Salibandyliigan pudotuspelipaikoista kova vääntö – lue ennakko keskikastin loppukaudesta

Riittääkö Josban lento playoffeihin? Entä miten käy nuoren Indians-ryhmän?

Riittääkö Josban lento playoffeihin? Entä miten käy nuoren Indians-ryhmän?
Riittääkö Josban lento playoffeihin? Entä miten käy nuoren Indians-ryhmän?

Helmikuusta on tulossa mielenkiintoinen miesten Salibandyliigassa. Sarjan keulilla haetaan jo pudotuspelien kotietua ja sarjan häntäpäässä käydään armotonta taistelua suorasta putoajasta. Erityisesti sarjan keskikasti on mielenkiintoinen, sillä kolmesta tarjolla olevasta pudotuspelipaikasta taistelee hyvin tasainen kuuden joukkueen ryhmä: Josba, Indians, TPS, Koovee, Erä ja NST.

Lisää panosta tuo se, että Nokian KrP:n saadessa ”lentokelin” päälle voi karsintaviivan allekin vielä pudota. Kuusikosta vielä Erä, Indians ja Josba kohtaavat nokialaiset, joten KrP:llä on mahdollisuuksia vielä nousta karsintaviivan yläpuolelle pelaamalla vahvasti näissä peleissä.

Sarjan kuudennen joukkueen eli Josban ja 11:nnen eli NST:n välillä on vain neljä pistettä. Joukkueiden keskinäisen aseman vertailu on kuitenkin hiukan vaikeaa, sillä jäljellä on vaihteleva määrä otteluita. Tässä mielessä huonoimmassa asemassa on Koovee, sillä otteluita on jäljellä vain kuusi kappaletta, kun taas Indiansilla on jäljellä kahdeksan ja muilla joukkueilla seitsemän peliä runkosarjassa.

Playoff-taistelussa voi käydä miten tahansa, sillä erot joukkueiden välillä ovat pienet ja keskinäisiä otteluitakin on tarjolla vielä kahdeksan kappaletta. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki joukkueet tulevat kokemaan pistemenetyksiä ja että todella isoja pelejä on tarjolla aivan kauden loppuun asti. Viimeisen kierroksen herkkupaloina ovat Josba – TPS ja Koovee – Indians, joissa voidaan taistella todella isoista pisteistä.

Kuntopuntari viimeisen kymmenen ottelun perusteella

Pikaisen kuntopuntarin perusteella (kymmenen viimeistä Salibandyliigan ottelua) joukkueiden keskinäiset voimasuhteet ovat mielenkiintoiset: TPS ja NST tuntuvat kärsivän maalintekijöiden puutteesta, sillä joukkueet ovat kyenneet tekemään keskimäärin vain hiukan reilut 5 maalia per ottelu, kun taas muun joukkion keskiarvo on reilusti yli kuuden, Erällä ja Kooveella jopa lähellä seitsemää.

Puolustussuuntaan parhaiten ovat onnistuneet NST, TPS ja Koovee, joilla päästettyjä maaleja per peli on reilu viisi kappaletta. Loput kolme joukkuetta ovat selkeästi huonompia tällä mittarilla, sillä maaleja on omiin mennyt yli seitsemän per peli, Josballa jopa kahdeksan.

Kooveen maaliero on kuusikosta selvästi parhaiten plussalla. Kuva: Olli Laukkanen
Kooveen maaliero on kuusikosta selvästi parhaiten plussalla. Kuva: Olli Laukkanen

Erikoisuutena joukkueiden keskinäisissä peleissä on Josban ja NST:n kohtaaminen, jossa NST mätti 11 maalia Josban verkkoon, vaikka muuten NST:n maalinteko onkin ollut vaikeaa. Niinpä vastustajille on riittänyt melko pienikin määrä maaleja pisteiden ottamiseen NST:ltä. Ylipäätään tämän kuusikon keskinäisiä pelejä on viimeisellä kymmenellä kierroksella ollut toistakymmentä. Näissä parhaiten on pärjännyt Koovee, jolla kolme voittoa ja yksi tappio. Huonoin on ollut Erä, jolla on yksi voitto ja kolme tappiota. Muilla joukkueilla voitot ja tappiot keskinäisistä otteluista menevät tasan.

Joukon ainoa maalieroltaan positiivinen joukkue tällä jaksolla on Koovee, joka on 15 maalia plussalla, kun taas Josba on 16 maalia miinuksella. Muut joukkueet asettuvat huomattavasti lähemmäs nollaa, kaikki kuitenkin lievästi miinukselle.

Viimeisestä kymmenestä ottelusta paras saldo on Kooveella, voittoja 6 ja tappioita 4 kappaletta. Indians on tällä mittarilla toisena viidellä voitolla ja Josba, TPS sekä Erä ovat keränneet yhtä monta pistettä (8) samalla jaksolla. Tällä mittarilla huonoin on NST, jolla viimeiseen kymmeneen otteluun on vain kolme voittoa.

Kolmen kerroksen väkeä

Erilaisten pelimäärien takia on vaikeata arvioida, mikä joukkueista on tällä hetkellä vahvimmilla, mutta Josban ja Indiansin tilanne näyttää parhaalta. Molemmat ovat playoff-viivan paremmalla puolella tälläkin hetkellä ja Indiansilla on vielä kahdeksan ottelua pelaamatta. Tosin seuraavat kaksi ottelua Indiansilla on päävastustajia vastaan (NST vieraissa ja TPS kotona), joten noilla peleillä on iso merkitys ja tilanne voi mennä vielä päälaelleen. Josban ja Indiansin loppuohjelma on haastavuudeltaan samaa tasoa, molemmat kohtaavat kuusikon keskinäisten pelien lisäksi kolme sarjassa ylempänä olevaa ja kaksi alempana olevaa.

Seuraava nippu on sitten Erä, TPS ja Koovee. Erän loppuohjelma on melko haastava, sillä joukkue kohtaa sarjan viidestä kärkijoukkueesta kolme (SSV ja SPV on kohdattu jo kahdesti). Sama haastavuus on jatko-ohjelman mukaan turkulaisillakin, jotka ovat kohdanneet kahdesti SPV:n ja Oilersin, mutta pelaavat vielä kolmesti kärkijoukkueita vastaan. TPS on pelannut ailahdellen, mutta maalinteon onnistuessa on TPS vahvoilla viimeistä paikkaa jaettaessa. Koovee on noussut haastamaan muut taistelussa playoff-paikasta viimeaikaisella nousukunnolla. Tamperelaisten mahdollisuudet ovat keskikastin joukkueiden keskinäisten otteluiden voittamisessa. Toki loppuohjelman neljä kotipeliä auttavat, mutta miinuksena on pelattujen otteluiden määrä ja ainoastaan yksi ottelu alempana olevaa joukkuetta vastaan.

NST:n kuntokäyrä osoittaa alaspäin ja joukkueen pitää kääntää kurssinsa, jotta playoff-pelejä Lappeenrannassa pelattaisiin. Maalintekijät nousevat arvoonsa NST:n msteriaalissa. Nelikon Nurmela, Töllikkö, Kaila ja Valavuo olisikin viimeistään nyt syytä saada sihti kohdilleen.

Lappeenrannan NST:n hyökkäyksen on parannettava, jotta joukkue yltää kevään ratkaisupeleihin.
Lappeenrannan NST:n hyökkäyksen on parannuttava, jotta joukkue yltää kevään ratkaisupeleihin.

Mikä ratkaisee?

Kylmä fakta on, että kuusikon keskinäiset kohtaamiset ratkaisevat playoff-paikkojen kohtalon. Aiemmilla kausilla 24 tai 25 pistettä on riittänyt playoff-paikkaan (2012-13 NST oli runkosarjan kahdeksas 25 pisteellä), joten vedetään tässä spekulaatiossa oletusarvoinen raja 25 pisteeseen.

Indiansin hoitaessa kaksi seuraavaa peliään (NST vieraissa ja TPS kotona) alkaa kauden positiivisimman yllättäjän playoff-paikka olla jo hyvällä mallilla, kun taas tuossa tilanteessa etenkin NST:n tilanne alkaa näyttää vaikealta playoffien suhteen. Indiansin haasteet ovat joukkueen nuoren pelaajiston paineensiedossa ja puolustuspään pitävyydessä.

Josbankin osalta puolustuspää pitää saada pitävämmäksi ja hyökkääjien jyvän on oltava kohdillaan. Hävityissä otteluissa Josba on saanut aikaiseksi vain hiukan yli neljä maalia per peli. Sillä ei otteluita voiteta, jollei puolustus ole betonia ja maalivahti vireessä. Näin Josballa ei ainakaan tähän asti ole ollut. Josban isot pelit ovat kahdella viimeisellä kierroksella, ensin Erä vieraissa ja sitten TPS kotona.

TPS:n isot pelit ovat nuo edellä mainitut Indians 8.2. ja Josba viimeisellä kierroksella 28.2. TPS:n loppuohjelman erikoisuutena on se, että joukkue pelaa viimeisestä seitsemästä ottelusta vain kaksi kotonaan (Happee ja NST). TPS:n haasteena on viime peleissä ollut maalintekijöiden puute, Hautaniemi on ollut paremmin vartioitu, Miikka Läntinen poissa ja niinpä Oilers-ottelua lukuun ottamatta maalimäärät ovat olleet melko vaatimattomia.

Kooveen tärkeimmät pelit ovat helmikuun puolessa välissä, kun vastaan tulee Erä kotona ja NST vieraissa. Joukkue on osoittanut nousukuntoa heikon alun jälkeen ja Ylisiurusen johtaman ykkösketjun lisäksi ratkaisijoita on alkanut löytyä, erityisesti YV:ssä Immonen ja Salomaa ovat löytäneet maalijyvän. Kooveen hyvää virettä selittää kuitenkin ehkä enemmän takalinjojen tiivistyminen, alkukaudesta puolustus ei paljon tukenut Järviötä ja Vonkia. Jos tämä tiivistynyt linja jatkuu, on Koovee vahvoilla playoff-paikkoja jaettaessa.

Vahvan kauden pelannut TPS:n Mikko Hautaniemi (kesk.) on ollu merkattu mies viime kierroksilla. Kuva: Anssi Koskinen
Vahvan kauden pelannut TPS:n Mikko Hautaniemi (kesk.) on ollut merkattu mies viime kierroksilla. Kuva: Anssi Koskinen

Erän osalta keskinäisten ottelujen ja alempana majailevien voittaminenkaan ei riitä, sillä noilla oletuksilla joukkue päätyisi 24 pisteeseen, joka ei historiatiedon valossa välttämättä playoff-paikkaan riitä. Ainakaan Erän nuorella joukkueella ei ole näitä otteluita varaa hävitä, sillä muuten pisteitä täytyy rutistaa sarjan kärkijoukkueilta (Oilers ja Classic vieraissa, Happee kotona).

Päästäkseen 25 pisteeseen täytyy NST:n keskinäisten otteluiden ja alempana majailevien lisäksi nipistää kaksi pistettä joukolta Classic, SPV ja SSV, joka on haastavaa mutta ei missään nimessä mahdotonta. Tappio kotona Indiansille tarkoittaisi kuitenkin pirteästi kauden aloittaneille lappeenrantalaisille lähes varmaa kauden päättymistä runkosarjaan.

Toimituksen arvio:

NST:n on vaikea enää nousta playoff-joukkueeksi ja katseet Saimaan rannalla helmikuussa ovatkin karsintaviivalla. Indians ottaa yhden playoff-paikan, sillä pelejä sillä on eniten jäljellä ja näistäkin kaksi todennäköisiä karsijoita vastaan.

Nelikolle Josba, TPS, Koovee ja Erä on tarjolla kaksi paikkaa jatkopeleihin. Kuntopuntarin mukaan jatkoon menee Koovee, mutta nuori ja kokematon joukkue voi ratkaisupeleissä romahtaakin. Erällä on sama haaste, mutta siitäkin huolimatta toimitus veikkaa näitä kahta joukkuetta playoffeihin. Josban kunto on lievässä laskusuunnassa ja TPS:n peli ailahtelee liikaa, joten pistemenetyksiä voi tulla esimerkiksi OLS:lle ja KrP:lle.

Eli pudotuspeleissä jatkavat kuusikosta Indians, Erä ja Koovee. Viimeinen playoff-paikka ratkeaa vasta viimeisellä kierroksella, Koovee-Indians- ja Josba-TPS-otteluissa panokset ovat erittäin kovat.

8 comments

  1. En tiennykkää, et TPS pelaa kolme kertaa KrPtä vastaan tällä kaudella.

  2. KrP:n lentokeliä voi haitata se, että siellä on Iltasanomien mukaan sukset hieman ristissä valmentajan ja seuran välillä.

  3. KrP ( = Salmela ) se osaa vuosi toisensa jälkeen sotkea kaiken seurassaan.
    KrP on pelaajien ja valmentajien haaskaamo.

  4. Jutun julkaisun jälkeen pelattujen ottelujen perusteella kuntopuntari näyttää tältä:

    Indians: 4 voittoa, 1 tasapeli, 5 tappiota
    Josba: 3 voittoa, 7 tappiota
    TPS: 3 voittoa, 2 tasapeliä, 5 tappiota
    Koovee: 6 voittoa, 4 tappiota
    Erä: 5 voittoa, 5 tappiota
    NST: 3 voittoa, 1 tasapeli, 6 tappiota

    KrP:n voitto viikonloppuna Josbasta tekee hommasta sekä karsinta- että playoffviivalla entistä jännittävämpää.