Divarit

Räväkkä ehdotus – ”Perustetaan salibandyyn uusi sarjataso”

18.03.
2015
39 Kommenttia
16
Divarit
Miesten Suomen Cupin pikkufinaalissa kohdanneet KeLy ja FBC Turku pelasivat menneellä kaudella kakkosdivisioonassa. FBC Turun on kerrottu kannattavan SB Naantalin ehdotusta. Kuva: Juhani Järvenpää

Miesten Suomen Cupin pikkufinaalissa kohdanneet KeLy ja FBC Turku pelasivat menneellä kaudella kakkosdivisioonassa. FBC Turun kerrotaan kannattavan SB Naantalin ehdotusta. Kuva: Juhani Järvenpää

Länsirannikon kakkosdivisoonassa pelaava SB Naantali haluaa nostaa kissan pöydälle koskien salibandyn sarjatasoja. Joukkueen tiedotteen mukaan joitakin vuosia sitten tehty sarjauudistus jäi kesken, eikä palvele tasaveroisesti kaikkia sarjatasoja.

SB Naantali ehdottaakin, että nyt perustettaisiin uusi sarjataso Divarin ja kakkosdivisioonan väliin. Tämä uudistus perustellaan sillä, että tällä hetkellä hyppäys kakkosesta Divariin on monilta osin liian suuri.

Ehdotuksen mukaan tässä ”välisarjassa” olisi 3-4 10 joukkueen ylialueellista lohkoa. Perimmäinen ajatus olisi, että tässä sarjassa pelaaminen antaisi paremmat valmiudet nousta Divariin siten, että seurat olisivat paremmin sarjan mitat täyttäviä. SB Naantalin mukaan ainakin samassa alueellisessa lohkossa pelaava FBC Turku on ehdotuksen takana.

Tekstissä listattuja muutoksia, kun joukkue nousee 2.divisioonasta Divariin:
– budjetti kolmin- tai nelinkertaiseksi; suuruudeltaan karkeasti yksi laatumerkkinen henkilöauto (lisävarusteet oman maun mukaan) per vuosi
– valtakunnallisen sarjan tarjoamat matkustusmahdollisuudet ympäri Suomea oman alueen sisäisten matkojen sijaan
– pelaajamateriaali pitäisi merkittävältä osin laittaa uusiksi, kun 80 joukkueen sarjatasolta noustaan 14 joukkueen sarjatasolle
– pelaajavaatimukset muuttuvat – taas yksi treenipäivä lisää viikossa, yöpymisiä pelimatkoilla, arki-ilta pelejä aikaisempaa enemmän
– peliareenojen olosuhdevaatimukset kovenevat
– peräkkäisten päivien tuplapelikierroksia sekä kotona että vieraissa
– kolme viimeistä putoaa suoraan eikä yksikään joukkue karsi putoamisesta, joka on erittäin poikkeuksellista

Tekstissä mainitut johtopäätökset:
Tarkasteltaessa salibandyn sarjasysteemiä ulkopuolelta näyttää siltä, että siinä on liitetty kaksi täysin erilaista järjestelmää toisiinsa ilman, että on nähty vaivaa sujuvan siirtymisen mahdollistamiseen osasta toiseen. Tällä hetkellä siirtyminen 2-divisioonasta Divariin on järkyttävä loikka useimmilla urheiluseuran toimintaan liittyvillä tekijöillä tarkasteltuna. Tilanne ei ole mitenkään kunniakas lajiliitolle, joka pyrkii olemaan valtakunnan paras lajiorganisaatio.

SB Naantalin tarjoama ratkaisu
Tilanne on kuitenkin helposti muutettavissa. Perustetaan uusi sarjataso Divarin alapuolelle, jossa on kolme tai neljä 10 joukkueen ylialueellista lohkoa. Hyppy Divariin saataisiin jaettua kahteen osaan. Näin erilaiset resurssit omaavilla seuroilla olisi enemmän mahdollisuuksia asemoida itsensä ja tavoitteensa sopivalle sarjatasolle. Samalla uusi sarjataso uskoakseni lisäisi paikallisten yhteistyökumppanien ja median kiinnostusta kyseisen sarjatason joukkueita kohtaan verrattuna nykyiseen alueellisen ”maakuntasarjan” tahkoamiseen. Se, miten uuteen tilanteeseen siirryttäisiin ja minkälaiseksi nykyiset 2- ja 3-divisioona muuttuisivat, jäisivät myöhemmin ratkaistavaksi. Tärkeintä on ensin saada aikaan päätös uuden sarjatason perustamisesta. Salibandyn menossa olevan strategiatyön yhteydessä se tulee tehdä.

Linkit:
Puuttuva lenkki – missä piilottelee uusi sarjataso?
Miksi viiden viikon tauko ennen karsintapelejä?

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen