Puolivälin katsaus nuorten SM-sarja: Mahlberg, Ilmonen ja Mestari kuumia pelaajia

Kuvakaappaus: pojot.fi

Erästä SSV:hen kesällä siirtynyt Waltter Mahlberg (oik.) johtaa nuorten SM-sarjan pistepörssiä. Kuva: Iiro Karesniemi
Erästä SSV:hen kesällä siirtynyt Waltter Mahlberg (oik.) johtaa nuorten SM-sarjan pistepörssiä. Kuva: Iiro Karesniemi

Nuorten SM-sarjaa on pelattu ennen kohta loppuvaa sarjataukoa 12 kierrosta, eli kierroksen yli puolet kaudesta. Tasaisen runkosarjan kärjessä ovat tällä hetkellä tasapistein TPS Turusta ja Classic Tampereelta. Helsinkiläisjoukkue SSV on kärkeä pisteen perässä kolmantena. Pääkallo.fi koosti sarjan syyskauden tapahtumia.

Miten syyskausi eteni?
Pienenä yllätyksenä voidaan pitää sitä, että sarjataulukon piikkipaikalta löytyy tällä hetkellä viimeisistä pudotuspelipaikoista taistelemaan povattu TPS. Vaikka joukkue on joutunut pelaamaan muutamia otteluita ilman miesten edustusjoukkueen ringissä pelaavia pelaajia, niin erityisesti vierasvoitto Happeesta osoitti tasokkuuden myös nuorempien ja kokemattomampien pelaajien osalta. Totutun vahva Classic on keskinäisen ottelun perusteella tasapistein TPS:n kanssa toisena ja jo ennakoidusti viime kautea pirteämmin pelannut helsinkiläisryhmä SSV kolmantena 17 pisteellään.

Kärjen takanakin on tasaista ja tällä hetkellä kärkikahdeksikko mahtuu seitsemän pisteen sisään. Alkukauden pettymys, vaisuhkosti pelannut viime kevään hopeamitalisti OLS on alkanut osoittaa piristymisen merkkejä. OLS on tällä hetkellä kuudentena viisi pistettä kärjen takana. Kärkikahdeksikon täydentävät vielä sijoilta 4 ja 5 viimekevään mestari Erä ja kestomenestyjä Happee sekä sijoilta 7 ja 8 espoolaiskaksikko Oilers ja Indians.

Häntäpäässäkin on tasaista, ja sarjan neljä viimeistä joukkuetta mahtuvat neljän pisteen sisään. Sarjassa vähiten maaleja tehnyt Koovee antaa vielä odottaa parhaita otteitaan ja kärsii tällä hetkellä pienistä maalinteko-ongelmista. Nousijajoukkue PSS on ollut liikaa tiettyjen pelaajien tehojen varassa ja kasassa on tällä hetkellä vain kuusi pistettä, mikä oikeuttaa kymmenenteen sijaan. Ellei ihmeitä nähdä, niin häntäpään kolmikolla alkaa olla jo vaikeaa yltää pudotuspeleihin saakka. SPV kärsii hieman yksipuolisesta vastahyökkäyksiin perustuvasta pelitavastaan, vaikka se ottikin makean voiton Erästä vieraissa syyskaudella. NST:n ongelmana taas on ollut oman pään pitävyys. Yli kymmenen päästettyä maalia ottelua on yksinkertaisesti liikaa tällä tasolla.

OLS-vahti Ville Mestari on pitänyt joukkueettaan useaan otteeseen pystyssä. Kuva: Eljas Sälkiö
OLS-vahti Ville Mestari on pitänyt joukkueettaan useaan otteeseen pystyssä. Kuva: Eljas Sälkiö

Syyskauden kuumimmat pelaajat?
Pörssikärki Waltter Mahlbergin ohella on syytä nostaa kenties suuremmiksikin onnistujiksi kaksi pelaajaa. Tehopisteet 8+18 alkukaudella nakuttanut Happee-puolustaja Niko Ilmonen on ollut joukkueensa yksi tärkeimpiä pelaajia ja on muodostanut Miesten Salibandyliiga-debyyttinsäkin tehneen Eemil Ukkosen kanssa yhden sarjan parhaista puolustajakaksikoista. Ilmosen ehdottomiin vahvuuksiin kuuluu taitavuus ja oveluus. Hän on myös väläytellyt vaarallista laukaustaan monta kertaa.

Myös OLS-maalivahti Ville Mestari ansaitsee huomiota. Vaikka oululaisjoukkueella oli alkukaudesta vaikeaa, se on silti päästänyt tällä hetkellä vähiten maaleja ja puolustuksen viimeisenä lukkona on toiminut juuri Mestari. Torjuntaprosentti 85,8 ja päästettyjen maalien keskiarvo 3,44 yhdeksästä ottelusta puhuvat puolestaan.

Erän nuori, 1997-syntynyt Henri Luomakin on ollut alkukauden kuudessa pelaamassaan ASM-ottelussa huikeassa vireessä. Hyvät otteet ovat jo poikineet hänelle paikan liigaympyröihin.

Syksyn kuumin puheenaihe sarjassa?
Kauden ehdottomiin puheenaiheisiin jo ennen kauden alkuakin muun muassa Pääkallo.fi:n ennakossakin kuuluivat joidenkin joukkueiden niin kutsutut nuorennusleikkaukset. Rosterin nuorentumisesta pahiten on kärsinyt varmasti NST, joka menetti suuren määrän taitoa ja tehoja viime kaudella yllätyksen järjestäneeseen joukkueeseen verrattuna. Myös TPS ja Erä ovat nuorentuneet rankalla kädellä verrattuna viime kauteen, sillä molempien seurojen miesten edustusjoukkueissa pelaa entistä enemmän A-juniori-ikäisiä. Kummatkin ovat kuitenkin selvinneet nuorentumisesta hyvin ja etenkin Erän rosterista on löytynyt B-juniori-ikäisiäkin ratkaisemaan nuorten SM-sarjan otteluita joukkueen hyväksi. Heistä esimerkkeinä esimerkiksi Erän joukkueen sisäisen pistepörssin kärkinimi Tuure Ailio (1997) ja miesten liigassa tätä nykyä pelaava Henri Luoma.



Ennen kauden alkua oli myös selvää, että voimasuhteet tulevat ylipäätään muuttumaan kauden aikana, johtuen juuri liigassa pelaavista A-ikäisistä. Esimerkiksi Koovee on alkukaudella ollut vaikeuksissa, erityisesti maalintekovaikeuksissa, ilman Samuli Salomaata ja muita liigapelaajia. Sarjan lähes parasta kääntöpeliä esittävää sarjajumbo SPV:tä liigapelaajien poissaolot taas eivät koske. Nuorella, uusiutuneella joukkueella on toisaalta muutoin ollut hankaluuksia.

On kuitenkin varmaa, että voimasuhteet muuttuvat kevättä kohden, kun ratkaisupelit lähenevät. Toiset saavat miesten joukkueista vahvistuksia, toiset eivät.

Sarjataulukko & pistepörssi:

Kuvakaappaus: pojot.fi
Kuvakaappaus: pojot.fi
Kuvakaappaus: pojot.fi
Kuvakaappaus: pojot.fi

Teksti: Miska Sulander

13 comments

  1. Ei sinne voi pelkkiä maalintekijöitä ottaa, jonkun pitää
    osata pelata sitä omaakin päätä.

  2. Mikähän tuossa SPV:n juniorityössä mättää? Miehissä jo vuosia liigan eliittiä, mutta juniorit on kuraa.

  3. Spvlle ei riitä Etelä-Pohjanmaalla tarpeeksi kovia haastajia. Ensin pyöritään aluesarjassa tylyttämässä kaiken maailman Isokyröjä, ja kun tullaan A ikään niin ollaan sormi suussa, kun etelän koviin peleihin rutinoituneet kaverit tulee ja pieksee.

  4. Juniorityö käsittää täällä etelässä ainakin myös muita ikäluokkia kuin A- junnut. Kun katsoo nuorempienkin sm-sarjoja, taitaa kaikista ikäluokista löytyä edustukset ainakin Erältä, Indiansilta, Classicilta , OLS: lta ja Tepsiltä. Kaikilla lienee tasaveroiset mahdollisuudet osallistua sm- karsintoihin, ja jos on tarpeeksi hyvä ei varmaan tarvi pelata kaikenmaailman Isokyröjä vastaan. Missä se muuten on? 🙂

  5. Älkääs morkatko Isoakyröä (4869 asukasta). Seuran sivujen mukaan C1 hävisi viimeksi SPV:lle 3-6 ja pelasi toisen seinäjoen ylpeyden eli jymyn kanssa tasan 6-6.

  6. Isokyrö taitaa olla melkeimpä ainoa, josta on ollut viime vuosina vastusta SPV:lle…

  7. kyllä tapanilän erä ja ols tulevat olemaan kovimpia loppukaudesta kun liigapelaajat tulevat vahvistamaan ennestään vahvaa joukkuetta.

  8. Ei toi classikki kans hirveen huono olis jos sieltä pääsiis Peterit ja kumpanit.
    Nyt painanut meilkeen b junnuilla.
    Onko erä jo luovuttanut et ei äijät ptkälle kevääseen pelaile?

  9. ai isokyrö pärjää spv:lle :DDDD kuka täällä trollaaa??

  10. Onko tulossa ennakkoa junnuista a-junnuista, joukkueista jotka playoffeihin pääsi.