Divarit

Näin Suomi voitti ensimmäisen nuorten MM-kullan – joukossa lajin huippuyksilöitä ja yksi Veikkausliiga-peluri

05.05.
2016
Divarit
Nykyisin Suomen miesten maajoukkueen tähtipelaaja Jani Kukkola (vas.) oli mukana voittamassa U19-maailmanmestaruutta vuonna 2003. Kuva: IFF

Nykyisin Suomen miesten maajoukkueen tähtipelaaja Jani Kukkola (vas.) oli mukana voittamassa U19-maailmanmestaruutta vuonna 2003. Kuva: IFF

Tämän viikon #takaisinheittotorstaina muistellaan Suomen nuorten maajoukkueen ensimmäistä maailmanmestaruutta. Missä vuoden 2003 huippulupaukset ovat nyt ja miten heidän uransa ovat edenneet vuosien varrella?

Vuonna 2003 Prahan MM-kisat olivat järjestyksessään vasta toiset alle 19-vuotiaille pojille. Kisoihin matkasivat -85 ja sen jälkeen syntyneet salibandylahjakkuudet. Kisojen nuorimmat pelaajat olivat 1988-ikäluokkaa. Valmennuksesta vastasivat Lasse Eriksson, Petteri Bergman ja Jukka Hokka.

Edellisistä kisoista pronssia saanut Suomi näytti esitti vahvoja otteita heti alkulohkovaiheessa. Samassa lohkossa pelanneet Sveitsi, Norja ja Venäjä kaatuivat tyylipuhtaasti, ja alkusarjan jälkeen Suomen maaliero oli peräti 44–3.

Välierässä vastaan asettui Tshekki, joka ei kuitenkaan kyennyt haastamaan Suomea. Historian ensimmäinen nuorten finaalipaikka tuli lopulta 5–1-voitolla.

MM-loppuottelussa vastassa oli – mikä muukaan kuin – Ruotsi. Ottelu eteni 2–2-tilanteessa viimeiselle 10-minuuttiselle, jolloin Suomi otti ohjat itselleen. Markus Palokangas, Lauri Kapanen ja Mikko Manninen veivät Suomen turvalliseen kolmen maalin johtoon. Kun Kapanen vielä tyylitteli viimeisen osuman tyhjään maaliin, Suomen kultajuhlat olivat valmiina alkamaan.

Edelleen miesten maajoukkueestakin tuttu Kapanen voitti koko kisojen pistepörssin tehoin 14+5=19. Taustalla säesti niin ikään maajoukkueen pitkäaikainen luottosentteri Jani Kukkola, jonka viiden ottelun saldona olivat pisteet 3+8=11.

Kaksikon ohella Suomen joukkueessa oli myös muita todella kovia pelimiehiä, eikä näiden ikäluokkien joukkue ollut syyttä niin ylivoimaisia kisoissa.

Yhdeksän (5+4) tehopistettä iskeneestä Henri Johanssonista kehittyi vuosien varrella Salibandyliigan tähtipelaaja. Johansson on tällä hetkellä liigan kaikkien aikojen pistepörssissä toisena, vaikka laituri on pelannut vasta 357 runkosarjaottelua. Näissä peleissä pisteitä on kertynyt hurjat 723 (411+312). Päättyneellä kaudella hänestä tuli liigan toinen 400 maalin rajapyykin ylittänyt pelaaja.

Jussi Kosola sekä jo uransa päättäneet Henri ja Lauri Lehtonen ovat tehneet pitkän uran helsinkiläisessä liigasalibandyssa. Markus Bollström teki puolestaan viime sesongilla paluun liigakentille Esport Oilersin paidassa, ja kauden päätteeksi kaulassa roikkui Superfinaalin jälkeen hopeamitali.

SPV:ssä useana kautena torjunut Jarno Ihme oli Suomen ykkösmaalivahti vuoden 2003 kisoissa. Kuva: Juhani Järvenpää

SPV:ssä useana kautena torjunut Jarno Ihme oli Suomen ykkösmaalivahti vuoden 2003 kisoissa. Kuva: Juhani Järvenpää

Myöskään maalivahtipeliin Suomi ei kisoissa kaatunut. Tolppien välissä torjui todella sähäkkä kaksikko Jarno Ihme–Petri Lesch. Heidän tiensä ovat kuitenkin olleet varsin erilaiset nuorten kisojen jälkeen. Ihme on tottunut vastuuseen liigakentillä ja ollut niin OLS:ssa kuin myös SPV:ssä selvä ykköstorjuja. Lisäksi tilillä on miesten maaotteluita. Lesch sen sijaan pelasi uransa ensimmäisen liigakauden ykköstorjujana AC HaKissa kaudella 2007–08. Monen Divari-kauden jälkeen hän palasi taas liigakentille viime kaudeksi, kun seurana oli helsinkiläinen M-Team.

Kisojen pistepörssin neljännen sijan valloittanut Jonne Haapasalo on nähty vuosien mittaan useammassakin liigajoukkueessa. Päättyneellä kaudella hän pelasi 10 ottelua Rauman SalBan riveissä.

Nuorten kultajoukkueen ainoat pelaajat, joille ei kertynyt urallaan yhtään liigaottelua Suomessa ovat Mikko Manninen ja Markus Palokangas. Mannisen kohdalla tämä on ymmärrettävää, sillä sähäkkä peluri jatkoi uraansa jalkapalloilijana. Manninen on pelannut useita kausia Veikkausliigassa Hakan, TPS:n ja JJK:n paidassa. Tällä hetkellä hän edustaa Ykkösen JJK:ta.

Jälkimmäisenä mainitulla on mittava kokemus länsinaapurin puolella. Jo tuolloin Ruotsissa asunut Palokangas edusti ruotsalaisseura Balrogia useana kautena, ja pelejä kertyi aina Superliiga-kentiltä asti.

Seuraavaa poikien maailmanmestaruutta Suomessa saatiin odotella aina vuoteen 2011 saakka.

Suomen U19-maajoukkue vuoden 2003 MM-kisoissa:

Maalivahdit:
Jarno Ihme
Petri Lesch

Kenttäpelaajat:
Markus Bollström
Jonne Haapasalo
Ilari Heikkinen
Miro Herlin
Aku Inkeroinen
Henri Johansson
Samuli Justen
Lauri Kapanen
Jussi Kosola
Jani Kukkola
Henri Lehtonen
Lauri Lehtonen
Miikka Linden
Mikko Manninen
Miika Mikkola
Ville Mäenpää
Markus Palokangas
Osmo Reentilä

Valmennus:
Lasse Eriksson
Petteri Bergman
Jukka Hokka

Turnaustilastot

Ohessa vielä videomateriaalia:

Tiedätkö sinä hyvän salibandytarinan? Vinkkaa siitä meille. Parhaimmat ja mehukkaimmat tarinat päätyvät Pääkallo.fi:n sivuille. Vihjeen voit lähettää osoitteeseen vihjeet(a)paakallo.fi.

Juttusarjan aikaisemmat tuotokset:
Kun liigavalmentajalle napsahti neljän kuukauden toimitsijakielto – fläppitaulu pääosassa
Muistatko, kun Salibandyliigassa tapeltiin? Seurauksena mojovat pelikiellot
Maalivahti teki historiaa – muistatko tämän ihmemaalin? (video)
Kun maalivahti teki maalin – ”Mahtava pätkä salibandyn historiaa, on peli kyllä muuttunut”
Jääkiekon arkkiviholliset kohtasivat salibandykaukalossa 25 vuotta sitten: ”Tää on h-vetin hyvä laji”
Kuusi pelaajaa jätettiin kesken pelireissun huoltoasemalle – valmentajan opetus meni liian pitkälle vuonna 2003
Ensimmäiset suomalaiset Ruotsin liigassa – oliko ammattilaisuutta 20 vuotta sitten?
Video: Näin käynnistyi TPS:n taival Salibandyliigassa
Kakkosdivaripelaaja valittiin maajoukkueeseen vuonna 1994 – vaikutti merkittävästi suomalaiseen salibandyhistoriaan
Video: Pala fuusioituneiden seurojen historiaa – muistatko tämän hukatun rankkarin?
Salibandylla yllättäviä haasteita 90-luvulla – parkettialustalla käskettiin pitämään sukkaa lavan päällä
Video: Näin Hartwall Arena pauhasi vuonna 2010 – 13276 ihmistä näki MM-kotikisojen kultahuuman
Video: Näin napattiin Suomen salibandyhistorian ensimmäinen ja viimeinen EM-kulta
Kysely vuodelta 1992 – ”Testaa oletko salibandynarkkari”

Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Espoo

Twitter: @A_Karjalainen