Suomen kaikkien aikojen paras salibandynpelaaja Mika Kohonen poissa pelikentiltä – syynä masennus

Arkistokuva: IFF

Mika Kohonen, Storvreta IBK
Mika Kohonen, Storvreta IBK:n ja Suomen maajoukkueen pitkäaikainen supertähti, kärsii vakavasta masennuksesta. Kuva: IFF

Kaksinkertainen maailmanmestari, moninkertainen Ruotsin mestari ja useasti maailman parhaaksi pelaajaksi valittu Mika Kohonen, 37, pitää taukoa salibandystä. Asiasta kertoo ruotsalainen unt.se-sivusto.

Ruotsin Superliigassa pelaavan Storvreta IBK:n kapteeni kärsii masennuksesta. Kohonen vetää parhaillaan Uppsalassa omaa nimeänsä kantavaa salibandyleiriä, mutta on sivussa seuran muusta toiminnasta ainakin elokuun ajan ja mahdollisesti pidempään, mikäli parantuminen ei etene toivotusti.

Kohonen kertoo unt.se:n haastattelussa, että hän hakeutui harjoituskauden aikana tutkimuksiin pohjelihaksen repeytymisen ja korkeiden syketilojen jälkeen. Fyysisten loukkaantumisten lisäksi suomalaislääkäri diagnosoi kolmesta neljään vuoteen kestäneen pitkäaikaisen masennuksen.

Haastattelussa Kohonen kertoo myös kärsineensä paniikkikohtauksista ja uskoo nykytilanteen johtuvan suuresta määrästä loukkaantumisia sekä viime kauden polvileikkauksesta. Hän kertoo myös, että urheilu on ollut hänelle elämän hallitseva osa-alue ja tietous uran lähestyvästä lopusta on osaltaan vaikeuttanut tilannetta.

Kohonen uskoo, että tämänkaltaisia ahdistustiloja on paljon erityisesti huippu-urheilijoilla, vaikka asiasta ei yleisesti puhutakaan. Tällä hetkellä Kohosen sunnitelmissa on puhua aktiivisesti urheilupsykologin kanssa ja pyrkiä palaamaan lajin pariin parannuttuaan.

Lähde: Unt.se: Kohonens tuffa match mot depression.

19 comments

  1. Iso arvostus Mihulle, kun kertoo rehellisesti miksi ei pelaa!

  2. Tällä ei varmaankaan ole mitään tekemistä toimeentulon kanssa, vaan kyse on oman identiteetin uudelleenmuokkautumisesta. Muista Mika, että urheilu-uran lopettaneita on aina ollut ja tulee aina olemaan. Kannattaa keksiä jotain muuta, kiinnostava työ tai harrastus. Ihminen on loppujen lopuksi paljon enemmän kun urheilija. Onneksi.

  3. Eiköhän Kohonen ole huolehtinut tulevaisuudestaan. Harva uskaltaa puhua näistä asioista julkisesti, arvostan.

    Vähän ohi aiheen, mutta saattahan se olla, että esim. Selänteen juupas-eipäs -leikin takana on myös tälläisiä pelkoja.

  4. Iso arvostus Mikaa kohtaan, kun kertoo rehellisesti asian laidan.

  5. Kohonen on oikeassa, ja koska tietää mikä on hätänä, ennuste on parempi. Voimia ja arvostusta.

  6. Huikea Urheilija,mutta vieläkin Huikeampi Ihminen.Hatun nosto ja Zsemppiä Kohoselle!

  7. Alot of respect, juuri näitä esimerkkejä maailma kaipaa. Kellä tahansa voi tulla juuri näitä ”vaivoja”, joiden kanssa itse kamppailin pitkään. Hienoa Mihu että sanot näistä, laskee kynnys näistä asioista puhumiseen!

  8. Selänteen ja Kohosen erona on se, että Selänteellä, kuten muillakin ammattikiekkolijoilla usein, on loppuelämä taloudellisesti turvattu. Kohosella liksa ollut enintään tavallisen duunarin tasoa, joten aika savotta löytää järkevä työpaikka sählynpelaaja taustalla tai lähteä koulunpenkille tuossa iässä. Vähän on hankala tilanne.

  9. Uskomattoman paljon arvostusta Mikalle! Ei oo se helpoin asia kertoa masennuksesta varsinkaan näin suurelle yleisölle. Toivoisin ihan järjettömästi että masennuksesta puhuttaisiin enemmän ja avoimemmin, jotta jokainen tietäis ettei (huippu-urheilijanakaan) tarvitse selvitä masennuksesta yksin. Itse olen paininut masennuksen kanssa neljä vuotta, ja nyt alkaa näyttää jo valoisammalta. Kaikkea hyvää, paranemista sekä suurta arvostusta Mikalle!

  10. että kyse ei välttämättä ole ollenkaan taloudellisista huolista. Masennus johtunee tässäkin tapauksessa aivan jostain muusta.

  11. Huomaa ettei täällä monella ole paljoa käsitystä masennus-nimisestä sairaudesta. Yllä oleva kommentti naulaa aika kivasti totuutta…