FB Factor voitti T16-sarjan Suomen mestaruuden – “Tämä voi innostaa pienempiä paikkakuntia lähtemään mukaan tyttösalibandyyn”

FB Factor juhli Suomen mestaruutta viikonloppuna. Kuva: Juhani Järvenpää

FB Factor juhli Suomen mestaruutta viikonloppuna. Kuva: Juhani Järvenpää

Kontiolahtelainen FB Factor voitti sunnuntaina T16-sarjan Suomen mestaruuden kukistettuaan loppuottelussa EräViikingit lukemin 6-5. Miten pieneltä 15 000 asukkaan paikkakunnalta nousi joukkue Suomen mestariksi saakka?

T16-sarjan lopulliset sijoitukset ratkaistiin viikonloppuna Helsingissä pelatussa lopputurnauksessa. FB Factorin mestarijoukkueen valmentaja ja seuratyöntekijä Markus Holopainen kertasi sunnuntain tapahtumia Pääkallolle.

– Edelleen on aika uskomattomat fiilikset. Pikku hiljaa alkaa oikeastaan tajuamaan, että oikeasti voitettiin Suomen mestaruus.

– Tunnelma Mosahallissa oli huikea. Valmentajana oli aivan turha mitään ohjeita tai muita yrittää kentälle huutaa. Siellä oli sellainen meteli koko ajan päällä. Tytöt saivat siitä eräänlaisen pelihurmoksen ja fiiliksen päälle. Meillä oli siellä noin parinkymmenen kannustajan joukko mukana, jotka pystyivät laittamaan kampoihin EräViikinkien vanhempien kannustukselle. Oli kyllä aivan huikea fiilis.

Holopaisen mukaan isona tekijänä mestaruuden taustalla oli joukkueen yhtenäisyys.

– Joukkueen runko on pysynyt yhdessä neljä vuotta ja pelaajat ovat hitsautuneet hyvin yhteen. Emme välttämättä ole se Suomen taidokkain joukkue, mutta olemme varmasti yhtenäisin joukkue, varsinkin tässä ikäluokassa. Ottelut voitetaan ja hävitään yhdessä. Olemme joukkue isolla j:llä.

Monille varmasti vielä tuntematon seura, FB Factor, perustettiin vuonna 2016 vastaamaan lähtökohtaisesti tyttösalibandyn tarpeisiin. Kontiolahdelta kotoisin oleva FB factor on yksi harvoista seuroista salibandyn historiassa, jotka ovat Pohjois-Karjalan alueelta yltäneet SM-mitaleille saakka. Tämä on yksi asia, mikä nostaa viikonloppuna voitetun Suomen mestaruuden arvoa entisestään.

– Aikojen saatossa Pohjois-Karjalasta on kyllä muitakin joukkueita voittanut mitaleita, mutta näistä mahtaa olla aikaa. Kuitenkaan kovin moni tältä alueelta ei ole voittanut ja edellisestä Suomen mestaruudesta, mikä on Pohjois-Karjalaan tullut, taitaa olla reilusti yli 20 vuotta aikaa. Kyllähän se nostaa mitalin ja mestaruuden arvoa entisestään, Holopainen toteaa.

Mitä mestaruus merkitsee teidän seuralle?

– Toivottavasti seuran vetovoima kasvaisi entisestään. Sieltä on tosi huikeita tyttöjä tulossa T16-ikäluokan jälkeenkin. Esimerkiksi T14 ja T12 joukkueet voittivat tänä vuonna aluemestaruudet. Meillä on noin 200 tyttö- ja naispelaajaa, niin hyviä pelaajia on tulossa jatkossakin. Se luo uskoa nuoremmille tytöille, että tältäkin alueelta pystyy voittamaan jopa Suomen mestaruuden, kun vain tekee kovasti töitä.

Merkitys on tietysti FB Factorille valtaisa, mutta sillä voi olla positiivinen vaikutus ylipäätään tyttösalibandyyn Suomessa.

– Ainakin täällä Pohjois-Karjalassa sillä on vaikutusta, koko Suomen tasolta on tietysti vaikea vielä sanoa. Tämä voi tietenkin innostaa muitakin pienempiä paikkakuntia lähtemään mukaan tyttösalibandyyn. Jopa Kontiolahden kokoisesta 15 000 asukkaan kunnasta pystyy nousemaan Suomen mestaruuteen asti, Holopainen toteaa.

FB Factor on ollut toiminnassa vasta kuusi vuotta, mutta sunnuntaina voitettu T16 SM-sarjan mestaruuspokaali on yksi konkreettinen esimerkki siitä, että seura on menossa oikeaan suuntaan. Holopaisen mukaan yksi heidän pitkäaikaisista tavoitteista on nostaa naisten edustusjoukkue F-liigaan.

– Ensi kaudella meiltä tulee ensimmäistä kertaa joukkue T18-ikäluokkaan. Tietysti tavoitteena on se, että tulevalla kaudella T18 ja T16 joukkueet pelaisivat SM-sarjoissa. Pidemmän tähtäimen tavoitteena meillä on saada naisten edustusjoukkue F-liigaan. Joukkue pelaa tällä hetkellä 1. divisioonassa. Kolmen neljän vuoden päästä jos päästäisiin kolkuttelemaan F-liigan portteja, kun meidän oma juniorituotanto on saanut vielä kasvaa rauhassa.