Pääkalloanalyysi: Täydellinen pelisuunnitelman toteuttaminen toi maalin tappion Suomelle

Päävalmentaja Petri Kettunen (oik.) sai Suomen lyöntiin MM-finaalissa. Kuva: Salibandyliiga

Ruotsi on salibandyn eittämätön ykkösmaa. Länsinaapurin miesten maajoukkue on paras salibandyjoukkue koskaan ja missään. Se on Suomen miehiä parempi. Ero perustuu yksilöiden vertailuun, jossa Suomi ei pärjää varsinkaan leveydessä. Ruotsilla on laittaa kolmanteen kenttään Alexander Rudd ja Alexander Galante Carlström. Vastaavia pelaajia ei Suomen kolmoskentästä löydy.

Valmennuksen johdolla Suomi olikin laatinut MM-finaalin puolustusvoittoisen pelisuunnitelman. Ruotsin vahvuudet pyritään pimentämään ja iskemään tarvittavat maalit naapurin virheistä. Pimentämiseen oli neljä keinoa: kova kaksinkamppailupelaaminen ilman jäähyjä, puolustus- ja maalivahtipeli, puolustaminen pallolla sekä ottelun katkominen hitailla vaihdoilla.
Suomi onnistui syöttämään Ruotsille kaikkia näitä neljää lääkettä. Jäähyaitiosta pysyttiin pois, mutta kaksinkamppailuissa oltiin vahvoja.

Puolustuspeli oli lähes täydellistä, samoin Happeen Eero Kososen maalivahtipeli. Kokonaisuutena Suomi onnistui pitämään palloa hyvin, jos nopeaan hyökkäykseen ei päästy tai se ei ollut tarkoituksenmukaista. Ruotsia vedätettiin parhaimmillaan hienosti. Silti itse ei passivoiduttu muutamia hetkiä lukuunottamatta. Myös hidas vaihtaminen onnistui.

Puolustusvoittoisen pelisuunnitelman erinomainen toteuttaminen sai aikaan sen, että finaali oli yhden maalin peli. Siihen Suomi selvästi pyrki ja siinä se onnistui.

Mutta Ruotsi voitti tämän yhden maalin pelin Henrik Stenbergin kolmannen erän irtopallomaalilla. Kolmannen erän maalipaikat Suomi voitti laskujeni mukaan 7-6. Ruotsi voitti maalit 0-1. Juuri ennen Stenbergin maalia Mika Moilasella oli tyhjä maali takatolpalla ilmasyötöstä.

Toinen tapa nähdä ero on ylivoimapelissä. Sen Ruotsi voitti maalilla. Tasakentällisin mentiin veljellisesti tasatahtia. Myöskään viisikoiden välillä eroa ei saatu: ykköset (Suomi Kukkolat) 1-0, kakkoset (Suomi Hänniset) 1-2 ja kolmoset (Suomi Kohoset) 0-0.

Urheilussa ei siis paljon lohduta, jos teet hyvän työn, olet rinnalla, mutta jäät juuri ja juuri kakkoseksi rinnanmitalla.

Silti tuloksen taakse on syytä nähdä. Tuloksen saa puolelleen vain ja ainoastaan parantamalla omaa tekemistään.

1. Valmistautuminen
Kaikki odottivat ottelun alkuun sinikeltaista tsunamia, mutta tuloksena olikin Suomen johto ajassa 0.26. Kuten alkusarjan ottelussa, Suomi oli peliin paremmin valmistautunut kuin Ruotsi, joka oli alussa huolimaton ja hukkaili palloa jatkuvasti Suomelle.

Suomi oli onnistunut säästämään energiaa turnauksessa. Joukkue tuli tuoreena kentälle.

Myöskään Ruotsin aktiivinen prässipeli ei aiheuttanut Suomelle mitään ongelmia ottelun alussa. Suomi pääsi hyökkäämään nopeasti ja kontrolloimaan palloa.

Kaiken kaikkiaan Suomen peli-ilme oli keskittynyt, taisteleva ja rento. Upeasta urheilutapahtumasta ja ottelusta osattiin nauttia.

2. Läpivienti
Joukkueena Suomen suorittaminen ottelussa oli tasaista. Tässä otettiin valtava harppaus eteenpäin kahden vuoden takaisesta finaalista. Mutta on tietenkin ongelma, että ottelun viimeiset 40 minuuttia hävitään 3-0, vaikka ensimmäinen erä voitettiin 0-2. Lisäksi kakkos- ja kolmoskenttien suoritustaso laski ottelun myötä.

Kyse oli kuitenkin enemmän Ruotsin parantamisesta ja Suomen heikosta osumatarkkuudesta, kuin joukkueen peliotteen luisumisesta kohti tappiota. On syytä muistaa, että Suomi voitti kolmannen erän maalipaikat.

On kuitenkin totta, että toinen erä ja kolmannen erän alku olivat Suomelle hieman vaikeita. Toinen erä alkoi hankalasti, kun Ruotsi avasi maalihanat ajassa 21.02. Toisessa erässä Oscar Hännisen kakkoskenttä oli heikko. Kolmannen erän alussa minuuteilla 41-46 pallo oli Ruotsilla. Varsinkin Suomen kolmonen oli pahasti pesukoneessa. Ja pian sen jälkeen Stenberg iski maalinsa
Mutta näistäkin Suomi vaikeista hetkistä nousi vielä voittotaisteluun. Riittävät maalipaikat tasoitukseen onnistuttiin tuottamaan.

Valmennus saa hieman pyyhkeitä viimeisen 13 minuutin peluutuksesta. Ruotsi siirtyi 3-2-johtoon. Suomen kakkos- ja kolmoskentät olivat olleet jo pidempään vaikeuksissa. Ykkösellä peli kulki. Tämän viisikkotilastot alla vahvistavat. Ykkönen kykeni tuottamaan maalipaikkoja ja pistämään Karl-Johan Iraeuksen viisikon ahtaalle. Silti kahteen kenttään siirryttiin vastan ajassa 57.13.

3. Puolustussuuntaan pelaaminen
Kuten todettu, sinivalkoinen puolustuspeli oli finaalissa kerta kaikkiaan erinomaista. Peitto- ja merkkauspelaaminen olivat jäätävällä tasolla, takuulla parasta Suomea koskaan. Suomi oli painottanut mies miestä vastaan –puolustamista 2-2-1-karvauksessaan keskialueella. Sen avulla Ruotsin pitkä avauspelaaminen saatiin tukehdutettua oikein hyvin.

Ainoastaan reboundien ja irtopallojen putsaamisessa jäi vielä hieman parannettavaa. Varsinkin ensimmäisessä erässä Ruotsi pääsi reboundeihin. Ottelun voittomaali tuli irtopallosta.

Pallon kanssa Suomi oli kurinalainen. Erityisesti viisikon puolustusvalmius hyökätessä oli oikein hyvää. Ruotsi saikin ottelussa varsin vähän nopeita hyökkäyksiä. Laskujeni mukaan ylivoimahyökkäyksiä niistä oli vain neljä. Ruotsin hyökkäyksen kurinalaisuus oli Suomea huonompaa. Suomen heikoin jakso tässä suhteessa oli ensimmäisen erän loppupuolisko, jolloin Ruotsi pääsi kääntämään. Nämä nopeat hyökkäykset ja reboundit selittävät Ruotsin kahdeksan maalipaikkaa ensimmäisessä erässä. Toisen erän avausmaali ei siis tullut yllätyksenä.

4. Käännöt ja rytmitys
Suomen pelaajat osaavat nykyään lukea oikein hyvin sen, kannattaako peli kääntää nopeasti vai pelata pitkä hyökkäys. Peli rytmitys onnistui myös hyvin toisin kuin välierässä Tsekkiä vastaan. Palloa pidettiin muutamia jaksoja lukuunottamatta. Ruotsi ei päässyt jauhamaan jatkuvalla syötöllä, mikä auttoi puolustamista.

Pyyhkeitä Suomi saa kuitenkin nopeiden hyökkäysten toteuttamisesta, joka vaivasi Suomea koko turnauksen ajan. Tässäkin ottelussa Suomi sai enemmän nopeita hyökkäyksiä sekä tasa- että ylivoimaisena. Varsinkin ensimmäisessä erässä Ruotsi suorastaan tarjosi niitä Suomelle. Mutta Suomen nopea hyökkääminen oli huolimatonta, päämäärätöntä ja hidasta. Ruotsi onnistui tukahduttamaan Suomen nopeat erittäin pikaisella paluulla omaan päähän.
Suomi onnistuikin vain kerran maalinteossa nopeista hyökkäyksistä, kun Risto Töllikkö vei Suomen näyttävästi johtoon 2-0 Eemeli Salinin syötöstä. Maalipaikkojen luominen nopeista oli myös huonoa. Tässä on yksi selkeä kehittämiskohde.

5. Erikoistilanteet
Suomi hävisi erikoistilannepelaamisen tylysti 1-0. Oma ylivoima toisen erän alussa oli heikko, vaikka siinä yksi paikka onnistuttiinkin luomaan. Syöttöpeli oli hermostunutta eikä pallo kulkenut lavasta lapaan. Saman tuomion saa lopun 6v5, johon valmennus otti kentälle vuoden 2010 sankariketjun Rickie Hyvärinen–Mika Kohonen–Tero Tiitu. Useimmiten pitkän hyökkäämisen teho heijastuu ylivoimapeliin. Suomen pelisuunnitelman vuoksi pitkässä hyökkäämisessä painottui pallon pitäminen, mikä vaikeutti ylivoimapeliä.

Ruotsi käytti ainoan ylivoimansa hyväksi ja tasoitti pelin toisessa erässä Robert Nilsberthin kaukolaukauksella. Salin oli huonosti sijoittunut ja Nilsberthin pommi löysi tiensä taka-alakulmaan.

Ennen maalia Suomella oli huippupaikka alivoimalla, kun Lauri Kapanen pääsi läpi. Tämä tapahtui ottelun erikoisimman tapahtuman aikana, kun Tero Tiitu ei ollut jäähyaitiossa rangaistuksensa aluksi. Rangaistusta ei ollut edes taululla. Suomen ykkönen käytti hämmingin hyväkseen, mutta Kapanen ei onnistunut ohittamaan Patrik Åmania Ruotsin maalissa.

Lopussa Tshekki-tuomarit pelastivat Suomen, kun Ruotsi pääsi yrittämään Suomen tyhjään maaliin. Selkeästä rikkeestä tuomittiin vain vapaalyönti.

6. Maalivahtipeli
Nyt se voidaan julistaa: Henri Toivoniemelle on löytynyt manttelinperijä. Hänen nimensä on Eero Kosonen ja hän tulee Jyväskylän Happeesta. Kosonen oli finaalissa elävä muuri.

Kosonen ei ainakaan hävinnyt Ruotsin Patrik Åmanille, joka pelasi myös erinomaisesti. Åman otti lopussa ratkaisevia torjuntoja. Varsinkin ensimmäisen erän reboundeissa Kosonen oli suorastaan jäätävä.

7. Suomen viisikkotilastoja (tehotilastoa lukuunottamatta MyCoazh):
Lauri Kapanen – Jani Kukkola – Mika Moilanen
Janne Lamminen – Juha Kivilehto
1-0

Suomen ykkösviisikon ottelun tilastot (activity: peliä edistävät teot, Suomen maali alhaalla). www.mycoazh.com

Eemeli Salin (6) – Oscar Hänninen (9-) – Rickie Hyvärinen (6)