa kovan kuormituksen takia pelaamaan finaalit cup systeemillä. Toki playoffitkin ovat nopea muutaman viikon rypistys mutta kuitenkin.
    Mielestäni yhden finaalin pelaaminen ei pelvele pelaajaa pitkän kauden jälkeen. Kova duuni tehty runkosarjassa, pleijareissa ja sitten yksi huono päivä valuttaa kaiken sormien välistä. Paras viidestä siirtyminen seitsemään KITOS!

  6. Onko kukaan kysynyt Koljosen Riston mielipidettä asiaan? Kannattaisi ehkä kysellä niin saataisiin todellisen lajilegendankin näkemystä asiaan.

  7. Joo mitä yhteistä on mm-kullilla ja salibandyliigan finaaleilla? Ei FI-mestaruuttakaan ratkaista yhdellä finaalilla. No tästä lienee enää turha keskustella, koska päätös tulee illalla.

  8. Comoon. Mestareiden liigan finaali tai superbowl, onhan ne nyt hienoja tapahtumia, ite en ees koko jenkkifudista muuten seuraa. Mestareiden liigassakin finaali yhestä poikki, vaikka muut pleijarit 2ottelun. Ideana toi on kyll hyvä, että nostettaisiin finaalin imagoa, ja ehkä saataisiin näkyvyyttä myös muille kuin lajiniiloille. Ja kun Ruotsissa on kokeiltu ja toiminut, niin miksi ei meillä? Ainahan tosta voi palata takaisin…

  9. Kaikkea ei tarvitse lähteä kopioimaan Ruotsista. Miksi ihmeessä pitäisi pelata ensin pitkä kausi, sitten moniotteluiset pudotuspelit ja niiden päätteeksi YHDEN ottelun finaalit. Turnausmuotoisten MM- tai Olympiakisojen yhden ottelun finaalia ei tule käyttää tässä keskustelussa referenssinä, koska turnaus on jo lähtökohtaisesti valmentautumiseltaankin eri tyyppinen kilpailu, kuin pitkä sarja ja sen päälle pudotuspelit

    Paras viidestä sarja seuloo esiin todellisen mestarin SUOMEN parhaan joukkueen. Yhden ottelun finaali jättää liian paljon spekuloinneille sekä yhdelle huonolle päivälle sijaa. Ymmärrän oikein hyvin, että mr. Classic haluiaisi siirtyä yhden ottelun finaalin malliin, koska silloin Tamperetta voisi esittää järjestettävän finaalin pelipaikaksi keskeisen sijaintinsa vuoksi ja siten saataisiin kotietu mikäli oma joukkue olisi onnistunut pääsemään finaaliin saakka.

    Nykymuotoisellekin finaalisarjalle on saatavissa mediatilaa ja katsomoon maksavia katsojia huomattavasti enemmän, jos sen asian eteen valjastettaisiin markkinoinin ja myynnin ammattilaisia eikä harrastelijoita. Lajissa, jossa Suomessa on n. 400.000 harrastajaa, ei voi olla vaikeaa saada suurempaa näkyvyyttä ja runsaampia ihmismassoja katsomoon. Ongelmana on, että salibandyltä puuttuu vielä toistaiseksi ammattimainen ote lajin tuotteistamiseksi ja markkinointiin. Vain tekemällä töitä ja ottamalla tekemään niitä töitä sellaisia ihmisiä, jotka ovat jo oppirahansa maksaneet ja hankkineet kannuksia työelämässä, voi todellista kehitystä tapahtua. Pelkkä lajipelaajan tähtistatus tai pitkä harrastusrupeama ei yksin riitä.

  10. Salibandyn markkinointi on vielä aika vaatimatonta, nyt jos saadaan yhden tai kahden ottelun Finaalitapahtuma, voitaisiin suunnitella markkinointi ja toteuttaa vähintään puolen vuoden aikana..
    Teho Cup on jo onnistunut konsepti mutta suomen mestaruus tapahtumana on huomattavasti kiinnostavampi

  11. ”Joo mitä yhteistä on mm-kullilla ja salibandyliigan finaaleilla?”

    No, ainakin se, että salibandyliigan finaalin olen nähnyt. Sitä toista en, en edes miesten vessassa, enkä sitä itsekään omista.

  12. Passolla on mielestäni ihan hyvä argumentti; miksi sitä ei kokeiltaisi?

    Niinpä. Kolmesta poikki-mallia on kyllä jo nähty aika lailla. Kyllä siihen sitten takaisinkin pääsee, jos ei yks finaali ei täällä toimikaan.

  13. Lopettakaa toi salibandyn muihin lajeihin vertailu ja esimerkkien ottaminen. Ei salibandyn kehityksestä tule mitään jos aina otetaan mallia mitä kiekossa tai futiksessa ollaan tehty. Pitää rakentaa omaa identiteettiä ja tehdä omaa juttua sekä keksiä uusia ideoita.

  14. Pitääkö paikkansa että naisten eft järjestetään isossa karnevaali paikassa keskellä ei mitään Eerikkilässä. Jos näin on niin siellähän on varmaan aivan mahdoton tungos lippuluukulla..

  15. Epäurheilullisempi tapa ratkaista mestaruus tuo yhden finaalin systeemi. Ja en tiedä, onko tuo markkinointimielessäkään parempi vaihtoehto. Varsinkaan silloin, jos finaali on ”ei kenenkään maalla”. Yritetään keinotekoisesti saada vain joku ”huikea show” aikaan. Ällöttää.

    Ja muutenkin pitäisi aina mennä markkinoinnin sijasta urheilullisuusnäkökulma edellä. Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys missä vain urheilulajissa.