Maajoukkueet

Kommentti: Tulospalvelu taas tapetilla – tieto kuuluu kansalle

26.08.
2014
Maajoukkueet

Viime viikonlopun nuorten SM-karsinnat toivat hiukan synkkiä pilviä alkavan salibandykauden suhteen. Useilta eri tahoilta kuului jälleen viime kaudelta tuttu virsi: ”Tulospalvelujärjestelmä ei toimi kunnolla”.

Omakohtainen deja vu iski, kun lähdin selvittämään asian laitaa Salibandyliiton puolelta. Soitto kilpailupäällikkö Ari Vehniäiselle, jolle taisin soittaa viime syksynä pariinkin otteeseen samasta aiheesta. Esimerkkinä tämä juttu.

Vehniäinen kommentoi asiaa tällä viikolla Pääkallo.fi:lle siten, että uusien sivujen kapasiteetti ei ollut riittävä ensimmäisellä yrittämällä (viime viikonloppuna). Vehniäinen myös korosti, että ongelma ei ole varsinaisessa tulospalvelujärjestelmässä, joten sinänsä ongelma oli tällä kertaa toisaalla. Vehniäinen korosti, että ongelma ei ole iso.

Tämä pitää varmasti paikkansa, enkä syytä häntä mistään, mutta lajista kiinnostuneelle, uudelle seuraajalle ja vaikkapa todelliselle sählyniilolle ”ongelmat palveluntarjoajan kanssa” tai ”kapasiteetin puuttuminen” ovat pitkälti sanahelinää, jos palvelu ei yksinkertaisesti toimi helpoimmalla mahdollisella tavalla ja näkyvimmällä paikalla.

Vaikka tilastot näkyvätkin tilastopalvelu.fi/fb -osoitteessa, niin se tuskin palvelee parhaimmalla mahdollisella tavalla lajin ulkopuolelta tulevaa kiinnostunutta. Puhumattakaan siitä, jos lajista haluaisi kirjoittaa jokin muukin mediataho kuin Pääkallo.fi.

Tuntuu ikävältä kirjoittaa tästä aiheesta uudestaan ja uudestaan, koska se tuntuu ajoittain jopa kiusanteolta liittoa kohtaan. Jotenkin sitä kuitenkin jaksoi viime kauden kömmähdysten jälkeen uskoa parempaan. Tarkoitus ei ole ristiinnaulita ketään ja kukaan ei varmasti nauti tästä tilanteesta. Liiton sisällä tämä asia on ollut varmasti yksi suurimmista murheenkryyneistä sen historian aikana.

Kuitenkin. Jos ajatellaan asiaa lajin kannalta, niin sen tulospalvelun pitää toimia kuten on luvattu. Tänä vuonna pääosin moitteettomasti, koska viime kaudesta lähes puolet meni niin sanotusti tulospimennossa. Tämän vuoksi useat laji-ihmiset ovat reagoineet uusiin ongelmiin varsin voimakkaasti ja historian tuntien ihan syystäkin.

Tilastot ja tulokset ovat usein tärkeitä katsojille sekä vaikkapa urheiluvedonlyöjille. Urheilun suurmaassa Yhdysvalloissa niiden merkitystä on korostettu aina. Jos salibandya vertaa tässä asiassa muihin lajeihin, niin olemme tilastojen suhteen melko alhaisella kehitysasteella niiden saatavuuden takia.

Tilastoja ja tuloksia sekä muuta informaatiota täytyy toistaiseksi kaivaa liikaakin, vaikka tilanteen pitäisi olla jotain aivan muuta. Salibandyn pitäisi freesinä lajina esittäytyä julkisuuteen enemmänkin näin vaikka yksittäistä ottelua ajatellen:

Ennakkoon: Katsokaa tuolla kohtaavat tuolloin nämä joukkueet, tuolta voit tarkistaa kuinka nämä joukkueet ovat kohdanneet läpi historian ja kuka on tälle joukkueelle erityisen vaikea pideltävä ja mikä tässä kohtaamisessa on erityisen kiinnostavaa.

Ottelun aikana: Rookiepelaaja X 3 maalia ekaan erään, mutta kuka sammutti hallin valot toisessa erässä? Viimeisen minuutin viikate läpiajoon ja rankkarista videokuvaa Vineen ja Youtubeen.

Pelin jälkeen: Rankkari puhutti, koska samanlainen viikate nähtiin myös ekassa erässä eikä siitä tullut mitään rangaistusta. Videoraportti ja tekstiraportti sosiaalisen median parhailla höystettynä ulos.

Tiedän, että näihin pyritään ja resursseita on pulaa, mutta vuonna 2014 nämä ovat jo ihan toteutettavissa, koska lähes kaikilla on se henkilökohtainen mediacenter taskussaan. Oli miten oli: ei ainakaan istuta tiedon päällä kaudella 2014-2015.

Kommentin kirjoittaja Joel Siltanen on Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen