Pääkalloblogi MM-Riiassa: Sveitsi pyrkii lyömään kapuloita Suomen rattaisiin A-lohkon avainottelussa

Eemeli Salinin kisastartti oli lauantaina hieman hidas. Joko Uudenkaupungin iso poika lämpenee Sveitsiä vastaan? Kuva: IFF

Eemeli Salinin kisastartti oli lauantaina hieman hidas. Joko Uudenkaupungin iso poika lämpenee Sveitsiä vastaan? Kuva: IFF
Eemeli Salinin kisastartti oli lauantaina hieman hidas. Joko Uudenkaupungin iso poika lämpenee Sveitsiä vastaan? Kuva: IFF

Pääkallo.fi:n MM-kisablogissa tunnelmoidaan ja ennakoidaan Suomen otteluita Riian MM-turnauksessa. Sunnuntaina Suomi kohtaa Sveitsin A-lohkon herruuden kaiken järjen mukaan ratkaisevassa ottelussa.

Ennakkotunnelmat:

Kisat vihellettiin käyntiin lauantaina, ja Riika sai tulikasteensa MM-kisajärjestäjänä. Aivan kaikki asiat eivät menneet kulissien takana nappiin järjestelyjen suhteen, mutta yleisö löysi paikalle kisaennätyksen veroisesti (13280 katsojaa avauspäivänä). Illalla Latvian ja Ruotsin pelissä oli sähköinen tunnelma, kun yli 8000 katsojaa oli paikalla hurraamassa kotijengille. Kyllähän latvialaiset osaavat mekkalaa pitää, ja kisaisännät jatkavat sunnuntaina tärkeään peliin Tshekkiä vastaan.

Virolaisia kannattajia on myös paikalla reilusti, ja myös sveitsiläisillä on tutusti oma tukiryhmänsä. Suomalaisia kannattajia on kaupungissa reipas kourallinen näin alkuvaiheessa, mutta suuri rynnäkkö härmästä on totutusti luvassa ensi viikonloppuna ratkaisupelien koittaessa. Ja onhan Tero Töyrylä jälleen paikalla luomassa tunnelmaa kisapäineen kaikkineen.

Suomen ilme 12-1 päättyneessä avauspelissä Saksaa vastaan oli kolmivaiheinen. Ensimmäinen erä oli todella räväkkä ja räjähtävä, ja maaleja olisi voinut syntyä vielä nähtyä viittä enempääkin. Toisessa erässä Saksa paransi puolustuspeliään, Suomen liike ei ollut enää yhtä ahnas ja peli meni aikamoiseksi pyörittelyksi ja pelailuksi. Päätöserässä Saksa oli puolustamisesta jo katki, ja Suomi pääsi nakuttelemaan päätöserässä vielä mukavat kuusi maalia.

30-vuotias EräViikinkien MM-debytanttipuolustaja Tommi Aro myönsi, että toinen erä oli tahmea.

– Ensimmäiseen erään saatiin peli onneksi tapettua, mutta toinen erä oli kyllä koko jengiltä aikamoista neppailua. Pieni tasonnosto tapahtui kolmannessa, mutta kokonaisuutena vähän nihkeä startti. Tärkeintä on kuitenkin se, että koneet on nyt käynnistetty, Aro tuumi.

Lähtökohdat:

Sveitsi heittää Suomelle uudenlaisen ja selvästi Saksaa kovemman haasteen. Käkikellomaan pojat kukistivat Viron turnauksen avauspelissä 8-4, joten tämän ottelun voittaja hoitelee todennäköisesti lohkon – ja välttää samalla Ruotsin välierissä, jos asiat menevät viikon mittaan odotetulla kaavalla.

Sveitsillä oli omia ongelmiaan Viroa vastaan, ja Suomella on ollut niin tukeva ote sveitsiläisistä kuluneen MM-projektin aikana, että oman hyvän pelin pitäisi riittää ehdottomasti voittoon. Veikkauksen pitkävetolistalla Sveitsille tarjoillaan useammankin maalin tasoitusta.

Ruotsalaisen David Janssonin valmentama Sveitsi on ollut vuosien aikana tuttu vastustaja MM-kisoissa ja maaotteluissa noin muutenkin. MM-kisoissa joukkueet ovat pelanneet vastakkain yhdeksän kertaa, ja näistä Suomi on voittanut seitsemästi. Edellinen kohtaaminen oli 2012 Zürichin MM-välierässä, jonka ratkaisi Juha Kivilehto jatkoaikamaalillaan 4-3. Historian ensimmäinen kohtaaminen samassa kaupungissa aikanaan maaliskuussa 1989 päättyi muuten Suomelle 5-4.

Ketä ja mitä seurataan:

”Kuka korvaa Lauri Kapasen Suomen ykkösketjussa?”, on moni kysellyt syksyn mittaan. Saksa-pelin perusteella näyttää siltä, että Peter Kotilainen on ehdottomasti sopivin palanen Jani Kukkolan vasemmalle puolelle. Happeen pörssihirmu keräsi tehot 1+3 Kukkolan säestäessä kolmella ja Miko Kailialan kahdella maalilla, ja ykkösviisikosta Suomen tuskin tarvitsee olla huolissaan.

Classic-viisikko haki vielä parasta rytmiään, ja Sami Johanssonin sairastelu sekä poissaolo kahden erän osalta tuntui hieman näkyvän pelissä – vaikka Joonas Pylsy saappaita parhaansa mukaan täyttikin. Kannattaa seurata, joko Nico Salolta ja Eemeli Salinilta nähdään tutumpi ja jämäkämpi show sunnuntaina. Pitkävedon kohteista löytyy jälleen avausmaaliveikkaus, jonka vei Saksa-pelissä Jani Kukkola.

Mika Kohonen johti kolmosviisikkoa kaksi ensimmäistä erää, ja pallo liikkui avauspelissä ainakin mukavasti. Montaa asiaa on helpompi arvioida, kun nähdään joukkueen suorittamista Sveitsin kaltaista tasokkaampaa joukkuetta vastaan. Toisen erän pienen notkahduksen Saksa-pelissä jossain määrin ymmärtää, koska peli oli selvä jo avauserän jälkeen, mutta tietysti olisi toivottavaa, että jänne kestäisi koko 60 minuutin ajan. Kannattaa siis seurata myös sitä, miten pelin läpivieminen Petri Kettusen suojateilta onnistuu.

Kisatoimitus veikkaa:

Joel Siltanen: Edellinen profetia meni täysin oikein, joten nyt voi vetää loppukisat huolella vihkoon. Tiukkaa tekee tässä pelissä. Arvataan 4-4-tasapeli.

Anssi Karjalainen: Vaikka kyseessä on alkulohkon kovin ottelu, uskon että kaikkein kovin Sveitsi nähdään vasta jatkopeleissä. Matsi pysyy tasaisissa merkeissä 40 minuuttia, mutta sitten repeää, ja lopputulos-kohtaan kirjataan 8–3 Suomen hyväksi.

Ilkka Kittilä: Pohjaan etenkin edellisiin Sveitsiä vastaan pelattuihin matseihin ja sanon, että tulee todella tiukka matsi. Sekä alppimaalla että Suomella riittää vielä petrattavaa avausvoitoista huolimatta. Luvassa varovaista opettelua turnauksen koviin peleihin. Suomi klaaraa lopulta huojentavasti 5-4.

Henri Pitkänen: Älkää nyt ainakaan lauantain perusteella Kittilää uskoko. Kyllähän tästä Suomelle voitto leivotaan, vaikka Sveitsi pelistä tiukahkon pystyykin tekemään. Se on 6-3 Suomelle tämä.

Suomi-Sveitsi käynnistyy sunnuntaina Riiassa klo 15.15, ja Tulosveto sulkeutuu jälleen hetki ennen ottelun alkua. Monivedossa haetaan Suomen ottelun lisäksi oikeaa lopputulosta Latvian ja Tshekin välisestä B-lohkon otteluta. Yle TV2 näyttää ottelun suorana lähetyksenä klo 15.10 alkaen.

Kyseinen artikkeli on osa Pääkallo.fi:n ja Veikkauksen markkinointiyhteistyötä.