Suomen tytöille komea Ruotsi-voitto: tasoitus ilman maalivahtia ja voittomaali ajassa 59.51

Kuva: Salibandyliiga

Suomen U19-tytöt nappasivat riemastuttavan 6-5 (0-2, 3-2, 3-1) -voiton Ruotsista Lahden maaottelutapahtuman toisessa kohtaamisessa. Eilen loppuun asti Ruotsia piinannut Suomi sai tänään maukkaan revanssin. Erityisen herkulliseksi voiton teki tapa, jolla se tuli.

Pitkään takaa-ajajana ollut Suomi teki loistavan nousun lopun hetkillä. Voittomaali syntyi yhdeksän sekuntia ennen loppua rangaistuslaukauksesta. Tärkeään osaan tuli tänäänkin Suomen erikoistilannepelaaminen. Suomi korjasi täyden kolmen pisteen potin kun päälle päätteeksi tuli myös rangaistuslaukauskisan voitto.

Suomen sankari oli hattutempun tehnyt Tampereen Kooveen Veera Kauppi. Toisen erän alussa hän avasi Suomen maalitilin ylivoimalla, toi sinivalkeat maalin päähän kolmannessa erässä ja laukoi tasoituksen Suomen pelatessa ilman maalivahtia ajassa 58.23. Myös tilanne, josta Suomelle tuomittiin ratkaisun tuonut rangaistuslaukaus, tuli hänen ansiostaan.

– Huikea fiilis kun Ruotsi kaatui, nyt tuli niitä kaivattuja onnistumisia koko joukkueelta. Tekemällä oppii ja parannettiin loppua kohden. Luotettiin, että nyt ei ole muuta mahdollisuutta kuin voitto, Kauppi kertaa.

Suomen naissalibandyn suurimpiin lahjakkuuksiin kautta aikain kuuluva Kauppi oli sanojensa mukaan pettynyt omaan esitykseensä eilen, mutta tänään onnistumisia tuli korkojen kanssa. Kauppi olisi voinut tehdä jopa useammankin osuman. Muutamasta pallosta hän suti ohi, mutta tasoituksen tuonut volleymaali olikin sitten huippuluokan suoritus.
– Kun tarpeeksi monta kertaa yrittää, niin vihdoin osui sitten. Sain hyvän syötön Kippilältä ja ratkaisu tuli ihan selkapiistä. Olemme saaneet erikoistilannepelaamiseen melko vapaat kädet valmennukselta. Nyt saatiin tärkeä päänahka ja meistä ei voi enää puhua haastajina Ruotsia vastaan.

Eilen päävalmentaja Jukka Kouvalainen sanoi Suomen tyttöjen pelanneen parhaan ottelunsa hänen päävalmentajakaudellaan. Nyt mentiin taas pykälä eteenpäin.
– Jatkettiin samaan suuntaan kuin Eerikkilän leirillä. Ruotsi vei ensimmäistä erää, vaikka tiedettiinkin mitä tehdä, jos naapuri tulee korkealta. Erätauolla sitten painotettiin, että tuki pitää saada lähemmäs. Suurin ohje oli kuitenkin, että pelaajien pitää nauttia pelistä ja heittäytyä tunteella mukaan.

Eiliseen tapaan Suomi onnistui loistavasti erikoistilannepelaamissa.
– Siihen täytyy olla tyytyväinen. Meiltä löytyy variaatioita. Pelaajien henkilökohtainen taito ja taitavuus on erittäin korkeaa luokkaa. Heillä on valmius pelata palloa pienessäkin tilassa ja paineessa ja tehdä hienoja asioita. Tämä antaa itseluottamusta, joka on tärkeää pelaajille. Nyt saatiin se palkinto, joka eilen jäi saamatta, Kouvalainen jatkoi.

Tilanne ennen kevään MM-kisoja on nyt todellakin herkullinen.
– Kyllä tässä annettiin Ruotsille vähän kotitehtäviä ja samoin meillekin tuli vielä hyvää dataa viimestelyvaiheeseen. Moni pelaaja antoi hyvät näytöt.

Ruotsi tuli maaottelutapahtuman toiseen otteluun väkevästi. Vastustajan korkeaan karvaukseen ei löytynyt lääkettä ja riistoista syntyneitä tilanteita ei pystytty puolustamaan pelaajien merkkausten pettäessä. Ensimmäisessä pallo pelattiin kulmasta nopeasti maalin eteen juosseelle Sara Steenille, joka pisti pallon maaliin. Toisessa Ruotsi pelasi ylivoimahyökkäyksen hienosti ja silppusi Suomen puolustuksen. Marlene Lennartsson sai siirtää pallon tyhjiin Ellinor Berlingin syötöstä.

Suomi pääsi aloittamaan toisen erän ylivoimalla. Veera Kauppi laukoi tärkeän kavennuksen maalivahti Johanssonin haparoitua. Maalista Suomi sai virtaa ja otetta tasakentällispeliin ja tilanteita nähtiin enemmän Ruotsin kenttäpuoliskolla. Suomen tasoitus oli hienoa katsottavaa. Syötönkatkon jälkeen lähti nopea vastaisku, jonka päätteeksi Kauppi vapautti Sanna Salosen maalintekoon. Ja lisää oli luvassa, kun Bianca Boman napautti ensimmäisen maaottelumaalinsa Ina Lemisen laukauksen reboundista.

Sitten tuli taas Ruotsi. Tasoitus runnottiin Suomen maalin edestä ja minuutin päästä oli asialla Suomea eilen kolmella maalilla kurittanut Johanna Hultgren. Tuska lisääntyi kolmannen erän alussa. Vasenta laitaa hyvin hyödyntänyt Ruotsi meni jälleen kahden maalin päähän Pernilla Hermanssonin laukoessa jalkatorjunnasta kimmahtaneen pallon verkkoon.

VIimeisen sanan sanoi kuitenkin Suomi. Veera Kauppi purjehti keskeltä läpi ja nosti toivoa suomalaisleirissä osumallaan. Aikalisän käytettyään Suomi veti maalivahdin pois ja Kauppi laukoi tasoituksen ja ottelun kolmantensa hienolla volleylyönnillä. Ratkaisu nähtiin kun Kauppia rikottiin rangaistuslaukauksen arvoisesti yhdeksän sekuntia ennen summeria. Kristiina Järvinen laukoi vastustamattomasti Suomen 6-5-voiton.

Salibandya, Lahti, Suomen ja Ruotsin maaottelutapahtuma, U19-tytöt

Suomi – Ruotsi 6-5 (0-2, 3-2, 3-1)

1. erä: 6.14 Sara Steen (Ellinor Berling) 0-1, 13.10 Marlene Lennartsson (Linnea Almgren) 0-2.

2. erä: 21.43 Veera Kauppi (My Kippilä) 1-2, 32.24 Sanna Salonen (Veera Kauppi) 2-2, 35.04 Biana Boman (Ina Leminen) 3-2, 38.21 Lennartsson 3-3, 39.15 Johanna Hultgren (Berling) 3-4.

3. erä: 41.57 Pernilla Hermansson (Isabella Ström) 3-5, 46.26 Veera Kauppi 4-5, 58.23 Veera Kauppi (Kippilä) 5-5 im, 59.51 Kristiina Järvinen 6-5 rl.

Suomi voitti rangaistuslaukauskisan.

Rangaistuslaukaukset: Ella Sundström S (+) Stina Ander R (+) My Kippilä S (+) Ellen Rasmussen R (+) Veera Kauppi S (+) Johanna Hultgren R (-)