Pääkalloblogi MM-Riiassa: Tätä on odotettu – Suomi ja Tshekki mittelemään finaalipaikasta

Suomi pääsi kokoontumaan neljänteen voittorinkiin Tanska-pelin päätteeksi. Kuva: IFF

Suomi pääsi kokoontumaan neljänteen voittorinkiin Tanska-pelin päätteeksi. Kuva: IFF
Suomi pääsi kokoontumaan neljänteen voittorinkiin Tanska-pelin päätteeksi. Kuva: IFF

Nyt ne sitten alkavat – pelit, joiden takia kisoja on väännetty jo yli viikon ajan. Suomi ja Tshekki kohtaavat Riian MM-välierässä klo 16.30 alkaen, ja kisablogissa povaillaan pelistä tasaväkistä vääntöä.

Ennakkotunnelmat:

Kolmen välipäivän jälkeen oli hienoa päästä taas hallille Suomen peliin, ja hienointa oli se, että paikalle oli saapunut iso liuta tuttuja ja tuntemattomia salibandynaamoja kotopuolesta. Suomalaisfanit saivat jo hieman meteliä pönttöön, vaikka eri puolilla hallia istuvat ryhmittymät eivät oikein vielä huudoillaan toisiaan löytäneetkään. Tätäkin oli hyvä treenata lauantaita varten, kun paikalle saapuu vielä lisää sinivalkoisia.

Shokeeraavin tieto kisoista perjantain osalta oli se, että Topi Naskalin legendaarinen, vuodesta 1998 olennaisena osana MM-kisoihin kuulunut sorsapilli oli takavarikoitu edelleen varsin tylyjen, ilmeettömien ja kielitaidottomien järjestysmiesten toimesta. Onnellisin uutinen oli se, että Norjan tähti Ketil Kronberg oli saanut lapsen, mies pääsi kisoihin ja samalla kuultiin myös, että nämä kisat jäävät taiturin viimeiseksi esiintymiseksi MM-tasolla.

Suomi veti pintakaasulla Tanskan nurin, ja pieni kiihdytys toisessa erässä sinetöi välieräpaikan. Eemeli Salinin ja Sami Johanssonin onnistumiset eivät tee varmasti yhtään huonoa viikonloppua ajatellen, etenkin kun joukkueessa tuntuu olevan sairaspotilaita.

Lähtökohdat:

Suomen joukkueen kokoonpano on tosiaan täysi arvoitus, sillä sairastelua on ollut, ja muun muassa pelaava maalivahti on vielä hämärän peitossa. Jarno Ihme antoi vahvan näytön eilen, mutta mikäli Eero Kosonen on pelikunnossa, on hän toki selvä valinta maalia tilkitsemään. Kaupunkiin on lennätetty myös TPS-maalivahti Pyry Luukkonen siltä varalta, että häntä tarvitaan.

Sentteriosastolla Jani Kukkola jätti Tanska-pelin kesken, ja Nico Salo oli sairaana sivussa kokonaan. Ei hyvältä näytä, sillä maalivahdit ja sentterit ovat isoja paloja. Niillä miehillä on kuitenkin mentävä, jotka käytettävissä on, eikä mikään joukkue varmasti täysin ole kolhuilta ja nenänniistolta välttynyt.

Välierävastustaja Tshekillä on turnauksessa kolme voittoa ja tappio, kun Norja kaatui 8-4 ja Latvia 9-3 alkulohkossa. Ruotsi kukisti tshekit 8-4, ja puolivälierässä joukkue kepitti Viron 8-2. Parhaat pistemiehet Matej Jendrisak ja Tom Ondrusek ovat keränneet tehot 6+2, kun taas Suomen ykköshevonen Peter Kotilainen on nakutellut neljään peliin jo pisteet 8+5.

Suomi ja Tshekki ovat kohdanneet vuosien ja vuosikymmenten varrella 39 kertaa, ja Suomi on ollut parempi 32 kertaa. MM-tasolla kohtaamisia on kahdeksan, ja vain kerran, Helsingissä 2002 Tshekki voitti 3-4. Tilastot siis puoltavat Suomen voittoa tälläkin kertaa, ja kaksi vuotta sittenhän Göteborgissa vastaavassa paikassa Suomi eteni finaaliin maalein 6-3. Veikkauksen Pitkävedossa kohteita otteluun on tarjolla paljon, ja Tshekki saa peliin erikokoisia tasoituksia.

Kisatunnelma Riiassa on jyrkässä nousussa. Kuva: IFF
Kisatunnelma Riiassa on jyrkässä nousussa. Kuva: IFF

Ketä ja mitä seurataan:

Ottelun avausmaalin tekijää voi jälleen veikata, ja Peter Kotilainen on sen verran kuumassa vireessä, etteivät rahat välttämättä menisi hukkaan. Joukkueen kokoonpano on elänyt paljon, pelien aikanakin on ollut runsaasti kierrätystä ja muun muassa Suomen kolmosketjun koostumus on vielä aikamoinen arvoitus.

Tshekin puolustus on pallon kanssa haavoittuvainen, ja kannattaa tarkkailla sitä, miten aktiivisesti Suomi lähtee puolustusta paineistamaan. Ruotsia vastaan tshekkipakit olivat vaikeuksissa Ruotsin paineen alla, ja viisikon etäisyydet kasvavat herkästi. Siinä on yksi Suomen paikka iskeä.

Kisatoimitus veikkaa:

Anssi Karjalainen: Tshekin nousujohteiset otteet eivät ole jääneet huomaamatta, ja taitava nippu tulee antamaan hyvän vastuksen. Sellainen kutina, että Suomi yltää kisojen parhaaseen peliinsä, ja voitto irtoaa maalein 7–2.

Henri Pitkänen: Suomen terveystilanne vaikuttaa hieman haasteelliselta, ja se ei voi olla näkymättä pelissä. Tshekki on pelannut kisoissa hyvin, ja sinivalkeat soturit saavat tehdä kovan päivätyön finaalipaikan eteen. Suomi voittaa 5-3.

Joel Siltanen: Tiukkaa tekee. Ykkös- ja kakkosvitjan senttereiden mahdollinen puuttuminen luo haasteita Suomelle. Suomi voittaa ottelun loppuluvuin 4-2.

Ilkka Kittilä: Tshekin vaarallisuus vastaiskuissa herättelee sinivalkoisia eilisestä Tanska-pelin horroksesta. Tiukka matsi tiedossa, jonka Suomi klaaraa samoin luvuin kuin Sveitsin, 6-4.

Jussi Ojala: Varma 2-2. Suomi rankeilla finaaliin.

Jani Hakkarainen: Pelin pitäisi olla selvä Suomelle. Mutta Suomella on kärkipelaajien loukkaantumishuolia ja etukäteisasetelmassa vain hävittävää. Ne tasoittavat tilannetta. Pelistä tulee siis tiukka ja veikkaukseni on 5-2 Suomelle.

Ottelu käynnistyy Riian komeassa areenassa tänään klo 16.30, ja Yle TV2 näyttää ottelun suorana lähetyksenä. Peli on Tulosvedon ja Monivedon kohteena, ja Monivedossa Suomen pelin kaverina veikataan Ruotsin ja Sveitsin välistä ensimmäistä välierää, joka käynnistyy jo klo 12.45.

Kyseinen artikkeli on osa Pääkallo.fi:n ja Veikkauksen markkinointiyhteistyötä.

3 comments

  1. Pääkallo on ainakin ollut hyvällä jalalla liikkeellä koko kisat. Iso kiitos tästä.

  2. Suomi-katsomot eri puolilla hallia pysyisi paremmin samassa tahdissa, jos Tero rummuttaisi kaverinsa kanssa vähän reippaammin tahtia. Tahti on siis liian hidas ja siksi kaikki tippuu rytmistä tai säätää omiaan. Terolle siis vieno kaino toivomus, että tahti kiivaammaksi, niin hyvä tulee!