Pääkalloblogi MM-Riiassa: Mestaruuskannu odottaa – onko Suomesta tekemään yllätys?

Kuva: IFF

Kuva: IFF
Kuva: IFF

MM-kisat ovat saapumassa huipennukseensa, ja Suomi ja Ruotsi lyövät sapelinsa yhteen MM-finaalissa klo 17.40 Riian areenassa. Sinivalkoisilla on mahdollisuus mestaruuteen, mutta se vaatii nappionnistumista.

Ennakkotunnelmat:

Suomalaisyleisö on toistaiseksi saanut sen, mitä se Riiasta tuli hakemaankin. Tiukka välierä Tshekkiä vastaan pidätteli fanien hengitystä Latvian ykkösareenassa, mutta Eemeli Salinin maali seitsemän sekuntia ennen loppua vapautti suomalaiset ahtaasta välierätunnelmasta. Tekemistä riittää vielä, mutta toistaiseksi Suomi on pysynyt ruodussa tavoitteensa suhteen.

Suomalaisfanit ovat kansoittaneet Riikaa parhaansa mukaan, ja Härmän häjyt ovat ottaneet Latvian pääkaupunkia haltuunsa. Suomi saa tuekseen yleisön ympäri areenaa, ja joukkue pyrkii varmasti imemään kannustuksesta kaikki itselleen. Sinivalkoiset tarvitsevat yleisöstä kuudennen pelaajan itselleen, ja kaiken täytyy olla kunnossa, mikäli Ruotsi halutaan kukistaa. Fiilis on korkealla varmasti, mutta vastustaja on eittämättä maailman kovin.

Lähtökohdat:

Molemmat joukkueet ovat matkanneet finaaliin ilman tappioita. Suomen voittosarjassa Saksa kaatui 12-1, Sveitsi 6-4, Viro 10-3 ja puolivälierässä Tanska 7-0. Eilen Tshekki jäi pronssipeliin Eemeli Salinin osuttua ajassa 59.53, mutta edelleenkään Suomi ei kyennyt 60 minuutin ehjään ja aktiiviseen suoritukseen, vaan joukkue passivoitui liikaa. Tänään täytyy olla rohkea, kuten Nico Salo muistutti eilen, mikäli lajin mahtimaa halutaan kovimmassa paikassa nitistää. Ruotsi voitti alkusarjassa Latvian 7-2, Norjan 8-2 ja Tshekin 8-4. Puolivälierässä kaatui Saksa 11-0 ja välierässä Ruotsi nuiji lopulta Sveitsin 7-2.

Suomi ja Ruotsi ovat kohdanneet tasan 100 kertaa ennen tätä välienselvittelyä, ja näistä peleistä Ruotsi on voittanut 64 kertaa, kun taas Suomi on ollut etevämpi 25 kertaa. MM-kisoissa maat ovat pelanneet vastakkain 10 kertaa, ja Suomi on voittanut tasan kahdesti – ikimuistoisissa finaaleissa 2008 ja 2010. Veikkauksen Pitkävedon kertoimet osoittavat, että Ruotsi on selkeä suosikki, mutta Suomella on mahdollisuus yllätykseen. Kuluvan kisaperiodin aikana voitot länsinaapurista ovat olleet kiven alla, mutta nyt olisi sauma ottaa päänahka ja palauttaa mestaruus Suomeen. Jännittämällä, pelkäämällä ja kyykkimällä Suomi ei voita, mutta rohkealla pelillä, tilanteesta nauttimalla ja kokonaisvaltaisella onnistumisella sauma on.

Ketä ja mitä seurataan:

Suomelta vaaditaan nappionnistumista jokaisella osa-alueella, mikäli joukkue haluaa mestaruutta juhlia. Maalipaikkojen hyödyntäminen on avainasemassa, ja pallon kanssa täytyy pelaamaan laadukkaammin kuin eilisessä välierässä. Kaksi vuotta sitten Göteborgissa pelisuunnitelma onnistui hyvin, mutta silloin maalipaikkoja ei kyetty hyödyntämään kuin kahdesti avauserässä.

Suomen parasta antia lauantain välierässä oli Salon johtama Classic-viisikko, mutta tänään kaikkien kentällisten täytyy onnistua niin pallon kanssa kuin ilman palloakin. Terveystilanne on myös elänyt – jäävätkö FC Vaajakosken kasvatit Jonne Junkkarinen ja Joonas Pylsy ilman vastuuta finaalissakin, vai onko heille käyttöä maailman parasta joukkuetta vastaan?

Kisatoimitus veikkaa:

Henri Pitkänen: Vaikka haluaisin olla miten optimistinen ja positiivinen, Suomen voittoa tästä on nähdyn perusteella todella vaikeaa kaivaa. Ruotsi on yksinkertaisesti vahvempi kokonaisuus tällä hetkellä, ja vaikka sinivalkeaat miten puolustavat urheasti, Ruotsi voittaa 5-2. Toivottavasti olisin väärässä, mutta eipä tällä toivomisella ole mitään väliä.

Joel Siltanen: Ruotsi voittaa 6-4, sillä he ovat hyökkäyspäässä parempia. Kahden ensimmäisen erän jälkeen peli on tasan, mutta päätöserässä Ruotsi menee menojaan.

Ilkka Kittilä: Mitään rationaalista syytä ei ole, miksi Suomi voittaisi, mutta uskotaan Suomeen. Jollain ihmeen lailla Suomi on onnistunut selviämään jokaisesta pelistä tässä turnauksessa, ja tämän Suomi voittaa 2-3.

Anssi Karjalainen: Eero Kosonen pelaa turnauksessa parhaan pelinsä, ja hyydyttää Ruotsin tähtihyökkääjät. Ratkaisevan osuman iskee jatkoajalla nuori ensikertalainen, ja ottelu päättyy 3-4 Suomen mestaruusjuhliin.

Jani I. Hakkarainen: Täydellinen puolustuspeli, Ruotsin virheistä iskeminen ja viimeinen maali tyhjiin. Suomi voittaa 2-4.

Jussi ”Isä Aurinkoinen” Ojala: Äärivarovainen finaali on luvassa- Ruotsi onnistuu tekemään yhden maalin enemmän ja lopussa tulee pieni repsahdus, jolloin maaliero kasvaa. 4-1 Ruotsille.

MM-finaali Ruotsi-Suomi alkaa Riiassa klo 17.40, ja Yle TV2 näyttää ottelun suorana lähetyksenä. Ottelu on tietysti Veikkauksen Tulosvedon ja Monivedon kohteena, ja Monivedossa finaalin lisäksi kohteena on Sveitsin ja Tshekin välinen pronssiottelu.

Kyseinen artikkeli on osa Pääkallo.fi:n ja Veikkauksen markkinointiyhteistyötä.