Maajoukkueet

Pääkalloennakko: MM-kisojen A-lohko esittelyssä – Suomi, Ruotsi, Saksa ja Latvia

04.12.
2014
Maajoukkueet
Suomi ja Ruotsi kamppailevat A-lohkon voitosta. Kuva: perwiklund.se

Suomi ja Ruotsi kamppailevat A-lohkon voitosta. Kuva: perwiklund.se

Pääkallo.fi esittelee kaikki salibandyn MM-kisojen alkulohkot. Ensimmäisenä vuorossa on Suomen, Ruotsin, Saksan ja Latvian miehittämä A-lohko.

Uuden kisajärjestelmän myötä A-lohkon kaksi ensimmäistä joukkuetta suuntaa suoraan puolivälieriin. Kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneet kohtaavat taasen haastajalohko D:n kaksi parasta joukkuetta neljännesvälierissä.

A-lohko vaikuttaa ennakkoon mielenkiintoiselta. Erityispiirteenä voidaan pitää sitä, että nyt kestosuosikit Suomi ja Ruotsi kohtaavat jo alkulohkossa. Nämä kaksi ovat ennakkoon vahvimpia suoraan puolivälieriin menijöitä.

Latvian ja Saksan välillä ei ole suurta eroa, mutta keskinäisessä kohtaamisessa vaakakuppi kallistuu tällä hetkellä Latvian hyväksi. Jos jompi kumpi näistä joukkueista nitistää pisteitä Suomelta tai Ruotsilta, niin sitä voidaan pitää erinomaisena suorituksena.

Joukkue-esittelyt

Ruotsi

Ruotsi lähteen MM-kisoihin siitä lähtökohdasta, että ainoastaan maailmanmestaruus kelpaa kotikentällä. Kevään EFT:tä lukuunottamatta hallitseva maailmanmestari ei ole juuri horjumisen merkkejä näyttänytkään.

Ruotsin MM-historia on komeaa luettavaa. Se on ollut kaikki yhdeksän kertaa finaalissa ja hävinnyt ainoastaan kahdesti – vuosina 2008 ja 2010 Suomelle.

Isäntämaa kohtaa tällä kertaa jo alkulohkossa arkkivihollisensa Suomen. Lähtökohtaisesti lohkon viimeisessä pelissä haetaan asetelmia mahdollisille myöhemmille kohtaamisille.

Materiaaliltaan Ruotsi on kiistatta maailman paras joukkue. Fyysinen preesens ja taitotaso ovat tällä hetkellä sitä luokkaa, että Ruotsin pelin taso ei juuri heittele. Pelaajat kuten Kim Nilsson, Mattias Samuelsson, Martin Östholm, Rasmus Enström, Alexander Rudd ja Alexander Galante Carlström takaavat laadun.

Sijoitus viime MM-kisoissa: 1

Mitalit: 9. 7 kultaa ja kaksi hopeaa.

Paras sijoitus MM-kisoissa: 1 (1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2006 ja 2012)

Seuraa häntä: Alexander Rudd. Ruotsin joukkue vilisee tähtiä, mutta nuorempaan osastoon kuuluva Alexander Rudd on pelaaja, jonka uskotaan nousevan vielä uudelle tasolle kotikisojen myötä. Maagisen pelikäsityksen ja taitavat kädet omaava pitkänhuiskea sentteri on pelaaja, josta odotetaan Mika Kohosen manttelinperijää.

Valmennus: Jan-Erik Vaara ja Ulf Hallstensson

Rekisteröityjä pelaajia: 118472

Joukkuekortti IFF:n sivuilla

Latvia

Latvia on ollut viimeiset kymmenen vuotta miesten Salibandyn MM-kisojen ”bubbling under”-osastoa. Viides ja kuudes sija ovat tulleet tutuiksi, mutta mitalipeleihin rahkeet eivät ole ihan vielä riittäneet.

Tammikuun MM-karsinnoissa se sijoittui lohkonsa toiseksi hävittyään ainoastaan päävastustajalleen Norjalle. Unkarista, Italiasta ja Liechensteinista ei ollut varsinaista vastusta.

Latvia sai haastavan alkulohkon kisoihin ja se kohtaa siinä ennakkosuosikit Suomen ja Ruotsin sekä viime MM-kisoissa neljänneksi venyneen Saksan. Näistä Saksa on sen ehdoton päävastustaja ja sen voittamalla joukkue väistäisi ainakin mitä todennäköisimmin Venäjän neljännesvälierissä. Joukkueet kohtasivat marraskuun alussa ja silloin Latvia oli vahvempi luvuin 4-6.

Suora puolivälieräpaikka olisi kova temppu ja yllätys.

Liikkuva Latvian joukkue on hyvä sekoitus nuorempia ja vähän kokeneempia pelimiehiä. Parhaimmistoon kuuluvat Salibandyliigassa jauhavat puolustaja Morics Krumins (Nokian KrP) ja TPS:ssä hyökkäävä Artis Raitums (TPS).

Sijoitus viime MM-kisoissa: 6

Mitalit: 0

Paras sijoitus MM-kisoissa: 5 (2006,2008,2010)

Seuraa häntä: Morics Krumins. Nokian KrP:ta edustava 1992 syntynyt pelimies on tulevaisuuden nimiä Latvian maajoukkueessa ja on pelannut vakuuttavan alkukauden Näätäpaidassa. Liikkuvalle pelimiehelle voikin luvata hyvää tulevaisuutta salibandyn saralla.

Valmennus: Iiro Parviainen (päävalmentaja), Kristian Björksten ja Artis Malkavs

Rekisteröityjä pelaajia: 3028

Joukkuekortti IFF:n sivuilla

Suomi

Kaksinkertainen maailmanmestari Suomi koki kaksi vuotta sitten MM-finaalissa Ruotsia vastaan nöyryytyksen, jonka kaikki muistavat. Göteborgin turnauksesta kotiin viemisiksi kelpaa vain kulta. Mikä olisikaan herkullisempaa kuin tehdä se hallitsevan maailmanmestarin maaperällä.

Suomen päävalmentaja Petri Kettunen valitsi tämän vuoden turnaukseen yhdeksän MM-ensikertalaista. Suomi saa jalkeille kisoihin monipuolisen ryhmän, jossa on niin kokemusta kuin myös nuorta verta. Suomi on osoittanut EFT-turnauksissa pystyvänsä haastamaan tosissaan Ruotsin, vaikka pelaajamateriaali ei vertailussa kisaisäntien tasolle yltäisikään.

Ykköshyökkäysketju tulee kisoissa olemaan Lauri Kapanen–Jani Kukkola–Mika Moilanen, ja sen varaan lasketaan paljon. Kolmen maailmanluokan hyökkääjän trio väläytteli viimeisessä EFT-turnauksessa yhteispeliä ja mätti maaleja. Samaa odotetaan Göteborgissa.

Myös maalivahtipelin täytyy onnistua erityisesti turnauksen kovia maita vastaan. Tomi Ikonen ja Eero Kosonen ovat osoittaneet olevansa maailman parhaimpia maalivahteja seurajoukkuetasolla, mutta kansainvälisissä, kovissa peleissä he ovat vielä kääntämättömiä kortteja. Toisesta odotetaan Henri Toivoniemen saappaiden täyttäjää.

Uudesta turnausjärjestelmästä johtuen Suomi ja Ruotsi kohtaavat jo alkulohkovaiheessa, ja kyseinen ottelu ratkaisee hyvin todennäköisesti lohkovoittajan. A-lohkon muut joukkueet ovat Latvia ja Saksa, joita ei salibandyn ”lilliputtimaiden” joukkoon voi luokitella. Alkulohkosta lähtien peli-ilmeen on oltava kunnossa.

Sijoitus viime MM-kisoissa: 2.

Mitalit: 9 (kulta 2008 ja 2010, hopea 1996, 2000, 2006 ja 2012, pronssi 1998 ja 2004)

Paras sijoitus MM-kisoissa: 1. (2008 ja 2010)

Seuraa häntä: Miko Kailiala. Vasta 21-vuotias Kailiala on ollut tällä kaudella SSV:n paras pistemies Salibandyliigassa. Juonikas hyökkääjä, jonka laukaus lähtee vihaisesti maalipaikan tullessa. Antanut lupaavia näyttöjä tähänastisissa maaotteluissa.

Valmennus: Petri Kettunen (päävalmentaja), Mika Ahonen, Akseli Ahtiainen, Juha Jäntti

Rekisteröityjä pelaajia: 50 123

Joukkuekortti IFF:n sivuilla

Viime kaudella Esport Oilersia edustanut Ramon Ibold on Saksan syömähammas. Kuva: Olli Laukkanen

Viime kaudella Esport Oilersia edustanut Ramon Ibold on Saksan syömähammas. Kuva: Olli Laukkanen

Saksa

Viime kisoissa jymypaukun neljänneksi ponnistamalla esittänyt Saksa elää kansainvälisellä tasolla vaikeita aikoja.

Maan salibandyliitto ei pysty tällä hetkellä tukemaan pelaajiaan juurikaan, minkä vuoksi maan tähtipelaajista mm. Holtzin veljekset Fredrik ja Kristian sekä Sebastian Bernieck eivät edusta joukkuettaan tulevissa MM-karkeloissa. Samasta syystä MM-karsinnoista Saksa ponnisti kisoihin vain nipin napin, koska joukkuetta nuorennettiin kertaheitolla.

Kuilu poissaolevien huippupelaajien ja uusien tulokkaiden välillä on iällisesti suuri ja Saksa lähteekin kisoihin nuorukaisia vilisevällä joukkueella, jonka ensisijainen tavoite on taistella Latvian kanssa lohkon kolmannesta paikasta. Suora puolivälieräpaikka olisi joukkueelta käsittämätön suoritus. Viime kisojen tapaiseen jymypaukkuun ei tällä kertaa ole rahkeita.

Saksan parhaimmistoa ovat edelleen Sveitsin liigassa vuosikaudet tahkonneet Muchan veljekset Manuel ja Dominic. Puolustuksen johtohahmona on varmasti viime kaudella Esport Oilersia edustanut Ramon Ibold. Saksalaiset odottanevat kansainvälisen tason läpimurtoja nuorukaisilta, kuten Tino von Pritzbuer ja Janos Bröker.

Sijoitus viime MM-kisoissa: 4.

Mitalit: 0

Paras sijoitus MM-kisoissa: 4. (2012)

Seuraa häntä: Ramon Ibold. Red Devils Wernigerodea edustava rightin puolen pakki ei lyönyt itseään läpi Salibandyliigassa viime kaudella, mutta on osoittanut etenkin kansainvälisissä peleissä olevansa eittämättä kova pelimies. Saksalaispuolustuksen tärkein palanen.

Valmennus: Philippe Soutter (päävalmentaja), Christoph Huber, Iivo Pantzar, Marc Ullius

Rekisteröityjä pelaajia: 5887

Joukkuekortti IFF:n sivuilla

A-lohkon esittely IFF:n sivuilla

Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.