Pääkalloennakko: B-tytöissä pienet marginaalit – PSS, TPS ja Ankat vahvimmin tyrkyllä kärkikolmikkoon

PSS on yksi B-tyttöjen SM-sarjan ennakkosuosikeista. Kuva: Tomi Nousiainen

PSS on yksi B-tyttöjen SM-sarjan ennakkosuosikeista. Kuva: Tomi Nousiainen
PSS on yksi B-tyttöjen SM-sarjan ennakkosuosikeista. Kuva: Tomi Nousiainen

B-tyttöjen SM-sarjassa taistelee kymmenen kovaa 2000-2001-syntyneiden tyttöjen joukkuetta. Pääkallo.fi ennakoi lauantaina 24. syyskuuta alkavan sarjan voimasuhteita.

Joukkueet pelaavat yksittäisinä otteluina kaksinkertaisen runkosarjan, jonka kuusi parasta jatkavat suoraan pudotuspeleihin. Sijoille 7. ja 8. sijoittuneet joukkueet pelaavat playoff-karsinnoissa aluesarjojen parhaita vastaan viimeisistä pudotuspelipaikoista. Sarjan otteluohjelma ja tilastot löytyvät tuolta.

Viime vuonna B-tyttöjen (1999-2000) SM-kultaa vei turkulainen FBC Loisto, joka kukisti tiukassa finaalisarjassa Porvoon Salibandyseuran otteluvoitoin 2-1. Tälle vuodelle B-tyttöihin nousivat 2000-syntyneiden seuraksi 2001-tytöt, joten voimasuhteet muuttuivat edelliskauteen verrattuna.

Alkukauden SM-karsinnat ja harjoitusturnaukset ennakoivat tasaista kautta, jossa yksittäisen pelin voiton ratkaisee lopulta päivän kunto ja vireystila. Sarjasta onkin mahdotonta nimetä selkeää ykkössuosikkia ja nappisuorituksella melkein kaikilla joukkueilla on mahdollisuudet yltää mitalisijoille. Sarjassa pelaa useita aktiivista pelitapaa suosivia ryhmiä, joten luvassa on viihdyttäviä ja maalirikkaita otteluita. Joukkueiden kärkinimet ovat taitavia ja rohkeasti pelaavia uuden sukupolven pelaajia, jotka auttavat seuraansa myös A-tyttöjen ja jopa naisten liigankin kamppailuissa.

Sarjan erikoisuutena on naisten puolen sarjojen kauden upeimmassa ympäristössä pelattava runkosarjapeli. Northern Stars nimittäin järjestää B-tyttöjen ottelun Northern Stars–EräViikingit Metro Areenan jäähallin valoissa. Espoon Salibandypäivä -tapahtuman yhteydessä 19.11. pelattavassa pelissä olosuhteet ovat huomattavasti hulppeammat kuin vaikka naisten liigapeleissä, Superfinaalia tietysti lukuun ottamatta.

1. PSS
Porvoossa on tehty jo vuosia erittäin hyvää työtä näissä ikäluokissa. PSS pelaa aktiivista salibandya, mikä kantoi jo viime kaudella B-tyttöjen hopealle ja C-tyttöjen pronssille. Tällä taustalla joukkue kuuluu siis B-tyttöjen mestarisuosikkeihin alkavallakin kaudella, vaikka alkusyksyn esitykset eivät aivan nappiin ole menneetkään. Toisaalta ryhmä on niin harjoitusturnauksissa kuin SM-karsinnoissakin näyttänyt venyvänsä tärkeissä paikoissa. Urheilullisen ja taitavan ryhmän vahvuus on sarjan laajin pelaajamateriaali, sillä PSS saa jalkeille kolme kovaa kenttää, mistä on hyötyä pitkällä kaudella. Ykköskentän moottoriksi saapui Oulusta asti taitava Cirilla Mäkelä. Hänen ympärillään taikoja tekee tutkapari Kalpana Tarvainen–Mikaela Backman. Puolustuspäässäkään ei ole hätää, kun liidereinä toimivat Jasmiina Järvinen ja Milla Ylikojola. Viimeisenä lukkona maalinsuulta löytyy Levälammen siskostrion nuorin Anna-Mari Levälampi. Koneen käynnistyessä PSS on erittäin vaikeasti pysäytettävissä ja saattaa mennä keväällä päätyyn asti.

Paras pelaaja: Jasmiina Järvinen

Päävalmentaja: Jussi Heikkinen

2. TPS
TPS vahvistui merkittävästi lähialueen seuroista ja saa B-tyttöihin erittäin iskukykyisen nipun, jolla on edellytykset mestaruuteen asti. Joukkue voitti oman SM-karsintalohkonsa puhtaalla pelillä ja on voittanut myös kaikki harjoituspelinsä, joten saa nähdä mikä joukkue onnistuu katkaisemaan joukkueen voittoputken ja milloin se tapahtuu. Joukkueen vahvuutena on kovissa peleissä kannuksensa hankkinut terävä kärki ikäluokan huippupelaaja Jasmin Saarion, taitavan Sini Vasankarin ja kapteeni Emilia Trobergin johdolla. Puolustuksen johtajaksi saapui rohkeasti pelaava Jannike Grönroos naapuriseura FBC Loistosta ja maalinsuun tilkitsee Helmi Laine. Moni pelaa myös A-tyttöjen SM-sarjaa ja osa jopa naisten liigaakin, mikä on toisaalta vahvuus, mutta voi kääntyä myös heikkoudeksi, mikäli vaihteleva kokoonpano ja kärkipelaajien kuormitus rasittavat liikaa.

Paras pelaaja: Jasmin Saario

Päävalmentaja: Jani Rantanen

TPS on PSS:n kovin haastaja. Kuva: Tomi Nousiainen
TPS on PSS:n kovin haastaja. Kuva: Tomi Nousiainen

3. SSRA
Salibandyseura Rankat Ankat teki Oulussa mahdottomasta mahdollisen ja keräsi alueen huippupelaajat saman seuran alle. Suurin voittaja tässä ovat pelaajat, jotka pääsevät nyt pelaamaan kovia SM-pelejä useammassa ikäluokassa ja naisten liigajoukkueen myötä myös huippu on kunnossa. Kauden alla seuran B-tytöt antoivat myrskyvaroituksen vireestään voittamalla tasokkaan Loisto Cupin. Sama hurja meno jatkui SM-karsinnoissa, joista Ankat eteni SM-sarjaan puhtaalla pelillä. Mestarikandidaatteihin lukeutuvan joukkueen peliä pyörittää pitkänhuiskea ja erittäin hyvin peliä lukeva Elli Kylmäluoma, joka tarjoilee laatupaikkoja verkkoja ahkerasti pöllyttävälle tutkaparilleen Emilia Ollikkalalle. Tulivoimaa tuo myös Sofia Lappalainen, joka liigakiireiltään ehtiessään lukeutuu sarjan kovimpiin maalitykkeihin. Oululaisten heikkoutena saattavat olla pitkät matkat, sillä kisakuntoa todella vaaditaan lähimmän ”paikallisvastustajan” löytyessä 500 kilometrin päästä Pirkkalasta.

Paras pelaaja: Sofia Lappalainen

Päävalmentaja: Mika Pussinen

4. Pirkat
Viime kaudella C-tyttöjen (2001-2002) SM-hopeaa saavuttanut ryhmä nousi tälle kaudelle B-tyttöihin – ja lukeutuu heti sarjan suosikkeihin. Pirkat voitti oman SM-karsintalohkonsa suvereenisti maalierolla 22-2. Joukkueen vahvuutena onkin yllätyksellinen hyökkäyspeli. Jo useamman vuoden yhdessä pelannut tiivis ryhmä on vaikea vastustaja, sillä Pirkat on vahva kaksikamppailuissa ja pallollisina rohkeat pelaajat lähtevät ahnaasti haastamaan vastustajia 1 vs. 1 -tilanteisiin. Taitavat pelaajat Pinja Myllymäen, Marika Kankaanpään, Viivi Tiilikaisen ja 2003-syntyneen huippulahjakkuuden Suvi Hämäläisen johdolla pyörittävätkin vastustajia ajoittain sille kuuluisalle kebab-kioskille. Heikkoutena on nuori ikärakenne, sillä tukipilareihin kuuluvien maalivahti Helmi Rasin ja hyökkääjä Mila Mannisen lisäksi joukkueesta ei löydy muita 2000-syntyneitä pelaajia.

Paras pelaaja: Pinja Myllymäki

Päävalmentaja: Jukka Myllymäki

5. FBC Loisto
Loisto teki viime kaudella varsinaisen uroteon nappaamalla taitavalla ja rohkealla pelillä kultaa niin B- kuin C-tyttöjenkin SM-sarjoista. Tälle kaudelle muutama pelaaja vaihtoi maisemaa ja B-tytöt tulevat pelaamaan kapealla mutta sitäkin terävämmällä rosterilla. Vahva kokemus näkyi SM-karsinnoissa, jotka joukkue selvitti näytöstyyliin voittamalla kaikki ottelunsa vähintään viiden maalin erolla. Joukkueen vahvuuksia ovat voittojen tuoma itseluottamus tiukoissa paikoissa ja rohkea pelitapa. Luovaa peliä pelaavan joukkueen kulmakivinä toimivat taitavat yksilöt monipuolisen Nea Keihään, maalitykki Sini Niinikosken ja nuoren huipputalentin Ulla Valtolan johdolla. Kysymysmerkkejä menestyksen tielle heittää pelaajien vähyys, joten pelaajien on pysyttävä terveenä, jotta viime kauden menestys saa jatkoa. Yksilötaidon ja pelirohkeuden puolesta edellytykset kulta- tai ainakin mitaliputken jatkolle ovat olemassa.

Paras pelaaja: Nea Keihäs

Päävalmentaja: Matti Pienihäkkinen

6. Steelers JSB
Kovasti vahvistunut Steelers kuuluu myös B-tyttöjen mitalisuosikkeihin. Hämeenlinnassa on kehitetty pelaajia systemaattisesti jo pidemmän aikaan ja tulokset alkavat näkyä. Lisäksi seuran naiset nousivat liigaan, joten imua oli kesällä myös vanhimpiin juniorijoukkueisiin. Lammilta saapunut Annu Selinummi kuuluu ikäluokan kovimpaan kärkeen ja liigapeleistä ehtiessään tulee dominoimaan rohkealla pelillään. Johtohahmoina häärivät taitavat Alisa Mäkelä ja Anna-Kaisa Linden. Heille taustatukea antaa Kooveesta saapunut Emma Kankainen. Terästytöt tunnetaan fyysisestä ja kurinalaisestä pelistä. Joukkueesta löytyy myös hyviä yksilöitä. SM-karsinnoissa kentälliset hakivat vielä muotoaan ja peli vähän yskähteli. Kysymysmerkiksi voidaankin listata ryhmän yhteenhitsautuminen. Miten yhteinen pelisävel löytyy kokoonpanojen muuttuessa kauden mittaan ja kirkkaimpien tähtien pelatessa myös liigapelejä? Ykkösrosterilla liikkeellä ollessaan kuitenkin äärimmäisen vaarallinen ryhmä.

Paras pelaaja: Annu Selinummi

Päävalmentaja: Mikko Kankainen

7. EräViikingit
Fuusiopommista syntynyt maailman suurin salibandyseura voidaan lukea B-tytöissä yhdeksi sarjan mustista hevosista. Aktiivista ja rohkeaa peliä pelaava EräViikingit sylkee parhaimmillaan maaleja liukuhihnalta, mutta huonoilla hetkillä omatkin verkot pöllyävät kunnolla. Joukkue on ikärakenteeltaan sarjan nuorimpia ja joutui SM-karsinnoissa tekemään täyden päivätyön tiputtamalla kestomenestyjä LoSB:n ulos SM-sarjasta. Vahvuutena on ennakkoluuloton peli, jonka kapellimestareina toimivat juonikas Elina Niemi, taitava sentteri Lotta Varakas ja puolustusta johtava Anni Räisänen. ÅIF:sta siirtyneet maalitykki Amanda Nyberg ja piinkova puolustaja Lis Marie Fuchs olivat tarpeellisia vahvistuksia ja kuntoutuessaan Neea Tervonen nostaa vielä joukkueen tasoa merkittävästi.

Paras pelaaja: Neea Tervonen

Päävalmentaja: Kaarina Salomaa

Northern Stars on tyttösalibandyn erikoisseura. Kuva: Tapio Hämeen-Anttila
Northern Stars on tyttösalibandyn erikoisseura. Kuva: Tapio Hämeen-Anttila

8. Northern Stars
Northern Starsin B-tytöt ovat EräViikinkien ohella toinen yllätysvalmis haastaja kärkijoukkueille. Näytti vahvuutensa voittamalla puhtaalla pelillä oman SM-karsintalohkonsa, josta tosin muita joukkueita ei edennyt SM-sarjaan asti. Tärkeässä paikassa neljä voittoa neljästä pelistä antoi silti myrskyvaroituksen Starsien tasosta. ”Norssi” ei aiemmin tässä ikäluokassa ole ollut aivan terävintä kärkeä, mutta LoSB:sta siirtynyt tehokolmikko nosti joukkueen tasoa merkittävästi. Rightin maalitykki Jenni Torkki, pallotaituri Maija Jäkkö ja hienosti peliä avaava puolustuksen johtaja Jonna Ryönänkoski olisivat olleet vahvistuksia mihin SM-joukkueeseen tahansa. Viimeisenä lukkona toimii ikäluokan lahjakkaimpiin kuuluva maalivahti Annika Hytönen. Northern Starsin pelitapa on aktiivinen ja fyysinen ja joukkueen pelaajia kannustetaan rohkeaan peliin. Tämä antaa hyvät edellytykset yllätyksille ja hyvänä päivänä ”Norssi” voikin kaataa joukkueen kuin joukkueen.

Paras pelaaja: Jenni Torkki

Päävalmentaja: Janne Ryönänkoski

9. SB-Pro
Tyttöpuolen kestomenestyjä SB-Pro selvitti B-tytöissä tiensä SM-sarjaan ottamalla ensin LoSB:n päänahan ja sitten tiputtamalla ÅIF:n tieltään viimeisessä karsintapelissä. Tiiviiseen puolustukseen ja suhteelliseen passiiviseen pelitapaan luottaneen SB-Pron sielu on alkukauden peleissä ollut 2001-ikäluokan paras maalivahti Juulia Kataja. Isokokoinen ja kovista poikien peleistä opit hakenut Kataja antaa joukkueelleen mahdollisuuden menestyä. Joukkueen materiaali on suhteellisen kapea, mutta Katajan tavoin RSS Panthersista siirtynyt Jasmin Oras tuo joukkueeseen kaivattua maalintekovoimaa. Pallollisen pelin liidereinä toimivat taitava Melissa Rissanen ja hyvin peliä lukeva ovela pallotaituri Tuija Heinonen. Alkukaudesta vastaiskuihin luottanut SB-Pro tulee taistelemaan asenteella pudotuspelipaikasta ja aiheuttaa tiiviillä puolustuspelillään harmaita hiuksia vastustajien hyökkääjille.

Paras pelaaja: Juulia Kataja

Päävalmentaja: Jukka Eronen

Kuvassa punapaitaisina esiintyvät Wirmon tytöt ponnistivat komeasti B-tyttöjen SM-sarjaan. Kuva: Tomi Nousiainen
Kuvassa punapaitaisina esiintyvät Wirmon tytöt ponnistivat komeasti B-tyttöjen SM-sarjaan. Kuva: Tomi Nousiainen

10. SBS Wirmo
Pienen Mynämäen ylpeys SBS Wirmo taisteli SM-karsinnoissa isommat tieltään ja nappasi SM-paikat niin B- kuin C-tytöissäkin. Näin jo vuosia seurassa tehty hyvä pohjatyö pelaajien kehittämisessä toi hienoa tulosta. SM-sarjapaikka B-tytöissä tuli tiukimmalla mahdollisella marginaalilla, kun Wirmo pudotti viimeisessä SM-karsintapelissä RSS Panthersin jatkoaikamaalilla. Ratkaisumaalin iski joukkueen johtohahmo Saana Lenkkeri, joka on joukkueen tukipilareita SM-sarjassakin. Maalitykki Lenkkerin lisäksi Wirmon ratkaisupelaajia ovat taitavat Pietilän kaksoset Emilia ja Olivia, joiden pitelemisessä vastustajien puolustus saa tehdä täyden päivätyön. Wirmon heikkoutena on terävimmän kärjen kapeus, mutta taisteleva joukkue ei tule antamaan milliäkään periksi ja maalinsuulla vahva Erika Rekola pakottaa vastustajat näyttämään parastaan. Mynämäen kotiyleisö tuo paineita vieraille ja hyvään flow-tilaan päästessään joukkueella on mahdollisuudet pudotuspelipaikkaan.

Paras pelaaja: Saana Lenkkeri

Päävalmentaja: Miikka Salmela

Pääkallo.fi:n junioriennakot tarjoaa Jopox, jonka salibandyseuroillekin suunnatuista palveluista voi lukea tuolta.

8 comments

  1. Häme cupin voittaja B-tytöistä oli TPS, toisena Northern stars, kolmantena aluesarjaan tippunut Panthers ja neljäntenä Steelers. Joten siltä osin jutussa korjattavaa.

  2. Steelers päävalmentaja Raimo… Hyvin perillä Suomen johtava säbä sivusto ?

  3. Hyvä ennakko. Virheitä nyt tulee väkisin, kun kyse kuitenkin uusista tuttavuuksista!

  4. Rautausta on tietämys! Laittaa pohtimaan kuka nämä ennakot oikein tekee. Ei tule mieleen kuin pari kirjoitustaitoista ja asiantuntevaa tyttösäbätoimittajaa. Miksi näitä ei tehdä nimellä?

  5. Harmi, että nämä ennakot vain jäävät elämään syksyn sykkeenä ja ilon pilkahduksina. harvoja kiinnostaa kauden aikana B-tytöistä kirjoittaa, vaikka lukea kiinnostaisikin. olisi esim. mukavaa lukea heti vuoden alusta, miten pelit ovat menneet, ketkä (joukkueet ja pelaajat) ovat onnistuneet ja millä tavoin eri joukkueet ovat pelanneet.

    kirjoittaminen on aina vaikeaa kun pitäisi olla kartalla koko ajan kymmenestä joukkueesta, joten sinänsä suuri käsi kirjoittajalle (tai kirjoittajille). hienoa duunia ehkä suurelle yleisölle aika marginaalisesta SM-sarjasta. kivaa luettavaaa.

  6. Muuten hyvä ja allekirjoitettavissa oleva ennakko, mutta 2001 ikäluokan paras maalivahdinrooli menee ”Norssin” Annika Hytöselle, joka on maalissa erittäin aktiivinen.