Superliigan suomalaiskärkinimi Mika Moilanen: ”Yksi parhaista kausistani tähän mennessä”

Ensimmäistä kauttaan Ruotsin Superliigassa pelaava Mika Moilanen on ollut tällä kaudella FC Helsingborgin avainpelaajia. Kuva: Per Wiklund
Ensimmäistä kauttaan Ruotsin Superliigassa pelaava Mika Moilanen on ollut tällä kaudella FC Helsingborgin avainpelaajia. Kuva: Per Wiklund

Ruotsin Superliigassa pelaavat joukkueet yrittävät joka kausi saada riveihinsä suomalaisia huippupelaajia. Kaikkien kohdalla siirto ei kuitenkaan ole aina se paras ratkaisu. Liigan taso on äärimmäisen kova ja elämäntilanne Suomessa voi estää muuton. Suomen maajoukkueen vakiokasvoksi noussut Mika Moilanen teki kuitenkin viime keväänä ratkaisun, jota tuskin katuu. Nyt hän suorastaan dominoi Superliigassa. Pääkallo.fi päätti kysellä Moilasen kuulumisia.

Kohti Skånea

AC HaKissa suuren yleisön tietoisuuteen noussut Mika Moilanen teki viime kaudet vakuuttavaa jälkeä Tapanilan Erässä. Viimeisin sesonki päättyi liigan pistepörssin 19. sijaan. Maaleja syntyi 26 ja siihen päälle vielä 15 syöttöä – yhteissaldona 41 pistettä. Kevään jälkeen uudet ympyrät alkoivat kuitenkin kiinnostaa Moilasta.

– Kävin keväällä vierailulla Helsingborgissa. Kaikki vaikutti olevan siellä kunnossa harjoitteluolosuhteista lähtien, ja myös kaupunki oli mukavanoloinen, Moilanen muistelee.
Edellä mainitut syyt olivatkin suurin tekijä sille, miksi suunnaksi valikoitui nimenomaan Skånen maakunta. Kyselyitä Moilaselle tuli myös muualta.

– Täällä minulle oli tarjolla kaikkein paras paketti. Tarjouksia tuli myös parilta muulta seuralta Ruotsista ja muutamalta Sveitsistä, Moilanen kertoo ja jatkaa:

– Salibandyliigasta ja Erästä minulle jäi käteen tosi paljon hyviä muistoja ja kavereita. Vuodet Erässä kasvattivat ja kehittivät valtavasti ja menin pelaajana eteenpäin.
Uudet haasteet Helsingborgissa tarkoittivat samalla myös paljon käytännön järjestelyitä. Moilanen teki seuran kanssa kahden vuoden sopimuksen, joten moni asia täytyi ottaa siirrossa huomioon. Kaikesta huolimatta Moilanen on iloinen siitä, miten helposti asiat lopulta järjestyivät. Auttamassa oli myös suomalaisia kavereita.

Seurakaveri Jani Kukkola on ollut suuri apu niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Kuva: Per Wiklund
Seurakaveri Jani Kukkola on ollut suuri apu niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Kuva: Per Wiklund

– Olen viihtynyt täällä todella hyvin. Muuttaessa oli tietysti aika paljon asioita järjestettävänä, kun esimerkiksi Suomessa oleva asunto täytyi laittaa vuokralle. Lopulta kaikki sujui kuitenkin minun kohdalla melko mutkattomasti. Totta kai helpotusta toi myös se, että tunsin Kukkolan Janin täältä entuudestaan, ja varsinkin alkuun se helpotti tosi paljon. Hän tunsi koko seuran ja pystyi tutustuttamaan minut kaupunkiin.

Ensimmäistä kertaa urallaan Moilanen on salibandyssa täysammattilainen. Muutos on tuonut hänen sanojensa mukaan helpotusta arkeen ja jaksamiseen.

– Täällä saan keskittyä täysin salibandyyn, joka on tosi hyvä juttu. Päivän kohokohta onkin oikeastaan illan treenit. Saan irti niistä nyt paljon enemmän, kun voin suunnitella ohjelman täysin salibandyn mukaan, eikä tarvitse mennä väsyneenä töiden jälkeen enää hallille, Moilanen kuvailee.

Ryhtiliike ja kohti pitkää kevättä

FC Helsingborgin kausi ei ole missään nimessä ollut tähän asti pelkkää juhlaa. Alkukaudella joukkue oli materiaaliin ja potentiaaliin nähden suurissa vaikeuksissa, mutta tilanne korjaantui seurajohdon nopean reagoinnin ansiosta. Magnus Anderberg astui päävalmentajan puikkoihin ja pisteitä alkoi tulla. Tätä tekstiä kirjoittaessa Helsingborg on kahdeksantena eli viimeisellä pudotuspeleihin oikeuttavalla sijalla.

Mika Moilanen on pelannut myös pienien alkuvaikeuksien jälkeen todella hyvän kauden. Liigan kokonaispistepörssissä hän on viidentenä, kun pisteitä on tullut 20 ottelussa peräti 40 (27+13). Samalla hän on koko liigan tehokkain suomalaispelaaja.

– Alkukausi oli joukkueelle todella vaikea. Hävisimme monta peliä yhdellä maalilla ja meillä oli hankaluuksia saada peli kulkemaan. Sen jälkeen valmentaja vaihtui ja se aukaisi henkisen lukon. Olemme pystyneet voittamaan kärkipään joukkueita. Edelleen haasteena on kuitenkin ehjän 60-minuuttisen saaminen joka ottelussa. Tällä hetkellä pelaamme käytännössä jo pudotuspelejä, sillä sarja on niin tasainen, että pisteitä ei saa menettää yhtään.

Uuden pelitavan mukanaan tuomat alkuvaikeudet

Ruotsin liigaan siirtyminen toi myös Moilaselle itselleen haasteita ja pelaamista täytyi miettiä hieman uudelta kantilta. Verrattaessa Suomeen erot ovat Moilasen mielestä melko selkeät, mutta eivät suuret.

Magbus Anderbergin otettua ohjat käsiin Helsingborgin peli on alkanut kulkea. Kuva: Per Wiklund
Magnus Anderbergin otettua ohjat käsiin Helsingborgin peli on alkanut kulkea. Kuva: Per Wiklund

– Itselläni oli myös alussa hankaluuksia, kun piti totutella uuden liigan pelitapaan. Käynnistymisvaikeuksien jälkeen lähti kuitenkin ihan hyvin kulkemaan, ja kyllä tämä on yksi parhaista kausistani tähän mennessä. Tietysti enemmän ne pisteet lämmittäisivät sarjataulukossa.

– Peli on Ruotsissa huomattavasti fyysisempää kuin Suomessa. Jokaisessa joukkueessa on myös huippuyksilöitä, joiden kanssa täytyy olla koko ajan tarkkana kentällä. Liigan taso on niin laaja, että huonona päivänä voittoja ei varmasti tule, hän painottaa.

Kansainväliset pelit ovat tulleet Moilaselle jo erittäin tutuiksi viime vuosien aikana. Suomen maajoukkuepaidassa hän on pelannut yli piste per ottelu tahdilla iskien 45 ottelussa 47 tehopistettä. Moilanen on jälleen maajoukkueen mukana Puolassa pelattavissa MM-karsinnoissa. Ensi joulukuun MM-kisat ovatkin jo 27-vuotiaan maalitykin tähtäimessä.

– Tulevat MM-kisat herättävät totta kai hyviä ajatuksia, ja tavoitteena olisi olla siellä mukana. Viime kisojen finaalissa saimme Ruotsilta niin kovan nöyryytyksen, että kaikki varmasti haluavat siitä revanssin. Mikäs sen hienompaa olisikaan kuin ottaa se heidän kotiyleisön edessä. Sinne on kuitenkin vielä pitkä aika, joten töitä riittää, että paikka kisajoukkueeseen aukeaa.

6 comments

  1. ”– Peli on Ruotsissa huomattavasti fyysisempää kuin Ruotsissa.”
    Hmm..aika jännä 🙂

  2. Suomessa misään sarjassa eivät tuomarit anna pelata kovaa…. olisiko aika herätä että ei jäädä paljoa jälkeen ruotsia…

  3. Jos on kriittinen suomalaisten dumareiden tasosta, leimataan itkijäksi joten todetaan vaan että Ruotsi vie ja Suomi vikisee jos ei tule muutosta..

  4. Mielenkiintoisia juttuja nämä ”poikamme maailmalla” (Moilanen, Väänänen). Kiitos toimitukselle!

    Vieno toive, saisiko joku avattua ihan käytännön tasolla, miten liigat eroavat toisistaan? Osaisiko joku pelaaja kertoa, mitä se Ruotsin kovempi fyysinen peli on. Aika kovaa maallikon silmin ne Suomessakin kulmissa vääntävät…

  5. Mielenkiintoinen juttu tosiaan. Seuraava maailmalla-juttu voisi tulla vaikka Tero Tiitusta. Hän on pelannut pari kautta Ruotsissa, mutta jäänyt aika vähälle huomiolle, vaikka peli kulkee tällä hetkellä kivasti (taisi olla joukkueensa pisteykkönen viimeksi kun katsoin).