Lasinilkan lajianalyysi: Divarin kovin penkkipunnertaja löytyy Steelersistä

Salibandya on pidetty hoikkien ja hintelien poikien pelinä. Siksi piti selvittää, millaisia voimapatukoita Divarissa pelailee. Tämän tieteellisen tutkimuksen myötä haluan tuoda julki, että kyllä salibandykentilläkin pyörii ruutitynnyreitä!

Selvitin gallupilla jokaisen joukkueen kaksi vahvinta peluria. Mittariksi valitsin jokaisen takaraivossa joskus pyörineen penkkipunnerrustuloksen. Se ei itsessään liity salibandyyn, mutta jokainen sitä on kokeillut, ja jokainen tietää suunnilleen tasonsa.

Penkkipunnerrus on hyvä mittari, koska se on perusvoimaliike, ja onhan liikkeellä legendaarinen maine. Aina puhuttaessa kuntosalitreenaamisesta nousee esiin kysymys: paljon nousee penkistä? Gallupissa kysyttiin jokaiselta joukkueelta vuosien 2013 ja 2014 aikana suoritettu nosto ilman virallisia tuomareita. Gallupin rehellisyyteen totta kai luotetaan, sillä eihän kukaan kehtaa tätä tulosta ainakaan liian korkeaksi ilmoittaa.

Sarjan todellinen teräsmies löytyi luonnollisesti Steelersistä. Oskari Koljosen mahtitulos 150 kg on omaa luokkaansa. Mies pelaa ensimmäistä divarivuottaan ja väittää, että sarjan vaatimukset fyysisellä puolella heikentävät penkkipunnerrustulosta, koska keskittyminen harjoittelussa on enemmän liikkuvuus- ja nopeusharjoitteissa. Itse asiassa eksyin miehen kanssa salille, ja kun tangossa oli kymmenesosatonni eli 100 kg, niin mies käsitteli sitä yhtä kevyesti kuin Tuomas Savukoski poikkarilla Tommi Järventaustaa aikoinaan. Muutoinkin Kolhosen käsivarret ovat sellaiset, joita Espoon Oilersin joukkueenjohto varmasti näki silmissään, kun valitsivat hihattomat pelipaidat joukkueelleen. Tosin Hintikan Jaskan pistetahdilla on ihan sama mitä pelaajalla on päällään.

Toiseksi vahvimmaksi Divarin Vahvin Mies -kisassa nousi PSS:n Erkko Vainiala myös hirmuisella 140 kg:n tuloksella. 130 kilolla kolmannelta sijalta löytyvät Wirmon Jani Varjonen, Ilveksen Ville Ollilainen Ja Salban Virtanen.

Sadan kilon eli markan nostaminen on jo hyvä suoritus salibandyn pelaajalle, ja lähes jokaisesta Divari-joukkueesta löytyy ainakin yksi sadan kilon nostaja. Ainoastaan M-Teamista ja Blackbirdsistä ei ”markan miestä” löytynyt. M-Teamin parhaisiin pistemiehiin kuuluva Antti Itkonen omaa toki pehmeiden käsien lisäksi kohtalaisen penkkituloksen, 95 kg.

Tehopisteitä ei hyvä penkkipunnerrustulos takaa, vaan voimamiehet ovat pikemminkin työmyyriä ja kovia vääntäjiä kaksinkamppailuissa. Ainoastaan Savossa kova penkkitulos tuo maalejakin. Welhojen Niko Mäkisen tulos, 120 kg, on hieno. Kun siihen lisää komeat 36 tehopistettä, niin tämä mies on kuin tehty yleisöä varten.

Yllätyksellisesti sarjan jäähypörssistä löytyy ”penkkaajista” vain yksi top 30:sta. Petri Pyysing on sijalla kymmenen 18 jäähyminuutillaan penkkituloksen ollessa vähän reipas 90 kg. Ensimmäinen sadan kilon mies, Steelersin Sakari Nummi, löytyy jäähypörssistä vasta sijalta 32. Voima ei siis tarkoitakaan suuria jäähyminuutteja. Ovatko taitopelaajat sittenkin ilkeämpiä ihmisiä? Tätä tulkintaa tietysti vääristävät suunsoittojäähyt, sillä tunnetustihan taitopelaajilla on aina paljon enemmän asiaa tuomareille.

Tuossa alla on koko Divarin taulukko penkkitulosjärjestyksessä. Lopuksi voisin lähettää terveiset Miiro Maunulalle Lammille: toivon todella, että tuloksesi (42,5 kg) oli huumoria. Suosittelen joka tapauksessa, että ala nyt hyvä mies syödä sitä puuroa.

Penkkipunnerrus

Kaj Palmroth
Kaj Palmroth

Tämän bloggauksen kirjoittaja on Pääkallo.fi:n Porkkanamaa-blogin ulkomaankirjeenvaihtaja, joka asuu joko mansionillaan Hämeenlinnassa tai huvilallaan St. Louisissa.

Twitterissä Steelers-miehen löytää tunnuksella @Kaizu57.

15 comments

  1. seuraavaks vois vertailla kyykkyä tai jotain enemmän salibandyyn liittyvää nostoliikettä…

  2. Yllättäen jollekin tuli heti paha mieli kieliposkella tehdystä jutusta. Rohkeasti vaan penkille ja alkuun vaikka harjanvarrella, siitä se lähtee.

  3. Divarin kovin penkkipunnertaja on Niko Mäkinen ( SB Welhot ). 2divarin kovin penkkipunnertaja taas on Jussi Mäkinen Erä-akatemiasta.

  4. ”Welhojen Niko Mäkisen tulos, 120 kg, on hieno. Kun siihen lisää komeat 36 tehopistettä, niin tämä mies on kuin tehty yleisöä varten.”

    Mahtava yhteenveto! 😀 😀

  5. Todella mielenkiintoinen, valtavirrasta poikkeava juttu.

    Listalla on muutamia todella yllättäviä nimiä kuten Petri Pyysing (miten muuten on edes käytännössä mahdollista nostaa 90,5 kiloa?

    Seuraavien pelaajien kohdalla olen ulkoisen habituksen/pelityylin takia melko varma että he nostavat ainakin sen satkun:

    Kristian Krannila (Karhut)
    Risto Parikka (Steelers)
    Ilkka Hurmerinta (Salba)
    Valtteri Suvala (Sbs Wirmo)
    Tobias Brannbacka (Blue Fox)
    Tuomas Puisto (Karhut)
    Sami Hillu (Sb Vaasa)
    Petteri Mäki-Jokela(Sb Vaasa)
    Jani Liimatta (Sb Welhot)
    Ville Rynnäs (Blue Fox)
    Sami Saari (M-Team)

    Ja tietysti herra Kaj Palmroth itse myös vähintään se huntin nostaa.

  6. Valtteri Nurmi SbVaasasta vetää vähintään 100 penkistä;) Valdolle terveisi.

  7. Oskari ”osku” Koljosen tulokset on tippunut lajiin tulemisen myötä, vuosi takaperin 175 oli helppoa kauraa… Että näin

  8. Mielenkiintoinen, mutta erilaista pohdintaa lajista. Olisi ihan mielenkiinnosta kiva tietää vaikka esim. Divarin kovimmat kyykkääjät. Siinä luulisi olevan suuremmat erot kun esim. penkissä.

  9. Eikö muka tämä Blue Foxin veskari Enlund ole listoilla? En ole montaa kertaa vastaavaa lihaskimppua nähnyt salibandyareenoilla.

    Mites olisi rinnalleveto tulosten listaus? Uskoisin että satasen ylittäjiä olisi huomattavasti vähemmän.

  10. Nää tässä mainitut rinnalleveto ja kyykky on nimenomaan niitä liikkeitä, joita treenaamalla säbänpelaajan fyysiset ominaisuudet voi kehittyä. Niissä kun kehittyy, kehittyy melko varmasti kentälläkin. Siksipä nää ominaisuudet kiinnostais oikeasti tosi paljon enemmän.. Antais ehkä myös kuvaa salibandyn harjoittelukulttuurista ja urheilullisuudesta.
    Ei yläkroppaakaan tietysti kokonaan kannata jättää treenaamatta…