Mika Kohonen ruotsalaislehdessä – ”En nukkunut juuri lainkaan neljään-viiteen vuoteen”

Superliigaan palaava Mika Kohonen on puhunut avoimesti vaikeista vuosistaan. Kuva: perwiklund.se
Superliigaan palaava Mika Kohonen on puhunut avoimesti vaikeista vuosistaan. Kuva: perwiklund.se

Viisi kertaa maailman parhaaksi pelaajaksi valittu Mika Kohonen palasi Ruotsiin virkistyneenä. 39-vuotias Suomen maajoukkueen pitkäaikainen kulmakivi on nyt kertonut raskaista ajoistaan ja tuntee olevansa jälleen huippukunnossa.

Expressenin haastattelussa Kohonen kommentoi paluuta Superliigaan ja Helsingborgin mahdollisuuksia alkavalla kaudella:

– Halusin pelata vielä Superliigassa. Tämä on maailman paras salibandysarja ja Helsingborg tuntui oikealta valinnalta. Seuralla on kunnianhimoa ja se haluaa ottaa seuraavan edistysaskeleen.

– Haluamme voittaa. On kuitenkin aivan toinen asia osoittaa haluavansa voittaa, kuin vain sanoa se. Menestys tulee jokapäiväisen työn kautta. Kasassa on nyt ryhmä, joka tähänastisesti näkemäni perusteella kykenee mihin vain, mutta työtä on jäljellä vielä paljon.

Loukkaantumisista, masennuksesta ja unettomuudesta aikaisemmin kärsinyt Kohonen tuntee nyt jättäneensä vaikeat ajat taakseen ja puhuu avoimesti menneistä vuosista:

– En nukkunut juuri lainkaan neljään-viiteen vuoteen. Ensin unen pituus lyheni muutamaan tuntiin ja myöhemmin kymmenen minuutin jaksoihin siellä täällä. Kukaan ihminen ei kestä sellaista pitkään. Kaikki alkoi polven loukkaantumisesta ja kipulääkkeistä – jatkoin pelaamista, vaikka en kyennyt. Se oli vaikea noidankehä.

– Oma lääkärini ja urheilupsykologi Johan Plate auttoivat paljon. Tilanne parani heti, kun pystyin nukkumaan kunnolla. Tunnen oloni hyväksi ja puolentoista vuoden palautumisen jälkeen kehoni on alkanut jälleen reagoimaan positiivisesti harjoittelemiseen. Viime vuodet ovat olleet vaikeita, mutta nyt pelaaminen tuntuu jälleen hyvältä.

Kohosen sopimus Helsingborgin kanssa on yksivuotinen ja jatkosuunnitelmia ei vielä ole tehty.

– Emme ole vielä puhuneet asiasta. Jatko riippuu paljon siitä, miten kahdessa paikassa asuminen vaikuttaa perheeseen. Cecilia on ottanut ison taakan perheen hyvinvoinnista ja raskainta minulle on olla poissa heidän läheltään. Viime vuosi sujui kuitenkin hyvin ja haluan pelata niin pitkään kuin voimani ja motivaationi riittävät. Pohdin tulevaisuutta vasta myöhemmin.

Kohonen pelasi keskiviikona ensimmäisen pelinsä Helsingborgin paidassa. Helsingborg voitti Växjön maalein 6-2 ja Kohonen tarjoili yhden maalisyötön ottelussa.

Lue myös
Expressen: Stjärnan: ”Jag sov ingenting på fyra år”