Kommentti: Totuus salibandya järisyttäneestä fuusiosta

Tämän kommentin kirjoittaja eli Ylijohtava Toni Lötjönen istui pari kautta SSV:n penkillä ja kävi Erän toimistossa sanomassa, että laittakaa edareille omat nettisivut.

Tämän kommentin kirjoittaja eli Ylijohtava Toni Lötjönen istui pari kautta SSV:n penkillä ja kävi Erän toimistossa sanomassa, että laittakaa edareille omat nettisivut.
Tämän kommentin kirjoittaja eli Ylijohtava Toni Lötjönen istui pari kautta SSV:n penkillä ja kävi Erän toimistossa sanomassa, että laittakaa edareille omat nettisivut.

Erän ja Viikinkien fuusio tuotiin salibandykansan tietoisuuteen viime torstaina Palacen hienoissa puitteissa ja kultaisissa kääreissä. Tiedotustilaisuuden jälkeen seuran pelaajille kerrottiin erilainen tarina syistä ja seurauksista. Nyt kun salamoiden välke on sammunut ja suurimmat otsikot maailman suurimmasta salibandyseurasta on revitelty, on aika kertoa totuus.

Miksi?

Jos kaikilla menisi hyvin, niin fuusioita ei syntyisi. Se missä asiat eivät olleet kunnossa tällä kertaa, oli Viikingit. Kuten medioista on voinut lukea, niin aloite tuli Kurre Westerlundilta. Ensin käytiin koputtamassa Rusan ovella. Siellä ei ovi auennut, mutta Mosalla aukesi. 

On paljon spekuloitu ajoiko Viikinkien ikääntyvä pelaajaryhmä Kurren paikallisvihulaisten junioripatojen ääreen. Väärin. Viikingit on jo pahimman sukupolvenvaihdoksensa käynyt ja kokenut. Isossa roolissa vanhasta kaartista on enää Mikael Järvi, comebackin tehnyt Harri Forsten ja ikinuori Tero Tiitu. Ykkösviuluja soittavat jo uudet kaverit, joilla pelivuosia on vielä rutosti jäljellä. 

Syyt ovat raha ja tekijät. Nämä kaksi kulkevat osittain käsi kädessä. Kurren kukkaron nyörit ovat olleet löysät, mutta aikaisemmin myös eräs seurahenkilö on tuonut sievoisen summan rahaa edustusjengin toimintaan ulkopuolisilta yhteistyökumppaneilta. Ei tuonut enää ja Kurrenkin kirstulla on pohja. Etenkin, kun tämän kauden joukkue on seuran historian kallein. 

Viikingit ei ole varmasti ensimmäinen eikä viimeinen seura, jonka toiminta laahaa kun ei ole käsiä. Tekijöitä ei kerta kaikkiaan seurassa ole. Ei viime aikoina eikä liiemmälti edes silloin dynastian parhaimpina vuosina. Tässä joutuu Kurre katsomaan peiliin. Ne harvat tekijät, jotka seurassa ovat olleet eivät ole saaneet vastuuta. Tai osanneet sitä ottaa. Vuosia joukkueenjohtaja vastasi kysymyksiini: ”Odota, kysyn Kurrelta.” Kaikki langat ovat olleet tiukasti herran ja hidalgon omissa käsissä. 

Toisin sanoen Kurrella ei enää ollut kuin kaksi vaihtoehtoa. Kioski kiinni tai fuusio. Näillä lauseilla fuusio oli myös helppo myydä Viikinkien pelaajille. 

Nyt on vastattu siihen, mitä Viikingit tarvitsi fuusiosta. Ja ne se varmasti tulee saamaan Erän organisaatiosta. Mitä Erä saa? Tämä onkin haastavampi kysymys. Ainakin isoveli poistuu näyttämöltä. Viikingit ja Kurre ovat vieneet kirkkaimmat mitalit ja isoimmat otsikot. Moni pelaaja on valinnut Viikinkit-nutun ennen Erä-paitaa. On ehkä maksettu paremmin, mutta menestys on toki ollut se isoin houkutin pelaajille.

Erällä on kiistatta Suomen paras juniorituotanto ja junnumitaleja moninkertaisesti muihin verrattuna. Se ei ole kuitenkaan muuttunut menestykseksi edustustasolla. Siinä seura on epäonnistunut rankasti. Sen seurajohtokin tietää, mutta lääkettä ei silti ole löydetty. 

Kilpailu pelaajamarkkinoilla siis vähenee. Ainakin hetkeksi. Mitkä muut asiat saivat omaa polkuaan ja vahvasti omaa juttuaan rakentaneen Erän fuusioitumaan? Katsotaanpa. EräViikinkien kolmesta johtajasta kaksi on Erästä. Se pienin titteli lyötiin Viikingit-taustaisen Kaisa Tammisen kouraan. Toiminnanjohtajana on Jari Oksanen ja urheilujohtajana Joonas Naava, joka neuvottelee myös pelaaja- ja valmentajasopimukset. Edustusjoukkue on siis eräläisten näpeissä. Uuden seuran hallituksen puheenjohtaja tulee Erästä. Ja Kurre. Hänet löytää enää edustusjoukkueen johtoryhmästä.

Alkaako raksuttaa? Uskaltaako joku sanoa ääneen? Ehkä Erä-johdossa laskettiin, että vähän pidemmällä aikavälillä Viikingit putoaa nimestä pois. Jäljelle jää Erä, jolla on mahdollisuudet olla yksin Helsingin herra, dynastia ja suunnannäyttäjä kotimaisessa sählyssä.

Miten tämä myytiin Erän pelaajille? Ei kovin hyvin, jos olette lukeneet pelaajien reaktioita sosiaalisesta mediasta. Eräläisyys on ollut monelle pelaajalle se The Juttu ja moni pelaaja varmasti uskoi, että joukkue pystyisi ottamaan sen seuraavan askeleen mestarijoukkueeksi ominkin voimin. Seurajohto ei siihen kuitenkaan tarpeeksi uskonut.

Mitä seuraavaksi?

Kuten tiedetään, niin Viikinkien kausi jatkuu ja ajoitusta on moitittu. Ei se ihanteellinen ollut, mutta hiekkaa ei tiimalasissa enää ollut. EräViikinkien on aloitettava pelaaja- ja valmentajaneuvottelut ensi kaudesta. Siinä yhteydessä asia olisi tullut julki joka tapauksessa. Se ajoituksesta. 

Toistaiseksi taustoilla ja seurajohdolla on ollut kivaa ja intoa piisaa. Huippupelaajista on ylitarjontaa ja eiköhän se pelipaikkakin ratkea. Todellisuudessa haasteita on luvassa ja paljon. Todellisuudessa kahden organisaation ja kahden täysin erilaisen toimintakulttuurin yhdistäminen on kaikkea muuta kuin helppoa. Kompromissit eivät ole välttämättä se paras ratkaisu. Sen jo seuran nimikin osoitti. Pelkoja on molemmin puolin. Jääkö vanha Viikingit sivuosaan? Miten saada ihmiset kahdesta seurasta yhden jutun taakse?

Mitä tapahtuu junioreille? Sitä varmasti mietitään vuoden siirtymävaiheen aikana, mutta tämäkin kertoo siitä, että päätös tehtiin edustusjoukkue edellä. 

Ja ne pelaajat. EräViikingeillä on pelaajia ja valmentajia yli tarpeiden. Jokainen tietää, että lause ”jokaiselle löytyy pelipaikka” on bullshittiä. Ei liigapelaaja halua pelata Divaria Erä Akatemiassa. EräViikinkien uuden johdon on vakuutettava etenkin nykyiset eräläiset nopeasti, sillä pääkaupunkiseudun muut joukkueet ovat jo haaskalla.

#Posinkautta

Vanhana pelaajana uskon, että loppujen lopuksi pelaajat toipuvat tästä uutisesta nopeimmin. Lopulta kuitenkin pelaajat pelaa ja valmentajat valmentaa, on se logo rinnassa mikä tahansa. Joukkueissa on jo nyt pari kentällistä pelaajia, jotka ovat edustaneet molempia seuroja. Se uusi koti löytyy varmasti jostain, vaikkei se aluksi vanhalta kodilta tuntuisikaan.

Seuroja kuolee, syntyy ja yhdistyy. Nimet vaihtuu. Ja aina se pöly laskeutuu. Nyt on EräViikinkien johdolla avaimet käsissään. On tilaisuus rakentaa ylivertainen edustusjoukkue ja loistava juniorimylly ja polku edustusjoukkueeseen. On mahdollisuus viedä Helsingin hallihanketta eteenpäin. 

Saataisiinko vihdoin Helsingissä ihmisiä myös katsomoihin? Koripallon puolella Loimaan Bisonsit ja Helsinki Seagulls ovat uusina seuroina saaneet ilmiöitä aikaiseksi. Miksei tähän pystyisi myös EräViikingit? 

Ylijohtava somessa:
Facebook: facebook.com/ylijohtava
Twitter: @ToniLotjonen
Instagram: @ylijohtava
Snapchat: tonilotjonen

Lisää EräViikingit fuusiosta:
Nyt jysähti: Helsinkiin maailman suurin salibandyseura isolla fuusiolla
Jättifuusio vie liigasta yhden joukkueen pois – myös Viikinkien ja Erän edustusjoukkueet yhdistyvät
Viikinkien Kurt Westerlund: ”Koskaan ei välttämättä ole se oikea ja paras ajankohta”
Erän Jari Oksanen Viikinkien fuusiotarjouksesta: ”Ensimmäinen reaktio oli hämmennys”
Some käy kuumana fuusiosta – ”Ei kai tuo voi olla seuran pysyvä nimi?”
Video: Pala fuusioituneiden seurojen historiaa – muistatko tämän hukatun rankkarin?

60 comments

 1. Toivottavasti niin ei käy, että Erän johdolla on tuossa liian paljon vaikutusvaltaa.

 2. Olihan se Gunnerskin. Se muuttui G-KooVeeksi. Tai siis nykyisämmin KooVeeksi. Kyllä niitä fuusioita on, tulee ja menee. IdänPosse ziigaa sivusta mutta kaiken keskeltä mitä tapahtuu.

 3. Hieno artikkeli ja analyysi. Mutta onkohan Bisons sittenkään kovin hyvä esimerkki positiivisesta ilmiöstä …

 4. Positiivista on se että katsojia ei tarvi pasilasta siirtää mihinkään, missä pelit ikinä sitten pelataankin.

 5. Perustaako Viikinkien fani (kyllä, yksikössä) uuden SSV:n kutosdivariin vai jatkaako EräViikinkien kannattajana? Iso kysymys.

 6. On aika naiivia luulla, että esim. Helsinki Gardenin yhteyteen kaavailtu ja todennäköisesti toteutuva palloiluhalli olisi millään tavalla riippuvainen EräViikingeistä, Erästä tai Viikingeistä.

 7. Nyt pitäisi kyllä avata jo perinteinen huhumaa! Erästä tusina pelaajia lähdössä muualle, samoin SSV:stä. Ei taida Naavalle jäädä ongelmaksi se että pelaajia olisi liikaa tarjolla sittenkään. Varma tieto: Oilers on jo käynyt haaskalla…

 8. Häviäjiä tässä fuusiossa on junnujen vanhemmat ja heidän kukkaronsa. Kilpailu kun vähenee niin hinnat nousee. Nyt jo vedetään erässä maksujen suhteen kipurajoilla.

 9. Kun puhutaan tuosta erä sydämestä tai ssv sydämestä niin faktahan on se että ei sitä enään kellään ole. Jos tällä hetkellä näillä on se 2000 lisenssipelaajaa mitälie niin luulenpa että luku tulee pienenemään aika paljon ensi kaudella..

 10. Eli onko ssv tehnyt aina tappiota vaikka ovat voittaneet niin paljon? Ilmankos ovat voittaneet niin paljon, jos keräävät paljon hyviä pelaajia ja maksavat liikaa ja jäävät tappiolle :p pelkkää leijumista sitten ja nytten ku ei enää loisteta ja rahat loppu niin turvaudutaan tähän.

 11. Täähän on kuin legendaarisesta lämäristä, jengi menossa konkkaan ja kapteeni tekee hätäsuunnitelman ja jengi vie mestaruuden:-D.

 12. Pääseekö fuusion jälkeen entiset pelaajat ilmatteeksi peleihin? Jos kerran pelaajien oikeudet säilyy.

 13. Oilers taisi naarata jo inkkareiden parhaat markkolat ja pesun ainakin.

 14. Äkkiseltään näyttäisi, että pääkaupunkiseudulle tulee kovatasoinen joukkue, ja myös Oilers saattaa vahvistua tämän myötä. Tarkoittaako se sitä, että maakuntien joukkueet, ehkäpä Classicia lukuun ottamatta, eivät ole enää kilpailukykyisiä ja nämä jengit dominoivat jatkossa? Tätä en toivo enkä välttämättä siihen edes usko. Omalla juniorituotannolla ja seurauskollisuudella on jatkossakin mahdollista vastata näiden paperilla ylivertaisten haasteeseen.

 15. Miten käy lopettaneen seuran mahdollisesti viime vuosina saamien julkisten avustusten, projekti- ja hankerahojen tai muiden vastaavien velvoitteiden? Palauttaako fuusioseura rahat? Ottaako fuusioseura vastuun myös lopettaneen/lopettaneiden seurojen vastuista ja velvoitteita?

 16. Isot hallihankkeet ovat tottakai jossain määrin riippuvaisia isoista seuroista, jotka ovat halleissa isoja asiakkaita. Seurakohtaista toki mutta kyllä EräViikingit alkaa olla sitä kokoluokkaa ja salivuoroja niin paljon, että heidän toiminnallaan on merkitystä.

 17. Niin. Ja hyvä ja selkeä teksti Lötjöseltä. Hyvä vähän vetää yhteen tämän isohkon uutisen taustoja ja merkityksiä.

 18. Ylijohtava. Olipa hyvä analyysi. Uskon että jatko on niinkuin ennustat. Itse ihmettelin tuota nimeä, mutta tuo analyysisi Viikingit sanan jättämisestä jossain vaiheessa pois osui ja upposi.

 19. Dynastia?
  28/03/2016
  Äkkiseltään näyttäisi, että pääkaupunkiseudulle tulee kovatasoinen joukkue, ja myös Oilers saattaa vahvistua tämän myötä. Tarkoittaako se sitä, että maakuntien joukkueet, ehkäpä Classicia lukuun ottamatta, eivät ole enää kilpailukykyisiä ja nämä jengit dominoivat jatkossa? Tätä en toivo enkä välttämättä siihen edes usko. Omalla juniorituotannolla ja seurauskollisuudella on jatkossakin mahdollista vastata näiden paperilla ylivertaisten haasteeseen.

  No se tarkoittaa juuri tätä, olet asian ytimessä! Maakunnissa voi lopettaa sen vähäisenkin luulottelun ja haaveilun. Ja se koskee vielä enemmän junnupuolta!

 20. Erä sai kasvatettua vaikutusvaltaansa (Vuosaari ei enää SSV:n aluetta) ja samalla pidettyä päätöksentekoelimet hallussa. Käytännössä erän vanha johto johtaa myös uutta seuraa ja ex-ssvläiset nyökkäilevät ja hyväksyvät ehdotukset. Erä sai siis toisen seuran lahjaksi itselleen ja päättää EräViikingit-seuran asioista niinkuin mitään fuusiota ei olisi tapahtunutkaan.

 21. Oliko rahaa ennen tuonut hahmo legendaarinen Vienola? Ei kai tässä ole mitään ihmeellistä. Rahat loppu eikä muuta vaihtoehtoa ollut. Käsittääkseni samalla tavalla eli yhden vahvan miehen komennossa toimii myös mm. spv ja classic.

 22. Saatan olla väärässäkin mutta eikö seuran hallitus kuitenkin tee seuran linjaukset ja isot päätökset, ei seuratyöntekijät. Olkoon sitten titteli toiminnan-, urheilu-tai hallintojohtaja. Hallituksen kokoonpanosta ei ole muuta mainintaa kuin puheenjohtaja. Nyt istuva hallitus taitaa olla toiminnassa siirtymävaiheen ja varmasti jossain vaiheessa järjestetään sääntömääräinen vuosikokous, jossa valitaan hallitus ja hallituksen sisällä puheenjohtaja.

 23. Jos ei Teuvo Teräväistä lasketa niin viimeisin kehä3 sisäpuolelta tullut oileasti lahjakas sabajunnu on ollut Tommi Aro (oisko -86 syntynyt).

 24. Hyvä ja todella tarpeeseen tullut analyysi fuusiosta. Selvästi edari edellä tässä on menty, mutta edes sillä saralla asia ei ole niin yksinkertainen. Kahden joukkueen yhteenlasketut sponsoritulot eivät tule olemaan yhtäkuin fuusioituneen seuran tulot. Sama pätee myös katsojamääriin. Jos kukaan vanhoista faneista ei koe uutta seuraa omakseen, voi katsojamäärä tippua jopa alle Viikinkien keskiarvon (no ei kyllä oikeasti voi). Kolmas ongelma liittyy seuran edarin kiinnostavuuteen. Kuten ylijohtava jo totesi, SSV keräsi pelaajia joita kiinnosti menestyminen (ja ehkä rahakin hiukan). Mutta tämä fuusio ei sinällään takaa enää samaa voittamisen ja menestyksen kulttuuria kuin SSV:llä oli tarjolla.

  Vastaavasti, junnuille ei ole enää välttämättä tarjolla samaa menestymiseen johtavaa valmennuskulttuuria kuin Erällä oli tarjota. Ja junnut saavat tässä fuusiossa sen suurimman kärsijän roolin. Voin vain kuvitella miltä SSV:n junnuista tuntui, kun koko vuoden taistelun huipentumana SM-sarjapaikka varmistui ja heti sen jälkeen kerrottiin uutinen, että sillä nyt ei olekaan mitään merkitystä ensi vuodelle. Me ollaan nyt EräViikingit ja puolet joukkueen pelaajista saa etsiä uuden seuran ensi kaudeksi.

  Mutta posia lopuksi. Fuusio antaa kyllä isoja mahdollisuuksia seuralle. Se miten se saadaan lopulta toteutettua ja myytyä jäsenistölle on iso haaste. Mahdollisuuksia on vaikka mihin. Tämä voi olla koko Suomen säbä-skenen kannalta ratkaiseva askel eteenpäin, tai sitten ei. Ainakin tämä tasoittaa pääkaupunkiseudun seurojen voimasuhteita. Tällä voidaan saada ”huippujoukkue” pääkaupunkiseudulle, joka nostaa lajin imagoa ja vetää mukanaan muidenkin kaupunkien joukkueita. Tai sitten tämä fuusion vaikutusta ei edes huomaan muutaman vuoden päästä. Kaikki riippuu nyt EräViikinkien johtavista henkilöistä ja kuinka hyvin he saavat tämä yhdistymisen edut myytyä jäsenille.

 25. Myös twitteristä bongattu Moilanen ja Jääskeläinen jättää Helsingborin. Veikkaan eräviikinkien olevan Moilasesta hyvinkin kiinnostunut ja tiedäppä miten kukkolan laita. Siinäpä sitten junnut miettimään miten pääsee edustukseen pelaamaan…. Jääskeläisen luulis palaavan familyyn.

 26. Minä Suomalaisen tuotteen myynnistä vastaavana olen erittäin kiinnostunut tästä uudesta seurasta sen näkyvyyden vuoksi tulevaisuudessa. Sponsoroinnin hinta/laatu suhde varmaan kohdallaan.

 27. Kuuluisassa isossa kuvassa fiksu päätös, rahakirstun tyhjenee koko Suomessa ja sponsoreita ei riitä monelle saman paikkakunnan joukkueille. Junnuille se ei ole niin iso asia, vanhemmat maksaa ja pojat pelaa. Pelaajapolkua ajatellen Helsinki hyötyy aina siitä että siellä on opinahjoja joka lähtöön ja maakunnista siirtyy tasokkaita pelaajia sen kautta seuroihin.

 28. Hyvä kirjoitus jos kaikki pitää paikkansa? Paljon on kysymysmerkjejä, mutta jaksan uskoa että tästä tulee hyvä juttu koko pääkaupunkiseutua ajattelen. Erän taustoilla on tehty paljon hyvää duunia ja sen uskoisin näkyvän jatkossakin. Molemmat jengit kun käytää omia vahvuuksia, hyötyy siitä pitkällä tähtäimellä myös junnut. Ainakin Classic saa pahan kilpailijan miehiin ja naispuolellakin valoa tunnelin päässä. Kyllä kiinnostaa Nim. Ensimmäinen varma katsoja

 29. Oilers ilmoittaa keskiviikkona 3 uutta soppria. Mielenkiinnolla odottamaan minkä tason pelimiehiä tulossa ja mistä?

 30. Oilersin pelaajahankinnat taidettiin jo paljastaa tuolla ylempänä. Mielenkiintoista tosiaan, ei ole hirveästi pelaajaliikennettä espoolaisjoukkueiden välillä ennen nähty.

 31. Toivottavasti julkistettavissa on ainoastaan vanhempi Markkola. Toivottavasti Oilerin kannalta. Mitä tekee Oilers primadonnilla?

 32. FYT, missä kohtaa? En löytänyt edes uudelleen lukemalla sellaista kohtaa. Kerro enempi, jos asiasta tiedät.

 33. Taitaa joku Erän ja SSVn pelaajakin tähyillä Espooseen, kun ei riitä luottamus omiin kykyihin Stadin Ykkösissä. Se on Oilers-EräViikingit ensi kauden iso ottelu .

 34. Hyvä juttu! Just samoja ite kelaillut. Kolmen vuoden päästä Helsingin Erä, joka olisi pitänyt tulla nimeksi saman tien. Kurrelle nätti exit, vaikka oikeasti se ”myi” seuran kuopattavaksi.

 35. Tampereella tämän tyyppinen fuusio olisi pitänyt tehdä jo aikaa sitten, mutta eihän täällä tajuta, mennä lynkytetään homeisessa hallissa tyhjille katsomoille:)

 36. Nimimerkki Kahtojan kommentti:

  ”Oilers taisi naarata jo inkkareiden parhaat markkolat ja pesun ainakin.”

  Huhuna tuo siis toki, mutta pari tuntia tästä ja Oilers ilmoittaa kolmen uuden pelaajan julkistuksesta… Ja videon siluetitkin täsmäisivät noihin herroihin. No nähtäväksi jää, mielenkiintoinen pelinavaus kuitenkin, kun kausikin vielä kesken.

 37. Viisas ratkaisu Kurrelta. Olisiko pitänyt toimia toisin jos resurssit ja rahat ei ritä seuran kehittäminen. Vaihtoehtona olisi ollut näivettyminen seurana tai pahinmassa tapauksessa jopa konkurssi.
  Näitä seuroja joissa ei ole reakoitu riittävän ajoissa on kyllä useita, esimerkiksi koriksesa, futiksessa, jääkiekossa ja myös salibandyssä.
  Tsemit EräViikingit todella vahvalle ja haasteelliselle vastustajalle!

 38. Manse on oikeassa. Joidenkin seurojen kannattaisi yhdistyä Tampereellakin. Jatkossa voi olla vaikeaa pärjätä, jollei ole riittävästi massia, junnutuotantoa ja katsojia.

 39. Hieno kirjoitus, kiitokset Ylijohtavalle.

  Kovin vähälle huomiolle on jäänyt raportoitu ensisijainen fuusiovaihtoehto eli M-Team. Olisiko siinä vaihtoehdossa jäänyt Viikingeille enemmän sanavaltaa ja suurempi rooli? Eli onko tämä EräViikingit sitten jollain tapaa second-best tilanne Viikinkien kannalta, mutta muuta vaihtoehtoa ei ollut kun ilman muutosta ei voitu jatkaa?

  SSV:tä ainakin vuosikymmenen tarkkaan seuranneena, tuntuu että tämä joukkue on itselle jatkossakin SSV, ainakin niin kauan kun edes puolet pelaajista on Viikinkitaustaisia. Onhan tässä tosiaan monia mahdollisuuksia joukkueen kasvulle ja menestykselle kaikin tavoin kuten on todettu, mutta jotenkin kokonaisuutena tämä koko kuvio vaikuttaa pakkoratkaisulta ja monia aisioita ei ole mietitty ihan loppuun saakka. Molemmista seuroista on pyritty pitämään ”perinteet” mukana ja monet avainhenkilöt tyytyväisinä, mutta samaan aikaan ne tärkeimmät eli pelaajat junnuista edustukseen on jääneet vähän paitsioon, siltä ainakin tuntuu.

 40. ”Miksei tähän pystyisi myös EräViikingit?”

  Siksi, että uusi brändi EräViikingit tunnuksineen on muovinen kuin Espoo Blues. Ja tämä siis espoolaisen jääkiekkoilun ja entisen Tapanilan Erän salibandyseuran kannattajalta. Seuran uskottavuus syntyy identiteetistä ja kannattajakunta kasvaa identiteetin, ei menestyksen ympärille. Tästä hyvä esimerkki on SSV/Viikingit. Menestys ei tarkoita houkuttelevuutta. Tapanilan Erä ei ollut vielä menestynyt siihen nähden mikä potentiaali oli, mutta seura on hyvässä nousussa sekä urheilullisesti, houkuttelevuudeltaan ja siten kannattajakunnaltaan. Työ oli vasta alussa ja mahdollisuudet vaikka mihin. Nyt se heitettiin kaikki roskiin ja korvattiin teennäisyydellä ja uholla. Uusi brändi ei ole minulle Tapanilan Erän kannattajana tunnetta ja kannatushaluja herättävä ja epäilenpä, että fiilikset ovat samansuuntaisia muillakin, mukaan lukien entisten Viikinkien kannattajat.

  EräViikingeistä tulkoon varoittava esimerkki muille seuroille lajirajojen yli mitä identiteetin myyminen maksaa. Onnittelut HIFK:lle, Jokereille, M-Teamille sekä naapurikuntien salibandyseuroille. Oilers on niin ikään liikkunut vaarallisilla vesillä myytyään nimensä ja SPV:kin osaltaan korvattuaan omaperäisen tunnuksensa muovisella täksi kaudeksi. Kiinnostaisi aidosti tietää millä perustein uudelleen brändäyspäätöksiä seuroissa tehdään. Espoo Bluesin kohdalla, mikäli lehtijuttu aiheesta piti vain paikkaansa, syy oli aivan älytön.

 41. Ovatko nämä seurat yhdistyksiä? Yhdistykset eivät voi fuusioitua, yhdistyslaki ei tunne sellaista menettelyä. Yhdistysten fuusio olisi itse asiassa Suomen perustuslain vastainen. Suomessa on yhdistysmisvapaus, yhdenkään yhdistyksen yhtäkään jäsentä ei voida millään ”fuusiopäätöksellä” siirtää yhdistyksestä toiseen.

 42. Hajatelmia Erän ja SSV:n junioreista. Erä totta kai perinteisesti niittää menestystä tälläkin kaudella, mutta pojissa myös SSV porskuttaa komeasti pääasiassa samoissa karkeloissa.

  C2 SM – molemmat välierävaiheessa
  C1 SM – Erä sarjan jämäsijoilla, SSV:llä ei joukkuetta lainkaan ikäluokassa
  B – molemmat välierävaiheessa
  A – Erä välierissä, SSV nousi

  Miten fuusio palvelee esim. näitä mainittuja ikäluokkia ? Vaikea on nähdä ja ymmärtää.

 43. Kertokaas joku osaava tosta yhdistyslaista vähän lisää. Rupes kiinnostamaan että mitenkäs tämmönen on sitten mahdollista tehdä? Ja pelaajien siirtyvistä sopimuksista miten ne voidaan siirtää yhdistykselta toiselle? Ei taida olla lainvoimainen tämä juttu. Jos vaikka nuoret junnut saavat sopimukset purettua ja voivat halutessaan lähteä muualle.

 44. Tapanilan Erän propagandaministeri Lötjönen saa kirjoituksessaan asiat näyttämään paljon kauniimmilta kuin ne onkaan. Kulissien takana on tapahtunut yhtä sun toista ja lopputulos tarjoillaan tällaisena kuorrutettuna kakkuna.

  Seura- tai yritysfuusioissa lähes aina 1+1 <2 niin tässäkin. Hyötyjiä ovat Pääkaupunkiseudun muut säbäseurat, ei pelkästään Helsingin tai Espoon seurat. Fuusion heijastukset näkyvät jo nyt pelipaikkakyselyjen määrän kasvuna.

  SSV:n (Viikinkien) identiteetti rakentui pitkälti yhden kapellimestarin varaan ja orkesteri soitti sitä sävelmää mitä hän halusi. Halutessaan mestari olisi voinut ottaa tyylikkään exitin seuran toiminnasta ja jäättää seura elämään ilman hänen ohjausta, mutta päätti sitten tehdä toisin. Vastuunkantajia ei ollut tarpeeksi, koska tehtäviä ei ajoissa delegoitu riittävän laajalle henkilömäärälle, joka olisi voinut jatkaa toimintaa kapellimestarin poistuttua näyttämöltä. Tällöin herra ja hidalgo päätti käytännössä ajaa seuran alas.

  On melko kornia sanoa, että "Seuroja kuolee, syntyy ja yhdistyy. Nimet vaihtuu. Ja aina se pöly laskeutuu." näinhän toki tapahtuu, mutta on myös seuroja, joille on rakennettu niin vahvat perusteet, että ne eivät nyt eikä tulevaisuudessa kuole tai yhdisty jokun muun kanssa siten, että nimi katoaisi yhdistysrekisteristä. HIFK, TPS Ilves ja OLS tästä esimerkkeinä. Ainutlaatuisen liigamenestyksensä johdosta SSV:llä oli kaikki palikat käsissä tehdäkseen itsestään suurimman ja vahvimman salibandyseuran Suomessa – oikean dynastian, joka olisi kestänyt vuosikymmenestä toiseen. Seuraidentiteetin ja brändin rakentamisen puute johti mm. pelaamiseen kouralliselle katsojia sekä fanien puutteeseen. Samoista syistä kumpuaa myös taloudellisen yhtälön ratkaisua vaikeuttaneet ongelmat. Jos SSV:llä olisi ollut peleissään suuremmat katsojamäärät, niin tuotetta (edustusjoukkuetta ja koko seuraa) olisi ollut paljon helpompi myydä. Katsomot olisi pitänyt täyttää vaikka edes omilla junnuilla ja niiden vanhemmilla. Eikä se olisi ollut vaikeaa, jos olisi ollut asiaan innostuneita tekijöitä. Yksin ei siihen kukaan pysty.

  Tämä oli nyt dynastian loppu. Kurrelle kiitokset sekä kunnia monista mestaruuksista. Seura ei jäänyt elämään, muttei kitumaankaan Kurren jälkeen The show is over. Elvis has left the building.

 45. Onhan näitä esimerkkejä, et kovalla kohulla kohkataan ja tiedotetaan uudesta seurasta. Sitku huomataankin, ettei kukaan muu oikein innostu, pistetään uusi seura pöytälaatikkoon ja jatketaan niinku ennekin.
  Paitsi et saadaan suututettua ja ajettua ne vähätkin tekijät pois. Lopuks ihmetellään, et miks ihmiset ei halua olla toimimassa urheiluseuroissa.

 46. Miksi SSV:llä ei ole C1 ikäluokassa joukkuetta, koska tuohon ikäluokkaan perustettiin ns. ”dream team” vanhempien toimesta kauan sitten. Ongelmaksi kehkeytyi pelaajien turhautuminen. C2 joukkue on kerätty tyhjästä. Ei Viikigeillä ole enää kuin yksi oikea joukkue ja se on B:ssä.
  Viikinkien ongelma on alussa asti ollut yhteenkuulumattomuus. Kurrelle on tärkeämpää, että kaikki kannattavat hänen joukkuetta, kuin seuran juniorityö. Ns. ”Lippulaivan” on aina luultu olevan se kaikkien ihailun kohde, mutta monelle se on vain etäinen joukkue, jolla on sama logo.
  Tosiasiassa jo edellinen fuusio (ssv-Viikingit) meni täysin pieleen, kun Viikinkien yhteityökyvyttömyys karkoitti kaikki SSVhenkiset toimijat ja tekijät seurasta. Ei orkesteri, jossa kukaan muu ei osaa tehdä päätöksiä, kuin Kurre, voi toimia tehokkaasti, varsinkaan junnutyön eteen. Kurrea ei vaan kiinnosta pätkääkään juniorit! Helpompi ostaa muiden työn hedelmiä omaan pikku rosteriin!

  Rahalla saa, silloin kun sitä on…

 47. Olenko nyt ymmärtänyt väärin? Vain edustusjoukkueet pelaa ensikaudella EräVikingkien alla, muut jatkaa Eränä ja SSVnä. Parhaat pääsee edareihin ja liittyvät uuteen seuraan, nehän voivat olla edelleen myös vanhassa. Saahan pelaaja kuulua moneenkin yhdistykseen. Nyt tämä negatiivisuus ei ole oikeata stadilaisuutta. Oilers tekee Espoossa itsestään ison brändin ja pakko tässä kehityksessä olla mukana. Nyt jos nämä selkään puukottajat molemmista leireistä ja varsinkin haaskalla olevat muut joukkueet, osaisivat ottaa tämän Stadin säbän kannalta hyvänä juttuna, voitaisi lajia viedä eteenpäin. Muutos herättää tunteita, mutta ilman yritystä ei tule tulostakaan. Nyt itkuvirret vaihdetaan voitonlauluihin, Tosin toivon, ettei Kurre sitä säveltäisi tai laulaisi ..

 48. Annetaan tekijöiden tehdä duuninsa. Minulle SSVn tekemiset on nähty. Toivottavasti Erällä on tekijöitä ja tahtoa viedä FB Stadi (olisi parempi nimi ) maaliin. Omat lapset jätti SSVn jo aikoinaan ja uskon että Tapanilassa on tekijöitä, jotka tekee duunia junnujen ja miksei edustuksen eteen. Negatiivinen perusasenne on se mikä mua on aina säbässä ärsyttänyt. Otetaan oppia Lasbin kaltaisista yhteisöistä myös täällä.

 49. Totuus on se, että dream team pyrittiin rakentamaan Kauniaisiin viime kauden päätteeksi (ja tämä nimenomaan vanhempien toimesta). Sinne karattiin menestyksen perässä ja siksi nykyistä C1 joukkuetta ei ole. Torsoksi jäi kuitenkin tuo keikka. Gloryhunterit rimpuilivat kauden läpi ja tuloksena sijat 5.-8.
  Tässä yhteydessä voisi tietenkin nostaa esiin ongelman, minkä mainitsitkin ja se ei ole pelkästään SSV:n ongelma. Seurauskollisuus ja pitkäjänteisyys, niitä ei enää tunneta. Toinen ongelma on, että vanhemmat harrastavat ja haluavat asioita enemmän kuin juniori: kumpi harrastaa, kenen ehdoilla mennään?

 50. Todella jännä nähdä mihin Erä-vetoinen EräViikingit johtaa ensi kauden miesten liigajoukkueen osalta. Vaikka asiaa miten pyörittelisi niin ei tuolta Viikinkien tämän kauden ryhmästä kovin montaa pelimiestä mahdu fuusiojoukkueen pelaavaan kokoonpanoon. Ja jos TPS-kolmikko ottaa jalat alleen, niin vielä vähemmän.

  Eihän EräViikinkien olisi mitään järkeä luopua nuorista kultakimpaleistaan ainakaan vapaaehtoisesti. Sellaisista pelaajista kuten Ailio, Nuutinen, Mäkinen, Iskanius, Holopainen jne. Eli Viikkareista pitäisi laittaa silloin kehäraakit ja ylipalkatut pihalle, imeä Erästä nuorta voimaa sekä ykkös/kakkosviisikoiden parhaat täydennettynä SSV:n parhailla, joita juurikin olisi aiemmin mainittu TPS-kolmikko, sekä esimerkiksi Meyer, Laasonen, Kinnunen, Forsten jatkaessaan. Kukkola voi pakkaa vielä sotkea. Molemmat joukkueet ovat olleet miehen perässä jo aiemminkin, joten miksei nyt, kun resurssit lyöty yhteen.

  Veskaripuoli onkin sitten EräViikinkien ongelmakohta. Sillä rehellisesti sanottuna jopa Ylijohtava olisi houkuttelevampi vaihtoehto aloittavaksi kassariksi kuin joku nyt tarjolla jo olevista. Tai sitten noista kolmesta viime kaudella torjuntavastuuta kantaneista pitää valita vain yksi ja ottaa kokenut ”luukkuvahti” kakkoseksi tsemppaamaan. Kilpailutilannetta tuo kolmikko, Strandberg/Laakso/Kortelainen ei tule kestämään.

  PS. Voisiko joku koodata salibandylle manageripelin?

 51. TPS-kolmikko, vaiko nelikko?
  Hyytiäinen, Kailiala, Lax ja Stenfors. Kaikki entisiä TPS-pelaajia. Kaksi joukkueen entistä kapteenia.

  Villi veikkaus on, että kaikki eivät jatka Eräjussien fuusiojoukkueessa. Tämän kauden esityksen perusteella TPS on vaihtoehto pelaajalle, joka haluaa olla osa tulevaisuudessa menestyvää joukkuetta.

 52. Luulisi EräViikinkien olevan juurikin kiinostunut ssv vanhasta kaartista. Omasta mielestä erä on tunnettu alisuorittaja/tiukassa paikassa jäätyvä joukkue siinä missä ssv vanhakaarti venyy aina kun tarvitsee. Tässä yhdistyy kaksi joukkuetta joissa toisessa on voittamisen kulttuuria ja toisessa hyvä juniorityö. Kaikkein mielenkiintoisinta tosin on nähdä siirtyykö/pysyykö Ahonen päävalmentajana. Tähän tulee mielestäni kulminoitumaan suurilta osin EräViikinkien tulevaisuuden menestysmahdollisuudet.

 53. Pienen sulattelun jälkeen muutama asia pohdituttaa:
  a) Miksi Erä lähtee tähän mukaan ja mitä se hyötyy? Mielestäni ei yhtään mitään tai oikeastaan päin vastoin, saa rasitteen itselleen. Ymmärtääkseni Erässä on ollut toiminta kuosissa ja tekijöitään on riittänyt toisin kuin SSV:ssä. Kilpailijan poistuminen markkinoilta yleensä veltostuttaa toimintaa
  b) ”Isot pojat” tekevät päätöksiä ja yli 2000 jäsentä saa katsoa nöyränä sivusta. Miksi? Vain miesten edustusjoukkue on tärkeä, se on tullut selväksi. Mm. SSV:n A:n SM-sarjaan nostaneelta joukkueelta vedettiin matto alta aika tylysti.
  c) Mikä itseisarvo on olla maailman suurin salibandyseura? Palataan asiaan vuoden päästä kun nähdään mitä erinomaista maailman suurimpana oleminen on saanut aikaan

 54. En ymmärrä tätä muutoin kuin että Erä saa lisää maksavia junioreita rahoittamaan edustusjoukkueiden kuluja.

  Palaan Erän faniksi kun Viikingit osa nimestä ja Kurre on ulostettu seurasta.

 55. SSV:n ja Erän valmentajille ja joukkueenjohtajille on tällä viikolla pidetty aiheesta tiedotustilaisuus, jossa selvitettiin tapahtuman taustoja ja syitä, sekä esitettiin tulevaisuuden suunnitelmia.
  Tilaisuudessa tuli mm. esiin, että monia (esimerkiksi juniorijoukkueita koskevia) asioita on vielä auki nimenomaan siksi, että päätöksentekoon halutaan mukaan kyseisten joukkueiden/ikäluokkien taustahenkilöitä.

  Erä hyötyy yhdistymisestä esimerkiksi saamalla tyttöpuolelle täydellisen junioriputken, joka johtaa aina naisten Salibandyliigaan.
  Samoin yhdistymisen myötä saadaan myös enemmän voimavaroja ja resursseja harrastepuolen toimintaan, sekä tietysti myös miesten liigajoukkueeseen.
  Mutta väite ”vain miesten edustusjoukkue on tärkeä” ei todellakaan pidä paikkaansa!
  Ei Erässäkään nyt niin tyhmiä olla, että seuran vuosikymmeniä jatkunut loistava juniorityö heitettäisiin romukoppaan vain siksi, että saataisiin menestyvä miesten liigajoukkue.

  On hienoa, että ihmiset esittävät mielipiteitään, mutta on tyhmää puhua faktoina asioita, joista ei vielä ole virallista edes päätöstä tehty.
  Toki juuri tällaista ”kylläminätiedänmitentässäkäy” -keskustelua on netti ikävä kyllä väärällään.

  Eihän maailman suurimpana salibandyseurana oleminen mikään itseisarvo olekaan, on vain todettu se numeroihin perustuvana faktana ja kiinnostavana mainoslauseena.
  Maailman suurin salibandyseura on enemminkin haaste toimia myös sen vaatimalla tavalla; olla maailman paras salibandyseura.
  Asia joka on ollut Eränkin tavoite jo pitkään.

 56. Nyt näytää hyvältä koko touhu. Hyvät valmentaja, huippu tiimi: Vielä kun yleisö löytää peleihin, alkaa olla menestyksen ainekset kasassa, niin miehillä, naisilla kuin junnuillakin.

 57. vuosi kulunut ja toinen kausi ev:llä lähdössä ja edelleen tosi muovinen jengi. vähän ku jokerit, kukaan ei tykkää paitsi omat fanit ja silti tarvitaan liigaan. tekisivät edes tuolle nimelle jotain.