Pääkalloennakko: Kohosen, Öhmanin ja Hyvärisen Storvreta haastaa Falunin

Kuva: perwiklund.se
Kuva: perwiklund.se

Ruotsin Superliigan mestari ratkaistaan lauantaina pelattavassa yksittäisessä finaaliottelussa Malmössä. Vastakkain asettuvat Hannes Öhmanin, Mika Kohosen ja Rickie Hyvärisen edustama kokenut Storvreta sekä viimeistään viime kaudella salibandymaailman huipulle kivunnut Falun.

Joukkueiden finaalikohtaamista odotettiin jo viime kaudella, mutta silloin altavastaaja Dalen oli Storvretaa vahvempi välierissä. Ei ole liioittelua väittää, että ottelussa kohtaavat tämän hetken parhaat ruotsalaisjoukkueet. Joku voisi jopa sanoa, että ottelussa kohtaavat maailman parhaat seurajoukkueet.

Lähtökohdat:
Falun on tämän kauden runkosarjan voittaja sekä hallitseva Champions Cupin ja Superliigan mestari. Falun selvitti puolivälierät suoraan neljällä voitolla ja pudotti Pixbon välierissä voitoin 4-2, joten se on päässyt etenemään finaaleihin kevyemmin kuin vastustajansa. Falun varmisti finaalipaikkansa jatkoaikavoitolla viime lauantaina, kuten Storvretakin.

Storvreta sijoittui runkosarjan toiseksi ja aloitti pudotuspelit kangerrellen Mullsjöä vastaan. Runkosarjan seitsemänneksi sijoittunut Mullsjö johti puolivälieräsarjaa jo voitoin 3-1, mutta monissa liemissä keitetty Storvreta käänsi sarjan vielä voitokseen. Välierissä Storvreta pelasi tiukan sarjan kovatasoista AIK:ta vastaan, mutta oli lopulta parempi voitoin 4-2. Storvreta on siis ehtinyt pelata jo 13 ottelua tämän kauden pudotuspeleissä.

Mielenkiintoinen sivuseikka joukkueiden kohtaamisessa on Alexander Ruddin tapaus. Ruddin siirto Falunista Storvretaan julkaistiin jo tammikuussa ja Falun päätti hyllyttää Ruddin loppukaudeksi. Syyksi ilmoitettiin luottamuspula ja tilanne, jota pelättiin, oli ilmeisesti juuri Storvretan kohtaaminen.

Knopit:
Joukkueita voidaan pitää 2010-luvun menestystarinoina salibandyn saralla. Storvreta on Ruotsin mestari vuosilta 2010-2012 ja Falun miehitti paikan viime keväänä. Vaikka ei voida puhua vielä mistään uskomattoman pitkistä putkista, niin kumpikaan joukkue ei ole toistaiseksi hävinnyt yhtäkään finaaliottelua. Storvretalla on kokemusta kolmesta Ruotsin finaalista, yhdestä EuroFloorball Cupin ja yhdestä Champions Cupin finaalista. Falun puolestaan voitti viime kevään Ruotsin mestaruuden sekä Champions Cupin syksyllä. Toinen joukkueista joutuu nyt antautumaan ensimmäistä kertaa finaaliottelussa.

Alexander Galante Carlström on Falunin ykkösketjun pyssy. Kuva: IFF
Alexander Galante Carlström on Falunin ykkösketjun pyssy. Kuva: IFF

Seuraa heitä:
Falunin puolelta ei voi olla mainitsematta tämän hetken maailman parasta tutkaparia Rasmus Enström–Alexander Galante Carlström, joka on aina kentällä ollessaan vaarallinen. Falunin puolelta huomio kiinnittyy myös ”Ruotsin suurimmaksi lahjakkuudeksi” luonnehdittuun 17-vuotiaaseen Casper Backbyyn. Backby on ilmoittanut pelaavansa myös juniorifinaalissa.

Storvretasta varsinkin Henrik Stenbergin ja Fredrik Holtzin yhteispeli on toiminut pudotuspeleissä. Puolustaja Rasmus Sundstedt on eittämättä maailman parhaita tontillaan ja kova pelote myös hyökkäyspäässä. Suomalaiset Mika Kohonen, Hannes Öhman ja Rickie Hyvärinen ovat kaikki sen verran kokeneita kehäkettuja, että heiltä voi odottaa vaikka minkälaisia ratkaisuja. Esimerkiksi Öhman on kunnostautunut useasti länsinaapurin pääsarjan ratkaisuotteluissa.

Kauden aikaisemmat kohtaamiset:
Falun-Storvreta 7-4, Storvreta-Falun 7-9

Pääkallo.fi:n arvio:
Yksittäinen finaali asettaa voimasuhteet erilaiseen valoon kuin finaalisarja laittaisi. Falun on ollut viimeisen vuoden ajan maailman paras salibandyjoukkue. Sen hyökkäysarmada on Ruddin puuttumisesta huolimatta todennäköisesti maailman paras, mutta puolustus ja maalivahti rahtusen heikompaa tekoa. Falun pelaa pääosin kahdella ketjulla ja antaa paljon luottoa kärkinimilleen, mikä on varsinkin yksittäisessä ottelussa toimiva konsepti.

Storvretalta on vaikea keksiä mitään suuria heikkouksia. Joukkue on ehkä joiltain osin hiukan verkkainen, mutta toisaalta pallollinen peli on huippuluokkaa. Storvretan puolustus- ja maalivahtipeli on paremmalla tasolla kuin Falunilla. Hyökkäyksestä löytyy kokeneita kehäkettuja ja tietysti myös nuorempia taitoniekkoja. Storvreta on pelannut pääosin kolmella kentällä ja ratkaisijoita on löytynyt kaikista vitjoista. Myös Storvreta on pelannut yksittäisissä otteluissa ainoastaan kahdella kentällä.

Ottelun lopputulosta on todella vaikea arvioida. Tämän ja edellisen kauden perusteella Storvreta on haastajan asemassa. Yksittäisessä ottelussa vaakakuppi kuitenkin kallistuu hitusen kokeneen ja henkisesti vahvan Storvretan puolelle, joka on myös osoittanut pudotuspeleissä venymiskykyä. Falunkin on toki esittänyt omaa henkistä vahvuuttaan useaan otteeseen. Mestaruudet voitetaan kuitenkin usein puolustamalla ja siinä Storvreta on parempi.

Storvreta voittoon lukemin 3-2 jatkoajalla.

Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö Joel Siltanen seuraa ja raportoi Ruotsin Superliigan finaalipäivää paikan päältä Malmöstä.