Salibandyn pelisäännöt eivät kamppaamisen yhteydessä millään tavalla puutu rikkeen tahallisuuteen tai tarkoituksellisuuteen. Tahallisuudella ei siis sääntökirjan mukaan ole merkitystä määritettäessä, onko tapahtunut rike. Sääntöjen puuttumattomuus aiheeseen on siksikin mielenkiintoista, että muissa sääntökirjan kohdissa asiaa käsitellään. Esimerkiksi estämisen täytyy olla tarkoituksellista, jotta se olisi rike.
Myönnetään, kyseessä on kärjistys ja semantiikka, etenkin kun perustellusti voidaan myös väittää tahallisuuden sisältyvän jo termiin ”kamppaaminen”. Arvioitaessa tahallisuuden ja tarkoituksellisuuden merkitystä rikkeen syntymiselle ei erotuomarille ole sääntökirjasta apua – ei ainakaan sen kirjaimesta. Tulkinta ja sääntöjen hengen noudattaminen peliä palvelevalla tavalla jää erotuomarin vastuulle.
Lähes joka ottelussa sattuu tilanteita, joissa pelaaja kaatuu kanssapelaajan mailaan, tavalla tai toisella. Selviä rehellisiä kamppeja toki näkee niitäkin, mutta kovin usein kyseessä on joko mailan päälle astuminen tai kanssapelaajan mailan osuminen reilussa kamppailutilanteessa sopivaan kohtaan niin, että tasapaino häiriintyy.
“Vahinkokampit” useimmiten tulkitaan vastaavalla tavalla kuin pelaajien tahattomat yhteentörmäyksetkin. Toivotaan, ettei ketään satu, ja annetaan pelin jatkua. Vahinko mikä vahinko, ei tarvetta toimenpiteisiin. (Kirj. huomio: Puhutaan kamppamisesta, esimerkiksi tahattomasti vastapelaajan naamaan osunut maila on toki sanktioitava.) Saattaa olla, että vastustajan mailan päälle astunut ja liukastunut pelaaja saa vaivoistaan palkaksi vapaalyönnin. Sääntökirjan mukaanhan tämä ei ole välttämättä oikein, mutta sopii usein pelin henkeen. Joskus tahaton kampitus tulkitaan myös rangaistuksen arvoiseksi, ja mailaa pidellyt pelaaja lähtee istumaan. Tällöin mennään sääntökirjan mukaan.
Useimmiten pohdinta lähtee liikkeelle konkreettisesta tilanteesta, niin nytkin.
Esimerkkitilanteessa läpiajoon syöksymässä oleva pelaaja kaatuu ja ehkä kampataan, todennäköisesti tahattomasti.
Kentällä näytti siltä, että pelaaja sotkeutui omiin jalkoihinsa ja kompuroi siksi. Video kertoo toisen totuuden. Puolustajan lavan kärki ja hyökkääjän kantapää napsahtavat yhteen sillä seurauksella, että maila irtoaa puolustajan kädestä ja hyökkääjän jalat kopsahtavat yhteen aiheuttaen kaatumisen. Kamppi? Kyllä. Rike? En tiedä.
Tahallisuutta tilanteessa on vaikea arvioida, edes videolta. Puolustajan maila on normaali(hko)ssa peliasennossa eikä aktiivista tökkäystä näytä tapahtuvan. Toisaalta ovela ja taitava pelaaja saattaisi nähdyn kaltaisen kaatumisen tahallaankin saada aikaan.
Arvio:
– Erotuomarivalmentaja huomioi tilanteen, muttei tiennyt hänkään, mitä tapahtui.
– Tilanne ei aiheuttanut erityisempää keskustelua. Videolla kuuluva Kaatuks se itekseen -kommentti kuvaa tilannetta hyvin ollessaan sekä sarkastinen että kysyvä.
– Allekirjoittanut tulkitsi pelaajan kompuroineen omia aikojaan.
Henkilökohtainen tuomio:
– Peli jatkukoon. Rangaistus, tai tilanteessa jopa RL, olisi pelin hengen vastainen.
– En toisaalta pitäisi vääränä videon nähtyäni, jos olisi annettu rangaistus. Eri kulmasta tai paremmalla tilanneläheisyydellä tulkinta voisi olla erilainen ja/tai helpompi.
Tilanneläheisyydestä saadaan kirjoitukseen hyvä lopetus, jottei sisältönä ole vain se, että allekirjoittanut videon perusteella glorifioi omia ratkaisujaan. Tilanneläheisyys on tärkeää, mutta vaatii sitä, ettei erotuomari jäädy kentälle ihailemaan itseään.
Maalivahdilta tuli varsin voimakasta pahaasilmää ja erotuomarivalmentajalta palautetta. Ansaitusti.
Itse en käsitä miksi ei kampeista tuomita aina vähintään vapari, riippumatta vahingosta tai tahallisuudesta. Ensimmäinen video; mielestäni on pelin hengen vastaista ja kohtuutonta että pelaajan pitäisi osata odottaa läpiajossa/maalipaikassa saavansa puhtaan kontaktin takaapäin jaloille. Videolta tuomittunako olisit antanut ehkä vaparin, ei rankkaria?
Pelaajana itse toivoisin lavan päälle astumisista ja vahinkokampeista lähes poikkeuksetta vihellettävän. Mutta enpä pelailekaan missään korkealla tasolla joten jätetään kommenttini huomioimatta.
Olen Kelan kanssa samoilla linjoilla. Aina vähintään vapari.
Ensimmäinen video: Miten voi noin kokenut tuomari olla niin naivi että luulen tuon olleen vahinko. Vanha temppu, jossa takana oleva pelaajamukamas siirtyy vasemmalle kun edellä menevä menee oikealle ja sitten ”vahingossa” törmätään. Aika moni osaa tempun, olen itsekkin jalkapallon puolella kerran tehnyt. Jälkeenpäin kadutti kovasti, vaikka en kiinni jäänytkään. Mutta kyllä tuomarin pitää tunnistaa tahallisuus.
Tuomari toimi mielestäni sikäli oikein, koska ei nähnyt mitä tapahtui. Vain NÄHDYT rikkeet, maalit yms. tulee viheltää. Ei oletukset!
Olen samaa mieltä että vahinkokampeista tulee aina viheltää vähintään vapari. Se on sille kampatulle ihan yks hailee oliko se vahinko vai ei, mutta häneltä pallo riistettiin silti. Pelaajana hyväksyn täysin, jos joku liukastuu mailaani ja siitä seuraa vapaalyönti.
Videon perusteella ei pysty sanomaan olisiko ollut rankkarin paikka, mutta vapari ja jopa jäähykin olisi ollut paikallaan. Mutta tärkeintä on aina se, että tuomaripari viheltää sen mitä näkevät.
Pelisäännöt eivät anna mahdollisuutta vapaalyöntiin kampituksen tapahtuessa. Vain 2 minuutin rangaistus on mahdollinen. Tämä siis mikäli sääntöä tulkitaan kirjaimellisesti. Kts. pelisäännöt -> 507 Vapaalyönnin aiheuttavia rikkeitä vs. 605 Kahden minuutin joukkuerangaistuksen aiheuttavia rikkeitä vs. 607 Viiden minuutin joukkuerangaistuksen aiheuttavia rikkeitä.
Ja juuri tämän takia tämän keskusteluavauksen arvo on entistä suurempi, hyvä Tuomo.
Toki luova erotuomari voi vapaalyönnin tuomita esim. estämisen perusteella, mutta mikäli kampitusta käytetään, on ainoa mahdollisuus tuomita rangaistus.
Ei ole helppoa 🙂