TOP 5: Miesten Salibandyliigan pelaajat

Kuva: Jari Turunen

Kuva: Jari Turunen
Kuva: Jari Turunen

Miesten Salibandyliiga käynnistyy lauantaina M-Teamin ja Indiansin kohtaamisella. Arvioimme sarjan viisi sarjan parasta pelaajaa.

Kuva: Jari Turunen
Kuva: Jari Turunen

5. Peter Kotilainen, Happee
Vuonna 1994 syntyneellä Peter Kotilaisella starttaa jo seitsemäs liigakausi. Kun kausi käynnistyy, niin Kotilainen juhlii sadatta runkosarjan liigaottelua. Ensimmäiset 99 ovat tuottaneet 206 tehopistettä (111+95), ja kolmena edellisenä keväänä Kotilaisen kaulaan on pujotettu mitali (kaksi hopeaa ja yksi pronssi).

Vikkeläliikkeinen ja taitava pelimies jakaa paljon mielipiteitä, ja osittain ihan syystäkin. Virheellinen väittämä on, että vasen laituri kuljettelisi pelkästään yksittäin ja yrittäisi maalintekoa pelkästään itse. On totta, että Kotilainen ajoittain puskee paljon, ja laukookin hanakasti, mutta myös syöttötaito ja pelisilmä ovat vahvalla tolalla. Ja miten asiaa sitten ajatteleekin, niin ”Pörssi” Kotilainen saa lähes aina aikaiseksi jotain. On parhaimmillaan liigan ehkä käänteentekevin pelaaja – pystyy taikomaan tyhjästä ja yksin maalipaikkoja ja maaleja.

Suurin kehityksen kohde piilee korvien välissä. Maltin menettäminen ja raivokohtaukset vaikuttavat siten, että Kotilaisen suorittamisen skaala saattaa vaihdella ottelun sisällä parhaan ja huonoimman pelaajan välillä. Vahva ehdokas MM-kisoihin, ja vaikuttaa varmasti kunnianhimoisen pelimiehen otteisiin ensi kaudella.

Kuva: Jari Turunen
Kuva: Jari Turunen

4. Lauri Stenfors, TPS
Lauri Stenfors, 26, kuuluu suomalaisen salibandyn puolustuseliittiin. Kovaotteinen maajoukkuepelaaja aloittaa yhdeksännen kautensa Salibandyliigassa. Pelejä on kertynyt runkosarjassa 180 ja pisteitä puolustajalle mukavat 32+50=82. Palkintokaappia koristaa kaksi SM-pronssia.

Nyt Stenfors palaa Turkuun kolmen Helsingissä vietetyn kauden jälkeen. Miehekäs pelitapa, pallovarmuus ja hyvä pelisilmä ovat tehneet puolustajasta myös miesten maajoukkueen vakiokasvon. Nyt Stenfors tulee olemaan isommassa roolissa kuin SSV:ssä tai Viikingeissä, sillä hän on selkeästi nuoren turkulaisjoukkueen johtohahmo ja ykköspakki.

Kun TPS vielä nojaa pitkälti hyvään puolustamiseen, on Stenforsin onnistuminen erityisen tärkeää. Stenfors nähdään varmasti joulukuun MM-kisoissa, ja samalla hän tulee olemaan mitalipeleihin hamuavan TPS:n uuden tulemisen tärkein pelaaja.

Kuva: Jari Turunen
Kuva: Jari Turunen

3. Eemeli Salin, Classic
Eemeli Salin, 26, on ollut viimeisten kausien ajan yksi puhutuimmista pelaajista miesten Salibandyliigassa. FBT Poria yhden kauden, ja Kooveeta neljän sesongin verran edustanut Salin oli viime kaudella Classicin riveissä sarjan kermaa. Monilahjakkuus on pelannut urallaan 154 Salibandyliigan runkosarjan ottelua tehopistein 113+87, ja on juhlinut viime kevään SM-kullan lisäksi pronssimitalia Kooveen kanssa keväällä 2012.

Salin on isokokoiseksi pelaajaksi erinomainen liikkumaan, ja jättää fyysisyydellään jälkeen oikeastaan kaikki liigapelaajat. Liikettä tapahtuu myös kentän molempiin suuntiin – puolustusmoraali on korkea. Laukaus on parantunut selkeästi viime vuosina, ja pallo on löytänyt reppuun yhä paremmin. Ei mikään maaginen pelinrakentaja, mutta pallo pysyy sangen hyvin lavassa.

Muodosti liigassa sarjan vaarallisimman hyökkäysvitjan Nico Salon ja Lassi Vänttisen kanssa (Vänttisellä nyt polvivamma). Oli viime kauden runkosarjan toiseksi tehokkain, ja pudotuspelien tehokkain. On myös takuuvarma MM-pelaaja.

Kuva: perwiklund.se
Kuva: perwiklund.se

2. Jani Kukkola, EräViikingit
Jani Kukkola, 30, palasi keväällä Suomeen viiden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen. Kukkola on eittämättä yksi kaikkien aikojen parhaista suomalaispelaajista. Salibandyliigassa sentteri on edustanut SB-Prota, Erää ja SSV:tä. Runkosarjan otteluita on vyöllä 205 ja pisteitä 175+149=324. Kotimaan liigassa Kukkola on saavuttanut kolme kultaa ja yhden hopean.

Kaksinkertainen maailmanmestari ei kentällä juuri virheitä tee. Erinomainen pelisilmä, hyvä pallonkäsittelytaito ja vahva liike tekevät Kukkolasta hankalan vastustajan kelle tahansa. Laukaus ei ole huono, mutta ei varsinainen täsmäasekaan. Ketjukaverit voivat olla kuitenkin varmoja, että tarjoilu pelaa. Taitaa myös vastustajien ärsyttämisen jalon taidon, mutta sortuu toisaalta ajoittain itsekin hölmöihin jäähyihin.

On tällä hetkellä maajoukkueen ykkössentteri ja selkeä ykköstähti myös EräViikingeissä. Kukkola tuli fuusiojoukkueeseen niin sanotusti ”ulkopuolisena”, vaikka on edustanut sekä Erää että SSV:tä (viime kaudella Viikingit), ja tuntee miehistön hyvin. Se lienee vain hyvä asia kokonaisuuden kannalta.

Kuva: Salibandyliiga.
Kuva: Salibandyliiga.

1. Nico Salo, Classic
Nico Salo, 22, on ollut tämän listauksen kärkinimi Pääkallo.fi:n papereissa viimeisen vuoden ajan. Salo on pelannut Salibandyliigassa jo kuusi kautta. Runkosarjan otteluita on siunaantunut 120 ja pisteitä 41+47=88. Keväällä 2014 Classic ylsi hopealle, ja viime keväänä ensimmäiseen Suomen mestaruuteen saakka. Ensimmäisessä Superfinaalissa sentteri oli suorastaan tyrmäävän hyvä.

Pistetilastoja miettiessä on hyvä muistaa, että tamperelainen on pelannut suurimman osan urastaan puolustajana. Salo on erittäin fiksu pelaaja, joka tekee kliseisesti pelikavereistaan parempia pelaajia. Kun esimerkiksi hyökkäyksen pelikavereina ovat viime kaudelta tutut Vänttinen ja Salin, niin jälki oli suorastaan tuhoisaa. Hyvä liike, erinomainen tekniikka, hyvät syötöt ja vahva pelaamaan myös puolustussuuntaan. Salon otteet vaikuttavat ajoittain jopa tietokonemaisilta.

Vaikka ylisanat on tässä nyt lyöty tiskiin, niin nuorukaisella on luonnollisesti edelleen varaa kehittyä. Seuraava askel seurajoukkueuralla on todennäköisesti Ruotsin Superliiga. Tulevaisuuden maajoukkueen ykkössentteristä ei pitäisi olla epäselvyyttä.

6 comments

  1. Missä on Kirkko nummen Kolli. Uskottavuus katoaa näistä höpö höpö listoista….. Tulee yllättämään vielä monet tällä kaudella räjähtävällä lähtö nopeudella ja lämärillä

  2. Kuka? Uskottavuus menee näihin kavereidensa perään huutelijoihin…

  3. Tätä juuri tuossa aikaisemmin tarkoitin näillä tyhjän huutelijoilla ja omasta mielestään hauskoilla vitseillä jostain omasta kaverista. Jos nämä keskustelut halutaan pitää asiallisina niin kaikki paska pitäisi kylmästi karsia. On asiallista tai ei. Nämä neloskentän erik heleniusten peräänhuutelijat pilaa koko kommenttimahdollisuuden.

  4. Jep! Täällä Pääkallon keskustelupalstalla tulee pystyä käymään tärkeää keskustelua lajin polttavista aiheista! Mihin rehellinen kansalainen voi enää nimimerkin takaa kirjoittaa, kun nämä ei pysy asiallisina. Ps. Heikillä ei oo kavereita ja kohta julkaistaan jo onneks S8

  5. No voi apua jos joku heittää läpän… Itse annatte näille ”tyhjän huutelijoille” kaipaamansa mielihyvää valittamalla