PirPi ja Loviisan Tor kohtasivat lauantaina miesten Divarissa. Vierasjoukkue Tor oli vahvempi lukemin 4-10.
Loviisalaiset karkasivat ensimmäisessä erässä turvalliseen 0-6-johtoon ja tuota eroa PirPi ei pystynyt enää kirimään.
Vieraiden teholinkoja olivat kolmesti osunut Jonas Hällfors, 1+2 tehtailleet Joni Niiranen ja Jesse Tolvanen sekä kolme maalia syöttänyt Sami Aalto. Kotijoukkueen Juuso Patrikainen taiteili pisteet 1+2.
PirPin kannalta tappio varmisti sen, että joukkue putoaa ensi kaudeksi miesten kakkosdivisioonaan. Tor on kymmenentenä ja sillä on neljän pisteen matka pudotuspeliviivan yläpuolelle.
Mikä ääni on tuo kova ulina mikä kuuluu koko ajan videolla?? Rummut kyllä tunnistan…
Eihän se nyt edes kunnolla ulvonut vielä!
Kyseessä taitaa olla Loviisalais fanien palosireeni mikä sielä raikaa…
Ensi kaudella Pirkat ja KrP yhteen, ja kas ! – taas Pirkat pelaa Ykkös-Divarissa.
Sekä pirkat että kely takaisin kakkoseen! Koska liitto huomaa että kolme nousijaa divariin ilman karsintapeliä divarijoukkueita vastaan on liikaa! Divarin viimeinen tippuu suoraan, toiseks jo kolmas viimeisenä jääneet pelaa vielä kakkosdivarijoukkuieta vastaan karsintasarjassa.
Samaa mieltä. Järjetöntä hissiliikkeen ylläpitoa. Kaksi joukkuetta vuoteen olisi max. vaihtuvuus mielestäni.
Systeemini olisi: viimeinen suoraan kakkoseen. Toiseksi viimeinen karsimaan.
Mitenkäs 2. divarista pääsee ylöspäin koskaan ikinä mitenkään, jos vain yksi joukkue vaihtuu vuosittain?
Eli jatkona edelliseen: nykyisen 8 lohkon ja n. 80 joukkueen 2. divarin sekä nykyisen 14 joukkueen Divarin välille pitäisi saada uusi sarjataso. Nyt steppi kakkosesta ykköseen on älytön.
Zepolle, juuri näin! Tai sitten ihan samalla tavalla ku nytkin muttan divarin häntäpää on jotenkin mukana siinä samassa playoffissa
Pääsishän kakkosesta ykköseen max 2 joukkuetta/vuosi, kuten esitin äsken ”Divarille”. Toinen suoraan alas ja toinen karsimaan.
Divarin putoamissysteemiin olisi tarpeen tehdä muutos. Vuodesta toiseen Kakkosesta tulee kolme uutta D1varijoukkuetta, joista useimmiten kaksi putoaa takaisin. Nykyinen järjestelmä, joka on kokonaan ilman tasonmittausta, ei palvele urheilullisuutta. D1varin viimeisen on sopivaa pudota ilman karsintaa, mutta seuraavalle tulisi olla tasonmittaus kakkosen toiseksi parhaan kanssa.
Lajille saattasi olla eduksi, että Liigassa 12 joukkuetta pelaisi kolminkertaisen sarjan, josta viimeinen putoisi D1variin ja D1varin voittaja ylös. Divarissa voisi olla nykyiset 14 joukkuetta, mutta Kakkosen sarjajärjestelmään tarvittaisiin remontti, kuten täällä on monena vuonna ehdotettu, Divarista seuraavaksi uusi välitaso, jossa joukkueiden määrä olisi oleellisesti vähäisempi kuin nykyisin.
Pirkkojen putoaminen nyt ei järkyttäne ketään. Maaleja saivat kyllä yllättävän paljon aikaan mutta kun puolustus vuotaa kuin seula eikä veskariosasto pärjää sen paremmin, on aika hankala voittaa ne pakkomatsit…..
Ilmeisesti Divarin sarjasysteemiin on tulossa muutos jo tulevaksi kaudeksi. Tällaista huhua on kuultu monesta suusta, selvimmin sen on kai sanonut Erä Akatemian koutsi Jarmo Härmä PirPi:n ennakossa vuoden alussa:
”– Ihmiset ja ei edes laji-ihmiset tajua miten kovia haasteita on pystyä synnyttämään jatkumoa liiga- tai divarinousun jälkeen, varsinkin jos merkittävästi ei siirtomarkkinoilla mekkaloida. Varsinkin Divarissa tämä korostuu karun sarjasysteemin takia, kun kolme tippuu suoraan. Onneksi tämä ”vääryys” korjaantuu tulevaksi kaudeksi ja enää yksi tippuu suoraan ja kaksi karsii – minusta se on oikea kaava, Härmä aloittaa.”
http://pirkkalanpirkat.fi/ennakko-kahden-kotipelin-viikonloppu/
Onneksi näin. Divari on ollut viime vuosina tasaisempi kuin liiga, joten kolmen joukkueen tiputtaminen suoraan on ollut liian pitkään karsintasysteeminä. Kakkosta olisi pitänyt alkaa uudistaa jo silloin, kun muutettiin Divari yksilohkoiseksi. Nyt joukkuejakaantuma liigasta kakkoseen on 14->14->83. Tästä voi päätellä, että pelaajien ja joukkueiden taso on melko kirjava.
Mitä sitten pitäisi tehdä? Supistetaan 2. divaria rankalla kädellä. Jääkiekossa systeemi on, että liigassa on 14 joukkuetta, Mestiksessä 10, Suomi-sarjassa 15 ja 2. divarissa kuusi 8-10 joukkueen lohkoa. Jalkapallossa vastaavasti Veikkausliigassa 12 joukkuetta, Ykkösessä 10 ja Kakkosessa kolme 12 joukkueen lohkoa. 3. divisioonassa joukkuemäärä ilmeisesti kasvaa räjähdysmäisesti, mutta nouseminen 2. divariin on vaikeaa. Näistä voisi ottaa mallia.
Itse näen 14 joukkueen liigan ja Divarin salibandyssä hyväksi määräksi. Lajin pitää olla näkyvä valtakunnallisesti pääsarjatasolla, laadun tietenkään kärsimättä. 28 joukkuetta on siihen kelpo määrä, vaikka ei 16 joukkueen Divarikaan mahdoton ajatus olisi. Varsinkin Itä- ja Pohjois-Suomessa olisi tilausta pääsarjatason salibandylle enemmänkin, koska noilla alueilla on isoja kaupunkeja, joissa sitä ei vielä pelata paljon pääsarjatasolla. Joensuun alueella voisi olla Josban lisäksi LeBa-96, Kuopioon mahtuisi Welhot liigaan ja toinen joukkue Divariin, samoin Oulun pohjoispuolelle kaivattaisiin pääsarjasalibandya ja myös Jyväskylään Happeen seuraksi. Nykyisellä systeemillä hyppäys kakkosesta ykköseen on liian suuri, jos ei ole jo valmiiksi meritoituneita pelaajia joukkueessa, kuten tällä kaudella Karhuilla. PirPi:llä ja KeLy:llä näin ei ollut, ja tämä näkyi varsinkin alkukaudesta. Pienemmät joukkuemäärät kakkosessa nostaisivat tasoa valtavasti, koska lähes jokaisessa lohkossa on vain 2-4 oikeasti nousua haluavaa joukkuetta. Jos nämä joukkueet saataisiin pelaamaan samoista sarjapisteistä, olisi uusi sarjataso pelillisesti heti paljon lähempänä Divaria.
Käytännössä mielestäni paras olisi 1 4 joukkueen liiga, 14-16 joukkueen Divari, ja 2. divisioonaan 4-6 lohkoa, joissa 10 joukkuetta kussakin. 2. divarista nousemisen pitäisi olla nykyisen kaltainen; tarpeeksi vaikea, että hyvät joukkueet erottuvat, mutta ei liian vaikeaa, mikä veisi seurojen voimavaroja kausi toisensa jälkeen turhaan. 2. divarin paras nousisi suoraan, mutta tämän lisäksi olisi tasonmittaus kahdelle. Sen tarkempaa käytännön toteutusta en mieti. Tuo Divarin häntäpään mukanaoleminen play off -karsinnoissa olisi varsin varteenotettava vaihtoehto.
Toinen uudistus, minkä tekisin, koskisi salibandyn ottelumääriä ja otteluita ylipäänsä. Ottelumääriä voisi nostaa yhdellä kierroksella tai ainakin tuplakotipeliviikonloput ottaa pois. Nykyään aina ei edes muista, milloin pelejä on, kun on niin pitkiä taukoja välissä. Esimerkiksi liigakausi kestää n. 5,5 kuukautta, joten kotipelejä on keskimäärin kaksi kuukaudessa. Lisäksi muuttaisin alasarjojen sarjajärjestelmää enemmän kohti yksittäisiä otteluita. Yksi kierros voitaisiin pelata turnausmuotoisena ja toinen yksittäisinä otteluina. Pienemmillä paikkakunnilla näet kotikylän joukkueen pelejä kaksi kertaa kaudessa, kun pelit pelataan turnausmuotoisina. Missään muussa lajissa näin ei taideta toimia? Junioreissa yksittäisten otteluiden pitäisi alkaa kaikissa sarjoissa vähintään C-junioreina. Kulut nousisivat, mutta näkyvyyden kautta sponsorit kiinnostuisivat enemmän. Pitäisi kohdistaa painetta myös seurojen toiminnan kehittämiseen, ettei laji olisi pelkkää harrastustoimintaa.
2 divaria pitäisi todellakin kehittää! Jopa radikaallimmin kuin 4-6 lohkoa, mutta se nyt ainakin. En oo muuta kuin etelän kakkosta joskus seurannut, täällä 2 lohkoa on täysi vitsi. Osa porukoista ei oo kilpatasoa nähnytkään(ja ilmeisesti 2div on kilpataso?)
Juuri näin. Jalkapallossa ja jääkiekossa 2. divaripelaajat ovat hyviä ja urheilullisia pelaajia. Molemmissa lajeissa kolme ylintä sarjatasoa ovat kovia, mutta niiden välillä on myös sopivasti tasoeroa. Tärkeintä on, että jo 2. divarissa taustat ovat pääosin kunnossa, mikä luo pohjaa todelliselle kilpaurheilulle. Salibandyssä 2. divarijoukkueet voivat kaataa yksittäisissä otteluissa Divari-joukkueita, mutta monella näistä joukkueista pohja ei kestäisi nousua sarjatasoa ylemmäs, vaikka taitotaso siihen riittäisikin.
Itse olen enemmän seurannut pohjoisen Suomen pelejä, ja aikalailla samat havainnot. Savo-Karjalassa lähinnä VehVe, LeBa ja Josba Akatemia voisivat tulevaisuudessa pelata Divaria. Pohjanmaalla Nurmon Jymy on tainnut olla monta vuotta karsinnoissa, ja toinen karsija vaihdellut ISB:n ja Nibacosin välillä. Pohjoisen lohko on kärsinyt kovien joukkueiden nousuista viime vuosina, mutta Sastamolon meininkin on vakuuttavaa. Kaikissa sarjoissa on mukana sen kummemmin kilpaurheilusta kiinnostumattomia joukkueita, jotka haluavat lähinnä pelata. Nämä pitäisi saada karsittua pois, että oikeasti hyvät joukkueet kehittyisivät pelillisesti.
Ylempänä oli vielä väittämiä, joiden mukaan kolme nousijaa vuosittain olisi liikaa. Asia ei ihan näinkään ole, jos tarkastelee vuosia 2012-2015.
Kauden 2012-13 nousijajoukkueet: Merikoski SBT, SB Welhot ja Top Team.
Kauden päätteeksi putosivat: Top Team, FoSu ja Merikoski SBT.
Kauden 2013-2014 nousijajoukkueet: FBC Turku, LaSB ja Wirmo.
Kauden jälkeen putosivat FBC Turku (yhden pisteen erolla viimeiseen säilyjään), Karhut ja Ilves.
2014-15 nousijat: SBS Masku, SS Rankat Ankat (siirto LNM:lle) ja Erä Akatemia.
Kauden päätteeksi putosivat Blackbirds, SBS Masku ja PSS.
Eli vain kerran kaksi nousijajoukkuetta ovat pudonneet saman kauden aikana takaisin kakkoseen. Ja juuri vuonna 2012-13 Merikoski oli ainoan kerran sarjan jumboksi jäänyt nousijajoukkue. Nousijoista ei voida puhua siis automattisesti heittopusseina, vaan varsin hyvin ovat pärjänneet. Näiden perusteella siis kolme nousijakandidaattia jokaisena vuonna on hyvä määrä, kunhan tasonmittaus saadaan mukaan.