Toisen kerran peräkkäin Suomen parhaaksi salibandypelaajaksi valittu Tatu Väänänen vaihtoi kahden suomenmestaruuden jälkeen Seinäjoen Peliveljet sveitsiläiseen SV Wiler-Ersigeniin. Wiler sijoittui Sveitsin liigassa toiseksi ja Väänäsellä on edessään, niin Sveitsin pudotuspelit kuin myös MM-karsintaturnaus Suomen maajoukkueen paidassa.
Pääkallo.fi päätti ottaa Skype-yhteyden Suomen parhaaseen salibandypelaajaan ja kysellä kuulumiset Sveitsin maalta.
Väänänen kertoo, että niin hän kuin myös perhe on kotiutunut hyvin Sveitsiin.
– Minulla ei ollut sen suhteen ongelmaa, koska Sveitsissä on paljon tuttuja pelikavereita.
– Tärkein asia minulle kuitenkin on se, että myös perhe viihtyy täällä. Perhe kun voi hyvin, niin silloin voi itsekin keskittyä pelaamiseen, Väänänen sanoo.
Seuraorganisaatio Wilerissä on Väänäsen mukaan aivan maailman kärkeä. Kentän ulkopuoliset asiat hoidetaan loistavasti ja ulkomaalaista pelaajista pidetään huolta. Salibandyn ohella Väänänen tekee joukkueen mailasponsorille töitä noin 10-30 tuntia viikossa.
– Kämpät ja autot hoidettiin kuntoon juuri niinkuin oli sovittukin. Vuodenvaihteen jälkeen aloimme seuran kanssa etsiä vaimolle työpaikkaa. Syyskauden vaimo halusi viettää kotona ja käydä saksan kielen kursseja.
Kausi Sveitsissä
Pelillisesti kausi on ollut SV Wiler-Ersigenille haastava, mutta noususuuntainen. Wileriä kaksi kautta valmentanut Heikki Luukkonen palasi Suomeen ja tilalle tuli ruotsalainen Johan Schönbeck.
– Pelitapa meni aikalailla uusiksi uuden päävalmentajan myötä. Pelaamme aika perusruotsalaista puolustusvoittoista peliä, kun taas Luukkosen aikana peli oli paljon hyökkäävämpää.
Väänänen kertoo, että vaikka Wilerillä on kokenut joukkue, niin pelitapaan oli aluksi vähän hankala tottua. Kauden edetessä joukkue on entistä paremmin omaksunut uuden pelitavan, ja tällä hetkellä näyttää Väänäsen mukaan aika hyvältä.
Henkilökohtaisesti kausi olisi Väänäsen mukaan voinut mennä paremminkin, vaikka hän onkin tyytyväinen kauteensa tähän mennessä.
– Paljon olisi voinut tehdä enemmän pisteitä. Toisaalta ei minulta pisteitä ehkä eniten odotetakaan. Minut hankittiin tänne tuomaan johtajuutta.
– Koitan tehdä sitä omaa juttua, mitä Seinäjoellakin, eli tuoda niitä omia näkemyksiä valmennukselle ja johtaa sitä oman ketjun peliä.
Maajoukkue
Salibandyn MM-kisojen karsintajärjestelmä muuttui, ja nyt kaikki muut paitsi kisaisäntä joutuvat karsimaan paikastaan Göteborgin MM-lopputurnaukseen 2014. Tämä tarkoittaa sitä, että myös Suomi karsii paikastaan MM-kisoihin.
Suomen karsintapelit pelataan 29.1-2.2 Puolassa. Suomelle vastaan asettuu mm. Ukraina, Ranska ja Puola. Väänänen pitää uutta karsintajärjestelmää pelkästään positiivisena asiana.
– Pelit ovat siellä rehellisesti sanottuna toissijainen juttu. Tärkein asia Suomen joukkueelle turnauksessa on se, että pääsemme treenaamaan useaan otteeseen yhdessä, ja myös viettämään aikaa yhdessä, mikä parantaa joukkuehenkeä, Väänänen tarkentaa.
Väänäsen mukaan karsintaturnaus on myös salibandyn kehittämisen ja eteenpäin viemisen kannalta tärkeää.
– Joltain voi tuntua turhalta, että Suomi menee sinne, mutta tässä tehdään työtä myös näiden heikompien maiden kehittämisen eteen, Väänänen selventää.
Vuoden salibandypelaaja
Urheilutoimittajat valitsivat Väänäsen toista kertaa peräkkäin Vuoden salibandypelaajaksi. Väänäsestä valinta tuntuu totta kai hyvältä mutta ei koe olleensa niin hyvä, että kaksi kertaa peräkkäin ansaitsisi voiton.
– Totta kai se on iso kunnia, mutta kun ollaan SPV:n kanssa pärjätty, niin se on aina helppo valita Suomen mestareista joku pelaaja.
– Vaikka suomalaiset urheilutoimittajat valinnan teki, niin kuinka monta peliä he ovat nähneet esimerkiksi Ruotsissa tai Sveitsissä pelaavilta pelaajilta? Väänänen kysyy.
Väänäselle tärkeimmät voitot ovat ne, jotka tulevat joukkueen kanssa.
– Kun tehdään yhdessä koko vuosi töitä ja saadaan yhdessä palkinto, niin se on ainakin minulle kovempi juttu.
Tulevaisuus
Väänänen kirjoitti viime kauden päätteeksi kaksivuotisen sopimuksen SV Wiler-Ersigenin kanssa. Sopimuksesta on takana puoli vuotta ja Väänänen kertoo, että seuraavat puolitoista vuotta ainakin pysytellään Sveitsissä.
– Vanhempi poika menee kouluun, niin en halua olla joka vuosi muuttamassa.
– Nykyään kun on perhe, niin ei voi vain ajatella itseään. Perhe edellä ja perheen etuja ajatellen mennään kohti tulevaisuutta, Väänänen päättää.
Polleeta poikaa.
Ajattelin ihan samaa kun Väänänen itse. Suurin osa toimittajista ei sählyä seuraa. Pistetään toi, nimi tuttu.