Ensimmäiset askeleet – ne ratkaisevat pienet tekijät

Salibandy on dynaaminen laji, jossa pelitapahtumat seuraavat toisiaan satunnaisessa järjestyksessä. Aika muutoksiin reagoimiseen on minimaalinen. Tämä tekee nopeudesta ja etenkin suunnanmuutosnopeudesta yhden tärkeimmistä fyysisistä lajiominaisuuksista.

Liikkuminen kentällä on pääosin lyhyitä kiihdytyksiä, rytminvaihdoksia ja suunnanmuutoksia. Hetken epäröinti ja tilanne on osaltasi ohi. Tilanteiden voittamiseen tarvitset nopean reagoinnin lisäksi irtonaisessa kunnossa olevat jalat, joista löytyy räjähtävää voimantuottoa.

Salibandyssa aktiiviset työvaiheet ovat pääsääntöisesti pituudeltaan 2–10 metrin spurtteja. Näin ollen tilanteet voitetaan useimmiten räjähtävillä ensimmäisillä askelilla, nopealla kiihdytyksellä ja terävällä suunnanmuutoksella. Suunnanmuutosta edellyttää tilanteen havainnointi ja ennakointi. Varsinainen suunnanmuuttaminen tapahtuu tekniikan, juoksunopeuden ja lihasten yhteistyönä.

Suunnanmuutostekniikka

Salibandyssa pelitilanteet vaihtuvat nopeasti, jonka vuoksi pelaaja joutuu tekemään päätöksensä automaatiotasolla. Nopeisiin tilanteisiin reagointi edellyttää kehon optimaalista hyödyntämistä, sillä erot tilanteen voittajan ja häviäjän välillä tehdään ensimmäisten metrien aikana.

Suunnanmuutostekniikka perustuu vartalon asentoon sekä jalkojen ja käsien käyttöön. Peliasento, josta suunnanmuutokseen lähdetään, vaikuttaa ratkaisevasti kehon voimantuottoon. Suunnanmuutostilanteessa vartalon painopisteen tulisi olla matalana, joka mahdollistaa nopean suunnanmuutoksen. Ensimmäisen askeleen tulee olla terävä nilkka-, polvi- ja lantiokulman tukiessa nopeaa sekä turvallista voimantuottoa. Jalkojen työskentelyssä kiihdytysvaiheen aikana askeltiheys ja –pituus kasvavat.

Juoksunopeus

Salibandyssa tulee aina pyrkiä saavuttamaan suorituksen kannalta optimaalinen huippunopeus mahdollisimman lyhyellä kiihdytyksellä. Alkukiihdytyksen jälkeen saavutettu juoksunopeus koostuu askelpituudesta ja askelfrekvenssistä. Askelpituutta kehittäviä harjoitusmuotoja ovat muun muassa vastusvetojuoksut, voimaharjoittelu ja plyometriset harjoitteet. Askelfrejvenssiä voidaan puolestaan parantaa esimerkiksi alamäkijuoksuilla tai jalkojen liikenopeus harjoitteilla.

Lihasten ominaisuudet

Lihasten ominaisuudet suunnanmuutosnopeudessa tarkoittavat lihasvoiman ja lihaksen venymis-lyhenemissyklin hyödyntämistä. Maksimivoima ja teho ovat suunnanmuutosnopeudessa olennaisia, sillä ensimmäisten sekuntien aikana räjähtävään liikkeelle lähtemiseen tarvitaan paljon voimaa. Lihaksesta tulisi kyetä tuottamaan mahdollisimman paljon voimaa mahdollisimman nopeasti. Tämä ei juoksun aikana onnistu ilman lihasten elastisten osia. Käytännössä lihaksen esivenytysvaiheessa lihakseen varastoituu energiaa, joka vapautuu ensimmäisten askelien aikana jännittyneen jousen tavoin. Suunnanmuutoksessa tapahtuvan painonsiirron aikana muun muassa etureiden ja nilkan alueen sekä säären alueen lihakset venyvät ja samalla aktivoituvat. Lihaksen supistumista, eli ensimmäisiä askelia, tulisi seurata välittömästi venytystä jolloin esivenytysvaiheesta saadaan lisää tehoa suoritukseen.

Korsman ensimmäiset askeleet

Tästä videosta vinkkejä suunnanmuutosnopeuden ja ensimmäisten askelien treenaamiseen:

One comment

  1. Joo, noin se menee. Itsekin on noita tullut mietittyä ihan mutu-tuntumalla. Nämä ovat tärkeitä fysiologisia juttuja pelin momentumeja ajatellen. Seisotko tikkusuorana vai matalana, valmiina reagoimaan nopeisiin tilanteisiin. Siinä on iso ero pallontavoittelussa, suunnanmuutoksissa, kiihdytyksissä jne., ja se tulisi opettaa jokaiselle junnulle hyvissä ajoin. Vielä kun lisätään pallon suojaus laidassa: takapuoli ja painopiste mieluummin alhaalla kuin tikkusuorana, näin suojaat palloa paremmin, voitat yks ykkösiä ja autat joukkuetta. Liigassakin näkee näissä perusjutuissa hirveästi puutteita.