Play-off-huuma käynnistyy Sveitsissä huomenna – Pääkallo.fi ennakoi otteluparit

Kuva: Damian Keller / Unihockey.ch

Uusiiko Lauri Kapasen UHC Alligator Malans tänä keväänä mestaruutensa Sveitsissä? Kuva: Damian Keller / Unihockey.ch
Uusiiko Lauri Kapasen UHC Alligator Malans tänä keväänä mestaruutensa Sveitsissä? Kuva: Damian Keller / Unihockey.ch

Sveitsin salibandyliiga NLA:ssa on runkosarja pelattuna ja vuorossa on kauden jälkiruoka, pudotuspelit. Pääkallo.fi ennakoi ottelupareja ja otti sen lisäksi selvää Sveitsissä pelaavilta suomalaisilta, millaisin miettein herrat joukkueineen play-offeihin lähtevät.

Ottelupari 1: Tigers Langnau(runkosarjan 1.) – HC Rychenberg Winterthur(runkosarjan 8.)

Tigers Langnauta veikkailtiin ennen kautta yhdeksi mustista lampaista ja se osoitti loppujen lopuksi, että yllätysmomentti löytyy. Hyvällä rosterilla operoiva Langnau saa avauskierroksella vastaansa viimeisen pudotuspelipaikan napanneen HC Rychenberg Winterthurin.

Ensimmäistä kauttaan ulkomailla ja Winterthurissa pelaava Niklas Niiranen on ollut tyytyväinen niin omiin kuin joukkueensa esityksiin ja hän uskoo, että viimeisellä runkosarjakierroksella pudotuspelipaikkansa varmistanut Winterthur on valmiina haastamaan jopa sarjan kärjen.

– Vastuuta on tullut ja roolina on ollut rauhoittaa ja ohjata puolustusta. Olen myös melko hyökkäävä, minkä takia olen tehnyt pisteitäkin ihan mukavasti. Joukkueena ollaan pelattu odotuksiin nähden hyvin, vaikkakin ailahtelevasti. Ollaan kuitenkin pelattu tiukkoja pelejä kärkijengejä vastaan, joten uskon, että pystytään Langnau haastamaan, Niiranen luetteloi.

Niirasen veikkaukset:
Mestari: SV Wiler-Ersigen
Musta hevonen: HC Rychenberg Winterthur

Pääkallo.fi:n arvio otteluparista:
Langnau on pelannut hyvän kauden ja on paperilla huomattavasti parempi porukka. Winterthur hävisi myös kummatkin runkosarjakohtaamiset. Langnau jatkoon voitoin 4-0.

Viime kaudella Loviisan riveissä pelannut Niklas Niiranen johtaa nyt kokemattoman Winterthurin puolustusta. Arkistokuva: Mikko Hyvärinen
Viime kaudella Loviisan riveissä pelannut Niklas Niiranen johtaa nyt kokemattoman Winterthurin puolustusta. Arkistokuva: Mikko Hyvärinen

Ottelupari 2: SV Wiler-Ersigen(2.) – Kloten-Bülach Jets(7.)

Toisessa otteluparissa kestomenestyjä SV Wiler-Ersigen kohtaa yllättäen pudotuspeleihin ponnistaneen Kloten-Bülach Jetsin. Wiler takkusi alkukaudesta ja muun muassa loukkaantumiset vaivasivat joukkuetta läpi sesongin. Nyt tilanne on kuitenkin hyvä ja lasaretti alkaa olla tyhjillään. Klotenin runkosarja sai hienon päätöksen, sillä joukkue pelasi upeasti viimeiset kierrokset joulutauon jälkeen, varmistaen paikkansa auringossa.

Runkosarjan kakkoseksi tulleen SV Wiler-Ersigenin puolustuksen keulahahmo Tatu Väänänen toteaa kautensa olleen tähän mennessä nousujohteinen ja joukkueensa tekemisen melko aikataulussa.

– Ympäristöön ja joukkueeseen totuttelu vei peleistä hieman, joten parhaaseen formiin pääseminen otti aikansa. Nyt on ihan positiiviset fiilikset ja joukkueen potentiaali on todella kova. Treenata pitää silti oikeita asioita ja pelata peli kerrallaan, että menestymme, Väänänen kertoo.

Klotenin Matti Vapaniemi pelasi pisteiden valossa upean kauden ja kertoo joulutauon tehneen joukkueelleen hyvää.

– Fiilis on nyt mahtava, sillä pleijaripaikka saavutettiin todella tiukkojen vaiheiden jälkeen. Joulutauolle lähdettiin neljän ottelun tappioputkessa ja tukka oli jumissa. Lenkkarit vaihtui tanssikenkiin ja verkkarit pyhähousuihin pariksi viikoksi ja tauolta palasi energinen ja hyväntuulinen porukka. Rentous löytyi ja kausi on jo tässä vaiheessa plus-merkkinen, Vapaniemi hehkuttaa.

Vapaniemi pelasi niin hyökkääjänä kuin puolustajana ja on kauteensa erittäin tyytyväinen. Odotukset itseään kohtaan miehellä ovat myös play-offeissa korkealla.

– Odotan pystyväni auttamaan jengiä tartuttamalla muihin ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta pelata. Nimekäs on vastustaja, mutta nöyristely pitää jättää pois. Meillä on sarjassa vain voitettavaa.

Play-off-tunnelmasta löytyy vertailukohtia Suomen vastaavaan kummaltakin herrasmieheltä.

– Suomessa pudotuspelifiilis nousee asteittaan. Sveitsissä kaasu on pohjassa alusta saakka ja meno yleisössä äänekkäämpää. Pitäisi saada oluet vissiin katsomoihin Suomessakin, Vapaniemi vinkkaa.

– Median kiinnostus pelaajia ja joukkueita kohtaan on Suomessa suurempi, Väänänen toteaa.

Väänäsen veikkaukset:
Mestari: Tigers Langnau, Alligator Malans tai Wiler-Ersigen
Musta hevonen:

Vapaniemen veikkaukset:
Mestari:
Meidän otteluparimme voittaja tai GC Zürich
Musta hevonen: Kloten-Bülach Jets

Pääkallo.fi:n arvio otteluparista:
Kloten on jo kolmesti tällä kaudella ottanut takkiin Wileriltä, eikä yllätysmomentti vaan yksinkertaisesti ole riittävä. Wiler matkaa kohti välieriä voitoin 4-1.

Tatu Väänänen toimii SV Wiler-Ersigenin puolustuksen liiderinä. Kuva: Unihockey.ch
Tatu Väänänen toimii SV Wiler-Ersigenin puolustuksen liiderinä. Kuva: Unihockey.ch

Ottelupari 3: GC Zürich(3.) – Floorball Köniz(6.)

Zürich pelasi pisteiden valossa yhden seurahistoriansa parhaista runkosarjoista ja sijoittui taulukon kolmanneksi. Könizistä veikattiin mustaa lammasta ja se onnistuikin kauden aikana haastamaan kestomenestyjät, mutta silti ailahteli itsensä kuudenneksi.

Zürichin suomalaispelaaja Sami Saarisen kausi on ollut nihkeä, mutta joukkueessa on hänen mielestään potentiaalia ja halua menestyä.

– Rahkeita olisi ollut haalia runkosarjassa enemmänkin pisteitä. Kaikki halutaan liiga- ja cup-kannu. Se on ollut selvää koko kauden, etenkin, kun Champions Cup pelataan syksyllä Zürichissä.

Omasta kaudestaan Saarinen antaa itselleen noottia, mutta valoa alkaa näkyä tunnelin päässä.

– Peli on täällä sama, mutta tyyli todella eri. Taktisella puolella ollaan välillä oltu niin ulkona, että on hävettänyt. Täällä ajatellaan pelistä todella eri tavalla kuin Suomessa. Kausi on ollut pisteidenkin valossa heikompi kuin kolme edellistä Suomessa. Nyt alkaa näyttää kuitenkin kirkkaammalta ja (Timo) Johanssonkin on alkanut osumaan tyhjiin vanhaan tapaansa, Saarinen avaa.

Zürichin joukkueen avainsana on kuitenkin läpi kauden ollut tasaisuus.

– Jos joku romahtaa, niin vastuunkantajia löytyy muista kentistä. Itse, kun nostaa vielä vähän tasoa, niin hyvä tulee. Muissa jengeissä jos suomalaiset romahtavat, niin kausi loppuu äkkiä.

Saarisen veikkaukset:
Mestari: Se, jolla kasetti kestää
Musta hevonen: Kloten-Bülach Jets

Pääkallo.fi:n arvio otteluparista:
GC Zürich on saavuttanut pikkuhiljaa sen tason, mitä joukkueen kokoonpano antaa ymmärtää. Köniz on silti niin ikään hyvä porukka. Edessä on tasainen sarja, jonka Zürich vie voitoin 4-3.

Tommi Aro kokee ensimmäistä kertaa Sveitsin pudotuspelit. Kuva: Mika Hilska
Tommi Aro kokee ensimmäistä kertaa Sveitsin pudotuspelit. Kuva: Mika Hilska

Ottelupari 4: Chur Unihockey(4.) – UHC Alligator Malans(5.)

Otteluparien helmi on ehdottomasti paikallisvastustajien Churin ja Malansin kohtaaminen. Viime kauden mestari on rämpinyt tällä kaudella pahasti ja Chur on pelannut sen sijaan oletettua tasaisemman ja sitä kautta paremman kauden.

Churin Kari Koskelaisen mukaan sija sarjataulukossa imartelee joukkuetta hieman, mutta play-off-pelit sytyttävät sekä miestä itseään, että joukkuetta parempiin suorituksiin.

– Tavoite oli olla vähintään neljäs, mutta siihen nähden, millä tasolla pelattiin, oltiin yllättävänkin korkealla. Pleijareihin jaksaa kuitenkin syttyä aina.

Lauri Kapasen Malans on pelannut viime kauden mestariksi kautensa aika penkin alle, mutta mies ei huolehdi siitä, sillä joukkue on treenannut läpi kauden hyvin.

– Ei olla pystytty pelaamaan omalla tasollamme kuin muutamassa pelissä ja on vähän unohdettu mitä se voittaminen vaatii. Viime aikoina on näkynyt parannusta ja nousujohteisuus jatkuu ihan varmasti pudotuspeleissä.

Kapanen itse on pelannut niin pakkina kuin hyökkääjänä, mistä hän on tykännyt, vaikka peli on ollut samanlaista kuin joukkueen tekeminen.

– Liikaa on ailahdellut, mutta tulen parantamaan pleijareissa. Oma rooli on tuoda rauhallisuutta ja johtaa esimerkin kautta.

Joukkueina Chur ja Malans tuntevat toisensa kuin omat taskunsa ja tietävät mitä odottaa. Sekä Koskelaiselta, että Kapaselta lähteekin toistensa suuntaan hieman huulta.

– Eiköhän nuo pelit samaa kaavaa noudata kuin runkosarjassa. Malans pitää 70-80% palloa ja me tehdään pallottomat työt ja maalit, Koskelainen toteaa sarjasta.

– Ei Koskelaiselle uskalla kuittailla, kun se kuitenkin harrastaa ykköslajina jotain karatea, jota käy treenaamassa aina Thaimaassa asti, Kapanen sen sijaan piikittelee.

Kapasen veikkaukset:
Mestari:
Alligator Malans
Musta hevonen:

Koskelaisen veikkaukset:
Mestari:
Chur
Musta lammas: Alligator Malans

Pääkallo.fi:n veikkaus otteluparista:
Churilla on sarjassa selkeä yllätysmahdollisuus, mistä osoittavat muun muassa runkosarjakohtaamiset, jotka Chur voitti kummatkin. Pitkässä juoksussa Alligator Malansin rutiini tullee silti olemaan paikallisvastustajalle liikaa ja Malans menee jatkoon voitoin 4-3.

Sveitsin pudotuspelien avauskierros:
5.2. GC Zürich – Floorball Köniz
6.2. Tigers Langnau – HC Rychenberg Winterthur
6.2. SV Wiler-Ersigen – Kloten-Bülach Jets
6.2. Chur Unihockey – UHC Alligator Malans

Pudotuspelien kaikki suomalaiset:
Wiler: Tatu Väänänen
Zürich: Sami Saarinen, Timo Johansson
Chur: Kari Koskelainen
Malans: Lauri Kapanen, Tommi Aro
Kloten: Matti Vapaniemi, Juho Miilunpalo, Valtteri Sainio
Winterthur: Niklas Niiranen, Teemu Kortelainen MV

12 comments

  1. Kun löytyy juttua sveitsin maalta, mielenkiintoista lukea, kiitos! Harmi ku naisista ei oo vielä juttuja löytyny.. Mahtaakohan tullakaan..

  2. Olisiko näille jtn nettisivuja joista voisi katsoa streamattuna?

  3. koko Sveitsi on sekaisin pleijareista,olympialaisetkin tahtoo jäädä sivuosaan, näin se NLA:ssa menee vaan, toivottavasti Suomessa päästäisiin tähän tilanteeseen suosion suhteen.

  4. Väänäsen lähipiiristä kuiskitaan, että tienaa kaudesta yli 40 000 puhtaana käteen+asunto sekä auto. Tuskinpa Tatu ois aikanaan arvannut miten suuriin valoihin tie vie, kun uimaharjun taimen sählykerhoon Enossa lähti

  5. En sveitsin liigasta niinkään perusta, mutta toi Lauri Kapasen parta on jotain suurempaa.

  6. Täällä Koppakuoriainen, Sveitsi, hyvää iltaa.
    Koko Sveitsi on aivan sekaisin. Kenenkään ei tarvitse mennä kouluun tai töihin. Kaikki seuraavat salibandyä. Liikenne ja intrastruktuuri sentään toimii, mutta osa kaupoista ja liikelaitoksista on kiinni, ja myös maan hallitus on lomalla ja…

  7. Tasaarvoisesti naisistakin pitäis olla juttuja oli maa mikä tai lajista riippumatta ja sarjatasosta , mut ei nyt sentään jostain tyyliin 3 Divarista vaan 2 : Sesta ylöspäin tarvittaessa alemmaskin .