Puolivälin katsaus C1-pojat: TPS johtaa sarjaa, Blackbirds mättää maaleja

Kuvakaappaus: pojot.fi

Valkopaitainen Blackbirds on mättänyt selkeästi eniten maaleja C1-poikien SM-sarjassa. Kuva: Susa Luoma
Valkopaitainen Blackbirds on mättänyt selkeästi eniten maaleja C1-poikien SM-sarjassa. Kuva: Susa Luoma

Poikien vanhemman C-ikäluokan ennakkoon erittäin tasainen kamppailu Suomen mestaruudesta on edennyt yli puolivälin, joten tähän väliin on hyvä kerätä kokoon katsaus sarjan vaiheista tähän mennessä.

Miten syyskausi eteni?
Kuten ennakoitiin, on syyskausi kulkenut melko tasaisissa merkeissä ja monella rintamalla pelataan vielä isoista asioista pitkälle runkosarjan loppuun. TPS:n kulku on alkukaudella ollut hyvin vahvaa ja vain kerran ovat turkulaiset joutuneet poistumaan tappion kanssa kaukalosta. Blackbirds on kenties hieman nahkean alun jälkeen ollut vakuuttava ja äärimmäisen tehokas. Tehtyjen maalien tilastoissa BBU on omassa luokassaan. Kaksikon takana Erä on pelannut tasaisesti ja on kolmantena. Näiden alapuolella Classic, SSV ja OLS ovat olleet yhtäältä vahvoja, mutta samalla hieman ailahdelleet. Classicin sarjan aloitus oli räväkkä, joskin taukoa kohden sen peli on ollut hieman nihkeämpää. SSV on ainoana joukkueena kyennyt voittamaan TPS:n ja kuitenkin hävinnyt myös sarjan viimeiselle joukkueelle FoSu:lle. OLS on ollut sekä voitto- että tappioputkessa, joskin Storvreta cupin voitto sarjatauolla kertoo paljon joukkueesta.

Viivan alapuolella majailee sarjassa ennakkospekuloitsijat yllättänyt Josba. Joukkue on hyvin valmennettu, mukana on oivia yksilöitä ja lisäksi sarjan kovin kotiyleisö on tehnyt Josbasta todella hankalan vastustajan. Indians ja Karhut tasapisteissä ovat olleet hyvin mukana otteluissa ja laittaneet ennakkoon vahvempia joukkueita hyvin ahtaalle. Myös toinen Itä-Suomen edustaja, Voima on pelannut aktiivisesti ja ennakkoluulottomasti keräten kolme voittoa. Viime kaudesta ison harppauksen ottanut Steelers on napannut pari voittoa. mutta muuten ollut kovempia joukkueita vastaan vaikeuksissa. FoSu on ennakkoon ajatellen ollut pienoinen pettymys, joskin se on onnistunut ottamaan kotivoitot SSV:stä ja Classicista.

Syyskauden kuumimmat pelaajat
Pisteiden valossa OLS:n Petri Viittanen ja Classicin Tino Lindstedt ovat dominoineet taulukkoa tehden 46 pinnaa mieheen. Maalipörssiä johtava väkivahva Viittanen on toimittanut postin perille 33 kertaa, eli keskiarvollisesti kolmesti per ottelu ja on vaihto vaihdon perään vaarallinen kun taas Lindstedt johtaa syöttötilastoa. Kolmantena on BBU:n Mikko Urataipale, joka on kauttaaltaan tehokkaan joukkueen keihäänkärkenä. Top 5:teen mahtuu vielä SSV:n kapteeni Yannick Lindroos sekä OLS:n Joonas Moilanen.

Jos hieman vilkaistaan absoluuttisen kärjen taakse ja tutkitaan joukkueillensa tärkeitä pistelinkoja, voidaan esiin nostaa Steelersin Valtteri Niemi, Josban Eetu Sorvali, Voiman Joona Heiskanen ja FoSun tehoduo Samuli Grönfors–Joe Koppanen.

Syyskauden kuumin puheenaihe?
Tasaisessa sarjassa itse peli on toiminyt parhaimpana ja kiintoisimpana puheenaiheena. Yhtään heittopussia ei sarjaan ole mahtunut. Todella suuria tasoeroja ei ole ollut havaittavissa. Taktisesti vaikuttaa siltä, että aktiivinen pelaaminen kuuluu jokaisen valmennustiimin vihkosiin kautta linjan ja näin pelaajien kannalta turmiollisempaa sumppua ei eri paikkakunnilla ole nähty.

Sarja myöskin näyttää kiinnostavan yleisöä, niin hyviä ottelutapahtumia ja kannatusliikkeitä on kauden mittaan nähty. Imatralla ja Joensuussa vaikuttaisi sarjan liikuttavan paikallisyhteisöä. Olosuhteet ovat mainioita ja ottelutapahtumat on kaikin puolin hoidettu todella mallikkaasti. Myös Twitterissä on #c1sm tägin alla käyty keskustelua ja ajatustenvaihtoa, sekä tulostietoja vaihdettu alkukauden tilasto-ongelmien keskellä. Tiivistäen voisi siis sanoa, että syyskauden kuumin puheenaihe on ollut positiivinen tunnelma sarjan ympärillä ja tätä kautta peli ja lahjakkaat pelaajat ovat saaneet puhua puolestaan.

Sarjataulukko & pistepörssi

Kuvakaappaus: pojot.fi
Kuvakaappaus: pojot.fi
Kuvakaappaus: pojot.fi
Kuvakaappaus: pojot.fi

Teksti: Mikael de Anna

10 comments

  1. Kiitos Mikael vaivannäöstä jutun kirjoittamisesta. Näitä voisi lukea vieläkin useammin, mutta hyvä näin. Laitathan myös playoffs ennakot keväällä tulille?

  2. Hieno juttu! Ainakin Joensuussa ottelut ovat olleet laadukkaita ja myös pelaajat ja valmentajat ovat keskittyneet oleelliseen eli hienoihin urheilullisiin suorituksiin. Jatkakaa samaan malliin. Muistutus vielä, että Joensuun ottelut ovat seurattavissa livenä Bambuser.com kanavalla Josba98.

  3. Hieno katsaus, plussana pieni pilkahdus kirjoittajaakin objektiivisen ja informatiivisen sisällön lomassa. Mukava lukea näitä niistäkin sarjoista, jotka ei ihan niin tuttuja kuin tämä 🙂

    Ja jotain vähäpätöistä, pientä kritiikintynkääkin täytyy keksiä: Jos mainitaan ”Viivan alapuolella majailee…”, niin pitäisikö tehdä selväksi mitä tuo viiva tarkoittaa. Varsinkin kun viivaa ei näy sarjataulukossa. Vai lukeeko näitä vain ne, joille jokseenkin mutkikas sarjajärjestelmä on sataprosenttisen tuttu.

    Eli: Sijoille 1-6 sijoittuneet pääsee suoraan puolivälieriin, sijoilta 7-8 mennään ensin playoff-karsintoihin alueellisista sarjoista tulleita joukkueita vastaan. Siellä ratkaistaan ne 2 muuta puolivälieriin selviävää joukkuetta.

    Sen jälkeen sijoilla 1-3 on se merkitys, että näille runkosarjassa yltäneet saavat valita vastustajansa 1. pudotuspelikierroksella (puolivälierissä), neljänneksi sijoittunut saa vastustajakseen sen joukkueen, mikä jää jäljelle. Näissä on vielä rajoitukset niin, että ykkönen valitsee sijoilta 7-8, kakkonen jäljelle jääneistä sijoilta 6-8, kolmonen jäljelle jääneistä sijoilta 5-8 (Po-karsinnassa mahdollisesti alueellisista sarjoista nousseet perivät karsinnassa pudottamansa SM-sarjajoukkueen sijoituksen).

    Mutta siis hienoa työtä, Mikael, ja kaikki te muut junnukoosteiden tekijät!

  4. Ai niin, erityiskiitos #C1SM-tägin mainitsemisesta. Sinne vaan mukaan! Meillä on hyvä *pöhinä* tässä sarjassa, vaikka inhoankin tuota sanaa. Mutta tiedätte, mitä tarkoitan?

  5. Kiitos 5thorm. Jos ei paha writers blokki iske ja diili jatkuu, niin mieluusti ennakoidaan pläjäreitä.

    Tero Töyrylä:
    Joo, ”viiva” kenties omituinen kun sellaista ei tuossa ole. En muista käytiinkö ennakossa sarjajärjestelmä läpi. Kiitos että tarkensit sarjajärjestelmää.

  6. Kiitos Mikaelille hienosta duunista! Sarja on ollut erinomainen ja takaa hyvän ponnahduslaudan pojille kohti isompia areenoja. Kevään vääntöjä kohti!

  7. Kiitos Mikael! Näitä juniori-juttuja on kiva aina lukea ja mukavaa, että joku jaksaa näihin myös panostaa. Yhdyn tuohon Tapsan kommenttiin^. Sunnuntaina nähdään.

  8. ”Taktisesti vaikuttaa siltä, että aktiivinen pelaaminen kuuluu jokaisen valmennustiimin vihkosiin kautta linjan ja näin pelaajien kannalta turmiollisempaa sumppua ei eri paikkakunnilla ole nähty.”

    Toi on just se millä tätä lajia saadaan yleisöystävällisemmäksi. Sumppua ei varmaan jaksa muut katella kuin lajiniilot(itseni lasken tohon kastiin), ja siitä ei varmaan heistäkään kaikki pidä, niinku en itsekään arvosta vaikka välistä tulosta sillä tuleekin…