Pääkalloennakko: TPS A-tyttöjen selkeä mestarisuosikki – Koovee kovin haastaja

M-Team juhli viime keväänä A-tyttöjen mestaruutta. Kuva: Katri Laukkanen

TPS:n Jenna Saario tekee kovaa jälkeä A-tyttöjen SM-sarjassa – silloin kun ehtii mukaan liigakiireiltään. Kuva: Tapio Hämeen-Anttila
TPS:n Jenna Saario tekee kovaa jälkeä A-tyttöjen SM-sarjassa – silloin kun ehtii mukaan liigakiireiltään. Kuva: Tapio Hämeen-Anttila

A-Tyttöjen SM-sarja käynnistyy keskiviikkona 28. päivä syyskuuta Classicin ja SB-Pron kohtaamisella. Sarjaan seulottiin SM-karsinnoista maan kymmenen parasta joukkuetta. Pääkallo.fi ennakoi miten sarjassa käy.

SM-sarjan runkosarjassa jokainen joukkue kohtaa toisensa kahdesti ja näin 18 ottelun runkosarjan jälkeen kuusi parasta etenee suoraan pudotuspelien puolivälieriin. Runkosarjassa 7. ja 8. sijoittuneet kohtaavat A-tyttöjen 1. divisioonan kärkikaksikon taistelussa paikoista playoff-peleihin. A-tyttöjen SM-sarjan tilastot ja otteluohjelma löytyy tuolta.

SM-karsinnoista huolimatta vaihtuvuus SM-sarjan joukkueissa ei ole kovin suuri edelliskauteen nähden. Viime kaudella SM-sarjassa pelanneet OFBC ja ja NST eivät tällä kertaa tyttöjen pääsarjatasolla pelaa ja uusina joukkueina edelliskauteen nähden sarjassa pelaavat PSS ja TPS.
Helsinkiläinen M-Team lähtee kauteen ikäluokan hallitsevana Suomen mestarina, mutta muutokset joukkueessa pudottavat tällä kertaa M-Teamin Pääkallo.fi:n arviossa mitalisijojen ulkopuolelle.

1. TPS, Turku
Viime kaudella TPS taktikoi jättäytymällä ulos A-tyttöjen SM-karsinnoista ja raivaten tiensä pudotuspeleihin 1. divisioonan ylivoimaisena voittajana. Tällä kaudella TPS näyttää lähtevän metsästämään menestystä todenteolla. SM-karsinnoissa TPS löi taululle todella rumat lukemat kolmen voittopelin maalieron oltua 29-5. Jenna Saario tulee taistelemaan niin A-tyttöjen SM-sarjan kuin naisten Salibandyliigankin pistepörssien voitosta ja lienee turha sanoa, että tämän naisten maajoukkueessakin jo debytoineen pallotaiturin esitykset tulevat olemaan ison suurennuslasin alla. SM-karsinnoissa Saario iski kolmeen peliin vaatimattomasti tehot 4+4. TPS:n menestys ei tule lepäämään yksin Saarion harteilla vaan taakkaa jakaa myös nuorempi painos Jasmin Saario, Viola Kuusisto, Milja-Maaria Rastas, Milla Nordlund ja FBC Loistosta siirtynyt Jannike Grönroos. Tähän voisi luetella vielä usean nimen lisää. TPS juhlii kevällä A-tyttöjen Suomen mestaruutta.

Paras pelaaja: Jenna Saario

Päävalmentaja: Jani Rantanen

2. Koovee, Tampere
A-tyttöjen mestaruudet ovat menneet viime vuosina M-Teamille ja Kooveelle. Nyt Koovee on näistä kahdesta kestomenestyjästä se vahvempi haastaja. Tamperelaiset selvittivät SM-karsinnat puhtaasti kolmella voitolla ja hurjalla maalierolla 18-4. Kooveen ykkösnyrkki on sarjan kovimpia – peliä pyörittävät näyttävästi liigassakin vahvasti vastuuta saavat Ellinoora Huotari, Tuulia Aho ja Hanna Puolakka. Mia Vallenius ja Emmiina Hapuoja muodostavat puolestaan SM-sarjan kovimman pakkiparin, eikä maalivahti Kristiina Tarkiainenkaan ole niitä sarjan epävarmimpia torjujia. Ja pakkohan ne Kaupitkin on mainita, eli jos siskokset Oona ja Veera kuntoutuvat kevään ratkaisupeleihin, tulee Koovee laittamaan TPS:n todella ahtaalle. Tällä kertaa Kooveen menestysmahdollisuuksiin uskotaan vahvasti myös vaikka Kaupit eivät kentällä kävisikään.

Paras pelaaja: Ellinoora Huotari

Päävalmentaja: Tiina Björkholm

3. PSS, Porvoo
Vahvasti nais- ja tyttösalibandyyn panostava PSS palaa vuoden tauon jälkeen A-tyttöjen SM-sarjaan. Viime kaudella PSS:n pelurit edustivat naapuripitäjän seuraa ÅIF:aa rinnakkaisedustuksilla, mutta täksi kaudeksi PSS on houkutellut riveihinsä riittävästi laajennusta oman vahvan joukkueen tarpeiksi. Edellisten joukkueiden tapaan myös PSS selvitti SM-karsinnat suoraan kolmella voitolla. Joukkueen tehokkaimmat olivat ÅIF:sta Porvooseen siirtynyt Elina Hautojärvi ja OFBC:sta keltapaitaan vaihtanut Cirilla Mäkelä. Heinolan lahja salibandylle Iina Latvala ja vahva Fanny Holmberg tulevat olemaan myös A-tyttöjen SM-sarjan eliittiä. Joukkue täynnä taitavia yksilöitä ja mikäli valmennus saa sidottua joukkueen yhtenäiseksi, tulee PSS olemaan vahva ehdokas SM-mitaleille.

Paras pelaaja: Elina Hautojärvi

Päävalmentaja: Jori Nyrhivaara

M-Team juhli viime keväänä A-tyttöjen mestaruutta. Kuva: Katri Laukkanen
M-Team juhli viime keväänä A-tyttöjen mestaruutta. Kuva: Katri Laukkanen

4. M-Team, Helsinki
Hallitseva mestari heikentyi kauden päätyttyä osan avainpelaajista ja valmennuksen siirryttyä muihin seuroihin. Helsinkiläiset saavat kyllä jalkeille vahvan joukkueen, mutta pelaajamateriaali on edelliskausia kapeampi, eikä M-Teamia siksi ennusteta ihan sarjan terävimpään kärkeen. M-Teamin voi ennustaa voittavan ja häviävän profiilipelaajiensa pelihuumorin mukana, sillä joukkueen sisäiset tasoerot ovat edelle arvioituja joukkueita suuremmat. SM-karsinnoissa SB-Pro oli M-Teamia vahvempi maalein 5-3, mutta silti helsinkiläiset uskaltaa rankata nurmijärveläisten edelle. Taru Nordman, Maura Paajanen ja Pinja Jaakkola hyökkäämässä, Trine Sällström ja Elina Vanhanen puolustamassa, siinä on sellainen ketju joka kestää vertailun jopa mestarisuosikki TPS:n ykkösen kanssa.

Paras pelaaja: Trine Sällström

Päävalmentaja: Mikko Laine

5. SB-Pro, Nurmijärvi
Mikäli edellä M-Team heikkeni viime kauden päätteeksi aavistuksen, valui tämä osittain SB-Pron laariin. Mailataituri Daniela Markelin siirtyi helsinkiläisseurasta SB-Pron vahvuuteen, minkä lisäksi nurmijärveläiset ovat saaneet muitakin kovia vahvistuksia, esimerkkeinä Matilda Lindström FBC Loistosta ja Jasmin Jänkä Northern Starsista. SM-karsinnat SB-Pro selvitti komealla lohkovoitolla, kirkkaimpana saavutuksena tosiaan M-Teamin päänahka. Naisten Salibandyliigassakin vahvasti esiintyvä Daniela Westerlund tulee olemaan yksi SB-Pron ratkaisupelaajia myös A-tyttöjen SM-sarjassa. Muista pelaajista mainittakoon hanakka maalintekijä Melina Rissanen.

Paras pelaaja: Daniela Westerlund

Päävalmentaja: Petri Tuominen

6. EräViikingit, Helsinki
Uudella fuusioseuralla pelaajisto tulee useammasta osoitteesta ja asettaa valmennukselle haasteen paketin yhteen hitsaamisessa. Joukkueen ehdottomat tähdet ovat Tapanilan Erän tehoduo Milja-Maria Saarikoski ja Aino Tuokkola. SM-karsinnoissa LoSB:sta siirtynyt Emmi Aittomäki ja Blackbirdsia viime kaudella edustanut Miia Kokko osoittivat olevansa myös vahvoja pelaajia A-tyttöjen SM-sarjaan. SM-karsinnoissa Koovee oli EräViikingeille liian vahva, mutta kahdella karsintalohkon voitolla ja jatkokarsinnan 4-1 voitolla Classicista EräViikingit selvittivät tiensä SM-sarjaan. EräViikingit tulee antamaan hyvän vastuksen kaikille sarjan joukkueille ja tulee ennakoiden yltämään suoraan pudotuspelipaikkaan.

Paras pelaaja: Milja-Maria Saarikoski

Päävalmentaja: Ville Turunen

7. Northern Stars, Espoo
Espoolaisen tyttösalibandyseuran tie A-tyttöjen SM-sarjaan kulki karsintalohkon kakkossijalta jatkokarsintaan ja siinä 4-1 voittoon lahtelaisesta PHSB:sta. Alkulohkossa PSS oli espoolaisia vahvempi maalein 5-2. Northern Starsin joukkue uusiutui jonkin verran viime kaudesta osan kokeneemmista pelaajista siirryttyä alemmalle sarjatasolle ja useiden pelaajien noustua edelliskauden B-tytöistä A-tyttöjen ryhmään. SM-karsinnoissa joukkueen tehokkaimmat olivatkin 99-syntyneet Maria Muukka ja Nelly Baumgartner. Starsin vahvuuteen liittyivät myös mm. LoSB:sta Jenni Torkki ja Jokereista Sara Sarkomaa. Northern Starsin vahvuus tulee kuitenkin olemaan ehkäpä sarjan vahvin maalivahtikaksikko Satu Pekkarinen ja Annika Hytönen.

Paras pelaaja: Satu Pekkarinen

Päävalmentaja: Markus Hanhisuanto

8. ÅIF, Sipoo
ÅIF:n taival SM-sarjaan oli haastava. Karsintalohkossa M-Team möyhensi sipoolaisia lukemin 10-3 ja niukan tappion ÅIF koki myös SB-Prolle. Maalin voitto lohkon viimeiseksi jääneestä O2-JKL:sta siivitti kuitenkin ÅIF:n jatkokarsintapeliin, missä irtosi 5-4 voitto FBC Loistosta Camilla Granqvistin jatkoaikamaalilla. Granqvist yhdessä Sandra Ojasen ja Ira Töyrylän kanssa muodostavat vahvan ja maaliahneen kentällisen ja ÅIF:n puolustuksen liideri Annika Hautojärvi säestää hyvin myös tehoissa. Teea Lehikoinen sipoolaisten maalilla lukeutuu myös sarjan kärkivahteihin, mutta ÅIF:n materiaalin laajuus ei tule riittämään suoraan pudotuspelipaikkaan.

Paras pelaaja: Sandra Ojanen

Päävalmentaja: Marko Ojanen

Jenna Ruokostenpohja kuuluu Classicin A-tyttöjen avainpelaajiin. Kuva: Esa Takalo
Jenna Ruokostenpohja kuuluu Classicin A-tyttöjen avainpelaajiin. Kuva: Esa Takalo

9. Classic, Tampere
Naisten Salibandyliigan kestomenestyjän Classicin nuorempi painos A-tyttöjen SM-sarjassa ei lukeudu ennakkosuosikkien joukkoon. SM-sarjapaikka ratkesi tamperelaisille todella ohuella oljenkorrella sen jäätyä karsintalohkossaan kolmanneksi, hävittyään ensimmäisen jatkokarsintapelin EräViikingeille ja voitettuaan viimeisellä mahdollisella hetkellä PHSB:n pienimmällä mahdollisella marginaalilla 1-0. SM-sarjapaikan ratkaisseen maalin iski lahtelaisten verkkoon Nina Takalo. Classicin joukkue on hyvä! Jo viime kaudella A-tyttöjen SM-sarjassa kaikki pienten marginaalien ottelut tuntuivat kääntyvän tamperelaisten tappioksi, joten siinä on joukkueen valmennuksella purtavaa. Jenna Ruokostenpohja ja Clarissa Koivuniemi lukeutuvat koko sarjan mittaristolla ihan kirkkaimpiin kärkipelaajiin. Potentiaalia Classicin ryhmässä on, mutta onnistutaanko se tällä kaudella ulosmittaamaan? Onnistuessaan Classic voi taistella jopa suorasta pudotuspelipaikasta.

Paras pelaaja: Jenna Ruokostenpohja

Päävalmentaja: Ari Heikkinen

Loisto juhli viime kaudella sekä B-tyttöjen (kuvassa) että C-tyttöjen mestaruutta. Kuva: Juhani Järvenpää
Loisto juhli viime kaudella sekä B-tyttöjen (kuvassa) että C-tyttöjen mestaruutta. Kuva: Juhani Järvenpää

10. FBC Loisto, Turku
Turkulainen FBC Loisto sai vielä SM-karsintojen ÅIF:aa vastaan kärsityn jatkoaikatappion jälkeen viimeisen mahdollisuuden SM-sarjan paikkaan toisessa jatkokarsintapelissä Rangersia vastaan. Tässä pelissä Loisto ei jättänyt kirkkonummelaisseuralle pienintäkään palaa vaan harjasi pelin murskaavasti 9-2. Loisto jäi viime kaudella A-tyttöjen SM-sarjan viimeiseksi ja heikkeni kauden päätyttyä joukkueen tehopelaajan saksalaisen Randi Kleerbaumin palattua kotimaaansa SSF Bonnin joukkueeseen. Näin ollen Loiston tehot tulevat nojaamaan vahvasti Micaela Sirolan ja Ida Mäkisen harteilla, eikä tämä tule kovatasoisessa sarjassa riittämään pudotuspelipaikkaan.

Paras pelaaja: Michaela Sirola
Päävalmentaja: Joni Salo-oja

Artikkelia päivitetty 29.9. klo 20.48

Pääkallo.fi:n junioriennakot tarjoaa Jopox, jonka salibandyseuroillekin suunnatuista palveluista voi lukea tuolta.

8 comments

  1. Anteeks vaa mutta FBC Loiston paras pelaaja on nimeltään Micaela eikä Michaela.

  2. Kooveessa puolustaa myös parit tyttöjen MM-kisat käynyt taitava ja nopeajalkainen Roosa Salmela

  3. Tunnustan etten tiedä tyttösäbästä mitään. Luin kuitenkin jutun ja verrattuna muutamaan poikien ennakkoon parempaa analysointia tämä joukkueista oli. Harmi että poikien ennakot on jääneet aika pinnallisiksi.

    Silti selkeesti tyttösäbäkentän ainoat kommentit on nillitykset jonkun nimen puuttuvasta H-kirjaimesta tai vastaavaa. En itse lähtisi ikinä tyttösäbään mukaan kun kuullut kavereilta kaikesta selkäänpuukotuksesta kun itsessä ei koskaan vika ja syytellään niitä jotka oikeasti jotain tekee.

    Tämäkään ennakko tuskin on Ojalan tai Siltasen käsialaa. Arvostakaa oikeesti toisianne älkääkä vaan heitelkö skeidaa!

  4. Juttuhan on nyt niin, että nämä nipotukset kuin myös kaikki tyttösäbään liittyvä ”puukotus” voi jäädä ihan omaan arvoonsa – jos tätä ei kestä, niin turha lähteä joukkuelajiin mukaan! Pään pitää kestää, puolensa pitää ja omalla osaamisellaan hankkia arvostus joukkueessa – näin se nyt ikävä kyllä menee! Jos itkettää joka käänteessä, kannattaa keskittyä hiihtoon!

  5. classicin tilanne on mielenkiintoinen. Vanhemmissa tyttöjunnuissa on ollut ihan ok pelaajia, mutta joukkue alisuorittaa koko ajan. Toisaalta eipä tuolla joukkueella taida olla seuralle mitään lisäarvoa. Nykyisestä rosterista tuskin kukaan mahtuu tulevaisuudessa naisten pelaavaan kahteen kenttään. Seurassakin tämä varmaan tiedostettu ja joukkueeseen ei uhrata liiemmälti resursseja panostamalla mm valmennukseen. Toivottavasti saavat homman toimimaan tulevaisuudessa.