Pojat hävisivät selkein numeroin Ruotsille – Suomi silti maaottelutapahtuman voittaja

U19-pojat voittivat Ruotsin rankkareilla ja sinetöivät maaottelutapahtuman voiton Suomen hyväksi. Kuva: Jari Turunen.

U19-pojat voittivat Ruotsin rankkareilla ja sinetöivät maaottelutapahtuman voiton Suomen hyväksi. Kuva: Jari Turunen.
U19-pojat voittivat Ruotsin rankkareilla ja sinetöivät maaottelutapahtuman voiton Suomen hyväksi. Kuva: Jari Turunen.

Salibandyn nuorten maaotteluviikonloppu Lahdessa ratkesi vasta viimeisen ottelun rangaistuslaukauskisassa, jossa Suomen U19-poikien voitto Ruotsista sinetöi kokonaispisteet Suomen eduksi 7-5. Ruotsi voitti poikien ottelun varsinaisen peliajan 9-3 ja olisi rangistuslaukaukset viemällä voittanut maalieronsa turvin koko tapahtuman.

Ruotsi livahti poikien ottelussa johtoon jo avauserässä. Suomen Jani Lehtoniemi kavensi kaukolaukauksella toisessa erässä, mutta sitten vieraat karkasivat. Suomen viisikko passivoitui Ruotsin kierrättäessä palloa sen ympärillä, ja omien hyökkäysten idut kuihtuivat yhä uudelleen harhasyöttöihin.
Eero Nuutinen kavensi ottelun viimeisellä kympillä lukemiksi 2-6, ja Suomi alkoi saman tien vetää maalivahti Santeri Kainulaista penkille. Riskipeli tuotti Eero Nuutisen nopeasta vapaalyönnistä kiskaiseman kavennuksen, mutta myös Ruotsi osui loppuminuuteilla vielä kolmesti.

Koko maaottelutapahtuman voitto venyi rangaistuslaukauskisaan, jossa Eino Heinosen ja Joonatan Surakan hallitut harhautukset sinetöivät voiton Suomelle maalivahti Miro Tuomarlan peittäessä Ruotsin kolmesta yrityksestä kaksi.

– Eilinen oli monelle pelaajallemme ensimmäinen maaottelu, ja siihen valmistautuminen näytti syöneen niin paljon energiaa, että tänään joukkueesta oli vähän virta poissa, Suomen päävalmentaja Heikki Luukkonen arvioi peliajan selvää tappiota.
– Siinä tuli muutama pomppumaali omiin eikä meillä riittänyt tänään riittävästi energiaa takaa-ajoon. Lopussa yritettiin riskilläkin hyökkäyspään onnistumisia ja saatiinkin esimerkiksi Eero Nuutiselle ensimmäiset maaottelumaalit, jotka ovat vielä arvossaan. Kaikkiaan tämä oli hieno tapahtuma, ja viikonloppu palveli tarkoitustaan hitsaamalla joukkuetta yhteen ja antamalla meille valmentajille pelaajista paljon arvokasta dataa.
Oma arvonsa oli myös palkintopokaalin Suomelle varmistaneilla rangaistuslaukauksilla.
– Sinänsä tämä oli tietysti pieni pokaali kun päätavoitteemme on MM-kisoissa ja isoissa, mutta Ruotsin lyöminen kokonaispisteissä yhdessä loistavasti pelanneen tyttömaajoukkueemme kanssa on aina saavutus, Heikki Luukkonen muistutti.

Salibandya, Lahti

Suomen ja Ruotsin maaottelutapahtuma

U19-pojat

2.2. 2014 Suomi – Ruotsi 3-9 (0-1, 1-3, 2-5)
1. erä: 5.36 Markus Jonsson (Jonathan Nilsson) 0-1.
2. erä: 20.43 Alexander Rönnlund 0-2, 21.31 Jani Lehtoniemi (Aleksi Markkola) 1-2, 26.24 Rönnlund (Anton Hedin) 1-3, 34.17 Josef Sankell (Kasper Svensson) 1-4.
3. erä: 47.55 Tommy Bolin (Hedin) 1-5 yv, 48.23 Tobias Bergfors (Hannes Blomkvist) 1-6, 51.05 Eero Nuutinen (Joonatan Surakka) 2-6, 51.43 Rönnlund (Jesper Kivipaasi) 2-7, 54.28 Nuutinen (Rasmus Kainulainen) 3-7 im, 55.57 Nilsson (Bergfors) 3-8, 58.20 oma maali 3-9.

Torjunnat:
Santeri Kainulainen Suomi:8+10+4=22
Edin Omanovic Ruotsi:5+5+8=18

Jäähyt: Suomi 4 min, Ruotsi 2 min.

Erotuomarit: Björn Aksel Henriksen ja Jan Magnar Ingebrigtsli, Norja.

Suomen parhaana palkittiin Eero Nuutinen.

Rangaistuslaukaukset:
Hannes Blomkvist R (-) Eino Heinonen S (+)
Tobias Bergfors R (+) Joonatan Surakka S (+)
Gustav Svensson R (-)

Suomi voitti rangaistuslaukauskisan.

Maaottelupisteet Ruotsille 2-1.

Yleisöä: 512

Maaottelutapahtuman tulokset

Lauantai 1.2.
U19 tytöt: Suomi – Ruotsi 4-5, Suomi voitti rl-kisan
U19 pojat: Suomi – Ruotsi 3-3, Suomi voitti rl-kisan

Sunnuntai 2.2.
U19 tytöt: Suomi – Ruotsi 6-5, Suomi voitti rl-kisan
U19 pojat: Suomi – Ruotsi 3-9, Suomi voitti rl-kisan

Otteluvoitosta sai kaksi pistettä ja ottelun jälkeen käydyn rl-kisan voitosta yhden lisäpisteen.

Suomi voitti kaksipäiväisen maaottelutapahtuman kokonaispistein 7-5.